Porastao udio Windows XP OS-a

poruka: 119
|
čitano: 11.222
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Porastao udio Windows XP OS-a".
17 godina
Re: Porastao udio Windows XP OS-a
Oldy kaže...

Kupit će kad tad novo.

Naravno da će kupiti - prije ili kasnije sve crkava.

Problem je što se kupuje po potrebi, ne po želji raznih vendora / providera. Tu griješe u startu svi koji forsiraju / preporučuju prijelaz na novi OS.

Slična priča je bila s Vistom, W7, W8, sad je multiplicirana s "prestankom podrške", na stranu što mnoge ozbiljnije industrije od piceka kao konačan rezultat razmišljanja "prijeći s XP" kažu - ne, nije još obavezno.

@no name - prvi razlog je investicija i TCO, uvijek i svuda. Ako nema ozbiljne potrebe, nema ni razloga prelaska.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2014 11:28 (Old Iggy).
16 godina
neaktivan

Ja sam kupio novo jer mi je staro krepalo.

Znači nije zbog windowsa,

a sada da na lap iz 2013. idem stavljati XP? Daj me nemoj...... ;)

1 8 hvala 0
17 godina
Oldy kaže...

Ja sam kupio novo jer mi je staro krepalo. 

Znači nije zbog windowsa, 

a sada da na lap iz 2013. idem stavljati XP? Daj me nemoj...... ;)

Stvarno imaš problema s razumijevanjem. Tko govori o tome?

16 godina
neaktivan

Nisam tebi niti napisao.... :)

Nego da te pitam da li XP podržava usb 3.0? Da sam ga kojim slučajem instalirao a lap ima 3.0? Pitam. :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2014 11:32 (Oldy).

1 6 hvala 0
13 godina
odjavljen
Oldy kaže...

Nisam tebi niti napisao.... :)

nego tko je ?

Ja nisam vidio nikog ,a procitao sam sve postove 

16 godina
neaktivan

Upravo sam tebi odgovorio.

Jel to posljedica XP ili nešto drugo, treće?

1 4 hvala 0
13 godina
odjavljen
Oldy kaže...

Upravo sam tebi odgovorio.

Jel to posljedica XP ili nešto drugo, treće?

pa gdje sam ja napisao da na novo racunalo stavis XP 
molim te daj mi citat ,ako ga nađes necu vise uopce komentirat na tvoje postove i dajem ti hvala svaki dan mjesec dana  

16 godina
neaktivan

Pa ja sam te samo usput pitao?

0 3 hvala 0
13 godina
odjavljen
Oldy kaže...

Pa ja sam te samo usput pitao?

neopravdano...

16 godina
neaktivan

Ne razumijem te ništa.

Probaj sa proširenom rečenicom. :)

0 4 hvala 0
17 godina
protjeran
Oldy kaže...

Kupit će kad tad novo.

Naravno da cu kupiti posljednji OS za novo racunalo,ali necu nesto funkcionalno mijenjati sa necim  sto je samo novo i ne donosi mi nikakvu novu funkcionalnu opciju.

Meni 8.1 nije los , samo  nesvidja mi se sto sam prisiljen koristiti deskop kao da je mobilni OS.

16 godina
neaktivan

U 8.1 kao i u 8 postoji desktop još uvijek... :)

1 1 hvala 0
13 godina
odjavljen
Oldy kaže...

koji na sebi ima čir zvan metro 

17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

@no name - prvi razlog je investicija i TCO, uvijek i svuda. Ako nema ozbiljne potrebe, nema ni razloga prelaska.

pojasni mi to na primjeru gdje je korisnik primoran kupiti licencu office standard, umjesto retail home&business (omjer cijene 2:1), jer eto, ne može na komp staviti sedmicu iz razloga što mu je xp uvjet za korištenje knjigovodstvenog softvera?

dakle, ne ulazimo u to zašto baš ms office i sve ostalo...

Silence! I Kill You...
16 godina
neaktivan

Eto i meni na 8.1 počeli iskakati pop up-ovi....

Pop up sa jednog foruma nije iz windowsa hehe. :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2014 12:16 (Oldy).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Arnold Layne kaže...
Oldy kaže...

koji na sebi ima čir zvan metro

Nakon skoro godinu i 7 mjeseci na RTM ga uopće ne doživljavam.

Eventualno kada nešto tražim ili zbog prognoze.... :)

17 godina
no name kaže...
Old Iggy kaže...

pojasni mi to na primjeru gdje je korisnik primoran kupiti licencu office standard, umjesto retail home&business (omjer cijene 2:1), jer eto, ne može na komp staviti sedmicu iz razloga što mu je xp uvjet za korištenje knjigovodstvenog softvera?

dakle, ne ulazimo u to zašto baš ms office i sve ostalo...

I opet te TCO muči - čak i kad bi morao kupiti isključivo takvu verziju Officea (a postoje razne varijente, retail je samo jedna) je li kupnja jeftinijeg Office paketa razlog kupnje novog OS / potencijalno HW / potencijalno novi SW za knjigovodstvo / potencijalni radovi?

Takve situacije se jako dobro kalkuliraju i najčešće je rješenje - nema migracije.

17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

I opet te TCO muči - čak i kad bi morao kupiti isključivo takvu verziju Officea (a postoje razne varijente, retail je samo jedna) je li kupnja jeftinijeg Office paketa razlog kupnje novog OS / potencijalno HW / potencijalno novi SW za knjigovodstvo / potencijalni radovi?

Takve situacije se jako dobro kalkuliraju i najčešće je rješenje - nema migracije.

ne, mene ne mučio tco, ali tebe (što mi je djelomično i jasno) očito muči. moraš shvatiti da licenciranje nije isto što i nabavka network storage-a, ili pronalaska najoptimalnijeg ispisnog rješenja.

dakle, ono na što sam u ovom konkretnom slučaju ciljao jest slijedeće; KK je prilikom nabavke softvera (uzmimo da se radi o idealnoj situaciji) limitiran letargičnošću neke treće osobe, odnosno proizvođača knjigovodstvenog rješenja, jer je ovome bilo besmisleno i nepotrebno prilagoditi svoj sustav novim OS-ovima. i u tom slučaju se javlja diskrepancija u tco. inače, da ne postoji ta stavka, kk još uvijek može u cijenu ofisa standard, uz retail office utrpati i neke windowse (hw se ionako odavno kupuje tek nakon što otkaže).

Silence! I Kill You...
17 godina
no name kaže...
Old Iggy kaže...

ne, mene ne mučio tco, ali tebe (što mi je djelomično i jasno) očito muči. moraš shvatiti da licenciranje nije isto što i nabavka network storage-a, ili pronalaska najoptimalnijeg ispisnog rješenja.

dakle, ono na što sam u ovom konkretnom slučaju ciljao jest slijedeće; KK je prilikom nabavke softvera (uzmimo da se radi o idealnoj situaciji) limitiran letargičnošću neke treće osobe, odnosno proizvođača knjigovodstvenog rješenja, jer je ovome bilo besmisleno i nepotrebno prilagoditi svoj sustav novim OS-ovima. i u tom slučaju se javlja diskrepancija u tco. inače, da ne postoji ta stavka, kk još uvijek može u cijenu ofisa standard, uz retail office utrpati i neke windowse (hw se ionako odavno kupuje tek nakon što otkaže).

TCO apsolutno svakog muči, od HT-a i INA-e do malog knjigovodstvenog servisa i fizičke osobe za kućnu potrebu. Varijanta "trebam novi office i moram kupiti 1.000 kn skuplji" je standardna , ali je i opravdana investicija u 1.000 kn skuplji u odnosu na n x 1.000 kn za zamjenu svega.

16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

TCO apsolutno svakog muči, od HT-a i INA-e do malog knjigovodstvenog servisa i fizičke osobe za kućnu potrebu. Varijanta "trebam novi office i moram kupiti 1.000 kn skuplji" je standardna , ali je i opravdana investicija u 1.000 kn skuplji u odnosu na n x 1.000 kn za zamjenu svega.

Da, samo što taj "TCO" nitko od tih koje si naveo ne zna izračunati kako treba i za većinu se isti svodi na troškove hardvera i softvera (licence, support) što je potpuno krivo i onaj "T" u "TCO" nikad, ali baš nikad niti približno ne odgovara istini. Zašto?

Što je s izgubljenom produktivnošću i vremenom (dakle izgubljenoj dobiti) zbog korištenja zastarjelog softvera i hardvera? Što je s troškovima održavanja i integracije gomile 3rd party dodataka neophodnih za kakvu takvu sigurnost i disaster recovery koji u novom OSu dolaze out-of-the box? Što je s troškovima (odštete, osiguranja...) koji mogu nastati kao posljedica gubljenja ili krađe podataka zbog korištenja zastarjele tehnologije koja više ne dobija sigurnosne zakrpe, npr. ako netko ukrade laptop? Samo BitLocker je za mene dovoljan argument da odbacim XP, taman da je sve ostalo isto (a nije). Čekaj samo da istekne support za XP, siguran sam da hackeri već imaju u pripremi viruse ili slične exploite koji se baziraju na još nedokumentiranim sigurnosnim rupama u XPu i samo čekaju da prestane podrška za isti kako bi ih mogli nesmetano distribuirati.

Najbitnije, što je sa zadovoljstvom radne snage? U Hrvatskoj nepoznat način razmišljanja. Mladi i talentirani ljudi koji traže posao, ako mogu birati, sigurno se neće odlučiti za firmu koja im nudi radno mjesto sa 15 godina starim softverom i hardverom, nego će otići tamo gdje im nude najsuvremeniju tehnologiju, smartphone i sl. što dugoročno znači da će u takvim firmama ostati isključivo ispodprosječni mediokriteti i generacija 50+ koja samo čeka penziju -> u zemlji u kojoj ionako drastično nedostaje dovoljno kvalitetne i stručne radne snage to je pogubno za svaku firmu koja misli opstati dulje od 10 godina, no tko još planira tako dugo,  Sve to i puno više te tvoje "TCO" kalkulacije ne uzimaju u obzir, uglavnom zato jer ih rade upravo nesposobni mediokriteti koje sam gore spomenuo za koje je IT isključivo trošak i koji blokiraju svaku inovaciju kako njihova nesposobnost i neznanje ne bi došli do izražaja (a sposobnih da reagiraju u blizini više nema jer su već odavno otišli gdje im je bolje). Ali za nove službene aute se ima svake 3 godine, to je bitno. Upravo zbog takvog nazadnog razmišljanja HR propada i ono malo pametnih odlaze van, ono što ostaje je ispodprosječni jad i bijeda. Iz čijih se redova onda novače wannabe "IT manageri" i samoproglašeni "TDM"-ovi s kojima često vodim slične diskusije i povraća mi se kad mi takvi likovi - često polupismeni jarani u Boss odjelima kojima tajnice printaju mailove jer oni "nemaju vremena" - počnu srati o "TCO"-u, a da nemaju blage veze što to uopće jest i da analiza TCO-a bez paralelne analize RoI-a i TVO-a danas više nema nikakvog smisla (ako uopće).

Usput: zastrašujuće je koliko nazadnog razmišljanja ima baš na ovom forumu. Da smo na Večernjem još bih i razumio, ali da ovdje 3/4 prisutnih iz pete izvlači kojekakve kvazi-argumente zašto je XP super (dapače, DOS je još bolji, a ni W98SE nije loš) i zašto se "ne isplati" investirati u novi HW/SW sve dok staro od potrošenosti ne crkne. Nadam se da tako pažljivo mjerite i TCO kad plaćate kavu u birtiji i cigarete i da to nije reprezentativno razmišljanje jer ako je - laku noć Hrvatska, počnite štedjeti za lopate i motike jer za 10 godina osim uzgoja krumpira više nećete imati što raditi, barem ne u IT-u.

17 godina
RobertS kaže...
Old Iggy kaže...

Da, samo što taj "TCO" nitko od tih koje si naveo ne zna izračunati kako treba i za većinu se isti svodi na troškove hardvera i softvera (licence, support) što je potpuno krivo i onaj "T" u "TCO" nikad, ali baš nikad niti približno ne odgovara istini. Zašto?

Što je s izgubljenom produktivnošću i vremenom (dakle izgubljenoj dobiti) zbog korištenja zastarjelog softvera i hardvera? Što je s troškovima održavanja i integracije gomile 3rd party dodataka neophodnih za kakvu takvu sigurnost i disaster recovery koji u novom OSu dolaze out-of-the box? Što je s troškovima (odštete, osiguranja...) koji mogu nastati kao posljedica gubljenja ili krađe podataka zbog korištenja zastarjele tehnologije koja više ne dobija sigurnosne zakrpe, npr. ako netko ukrade laptop? Samo BitLocker je za mene dovoljan argument da odbacim XP, taman da je sve ostalo isto (a nije). Čekaj samo da istekne support za XP, siguran sam da hackeri već imaju u pripremi viruse ili slične exploite koji se baziraju na još nedokumentiranim sigurnosnim rupama u XPu i samo čekaju da prestane podrška za isti kako bi ih mogli nesmetano distribuirati.

Najbitnije, što je sa zadovoljstvom radne snage? U Hrvatskoj nepoznat način razmišljanja. Mladi i talentirani ljudi koji traže posao, ako mogu birati, sigurno se neće odlučiti za firmu koja im nudi radno mjesto sa 15 godina starim softverom i hardverom, nego će otići tamo gdje im nude najsuvremeniju tehnologiju, smartphone i sl. što dugoročno znači da će u takvim firmama ostati isključivo ispodprosječni mediokriteti i generacija 50+ koja samo čeka penziju -> u zemlji u kojoj ionako drastično nedostaje dovoljno kvalitetne i stručne radne snage to je pogubno za svaku firmu koja misli opstati dulje od 10 godina, no tko još planira tako dugo,  Sve to i puno više te tvoje "TCO" kalkulacije ne uzimaju u obzir, uglavnom zato jer ih rade upravo nesposobni mediokriteti koje sam gore spomenuo za koje je IT isključivo trošak i koji blokiraju svaku inovaciju kako njihova nesposobnost i neznanje ne bi došli do izražaja (a sposobnih da reagiraju u blizini više nema jer su već odavno otišli gdje im je bolje). Ali za nove službene aute se ima svake 3 godine, to je bitno. Upravo zbog takvog nazadnog razmišljanja HR propada i ono malo pametnih odlaze van, ono što ostaje je ispodprosječni jad i bijeda. Iz čijih se redova onda novače wannabe "IT manageri" i samoproglašeni "TDM"-ovi s kojima često vodim slične diskusije i povraća mi se kad mi takvi likovi - često polupismeni jarani u Boss odjelima kojima tajnice printaju mailove jer oni "nemaju vremena" - počnu srati o "TCO"-u, a da nemaju blage veze što to uopće jest i da analiza TCO-a bez paralelne analize RoI-a i TVO-a danas više nema nikakvog smisla (ako uopće).

Usput: zastrašujuće je koliko nazadnog razmišljanja ima baš na ovom forumu. Da smo na Večernjem još bih i razumio, ali da ovdje 3/4 prisutnih iz pete izvlači kojekakve kvazi-argumente zašto je XP super (dapače, DOS je još bolji, a ni W98SE nije loš) i zašto se "ne isplati" investirati u novi HW/SW sve dok staro od potrošenosti ne crkne. Nadam se da tako pažljivo mjerite i TCO kad plaćate kavu u birtiji i cigarete i da to nije reprezentativno razmišljanje jer ako je - laku noć Hrvatska, počnite štedjeti za lopate i motike jer za 10 godina osim uzgoja krumpira više nećete imati što raditi, barem ne u IT-u.

Ali si nadrobio svega... TCO se jako dobro zna računati kod svake ozbiljnije firme.

Dimenzioniraj "gubitke" u radu sa starijim SW-om, numerički, operativno. 3rd party infosec je ionako tu, nitko ne koristi win sec features jer su smiješni. Krađe? Zadovoljstvo korisnika? Propadanje HR-a? Urnebesno.

Ajde objasni velikim i ozbiljnim svjetskim firmama zašto trebaju odmah na migraciju na Win7/8, a one neće. Objasni knjigovodstvenom servisu da mora na Win7/8, a to će ga koštati novi stroj + novi OS + nova aplikacija + radovi i ostalo.

Čak ni MS-u to ne pada na pamet spominjati.

12 godina
neaktivan

Vidi video.

Ono što nema kod Win8 je da mogu mijenjati desktop environment ili sučelje desktop-a, pa time mijenjati u ovisnosti o tome koliko je računalo slobodno memorijom ili zauzećem diska.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2014 14:37 (marin_sagovac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da je Microsoft znao da će mu XP zadavati ovakve glavobolje ne bi ga nikad ni pustio u korištenje.

http://tesigndev.com

0 0 hvala 0
17 godina
Nightcomer kaže...

Da je Microsoft znao da će mu XP zadavati ovakve glavobolje ne bi ga nikad ni pustio u korištenje.

To je samo prikaz problema cjelokupnog PC biznisa. Pad Win8 zarade je tu samo kolateralna šteta.

15 godina
odjavljen

Svađate se oko jedne od najboljih verzija Windowsa ko fanatici koji se idu u šumu objesit jer im mobitel neće bit nadograđen na KitKat... Po meni, XP i 7 su najbolje šta je iz ikad izašlo iz Redmonda.

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Sedmica je bolja ali njima ni ona ne valja xp majka. :)

1 2 hvala 0
16 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...

Ali si nadrobio svega... TCO se jako dobro zna računati kod svake ozbiljnije firme.

Dimenzioniraj "gubitke" u radu sa starijim SW-om, numerički, operativno. 3rd party infosec je ionako tu, nitko ne koristi win sec features jer su smiješni. Krađe? Zadovoljstvo korisnika? Propadanje HR-a? Urnebesno.

Ajde objasni velikim i ozbiljnim svjetskim firmama zašto trebaju odmah na migraciju na Win7/8, a one neće. Objasni knjigovodstvenom servisu da mora na Win7/8, a to će ga koštati novi stroj + novi OS + nova aplikacija + radovi i ostalo.

Čak ni MS-u to ne pada na pamet spominjati.

U tome sto se ti gubici ne mogu 1:1 mjeriti novcem i jest problem takvih analiza, odn. razlog sto iste opisuju samo jednu stranu medalje i zbog toga su besmislene. Ali postoje npr. IDC-ove analize koje pokazuju nedvosmisleno da su ukupni troskovi odrzavanja racunala sa XP-um 5x veci nego sa Windows 7 - to ukljucuje pogon, patchiranje, downtime-ove, support ticket-e, odrzavanje prateceg softvera koji u novoj verziji nije potreban i sl. Diskusija treba biti o "vrijednosti", a ne o "cijeni".

Kradje su vrlo cesta i banalna stvar, godisnje se ukradu milijune laptopa sa super povjerljivim podacima na njima. U HR "povjerljivo" jos ne postoji, ali u svijetu itekako i u tom slucaju firma, odn. vlasnik tog laptopa _krivicno odgovara_ ako je netko sa takvog laptopa ukrao podatke o kupcima jer nisu bili enkriptirani ili jer se koristio zastarjeli software sa poznatim propustima. Dakle _krivicno_. Ne jedna firma je vec propala i bankrotirala zbog gubitka podatka kupaca, odn. CxO dobio nogu (najnoviji slucaj je npr. Target u USA). Prije par tjedana se "desilo" Coca Cola-i (http://www.infosecurity-magazine.com/view/36627/74000-data-records-breached-on-stolen-cocacola-laptops-/), pa zatim ne tako davno NASA-i (http://nakedsecurity.sophos.com/2012/11/15/nasa-data-breach-stolen-laptop/), pa zatim podaci o pacijentima koji cekaju na transplantaciju u jednoj bolnici (www.esecurityplanet.com/network-security/houston-methodist-hospital-acknowledges-data-breach.html) - da ne nabrajam, googlaj dalje ako te zanima. Statisticki su ukradeni laptopi i sluzbeno najcesci nacin na koji dolazi do kradje i gubljenja podataka.

Ozbiljne zemlje imaju zakone koje obavezuju tvrtke da koriste aktualni software i odgovorne su zakonski ako do gubitka podataka dodje zbog zastarjelog software-a. Data Protection Act u UK, "Due Diligence" obaveze pri ophodjenju s podacima korisnika u USA, gomile zakona u DE, googlaj ako te zanima. Dakle pogon XPa nakon kraja supporta je u najmanju ruku neodgovoran i svaka iole ozbiljnija firma si to nece dozvoliti. U najboljem slucaju je pogon nepodrzanog OSa zbog dodatnih neophodnih mjera sigurnosti toliko skup, da se migracija na noviji OS puno vise isplati.

Inace, sto se tice tih "ozbiljnih svjetskih firmi": slucajno radim iskljucivo sa takvima 100% svog radnog vremena, Siemens, Volkswagen, Daimler, Telefonica, Vodafone...i *SVE*, ali bas *SVE* su vec *odavno* migrirale (uglavnom na Windows 7) ili - u najgorem slucaju - upravo vrse migraciju. Imam nekoliko manjih klijenata koji jos ponegdje imaju Windows 2003 servere i pokoji stariji laptop sa XP-om, ali i oni su 95% barem na 7-ici. Iznimka su racunala u industriji za nadgledanje pogona, POS kase, info paneli i slicno - tu ima jos i starijih verzija, ali to je prica za sebe. Racunala za krajnje korisnike su u ozbiljnim firmama vecinom vec na Windows 7 ili novijem. U Hrvatskoj ne znam, ali u Hrvatskoj nema ozbiljnih firmi, tako da nije niti bitno.

Od tog postotka XP o kojem govori ovaj clanak, osim na industrijske PCe, vecina otpada na Kinu (gdje se isti koristi jer ga je vlada "prilagodila" svojim potrebama) i zemlje treceg svijeta (u koje po svim relevantnim parametreima spada i Hrvatska).

Izjavu da su sigurnosne mjere u Windowsima smjesne necu komentirati, to je toliko besmisleno i trenutacno te diskvalificira iz bilo kakve daljnje smislene rasprave. Izadji ispod kamena, instaliraj neku od Windows verzija iz posljednjih 5 godina pa se ponovo javi. Nevjerojatno kakvih gluposti ovdje covjek procita. Nevjerojatno i zalosno.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2014 15:50 (RobertS).
15 godina
neaktivan
Oldy kaže...

Nego da te pitam da li XP podržava usb 3.0? Da sam ga kojim slučajem instalirao a lap ima 3.0? Pitam. :) 

Podržava. Uz odgovarajući driver i DOS to podržava, kako onda ne bi windows?

Nabadaš lijevo i desno i pišeš kojekakve nebuloze, uglavnom radi provokacije...

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
16 godina
neaktivan

Dobro vidjet ćemo dali su nebuloze ili će ubuduće podržavati i XP kao OS kada budu izbacivali stvari.

Ja to ne znam samo mislim da neće. :)

0 2 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nemoj se sada praviti grbav, znaš ti dobro na koje ja nebuloze mislim... {#}

Ja osobno hoću, podržavam i starije od toga. Portabilnost mi je prioritet.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice