Smeđi "pikavci" blizu Sunca

poruka: 32
|
čitano: 6.514
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Smeđi "pikavci" blizu Sunca".
15 godina
Re: Smeđi "pikavci" blizu Sunca
phoenix2003 kaže...
KIKI3ooo kaže...

.....- izgleda da po novom upravo crne rupe pale zvijezde,  kada se prejedu pa izbacu materiju iz sebe u onoj nasilnoj zraci koja kad ošine onaj plin, zagrijava ga i nastaje termonuklearna reakcija tamo gdje je zraka prošla. Postavlja se pitanje, jeli crna rupa stvorila galaksiju. ....

Mislim da nisi najbolje razumio/preveo način kako crne rupe utiču na nastanak novih zvijezda. Crne rupe, prije nego što progutaju materiju, istu veoma ubrzaju i obzirom na gravitaciju a i samo međusobno trenje materije koje nastaje kao posljedica velike brzine materija se zagrije na ogromnne temperature tako da materija pređe u stanje plazme koja formira disk oko crne rupe. Kada disk iz bilo kojeg razloga postane nestabilan, materija/plazma počinje da ulazi u crnu rupu. Obzirom da je crna rupa sama po sebi relativno mala a količina materije koja pokušava odjednom da uđe velika, dio materije biva odbačen u svemir. U jednom dokumentarcu to je opisano na način kao da običnu kuhinjsku posudu pokušate napuniti vatrogasnim crijevom. U svemiru plazma se hladi i ponovo formira gas. Gas se ponovo okuplja i pod uticajem gravitacije ponovo formira zvijezde.

Hm, na trenutak sam posumljao u svoje znanje engleskog... pomislio sam da sam možda ipak trebao gledati dokumentarac makar i sa eng titlovima ali, kao što se može pogledati u videu kojeg sam stavio u prethodnom postu na 22:28 minuta, u primjeru crne rupe koja je mlaz okrenila prema rubu jedne galaksije, koja, citiram, formira zvijezde kao luda, rečeno je ovo:

...

The black hole colosal jet is the spark needed to create a star factory... BH is emiting the radiation, and when this radiation runs in all the gas in the galaxy,

that causes the gas to clumpt together, and new stars get made.

...

Ovo nije teoretski primjer, već registrirana "pojava" koja je ukazala na ovaj zanimljiv fenomen.. i time dovela do nove teorije. Inaće ovaj dokumentarac je odličan zato što opisuje najnovija otkrića. Prvo počne sa osnovama i onda na kraju ide najnovije...

phoenix2003 kaže...

Zanimljivo je i da postoje stelarne crne rupe koje u vremenski pravilnim periodima izbacuju materiju u svemir dok takva pojava nije zabilježena kod supermasivnih crnih rupa.

Može li neka referenca za ovo, rado bi pogledao/pročitao?

--

STVARNO treba jedna tema za znanost. Ili bar ove sve članke objavit na jednom mjestu

http://social.xfire.com/users/kiki3000
Poruka je uređivana zadnji put uto 31.3.2015 18:58 (KIKI3ooo).
15 godina
neaktivan
Smeđi "pikavci" blizu Sunca

Da, znam i za tu pojavu. To je također jedan od načina kako crne rupe utiču na nastanak novih zvijezda. Razlika je samo u tome da radijacija koju emituje crna rupa djeluje kao katalizator a ne kao direktan izvor nastanka. Link za crnu rupu koja periočno izbacuje materiju (ne mogu da nađem izvornu NASA-inu web stranicu. Kada je nađem postaviću i nju): http://www.nasa.gov/home/hqnews/1998/98-002.txt

Moj PC  
1 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice