U tome i jest tvoj problem.
ono što nije zabranjeno, dozvoljeno je. istina, nema šanse da se sve opcije uzmu u obzir i opišu zakonom pa bi tu trebao imati ulogu moral, šta je dobro šta je loše .. kao i ono što si rekao da bi pomogao dječaku koji razbija prozor da ukrade kruha. ali radi morala se ne naplaćuju kazne i sklapaju ugovori, pišu licence itd ... moralno bi bilo ne kupovati patike koje rade mali kinezi za 0,2$ na sat. ali nije protuzakonito pa to svi kupuju. moral možeš objesiti mačku o rep. nijedan sud neće oprostiti nekom studentu što je koristio piratski OS i recimo Office, jer nema novaca, a proizvođač tog software ga ima gomilu pa mu možda i nije toliko nužan taj novac od studenta.
da se razumijemo, na poslu je sve licencirano (barem ono za što ja znam) , koristimo openoffice i nikome ne želim instalirati piratski software, kući koristim linux, gimp, igram urban terror i aa2.5 free igre. pirat nisam u moralnom pogledu niti to podržavam, ali ne mogu ne reć da negdje nemam neku pjesmu koju nisam platio bilo to na mobitelu, bilo na ipodu, bilo na walkmanu, bilo na harmonici , melodici ... za mene je piratstvo fuj, samo hoću reći da nitko od nas nije potpuno čist i pravedan kao što se predstavlja.