TomTom šuruje s nizozemskom policijom!

poruka: 54
|
čitano: 6.972
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "TomTom šuruje s nizozemskom policijom!".
16 godina
neaktivan
Re: TomTom šuruje s nizozemskom policijom!
nixass kaže...
luka_cro kaže...

Mene je jedino strah da bi nesto ne podleti pod auto ili jos gore pod motor. Kad bih bio siguran da imam cestu samo za sebe vozio bi kolko auto ide :D

aha, a kako misliš voziti bezbrižno i sigurno ako ni sam nisi siguran da na cesti nema nekog ko vozi "kolko ide" ili "samo 50% brže"??

Tko kaze da vozim bezbrizno i sigurno?

a ovaj drugi nek se drzi svoje trake.

16 godina

Prestanimo sa izvlacenjem brojki iz guzice i komentirajmo sluzbene statistike.

Statistika prometnih nesreća za 2010. Godinu; osnovni uzrok i posljedice
17. siječanj 2011. -

Obavljen je očevid 13.727 nesreća, što je 1.430 očevida ili 9,43 posto manje u odnosu na 2009.

Ukupno je ozlijeđeno 4.031 osoba, odnosno 914 osoba ili 18,48 posto manje u odnosu na 2009.

Teško je ozlijeđeno 589, a lakše 3.442 osobe,

Poginuloje 88 osoba, odnosno 6 osoba ili 6,38 posto manje u odnosu na 2009.

Brzina je uzrokskoro svake četvrte prometne nesreće, odnosno u 3.116 nesreća ili 22,7 posto od ukupnog broja nesreća (2009. u 3.549 nesreća ili u 23,41 posto).

Zbog brzine je poginulo više od jedne trećine osoba, odnosno 31 osoba ili 35,2 posto od ukupnog broja poginulih(2009. su poginule 53 osobe ili 56,38 posto od ukupnog broja poginulih).

Utvrdili smo 49.037 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, što je za 0,85 posto više u odnosu na 2009. Svaki četvrti od ukupno utvrđenih 185.657 prometnih prekršaja bio je prekršaj prekoračenja brzine.

Vozači s nedopuštenom koncentracijom alkoholasudjelovali su prosječno u svakoj osmoj prometnoj nesreći. U 34 od ukupno 83 nesreće s poginulim osobama ili u 40,1% (2009. u 35,36 posto), osoba koja je izazvala nesreću imala je nedopuštenu koncentraciju alkoholai to do 0,5 promila niti jedna osoba, od 0,5 do 1,0 promila 5, od 1,0 do 1,5 promila 8 i preko 1,5 promila 21 osoba.

Utvrđeno je 7.037 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili odbijanja provjere na alkohol, koje su u većini prekršaja počinile mlade osobe (dvije trećine), odnosno osobe u dobi do 30 godina

Kako bismo smanjili broj i posljedice prometnih nesreća vezanih za brzinu i alkohol, nadzor brzine kretanja vozila te vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola će nam i ubuduće biti prioritet.

1. Evidentno je da prebrzo vozimo s obzirom da u 2010. 35% od ukupnog broja poginulih je direktno produkt brze voznje. Ako pogledas 2009 gdje taj postotak bio 56% shvatiti ces da brzinu doslovno ne treba olako uzimati.

2. Svake godine je sve vise sudionika u prometu (automobila, skutera, motocikala) i posve je jasno da je fizicki nemoguce ubrzati promet. Podizanjem ogranicenja bi se napravilo vise stete nego koristi.

3. Psiho nismo svi isti. I ja i ti i vjerujem dobar dio sudionika mogu bez problema iznimno sigurno voziti i 30 iznad ogranicenja. Medjutim u prometu sudjeluju i ljudi koji imaju problema sa vezanjem vlastitih cipela, odnosno ljudi koji su polozili ispit iz 5,6 ili cak vise pokusaja. Osobno smatram da ako nisi u stanju proci vozacki ispit iz 3 pokusaja ne bi trebao niti voziti. Za boga miloga ne mozemo svi biti ni piloti, pa ne vidim da se netko buni protiv toga.

4. Nazalost iako sam nacelno protiv bilo kakve represije, uvijek se iznova dokazuje da ljudima trebaju drakonske kazne i da im treba non stop visiti za vratom kako bi poceli biti svjesni da upravljaju potencijalnim oruzjem na cesti. Smanjeni broj nesreca u prosloj godini u odnosu na 2009-u je proizvod represije, odnosno policija imala pojacanu prisutnost na cestama, gotovo svaki vikend sa nekom od akcija i kao sto se vidi dalo je rezultata.

Dakle , nazalost, stara narodna " Batina nauci i prase plesati" se jos uvijek pokazuje tocnom. Zalosno za 21. stoljece.

5. Da su promet i prometna pravila toliko jednostavna ne bi postojao prometni fakultet. Krivo konstruiran zavoj moze imati za posljedicu nekoliko smrtnih slucajeva i doslovno ne treba nista u prometu shvacati olako. Pogotovo brzinu, koliko god se smjesnim cinilo 10 ili 20km/h.

Who the fuck is General Failure? And why is he reading my harddisk?
Poruka je uređivana zadnji put sub 30.4.2011 13:55 (syncmaster245b).
16 godina

Stojadin i Golf VI voze 100 km/h te ispred njih izleti dijete.

Stojadin ce se zaustaviti nakon 30 m kocenja, dok ce se golf zaustaviti nakon 15.

Danasnji ovjesi, kocnice i sustavi kocnica, gume, kompletne karoserije i sva cuda su jednostavno puno naprednija nego prije, a nesrece su se dogadale i dogadat ce se neovisno o ogranicenjima.

http://www.bina-istra.com/Default.aspx?sid=457#

15,30m :)

pogledaj samo ovu tablicu o zaustavnom putu

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.4.2011 17:17 (Radoznali).
17 godina
neaktivan

Ovo je toliko gadno, grozno & licemjerno

TomTomov CEO Harold Goddijn javno o tome obavještava korisnike svojih uređaja dok tvrtka odluči kako to spriječiti u budućnosti.
Kako sprjeciti? Vrlo lako. Podatke koje cuva TomTom enkriptirati i iste davati po vrlo strogim uvjetima ili neka ih prodaju samo ne policiji/vladi/spijunskim sluzabama. Sto ce biti sljedece? "Izvinite nismo znali da vas [stavi zle ljude] spijuniraju?"

Zasto licemjerno?

Tako prikupljene podatke TomTom isto tako već godinama ustupa vladinim organizacijama  s idejom da se iz ovako bogatog i pouzdanog skupa podataka o prometu može ..

Primjetite ono vladinim organizacijama 

PORTOVA ima 65536 komada - Aner Begovic..haker iz Bosne

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Šef kaže...
Elles D. kaže...

Samo da se javim, pošto se to desilo u mom mjestu...

Mali je tu istrčao ravno na cestu, vozač nije stigao reagirat tako da tu i nije vozač kriv. Krivi si primjer našao...

Kažu u članku da je auto naletio na malog (pokoj mu duši), mada bih ja rekao da je mali naletio na auto...

Why So Serious?
16 godina
odjavljen

30km/h - 13 metara. Još uvijek vam netko stigne doslovce izletjeti na cestu. Kako stati? Zakon valjda računa da ćemo uporabiti Silu da se zaustavimo. Po tome, trebali bi vozit 10-15 km/h po cesti.

Anyway, na temu. Iz svih tih navigacijskih uređaja treba izbaciti lokacije radara i na samom GPSu naštelati da prikaže veću brzinu od one kojom vozite (ne previše, 7 km/h je dovoljno, to spada u onih 10%) i napraviti da vas navigacija periodički (svakih 5-10min) upozorava da vozite prebrzo. Nakon nekog vremena bi usporio jer bi mi to upozorenje išlo na k{#}. Ako to spasi i 1 život, potpuno opravdano. Ne sad neko pištanje ili nešto slično da odvraća pozornost sa vožnje nego normalan glas koji vam kaže - "Usporite brzinu, vozite xx km/h iznad ograničenja".

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

takvu stvar ima svaki auto u svojem brzinomjeru.. odstupanje od nekih +10ak posto..

ali, ako netko koristi neku drugu metodu za mjerenje tamo bi također bilo zgodno prikazati veću brzinu od stvarne..

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
16 godina
odjavljen
311008 kaže...

Malo mi je glupo ovo sve sto sto pojedini od vas kazu smijesno im je ovako onako, auta imaju toliko tehnologije, imaju ABS, imaju ovaj imaju onaj.Kad dozivite totalku, i odlezite godinu dana u komu radi sudara, sa autom koji ima sva ta razna cuda ABS, ESP, i sve ta cuda, iz razloga sto je vozio 10 km/h vise od dozvoljenog, i naletio na klizav dio puta, jer su isprali ga cistaci ulice i zavrsi u stubu za rasvjetu.Mislim da ne bi se bunili da ostanu ista ogranicenja.

Po toj logici možemo staviti svugdje ograničenje 10 km/h jer što ako poledi, ti voziš po ograničenju i pogineš. Ograničenje se odnosi na normalne uvjete na cesti, a kada su uvjeti nepogodni (smanjena vidljivost, mokar ili poleđen kolnik i sl), vožnju treba prilagoditi uvjetima.

syncmaster245b kaže...

Prestanimo sa izvlacenjem brojki iz guzice i komentirajmo sluzbene statistike.

Obavljen je očevid 13.727 nesreća, što je 1.430 očevida ili 9,43 posto manje u odnosu na 2009.

Ukupno je ozlijeđeno 4.031 osoba, odnosno 914 osoba ili 18,48 posto manje u odnosu na 2009.

Teško je ozlijeđeno 589, a lakše 3.442 osobe,

Poginuloje 88 osoba, odnosno 6 osoba ili 6,38 posto manje u odnosu na 2009.

Brzina je uzrokskoro svake četvrte prometne nesreće, odnosno u 3.116 nesreća ili 22,7 posto od ukupnog broja nesreća (2009. u 3.549 nesreća ili u 23,41 posto).

Zbog brzine je poginulo više od jedne trećine osoba, odnosno 31 osoba ili 35,2 posto od ukupnog broja poginulih(2009. su poginule 53 osobe ili 56,38 posto od ukupnog broja poginulih).

Utvrdili smo 49.037 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila, što je za 0,85 posto više u odnosu na 2009.  Svaki četvrti od ukupno utvrđenih 185.657 prometnih prekršaja bio je prekršaj prekoračenja brzine. 

1. Evidentno je da prebrzo vozimo s obzirom da u 2010. 35% od ukupnog broja poginulih je direktno produkt brze voznje. Ako pogledas 2009 gdje taj postotak bio 56% shvatiti ces da brzinu doslovno ne treba olako uzimati.

Evidentno je da ti ne znaš statistiku:

U 2010 u odnosu na 2009 imamo manje prometnih nesreća, neznatno manje ih je uzrokovano brzinom, znatno manje poginulih zbog brzine iako je evidentirano čak i nešto više prekršaja prekoračenja brzine. Očito nije glavni problem brzina. Uz to još treba uzeti u obzir da u podatak o poginulim zbog brzine ne ulaze samo oni slučajevi u kojima je brzina bila 10 - 30 km/h iznad ograničenja, već je bilo i slučajeva u kojima je brzina bila i 100 km/h iznad ograničenja, kao i slučajeva u kojima je možda brzina bila 10 - 30 km/h iznad ograničenja   (možda i ispod ograničenja), ali su uvjeti na cesti bili takvi da je i ta brzina bila opasna.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.5.2011 0:03 (MrBlc).
16 godina
MrBlc kaže...

Evidentno je da ti ne znaš statistiku:

U 2010 u odnosu na 2009 imamo manje prometnih nesreća, neznatno manje ih je uzrokovano brzinom, znatno manje poginulih zbog brzine iako je evidentirano čak i nešto više prekršaja prekoračenja brzine. Očito nije glavni problem brzina. Uz to još treba uzeti u obzir da u podatak o poginulim zbog brzine ne ulaze samo oni slučajevi u kojima je brzina bila 10 - 30 km/h iznad ograničenja, već je bilo i slučajeva u kojima je brzina bila i 100 km/h iznad ograničenja, kao i slučajeva u kojima je možda brzina bila 10 - 30 km/h iznad ograničenja   (možda i ispod ograničenja), ali su uvjeti na cesti bili takvi da je i ta brzina bila opasna.

Daj procitaj nesto do kraja prije nego sto krenes odgovarati.

E da i po mogucnosti sa razumijevanjem.

17 godina
syncmaster245b kaže...

Ne znam sto je pisac s ovim postom htio reci.

Da puno vozaca strada zbog brzine?

Pa 100% nesreca je uzrokovana brzinom, pa ne desavaju se valjda dok se auto ne krece?

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.5.2011 13:07 (Psiho246).
16 godina
Psiho246 kaže...
syncmaster245b kaže...

Pa 100% nesreca je uzrokovana brzinom, pa ne desavaju se valjda dok se auto ne krece?

I da bi izvalio glupost na forumu, moras imati tipkovnicu.

17 godina
syncmaster245b kaže...
Psiho246 kaže...
syncmaster245b kaže...

Zato ti ju netko treba oduzeti.

- Psiho246
17 godina
neaktivan

ljudi kao da zaboravljaju da nije jedini kriterij ograničenja činjenica koliko brzo može auto opremljen za reli proći određenom cestom. Posebno u gradskoj vožnji, postoji jako puno stvari zbog kojih treba biti na oprezu, i pri 50tak km/h se definitivno lakše reagira na njih nego na 80-100km/h

A što se autoputa tiče, ljudi koji zuje 200tinjak na sat rijetko voze defenzivno, obično (iz mog iskustva) nabijaju nervozu migoljeći kroz promet i histerično blendajući.

17 godina

Imam 24 godine. Upravo sam u početnim stadijima vožnje u autoškoli. Kao suvozač i igrač autosimulacija vožnja je cool. Sada mi je 60 kmh brzina svjetlosti. Usput sam shvatio na koliko stvari vozač mora paziti. Ovo je hvalevrijedan potez iz TomTom-a. Brzine trebe smanjiti. I ne razumijem što vi dramite. Automobila, motora, traktora, biciklista i pješaka imate koliko 'oćete. Ceste su svakakve kvalitete. Vrijeme se konstantno mijenja.

Vozača (budala) ima koliko želite. Očigledno znak im ne znači mnogo u životu. (Nisam fan ležećih pajkana) Onda je ovo idealno rješenje. I nadam se da to ne koristi samo za statistiku, već da se pojedince može kazniti i staviti u ćorku po potrebi.

mag. iur.

5 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Psiho246 kaže...
311008 kaže...

Malo mi je glupo ovo sve sto sto pojedini od vas kazu smijesno im je ovako onako, auta imaju toliko tehnologije, imaju ABS, imaju ovaj imaju onaj.Kad dozivite totalku, i odlezite godinu dana u komu radi sudara, sa autom koji ima sva ta razna cuda ABS, ESP, i sve ta cuda, iz razloga sto je vozio 10 km/h vise od dozvoljenog, i naletio na klizav dio puta, jer su isprali ga cistaci ulice i zavrsi u stubu za rasvjetu.Mislim da ne bi se bunili da ostanu ista ogranicenja.Sto vise poštrit kaznu, imam priliku gledati austalske TV.Pa kada pogledam tamo da za mali skuter moped tip iz gluposti i zeze gubi dozvolu i kaznu od 500 eura.Onda tek shvatim gdje smo mi a gdje evropa i svijet.Hocemo da imamo plate ko   u EU, da imamo obrazovanje ko u EU, da imamo nekakve stvari i cuda kao u EU, a necemo da postujemo zakone kao u EU.Sto vise podic kaznu za svaki kilometar na sat.Da pogledate svog najmilijeg koji lezi a vi bespomocni nista mu ne mozete promjenili bi vi stavove.Svi smo protiv zakona i obezbjedjena a u stvari svi kad nam nesto zapne prvi se pozivamo na zakone i na policiju.Al ja znam da cu sad na ovo dobijem mnostvo palaca na dole, ali to je takva svijest kod nas je takva svijest, da je ono sto treba da se postuje izrugava, a kad je na nasu stetu pozivamo se na ono cemu se rugamo.

Joj daj molim te, ovakvi osvjesteni su mi najdrazi.

Ti se skucas sa 130 na autocesti i ostzat ces ziv, ali da si vozio 150, sigurno bi umro!

Jako velika razlika!

Upravo taj ABS i te tehnologije jesu od vaznosti. Nije isto izgubiti kontrolu nad autom pri brzini od 100 km/h sa yugom 45 i novim Golfom.

Kolko bi godina u komi bio u jednom slucaju, a kolko u drugom?

Dakle u pravu sam.

Ti si upravu, ti si naucnik koji je izmjerio koliku silu u Kilodjulima izaziva udar pri brzini od 130 a koliko od 150.Ti si doktor nad doktorima, i svi ostali su glupi, zaostali koji prate ovozemaljske zakone, a imaju mogucnost otic u   nebo, al nece jer toboze zabranjeno pilotiranje avionima onom ko je 1 usao u avion i lajicki nafatao komande.Sram ih bilo.
Price takve je suvise dosta.Ja niti sam osvijesten niti sam sad uzoriti gradzanin, ali stavimo ovako.Zasto postoje ogranicenja za brzinu?Jel da bi sputavali tipove koji lete 150 KM/h cisto da im se pokvari ugodzaj?Hoces se trkat?Volis adrenalin, imas zvijer od motora, koja juri?Cek malo zar su ljudi tek tako postavili trkacku stazu na Grobniku?Pogledaj sad ovo, Toše Proeski poginuo u saobracajnoj nesreci, i pogodi sta, vozacu nista nije bilo a covjek glavom platio zato sto se ovom malo prispalo.Nezelim biti ironican niti pametovat.Pravila su tu da se postuju ne da se krse.Sad sam otisao u OT, Japanci pravili voz Tokio - Šangaj, i voz pici 350 Km/h, stakla koja su postavljena na tim vozovima mogu da izdrze udar ptice i da ne puknu.Kada su napravili novi voz koji ide 380 Km/h, ogledala su pukla samo tako:) A da sta je to 30 Km/h koja velika razlika:) I da ti si u pravu a svi koji postuju zakone su glupi i zaostali.Pa dobro ti isprobavaj gubljenje kontrole sa yugom 45 i Golfom pri tim brzinama, pa nam javi kako je bilo.

http://s3.ba.bitefight.org/user/bite/132359
16 godina
Psiho246 kaže...
syncmaster245b kaže...
Psiho246 kaže...
syncmaster245b kaže...

Zato ti ju netko treba oduzeti.

A sto si ti sada sa ovime htio reci? Osim ociglednog neuspjesnog pokusaja duhovitosti.

Nazalost nagledao sam se u zivotu neshvacenih Fittipladija koji su uvijek bili najpamentniji i svi oko njih nisu imali blagog pojma o voznji.

Takodjer poznam dvojicu koji su zbog svoje samouvjerenosti jednog nevinog covjeka spremila u kolica, a drugoga 2 metra pod zemlju.

Da ti budem iskren sere mi se od nadobudnih tipova koji uopce ne shvacaju svoju odgovornost za volanom.

Naztalost takvim kretenima nista ne ide u glavu dok im se samima ne dogodi takva nesreca, a tada je naravno vec kasno.

15 godina
neaktivan

TomTom uredno dozvoljava da korisnik samostalno i vrlo lako unese poziciju patrole ili neregistrirane kamere. Prilikom sljedece sinhronizacije taj podatak postaje dostupan scim ostalim korisnicima TomToma. Njihova je je ocigledna briga, kako uzeti korisnicima dodatnu pinku od necega sto je dosad bilo besplatno.

http://4find.us
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
311008 kaže...

Ti si upravu, ti si naucnik koji je izmjerio koliku silu u Kilodjulima izaziva udar pri brzini od 130 a koliko od 150.Ti si doktor nad doktorima, i svi ostali su glupi, zaostali koji prate ovozemaljske zakone, a imaju mogucnost otic u   nebo, al nece jer toboze zabranjeno pilotiranje avionima onom ko je 1 usao u avion i lajicki nafatao komande.Sram ih bilo.
Price takve je suvise dosta.Ja niti sam osvijesten niti sam sad uzoriti gradzanin, ali stavimo ovako.Zasto postoje ogranicenja za brzinu?Jel da bi sputavali tipove koji lete 150 KM/h cisto da im se pokvari ugodzaj?Hoces se trkat?Volis adrenalin, imas zvijer od motora, koja juri?Cek malo zar su ljudi tek tako postavili trkacku stazu na Grobniku?Pogledaj sad ovo, Toše Proeski poginuo u saobracajnoj nesreci, i pogodi sta, vozacu nista nije bilo a covjek glavom platio zato sto se ovom malo prispalo.Nezelim biti ironican niti pametovat.Pravila su tu da se postuju ne da se krse.Sad sam otisao u OT, Japanci pravili voz Tokio - Šangaj, i voz pici 350 Km/h, stakla koja su postavljena na tim vozovima mogu da izdrze udar ptice i da ne puknu.Kada su napravili novi voz koji ide 380 Km/h, ogledala su pukla samo tako:) A da sta je to 30 Km/h koja velika razlika:) I da ti si u pravu a svi koji postuju zakone su glupi i zaostali.Pa dobro ti isprobavaj gubljenje kontrole sa yugom 45 i Golfom pri tim brzinama, pa nam javi kako je bilo.

Imam auto koji ide max 180 km/h, i nemam ga potrebe toliko voziti. Na autocesti je 150 km/h taman, ja ne znam kome je to ganjanje i divljanje, ja vidim da 99.9% gradana RH vozi tim brzinama pa im ne treba trkaca staza i grobnik.

A ti slijedeci put malo bolje citaj moje postove umjesto da krenes u ovakav nerd rage.

syncmaster245b kaže...

A sto si ti sada sa ovime htio reci? Osim ociglednog neuspjesnog pokusaja duhovitosti.

Nazalost nagledao sam se u zivotu neshvacenih Fittipladija koji su uvijek bili najpamentniji i svi oko njih nisu imali blagog pojma o voznji.

Takodjer poznam dvojicu koji su zbog svoje samouvjerenosti jednog nevinog covjeka spremila u kolica, a drugoga 2 metra pod zemlju.

Da ti budem iskren sere mi se od nadobudnih tipova koji uopce ne shvacaju svoju odgovornost za volanom.

Naztalost takvim kretenima nista ne ide u glavu dok im se samima ne dogodi takva nesreca, a tada je naravno vec kasno.

Slazem se sa tobom. Na zalost ti si taj koji pokusava biti duhovit i pravis se pametan dok kao i ovaj gore primitivac urlas i drecis bezveze bez da si uopce uocio bit mojih postova.

Iako sam vise puta rekao da ne odobravam divljanje te voznju u pijanom stanju i slicno, tretiran sam od strane primitivaca koji ocito ne znaju citati kao da sam ja jedan od njih.

Ako smatras da moja majka koja kada ide sa posla i kada vozi Ljubljanskom avenijom 70 cini neodgovornu stvar, super, nemam vise sto razgovarati s tobom jer onda je ocito da nemas pojma sto znaci voziti auto.

Koristim svoju majku kao primjer, jer se ocito mene smatra kao nekog divljaka koji divlja i ne znam sto.

Btw. ne vozim nikakav bijesan auto, ali ucestalo ulazim u zavoje sa +10/20 km/h od dozvoljenog i isto tako vozim po cesti svaki dan i ne vozim nista brze od ostalih sudionika u prometu.

Te brzine su realnost i sadasnjost, a trenutna ogranicenja su proslost i sluze samo punjenju dzepova adezeovcima.

Nesrece se, ponavljam opet, sprijecavaju ucenjem vozaca. Vozac mora prilagoditi svoju voznju uvijetima na cesti i to je sve sto treba uciniti da bi sprijecio nesrecu. Ako je cesta mokra, skliska, normalno da se brzina treba odgovarajuce smanjiti.

Ako si u koloni, ne smijes voziti slalom te moras drzati odreden razmak u slucaju nepredvidljivih sitacija kako bi mogao na vrijeme reagirati, te zakociti.

Ako vozis 350 km/h, kako user s hrpu brojeva sugerira, to nije prilagodavanje uvijetima ceste, i normalno da je takav sudionik opasan u prometu i za sebe i za druge.

Edit: dodatno pojasnjenje za one koji teze shvacaju - ako je ogranicenje na cesti 60 km/h a zivi je led, onda neces ni toliko voziti ako si pametan, iako smijes jer je ogranicenje 60.

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.5.2011 18:54 (Psiho246).
16 godina
neaktivan

Švabe su zakon.

Njihove autoceste su bez ogranicenja, a nesreca ima manje.

U nas stavili smijesnih 130km, nekih 150/160km/h bi bilo nekako prihvatljivo.

A da ne govorim o vecim brzinama, tko god ima automobil koji ide iznad 250km/h, presretaci u automobilu mu nista ne mogu. Dok ne znam sto voze motoristi presretaci, cini mi se da su bili neki bijesni motori.

Turbo is my heart, nos is my blood and cars are my life! .. That's Low Life !
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

baš me zanima kakav prosječan vozni park ima švabo a kakav hrvat..

pravila igre se donose prema uvjetima koji vladaju a ne prema tehnološkoj razvijenosti.. i mentalnoj razvijenosti, jer tu failamo za neki državama što se tiče kulture vožnje koja također igra veliku ulogu u prometu

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
17 godina
neaktivan
Gman kaže...

Švabe su zakon.

Njihove autoceste su bez ogranicenja, a nesreca ima manje.

U nas stavili smijesnih 130km, nekih 150/160km/h bi bilo nekako prihvatljivo.

Ovo je glupost koja se često čuje kao neki argument, a zapravo je jasno da oni koji to ističu, nisu nikada vozili njemačkim autocestama.

Pa da pokušamo riješiti taj mit.

Dakle, iz perspektive vozača koji je osobnim automobilom napravio tisuće kilometara uzduž i poprijeko Njemačke, brzina je neograničena na svega par dionica. To su primjerice A8 (Munchen-Stuttgart), A4 itd.

Na njihovim cestama vrijedi preporučena brzina - 130 km/h za osobna vozila, 110 za osobna sa prikolicama, 80 za autobuse sa putnicima, teretna vozila.

Iako u normalnim uvjetima policija ne sankcionira prekoračenja ovih brzina, u slučaju prometnih nezgoda nerijetko sudionici budu kažnjeni, jer zakonodavac smatra da se pridržavanjem preporučene brzine nezgoda eventualno mogla izbjeći.

Inače, suludo je uopće uspoređivati njemačke autoceste sa 3, pa do čak 6 traka sa našim autocestama sa 2 trake. Ne znam kako je nekome normalno voziti preko 200 km/h u srcu turističke sezone, kada je desna traka puna vozila koja tegle kamp-kućice i kreće se 110, pretiču ih osobna vozila dopuštenom brzinom od 130 km/h, a njima s leđa doletava sirovina koja vozi skoro duplo.

Treba spomenuti i višestruko bolju kvalitetu njihovih cesta, gdje nema situacija da se na kolniku zadržava voda, nema nepreglednih zavoja, nema prijelaza za životinje koji su građeni mimo migracijskih puteva životinjske populacije, pa samim time nema ni probijanja ograde i izlijetanja životinja na prometnicu. Na kraju, najvažnije od svega - postoji vozačka kultura.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.5.2011 19:57 (macak).
16 godina
Psiho246 kaže...
.......

Doista ne znam odakle si dokucio da ja drecim ili urlam?

U koju kategoriju bi stavio svoju recenicu "Pa 100% nesreca je uzrokovana brzinom, pa ne desavaju se valjda dok se auto ne krece?"

U ozbiljnu raspravu gdje uvazavas sugovornika?

Meni je to zvucalo kao prosipanje pameti i mislim da nisam bio u krivu.

Neznam ni kako si ti dosao do toga ja polemiziram o krsenju brzine od +10/+20?

Osim sto si sam izvlacio brojke iz guzice usporedivsi Stojadina ( za kojega sumnjam da si ikada vozio) sa Golfom, imputiras mi nesto sto ja nisam nigdje rekao Doduse, naglasio si da karikiras u tvome primjeru voznje od 100km/h i izlijetanju djeteta na cestu, no dopusti mi da ti pokazem razmjere tvog karikiranja.

Prema zadnjim testovima, prosjeca duzina zaustavnog puta automobila sa 100km/h je ~40m. Dakle ako uzmemo primjer djeteta koje izlijece na cestu ne postoji automobil koji se moze sa te brzine na vrijeme zaustaviti. Pa sve da i sidro bacis iza sebe. Pogotovo ako govorimo o gradskim uvjetima i izlijetanju djeteta  na cestu izmedju parkiranih automobila.

Jednoj Formuli 1 treba 15m za zaustavljanje sa 100km/h, a vrhunskom cestovnom autu poput BMW M3 treba 30,5m. Stvari su jos vise porazavajuce jer govorimo o profesionalnim i test vozacima.

Sada zamisli koliko tvojoj ili mojoj majci treba za zaustavljanje sa 70km/h? Ako u cijelu racunicu dodas i jos umor osobe koja se vraca sa posla, zamisljenost o tome sto ce kuhati za rucak i koliko jos posla ima kod kuce, govorimo iznimno niskoj usredotocenosti na samu voznju.  Ne, ne mislim da tvoju majku treba razapeti na kriz radi voznje od 70 na sat, ali da i 70 moze biti previse i pri idealnim uvjetima na cesti, itekako moze. U Rijeci je prije 8-9 godina poginula zena u Touaregu vozeci ne vise od 60na sat tako da ni teorija o kvalitetnijim automobilima isto tako nije 100% ispravna.

Rezime, iako univerzalno pravila u vecini slucajeva ne postoje, danasnja ogranicenja i te kako imaju smisla, koliko god se smjesnim cinila.

17 godina
macak kaže...
Dakle, iz perspektive vozača koji je osobnim automobilom napravio tisuće kilometara uzduž i poprijeko Njemačke, brzina je neograničena na svega par dionica. To su primjerice A8 (Munchen-Stuttgart), A4 itd.

Baš bilo prije par dana na TVu o jednoj od tih vrlo rijetkih brzinski neograničenih autocesta u Njemačkoj. Ali zato je sve ostalo strogo ograničeno i pazi se na načine preticanja, trake u kojoj voziš, itd...

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
17 godina
Psiho246 kaže...

Koristim svoju majku kao primjer, jer se ocito mene smatra kao nekog divljaka koji divlja i ne znam sto.

Btw. ne vozim nikakav bijesan auto, ali ucestalo ulazim u zavoje sa +10/20 km/h od dozvoljenog i isto tako vozim po cesti svaki dan i ne vozim nista brze od ostalih sudionika u prometu.

Te brzine su realnost i sadasnjost, a trenutna ogranicenja su proslost i sluze samo punjenju dzepova adezeovcima.

ja ti kažem da ti, ja i svi ostali +20% vozači tako vozimo zbog toga jer se na toj brzini nalaziš u nekoj sivoj zoni i policija te u pravilu ne dira, osim ako ne te ulovi multanova..

da se ograničenje digne sa sadašnjih 50kmh na 70kmh, svejedno bi svi koji su to prakticirali ranije, vozili 10-20% brže i otišli na 85-90kmh..

više nas psihologija vuče na tu brzinu nego potreba..

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice