Ubuntu 13.04 - spreman za download

poruka: 141
|
čitano: 26.990
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ubuntu 13.04 - spreman za download".
12 godina
protjeran
Re: Ubuntu 13.04 - spreman za download
BlueMax kaže...
marin_sagovac kaže...
BlueMax kaže...
s1m0n kaže...

Kao što vidiš ne koristim enduser OS-ove već specijalizirane distre za namjenske poslove. Računalima se bavim više od 20 godina, jednako toliko i programiram. Počeo sam na Orlu, pa sam prešao na Spectrum. Nakon toga na prvi PC (286-ica) i tako dalje. Radio sam u DOS-u 3.22, Win 3.11, instalirao Windowse Chicago sa 54 diskete. Ne podcjenjuj nečije znanje prema nekoliko rečenica!

Otprilike slicna informaticka povijest pa sad pogotovo ne kuzim pricu o UX-u {#}, pogotovo ono da ne moze biti slican. 

btw. u uvodnom postu je bilo jako citljivo da navlacis ljude da ti kazu kako nemas pojma.

orao, nostalgija :)

Vidim da se dugo bavis programiranjem/sys admin/security. Zanima me jesi li ikada programirao sa LUA? Koji ti je najbolji cross-platform Toolkit pod C++? Drugo s obzirom da ti je dosta vremena proslo od kad si se poceo baviti programiranjem, kako stojis tj. kako gledas na tablet pc-e/smartphone... s obzirom na to da mene ne fascinira razvoj softvera za tablet PC-e nego c++/php? Drugo, da li si znao da icewm je radio neki od nas (M. Ma/č/ek vidi wiki) no nisam siguran da li su to izvorni istiniti tj. ne vidim neke posebne reference o njemu? Ne zanima me direktno već čisto na izvore. IceWM je odlicno krenuo 1998. ali ne znam zašto danas nije krenuo i u tom pogledu? Vidim da si nostalgičar pa eto, drmni. Inače preferiram Debian-a.

Krivo adresirano pitanje. Povijest je bila slicna, Orao, ZX, C64, Amstrad, 286, informaticka gimnazija... Samo onda sam skrenuo na arhitekturu i 3d vizualizacije pa ti mogu odgovoriti na dio pitanja o tabletima i smartphoneima i to samo sa korisnicke strane.

Ljubitelj sam tehnologije i posto mi telecom operateri zbog visokih troskova omogucavaju besplatno ili skoro besplatno flagship modele smartphonea svakih godinu dana ja ih naravno imam. U pocetku sam bio fasciniran razvojem te platforme no do danas odusevljenje je poprilicno splasnulo, vjerojatno paralelno sa razvojem. Danas se u smartphone i tablete dodaju inchi, megahertzi, megapixeli, gigabajti i slicno a sve sam to prosao na drugim uredjajima. Nema nekog bitnog napretka. Funkcije smartphonea koristim rijetko i od onih sam koji ce ujutro na kavi listati pravu papirnatu novinu ili nista. Imam flat mobilni internet a ne vjerujem da mjesecno potrosim vise od 100-200MB. Zato na racunalu visim 12 sati dnevno (i onda dodjem doma pa gledam kako cu uhvatit jos malo vremena za gejming).

S druge strane imam kolegu u uredu koji je 8 godina stariji od mene i koji je jedan od pionira racunalstva u Hrvatskoj (tj. Jugoslaviji). Svoje prvo rucno izradjeno racunalo predstavio je na sajmu otprilike kad sam ja bio u vrticu. On se bavi i programiranjem (Java i C++ najvise, no zna maltene sve). Njemu su tableti i smartphonei puno zanimljiviji nego meni, do te mjere da sam ga par puta morao upozoriti da to radi doma a ne na poslu. Uz sve vrline koje ima, ima i jednu manu koja ga sprijecava da napravi neko cudo - manjak ambicije. Ogromno znanje i zelja za jos samo nezainteresiran i antitalent kako to znanje naplatiti.

Da je meni njegovo znanje i inteligencija (tj. dio nje) ja bi ti ovaj post pisao sa 50 metarske jahte.

a vidis kod mene je bas obratan slucaj. kao i tvoj stariji kolega, i ja sam fasciniran razvojem mobilnih aplikacija i uredjaja te mobilne aplikacije smatram, za vecinu korisnika, daleko korisnijima i upotrebljivijima od stolnih. da ne zaradjujem od rada na racunalu (programiranje, obrada fotografija) koristio bih gotovo iskljucivo smartfon ili tablet pc. gomila toga na desktop pcu nema niti smisla (navigacije i lokacijski baziran softver), a kljucna stavka je to da smartfon imas stalno sa sobom, dok to nije slucaj sa standardnim racunalom. cak niti laptop neces nositi stalno sa sobom, a i ako nosis (nemoguca misija u realnosti), smartfonom je daleko lakse rukovati, te je daleko prilagodjeniji putnom racunalu (mobilnost, jednostavnost i brzina koristenja kamere, ergonomija , u usporedbi s vecinom laptopa i  battery life, ugradjen gps i drugi senzori itd.)

rezime je da su smartfoni sa svojim aplikacijama itekako bitne i korisne stvarcice, ne samo igracke kao sto to vecina korisnika percipira. korisne jer pruzaju sve sto pruzaju i stolna racunala (dakle baratanje multimedijom, surfanje webom, igranje igara, koristenje raznih aplikacija...) + gro korisnih stvari (kao logicno telefonija/VoiP, messaging, kamere, navigacija, sve u pokretu),  slicno se govorilo i za racunala te Internet, pa vidimo dokle smo dosli s njima. 

rezime je da ce stolna racunala i dalje naravno biti odabir za profesionalce, ponajvise zbog velicine ekrana koji idu uz ta racunala, iako ce se u buducnosti (zapravo to je i sada moguce) ti veliki ekrani moci spajati na smartfone koji vec danas nude full HD rezolucije prikaza.

uglavnom, mobilnim uredjajima predvidjam sjajnu buducnost. s smartfonima se danas moze upravljati televizorima, kućnim uređajima, pcima...sutra ce biti integrirani u potpunosti i sa automobilima, strojevima u industriji te cjelokupnom ekonomijom (uskoro ce se sve moci placati smarftfonima, ja vec sada skeniram bar kod uplatnica rezija i placam aplikacijom na smartfonu, cime znatno ubrzavam placanje tih rezija, pogotovo obzirom da svaki racun ima svoj broj placanja ili model, a i u mom slucaju potreban je jedan pin manje za placanje, da ne govorim o tome da mi ne treba citac i da placanje mogu izvrsiti gdje god se nalazio u tom trenutku). nekad si morao imati nekoliko uredjaja da bi obavljao razne funkcionalnosti, a danas imas i odlicnu navigaciju i odlican telefon i odlicne "novine" (fliboard aplikacija je primjerice rjesenje za citanje vijesti koje je daleko bolje i intuitivnije rijeseno od bilo kojeg rjesenje na racunalima, pogotovo onima koja nemaju touch ekrane) i odlicno racunalo i odlican novcanik (citac bankovnih kartica, sredstvo placanja istima) i odlican (sve bolji :-)) fotoaparat i video (i web) kameru i odlican plejer multimedijskih datoteka i odlican daljinski upravljac (za televizore, klime, sto god) i odlican kalkulator, nastavi niz, sve u jednom uredjaju i sve "on the go". stolna racunala ne mogu ni prismrditi svim tim zadacama. ti si prosao megaherce, ince i gigabajte ali nisi prosao i razumio ili iskoristio ono sto si mogao kod smartfona. usput, vezano uz tvoju konstataciju kako ujutro uz kavu citas prave novine, dok ti citas "prave", papirnate novine, jednog ili dva domaca lista koji nude dosadne tekstove sto ces morati cesto i platiti, ja citam besplatno stotinjak (ili koliko već želim) renomiranih novina i njihovih kudikamo boljih tekstova (i to one po mojem izboru a ne da mi se serviraju gluposti), sve na smartfonu ili tablet racunalu, uz multimedijske zapise, sto u novinama neces pronaci. 

smartfoni su dakle, ako ih se zna koristiti, uredjaji koji itekako olaksavaju zivot!

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.4.2013 14:16 (smartfonija).
13 godina
neaktivan
g12356 kaže...
Sheldon Cooper Ph.D kaže...
Sheldon Cooper Ph.D kaže...

Ja danas pokušao probati u virtualci ali bezuspješno,osim što sam prvo mahinalno skinuo x64 pa se patio dok nisam skontao, pa onda x32 i instaliram sve 5, nakon što kliknem restart računala dese se problemi. Prvi puta mi javi da izvadim cd/dvd (instalirao sa imagea), drugi puta bude samo crn ekran, ništa se ne dešava, treći puta mi izbaci ovo kao na slici.

Nisam baš puno koristio ni VM niti puno puta instalirao bilo koji linux ali sam pratio tutoriale (sa ovog foruma) i radio logično.....očigledno da sam nešto zeznuo

Ima li netko da bi mi pomogao da pokrenem ovaj Ubuntu na virtualci? Tačnije da mi pojasni u čemu je greška da to popravim.

Evo o čemu se radi

Mislim da ti je problem sa 3d akceleracijom u virtualki.Mislim,ako se baš radi o Compizu...

Uključio sam i nju i neće, probao obrisati pa nanovo instalirati isti problem, nisam mogao u virtualci pokrenuti ni Live CD opet izbaci grešku ali je zanimljivo to što kad kliknem shut down onda mi se pojavi ubuntuov prozor sa "da li ste sigurni, ukoliko....ugasit će se za 60 sekundi...". Znači tada se pojavi slika, tj. prozor upozorenja se vidi inače je sve crno

Uglavnom neće pa neće, nemam kod sebe niti jednog DVD da pokušam zapržit pa pokrenut Live CD...

ex Quilombo23
15 godina
neaktivan

Hmm...uglavnom izgleda mi kao da compiz radi probleme.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...
s1m0n kaže...

Nisam rekao da je dodavanje repozitorija loše. Ali je nepotrebno za krajnjeg korisnika.

Nisam rekao da su sve certificirane već su neke dobile odobrenje ili certifikat da se mogu koristiti za određene poslove i da to što radim bude prema pravilnicima/odredbama/standardima. To što je distribucija nakrcana istim ili sličnim aplikacijama ne znači da svaka distribucija radi jednako. Ne dobiju sve distribucije odobrenje ili certifikat da mogu obavljati ono što se traži od njih. Neke se mogu koristiti out-of-the-box. Neke zahtijevaju da se uz njih koristi određeni komad hardvera. Neke se smiju koristit isključivo u live modu. Neke se ne smiju nikako koristiti (tj. smiju ali uzaludno jer se sve što se s tim alatima/distribucijama odradi ne vrednuje i ne priznaje). Ima pametnijih od nas koji su to sve strogo testirali i postavili uvjete.

Zanima me koje to distribucije i imaju bilo kakav certifikat. I od koga to dobivaju.

Za onog koji uvjetuje da koristim neku distribuciju jer je dobila neki "certifikat" ili "odobrenje" (od koga je isto pitanje) bi slobodno mogao reći da je idiot ili pokušava izmusti lovu iz budala. 

Uostalom distribucija je linux + DE + software. Kako se to može uopće certificirati. Koja glupost.  

Edit: vidim da je bluemax već rekao što su. Lopovi. U svom profesionalnom radu do sada nikada nisam čuo za certificirane distribucije. To neko gadnu maglu prodaje. Vjerojatno tupim balkancima.

Speechless kad izvališ glupost pa skužiš da si to napravio? Jbga, budale smo i prodaju nam maglu.

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!
14 godina
protjeran
s1m0n kaže...

Speechless kad izvališ glupost pa skužiš da si to napravio? Jbga, budale smo i prodaju nam maglu.

Da speechless sam. Jako. Kao da nemam drugog posla nego rapravljati o NIST-u i njihovim certifikatima" i o tome da je NIST agencija, a ne regulatorno tijelo koje vrijedi samo za US blah blah blah.

Iskopao si ovaj profil da prosereš o stvarima za koje nemaš blago rečeno pojma. Nadalje, misliš da bi netko trebao biti impresioniran ako se baviš (ako) forenzikom. Žalosno je da nakon korištenja toliko linux distribucija ne znaš ni neke elementarne stvari o njima. Mene bi to više brinulo.

A sad imam daleko važnijeg posla nego se natezati na forumima sa trolovima.

p.s. Hvala što mi pratiš profil i vrijeme logiranja. To mi puno znači.

Doviđenja.

Ad astra peronospora
17 godina
neaktivan
Bypass kaže...
s1m0n kaže...

Da speechless sam. Jako. Kao da nemam drugog posla nego rapravljati o NIST-u i njihovim certifikatima" i o tome da je NIST agencija, a ne regulatorno tijelo koje vrijedi samo za US blah blah blah.

Iskopao si ovaj profil da prosereš o stvarima za koje nemaš blago rečeno pojma. Nadalje, misliš da bi netko trebao biti impresioniran ako se baviš (ako) forenzikom. Žalosno je da nakon korištenja toliko linux distribucija ne znaš ni neke elementarne stvari o njima. Mene bi to više brinulo.

A sad imam daleko važnijeg posla nego se natezati na forumima sa trolovima.

p.s. Hvala što mi pratiš profil i vrijeme logiranja. To mi puno znači.

Doviđenja.

E jesi se sad... Nemaš precepcije o čemu pričaš pa se PONOVO pozivaš na moje znanje i kompetencije. A jedini pokušaj da pokažeš svoje znanje pada u vodu. NIST je National Institute of Standards and Technology (pandan ISO-u ili BS-u) i REGULATORNO je tijelo (znaš li razlike između standardizacijskog tijela/regulatornog tijela/agencije?) za standardizaciju u SAD-u. Na temelju rezultata NIST-ovih testiranja izrađuju se pravilnici/preporuke i izvan SAD-a. Znaš li da se u Hrvatskoj koriste ISO, EC i BS norme i standardi? A zamisli, BS je skaćenica za British Standard koje izrađuje British Standardization Institution.

Žalosno je što ti je teško prihvatiti da Linux distribucija mora biti certificirana tako da radi kako se od nje zahtijeva i da distribuciju ne čine alati nakrcani na nju. Da li si ikada ćuo za SWB alate i kako se implementiraju u Linux distribucije? 0x13 interrupte? Zar je teško shvatiti da distribucija za forenzičku analizu tvrdog diska (npr. DEFT) drugačije funkcionira od distribucije za analizu mrežnog prometa (npr. NST) i da na NST ne možeš nakrcati alate za forenziku tvrdog diska (možeš ali ih ne možeš koristiti a da dobiješ ispravne rezultate)? Zašto? Distribucije za analizu mrežnog prometa ne brinu se o pisanju po tvrdom disku i zato ne koriste alate i procedure za onemogućavanje pisanja po trdom disku već su prilagođene da ne "zagađuju" mrežni promet. Shodno, NST se nemože koristiti za forenziku računala već isključivo za forenziku mrežnog prometa. Očito je da nisi upućen u problematiku pa zašto onda napadaš a bez argumenata (ili kako bi u narodu rekli: je*eš bez ku*ca)?

I usput, ne "pratim" ti profl već nije moguće izbijeći te u temama na ovom forumu pa eto primjetim.

A možda usput da probaš naučiti što je to troll?

Ajd bar pristojno pozdraviš :)

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.4.2013 22:49 (s1m0n).
17 godina
neaktivan
s1m0n kaže...

... Znaš li da se u Hrvatskoj koriste ISO, EC i BS norme i standardi? A zamisli, BS je skaćenica za British Standard koje izrađuje British Standardization Institution.

...

Pa i ovo je norma kod nas pa nisam primjetio da se koristi, dapace cak se ne koristi, samo nisam siguran postoji li neki zakon koji "prisiljava" koristenje norme?

Vidim da se iz nekog razloga ne da otvoriti, rijec je o ovoj normi: HRN ISO/IEC 26300:2008 poznatijoj kao OpenDocument, a opet svi koriste onaj prljavi .doc(x), .xls(x) itd. Kakvi zakoni tocno reguliraju to?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
15 godina
neaktivan
marin_sagovac kaže...

Drugo, da li si znao da icewm je radio neki od nas (M. Ma/č/ek vidi wiki) no nisam siguran da li su to izvorni istiniti tj. ne vidim neke posebne reference o njemu? Ne zanima me direktno već čisto na izvore.

Pa ako pogledaš službene stranice, na dnu ćeš naći ovo:

"icewm © 1997-2007 Marko Maček (current maintainer)"

Nije mi jasno kako se nisi sjetio pogledati što piše na službenim stranicama...

marin_sagovac kaže...

IceWM je odlicno krenuo 1998. ali ne znam zašto danas nije krenuo i u tom pogledu?

Zato što su glavni veliki desktop environmenti (GNOME, KDE) koristili svoje vlastite window managere.

0xBADC0DE
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
s1m0n kaže...

... Znaš li da se u Hrvatskoj koriste ISO, EC i BS norme i standardi? A zamisli, BS je skaćenica za British Standard koje izrađuje British Standardization Institution.

...

Pa i ovo je norma kod nas pa nisam primjetio da se koristi, dapace cak se ne koristi, samo nisam siguran postoji li neki zakon koji "prisiljava" koristenje norme?

Vidim da se iz nekog razloga ne da otvoriti, rijec je o ovoj normi: HRN ISO/IEC 26300:2008 poznatijoj kao OpenDocument, a opet svi koriste onaj prljavi .doc(x), .xls(x) itd. Kakvi zakoni tocno reguliraju to?

To je norma koja u zakonu nije definirana kao isključiva (tj da se mora primjenjivati i da je obavezno isključivo korištenje te norme). Zakon određuje standard (standarde) i normu (norme) koje su primijenjive u Republici Hrvatskoj. Jedan zakon ili pravilnik može definirati da je, primjerice, prihvatljivo koristit dvije, tri ili više normi i/ili standarda.

Pristup standardima i normama se plača i to ne samo u Hrvatskoj. ISO pod obavezno naplačuje pristup donesenim standardima (draft verzije su ponekad javno besplatno dostupne). HZN ovu normu klasificira kao XG ili u prijevodu potrebno je izdvojiti 925 krznatih životinjica za pristup dokumentu :)

17 godina
neaktivan
s1m0n kaže...

To je norma koja u zakonu nije definirana kao isključiva (tj da se mora primjenjivati i da je obavezno isključivo korištenje te norme). Zakon određuje standard (standarde) i normu (norme) koje su primijenjive u Republici Hrvatskoj. Jedan zakon ili pravilnik može definirati da je, primjerice, prihvatljivo koristit dvije, tri ili više normi i/ili standarda.

Pristup standardima i normama se plača i to ne samo u Hrvatskoj. ISO pod obavezno naplačuje pristup donesenim standardima (draft verzije su ponekad javno besplatno dostupne). HZN ovu normu klasificira kao XG ili u prijevodu potrebno je izdvojiti 925 krznatih životinjica za pristup dokumentu :)

Tko kome izdvaja te novceke? Ja kao fizicka osoba drzavi ili?

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
s1m0n kaže...

Tko kome izdvaja te novceke? Ja kao fizicka osoba drzavi ili?

HZN placa ISO-u a ti HZN-u (hrvatski prijevod plus eventualne prilagodbe) ili ISO-u (engleski). Biraj kome želiš dati svoju lovu :)

17 godina
neaktivan
s1m0n kaže...

HZN placa ISO-u a ti HZN-u (hrvatski prijevod plus eventualne prilagodbe) ili ISO-u (engleski). Biraj kome želiš dati svoju lovu :)

Aha, aha. A kakve ja konkretno imam koristi od tog papira?

Mislim, meni se cini dovoljno da znam da norma postoji, a sad, sto je sve unutra nacrckano...

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
s1m0n kaže...

Aha, aha. A kakve ja konkretno imam koristi od tog papira?

Mislim, meni se cini dovoljno da znam da norma postoji, a sad, sto je sve unutra nacrckano...

Gomila toga je u tim dokumentima.

Tebi kao krajnjem korisniku taj dokument gotovo ništa ne znači. Znači onome tko želi (organizacije/tvrtke/ustanove) implementirati procedure za korištenje (u ovom slučaju OpenDocument format) u svoje procese te dobiti akreditaciju ili certifikat da udovoljava toj normi i/ili standardu (najčešće što možeš susresti je ISO 9001 :) ).

14 godina
neaktivan

Eto, kad sam rekao "lopovi" onda mi nisi vjerovao.

0 0 hvala 0
16 godina

Meni se Ubuntu totalno srozao sa ovim Unity-em.. ko da mi je neko ruku odsjeko kad to koristim.

Dao sam mu priliku sad opet al nikako mi ne sjeda, sad sam stavio cinnamon i to ću koristit dok ne dođe novi mint..

No. No. No. This is beautiful. This is art.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Vidiš, meni je trebalo neko vrijeme da se naviknem, tako da sam, čim je izašao 13.04, maknuo Mint sa Cimetom i vratio se na Ubuntu / Unity. Ima tu još posla, ali je napredak definitivno vidljiv - ovo je do sada najbolji Ubuntu otkad postoji Unity, instalacija je vrlo brza, AMD A10 je podržan kako spada najnovijim vlasničkim driverima, a ja sam, presretan, napravio clean install i uživam.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
nontryer kaže...

Meni se Ubuntu totalno srozao sa ovim Unity-em.. ko da mi je neko ruku odsjeko kad to koristim.

Dao sam mu priliku sad opet al nikako mi ne sjeda, sad sam stavio cinnamon i to ću koristit dok ne dođe novi mint..

I ja sam tako mislio na samom početku :) 

Ali zbog ljenosti sam ostao na unitiy i danas nema šanse da koristim nešto drugo osim njega 

jednostavno mi je kliknuo nakon nekog vremena u biti to je sve stvar navike :)

15 godina
neaktivan

Evo,instalirao sam Ubuntu 13.04.

Možda napravim neki mini review,ali evo sada u jednoj rečenici:

Dobar je,popravili neke greške iz 12.10,može i bolje.

edit:evo ga:

http://thebluedrag.blogspot.com/2013/05/mini-review-of-ubuntu-1304.html

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.5.2013 20:38 (g12356).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Sa win7 na ubuntu ko sa yuge na ferrarija.

Uglavnom ubuntu imam na laptopu i jako sam zadovoljan, dok na kompu imam dual.

Milina za radit na njemu.

13.04 je ono sto sam ocekivao u 12.10

"Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded."
Moj PC  
1 2 hvala 0
15 godina
neaktivan
Trustek kaže...

Uf,netko masno dijeli TD-ove...

13 godina
neaktivan
g12356 kaže...
Trustek kaže...

Uf,netko masno dijeli TD-ove...

to volim, mozda netko ima nesto protiv ferrarija nisam siguran

Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.5.2013 23:24 (Trustek).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice