Kao što vidiš ne koristim enduser OS-ove već specijalizirane distre za namjenske poslove. Računalima se bavim više od 20 godina, jednako toliko i programiram. Počeo sam na Orlu, pa sam prešao na Spectrum. Nakon toga na prvi PC (286-ica) i tako dalje. Radio sam u DOS-u 3.22, Win 3.11, instalirao Windowse Chicago sa 54 diskete. Ne podcjenjuj nečije znanje prema nekoliko rečenica!
Otprilike slicna informaticka povijest pa sad pogotovo ne kuzim pricu o UX-u , pogotovo ono da ne moze biti slican.
btw. u uvodnom postu je bilo jako citljivo da navlacis ljude da ti kazu kako nemas pojma.
orao, nostalgija :)
Vidim da se dugo bavis programiranjem/sys admin/security. Zanima me jesi li ikada programirao sa LUA? Koji ti je najbolji cross-platform Toolkit pod C++? Drugo s obzirom da ti je dosta vremena proslo od kad si se poceo baviti programiranjem, kako stojis tj. kako gledas na tablet pc-e/smartphone... s obzirom na to da mene ne fascinira razvoj softvera za tablet PC-e nego c++/php? Drugo, da li si znao da icewm je radio neki od nas (M. Ma/č/ek vidi wiki) no nisam siguran da li su to izvorni istiniti tj. ne vidim neke posebne reference o njemu? Ne zanima me direktno već čisto na izvore. IceWM je odlicno krenuo 1998. ali ne znam zašto danas nije krenuo i u tom pogledu? Vidim da si nostalgičar pa eto, drmni. Inače preferiram Debian-a.
Krivo adresirano pitanje. Povijest je bila slicna, Orao, ZX, C64, Amstrad, 286, informaticka gimnazija... Samo onda sam skrenuo na arhitekturu i 3d vizualizacije pa ti mogu odgovoriti na dio pitanja o tabletima i smartphoneima i to samo sa korisnicke strane.
Ljubitelj sam tehnologije i posto mi telecom operateri zbog visokih troskova omogucavaju besplatno ili skoro besplatno flagship modele smartphonea svakih godinu dana ja ih naravno imam. U pocetku sam bio fasciniran razvojem te platforme no do danas odusevljenje je poprilicno splasnulo, vjerojatno paralelno sa razvojem. Danas se u smartphone i tablete dodaju inchi, megahertzi, megapixeli, gigabajti i slicno a sve sam to prosao na drugim uredjajima. Nema nekog bitnog napretka. Funkcije smartphonea koristim rijetko i od onih sam koji ce ujutro na kavi listati pravu papirnatu novinu ili nista. Imam flat mobilni internet a ne vjerujem da mjesecno potrosim vise od 100-200MB. Zato na racunalu visim 12 sati dnevno (i onda dodjem doma pa gledam kako cu uhvatit jos malo vremena za gejming).
S druge strane imam kolegu u uredu koji je 8 godina stariji od mene i koji je jedan od pionira racunalstva u Hrvatskoj (tj. Jugoslaviji). Svoje prvo rucno izradjeno racunalo predstavio je na sajmu otprilike kad sam ja bio u vrticu. On se bavi i programiranjem (Java i C++ najvise, no zna maltene sve). Njemu su tableti i smartphonei puno zanimljiviji nego meni, do te mjere da sam ga par puta morao upozoriti da to radi doma a ne na poslu. Uz sve vrline koje ima, ima i jednu manu koja ga sprijecava da napravi neko cudo - manjak ambicije. Ogromno znanje i zelja za jos samo nezainteresiran i antitalent kako to znanje naplatiti.
Da je meni njegovo znanje i inteligencija (tj. dio nje) ja bi ti ovaj post pisao sa 50 metarske jahte.
a vidis kod mene je bas obratan slucaj. kao i tvoj stariji kolega, i ja sam fasciniran razvojem mobilnih aplikacija i uredjaja te mobilne aplikacije smatram, za vecinu korisnika, daleko korisnijima i upotrebljivijima od stolnih. da ne zaradjujem od rada na racunalu (programiranje, obrada fotografija) koristio bih gotovo iskljucivo smartfon ili tablet pc. gomila toga na desktop pcu nema niti smisla (navigacije i lokacijski baziran softver), a kljucna stavka je to da smartfon imas stalno sa sobom, dok to nije slucaj sa standardnim racunalom. cak niti laptop neces nositi stalno sa sobom, a i ako nosis (nemoguca misija u realnosti), smartfonom je daleko lakse rukovati, te je daleko prilagodjeniji putnom racunalu (mobilnost, jednostavnost i brzina koristenja kamere, ergonomija , u usporedbi s vecinom laptopa i battery life, ugradjen gps i drugi senzori itd.)
rezime je da su smartfoni sa svojim aplikacijama itekako bitne i korisne stvarcice, ne samo igracke kao sto to vecina korisnika percipira. korisne jer pruzaju sve sto pruzaju i stolna racunala (dakle baratanje multimedijom, surfanje webom, igranje igara, koristenje raznih aplikacija...) + gro korisnih stvari (kao logicno telefonija/VoiP, messaging, kamere, navigacija, sve u pokretu), slicno se govorilo i za racunala te Internet, pa vidimo dokle smo dosli s njima.
rezime je da ce stolna racunala i dalje naravno biti odabir za profesionalce, ponajvise zbog velicine ekrana koji idu uz ta racunala, iako ce se u buducnosti (zapravo to je i sada moguce) ti veliki ekrani moci spajati na smartfone koji vec danas nude full HD rezolucije prikaza.
uglavnom, mobilnim uredjajima predvidjam sjajnu buducnost. s smartfonima se danas moze upravljati televizorima, kućnim uređajima, pcima...sutra ce biti integrirani u potpunosti i sa automobilima, strojevima u industriji te cjelokupnom ekonomijom (uskoro ce se sve moci placati smarftfonima, ja vec sada skeniram bar kod uplatnica rezija i placam aplikacijom na smartfonu, cime znatno ubrzavam placanje tih rezija, pogotovo obzirom da svaki racun ima svoj broj placanja ili model, a i u mom slucaju potreban je jedan pin manje za placanje, da ne govorim o tome da mi ne treba citac i da placanje mogu izvrsiti gdje god se nalazio u tom trenutku). nekad si morao imati nekoliko uredjaja da bi obavljao razne funkcionalnosti, a danas imas i odlicnu navigaciju i odlican telefon i odlicne "novine" (fliboard aplikacija je primjerice rjesenje za citanje vijesti koje je daleko bolje i intuitivnije rijeseno od bilo kojeg rjesenje na racunalima, pogotovo onima koja nemaju touch ekrane) i odlicno racunalo i odlican novcanik (citac bankovnih kartica, sredstvo placanja istima) i odlican (sve bolji :-)) fotoaparat i video (i web) kameru i odlican plejer multimedijskih datoteka i odlican daljinski upravljac (za televizore, klime, sto god) i odlican kalkulator, nastavi niz, sve u jednom uredjaju i sve "on the go". stolna racunala ne mogu ni prismrditi svim tim zadacama. ti si prosao megaherce, ince i gigabajte ali nisi prosao i razumio ili iskoristio ono sto si mogao kod smartfona. usput, vezano uz tvoju konstataciju kako ujutro uz kavu citas prave novine, dok ti citas "prave", papirnate novine, jednog ili dva domaca lista koji nude dosadne tekstove sto ces morati cesto i platiti, ja citam besplatno stotinjak (ili koliko već želim) renomiranih novina i njihovih kudikamo boljih tekstova (i to one po mojem izboru a ne da mi se serviraju gluposti), sve na smartfonu ili tablet racunalu, uz multimedijske zapise, sto u novinama neces pronaci.
smartfoni su dakle, ako ih se zna koristiti, uredjaji koji itekako olaksavaju zivot!