Luk i strijela su šukundjed kalašima, topovima, itd. Najbolje da u neki buduci rat idemo koristeci luk i strijelu, ipak su oni tu od pamtivijeka :)
f**k mi if aj don`t fuck you first hmeh Torvalbljahs
Ispricavam se na povracanju ali smucilo mi se. Real Time expert systems ... limp dick. Saberite se. Jasim basic od 9-e javu od 18-e i ne trebam ni kurs ni rutu ni faks ni firmu...
Vise vrijedi pametno i selektivno zaboravljati nego strebati ko lokomotiva i imati sve u malom prstu. Koncept su, a mnogo programera to izostavlja iz vida, metadata svih fpr-ova. Ali sigurno ne znate da vecu kvalitetu zivota imaju poljoprivrednici od it frilensera.... Dobro jutro. O:-)
Velik problem Ca je sto puno compijera podrzava stariji standard. GCC mi je super radi inicijalizacija membera structa sto nazalost VSu fali. S druge strane VS ima drugih mrak C++ stvari (vise se ne moze ni pratiti sto sve ima).
Luk i strijela su šukundjed kalašima, topovima, itd. Najbolje da u neki buduci rat idemo koristeci luk i strijelu, ipak su oni tu od pamtivijeka :)
You don't get it...
Da c nije kvalitetan,tvorci svih tih jezika ga nebi koristili kao uzor i c bi bio zaboravljen u roku nekoliko godina.
You don't get it...
Da c nije kvalitetan,tvorci svih tih jezika ga nebi koristili kao uzor i c bi bio zaboravljen u roku nekoliko godina.
Nitko nije rekao da je c nekvalitetan, samo je receno da c u nekim podrucjima, posebno danas, nije primjenjiv.
You don't get it...
Nitko nije rekao da je c nekvalitetan, samo je receno da c u nekim podrucjima, posebno danas, nije primjenjiv.
Npr. ?Doduše ne velimda nisam znao da ima takvih područja,ali neznam točno koja su pa me zanima.
Npr. ?Doduše ne velimda nisam znao da ima takvih područja,ali neznam točno koja su pa me zanima.
Negdje gdje je brzina razvoja puno bitnija od perfomansi, odnosno gdje ubrzanje koje se postigne C-om nije toliko bitno. Nismo vise u 80-tima da moramo paziti na svaki kilobyte RAM-a pa da sve moramo razvijati u C-u.
Zašto mislim da je čisti c super?
-Zato jer je jako blizu binarnom kodu a opet ima sintaksu koja je donekle razumljiva za običnog programera.
-Vrti se svugdje,na više manje svemu.
Meni je muka kad vidim razne pokusaje enkapsulacije u cistom C-u, to ne lici na nista.
Da to sam htio reći, a njegovi argumenti...
@g123456, ne znam kako se programiraju "gui" aplikacije za Linux, jer stvarno nisam programirao na Linuxu, ali sigurno se rade u C++ lakše nego u C, jer je C++ OO jezik, a tu dolazi njegova prednost u GUI aplikacijama, npr, u Windowsima, svaki prozor je klasa, nasljeđuje MainWindow klasu, atributi prozora su članovi klase. Razumiješ sve ima smisla. Dok u C-a je to dosta teže. Ali njegova primjena dolazi gdje je brzina kritična...
Ovim si dokazao da se ne baviš programiranjem...
@g123456, ne znam kako se programiraju "gui" aplikacije za Linux, jer stvarno nisam programirao na Linuxu, ali sigurno se rade u C++ lakše nego u C, jer je C++ OO jezik, a tu dolazi njegova prednost u GUI aplikacijama, npr, u Windowsima, svaki prozor je klasa, nasljeđuje MainWindow klasu, atributi prozora su članovi klase. Razumiješ sve ima smisla. Dok u C-a je to dosta teže. Ali njegova primjena dolazi gdje je brzina kritična...
Ovim si dokazao da se ne baviš programiranjem...
Bavim se samo sam još uvijek u ranoj fazi sa time...A ona moja da je c najbolji je bila više neka "navijačko zajeban*ska" šala...
Šta se tiče gui aplikacija za linux,afaik ide više manje sve preko gtk(Gnome,unity) i qt(KDE) frameworka,ovisno za koje sučelje radiš.
Ne znam zašto navodnici na gui ali dobro.
Većina aplikacija se radi u C-u, Pythonu i po novome u Vala-i, mada možeš napisati u bilo kojem jeziku koji tebi odgovara jer je interface definiran xml fileovima. Pa možeš lupati u C, C++, Pythonu, C#, Perl-u itd. Treba ti gtk ili qt.
Po postotku korištenja predvode C i python.
Primjer sa C-om:
/*
First run tutorial.glade through gtk-builder-convert with this command:
gtk-builder-convert tutorial.glade tutorial.xml
Then save this file as main.c and compile it using this command
(those are backticks, not single quotes):
gcc -Wall -g -o tutorial main.c `pkg-config --cflags --libs gtk+-2.0` -export-dynamic
Then execute it using:
./tutorial
*/
#include <gtk/gtk.h>
void
on_window_destroy (GtkObject *object, gpointer user_data)
{
gtk_main_quit ();
}
int
main (int argc, char *argv[])
{
GtkBuilder *builder;
GtkWidget *window;
gtk_init (&argc, &argv);
builder = gtk_builder_new ();
gtk_builder_add_from_file (builder, "tutorial.xml", NULL);
window = GTK_WIDGET (gtk_builder_get_object (builder, "window"));
gtk_builder_connect_signals (builder, NULL);
g_object_unref (G_OBJECT (builder));
gtk_widget_show (window);
gtk_main ();
return 0;
}
Kažem, ne znam kako se razvija za Linux GUI aplikacija.
Tko god govori da je ovaj ili onaj jezik najbolji i ostali su šit očito nije dugo u industriji.
Programiram od 8. godine kada sam imao Orica, 8-bitni strojček sa 16kb RAM-a i BASIC. Poslije njega sam radio u QBasicu na 286-ici. Nakon toga sam prešao na VB kada su došli Windowsi 95. Bila je verzija 5.0. Nakon toga sam naučio C++ i C preko VS i MS C++ 5.0. Mana mu je tada bila što IntelliSense nije radio za C++. U 6.0 je ubačen i IntelliSense - savršeno. Nakon toga sam radio većinom u VB 6.0 dok nije došao .NET. Na prvu je IDE bio užas... Imaš komp od 2GB RAM-a i IDE ti uzme sve i još 1 GB cachea... Katastrofa. Kako je .NET zorio tako su ispravljane mane i tehnički zahtjevi za rad VS IDE-a. Koristim VS 2008, .NET 4.0 i VB.NET za pisanje pomoćnih programčića koji mi služe za generiranje klasa za PHP i moj framework. PHP sam naučio, mogu reći bez laganja, u roku od mjesec dana i mogao sam ga korisitit za izradu stranica bez frke. Naravno da to ne bi bilo izvedivo da nisam znao C/C++ od prije. Radio sam iz zaj*** emulator za NES što zahtjeva poznavanje Assemblera za NMOS 6502. Zezao sam se i sa Assemblerom za x86 sustave dok sam još radio i u C++ i napravio sam bezvezni bootloader. Napravio sam IRC klijent, FTP klijent, šturi HTTP web server, programčić za računanje najoptimalnijeg načina kako da pokosim dvorište koristeći genetičke algoritme, ... Na faksu smo radili i u Pythonu. Svidio mi se. Ugl... Što želim reći sa svim ovim "hvalisanjem"?!??!
Tko god kaže da je jedan jezik najbolji je očito malo toga odradio ili proučavao. Ne postoji "najbolji" jezik. Postoji samo najbolji jezik (framework) za određenu konkretnu stvar.
Tko god krene pisati CRM ili EPR za Windowse u C++ je lud. Za to biram VB.NET.
Tko god krene pisati FTP klijent, HTTP server za Windowse u VB.NET-u je lud (iako je VB od 2008. i na dalje jaaako moćan). Za to biram C++.
Web biram PHP + MySQL zbog OpenSourcea i đaba i jeftinijih hostinga...
Ne postoji najbolji jezik, ali i da postoji, Objective-C je definitivno najdalje od svih koje sam naveo.
Tko god kaže da je jedan jezik najbolji je očito malo toga odradio ili proučavao. Ne postoji "najbolji" jezik. Postoji samo najbolji jezik (framework) za određenu konkretnu stvar.
Nije to bas to tako jednostavno danas. .NET framework mozes koristiti iz VB-a, C++, C#, J#, F# i tko zna cega sve ne. Tako da mozes izabrati jezik koji hoces. Mnogi APIji, kao npr. openGL je takodjer podrzan iz hrpe jezika, pa mozes igre pisati u cemu hoces.
Framework/API je bitan, a ne jezik...
Nije to bas to tako jednostavno danas. .NET framework mozes koristiti iz VB-a, C++, C#, J#, F# i tko zna cega sve ne. Tako da mozes izabrati jezik koji hoces. Mnogi APIji, kao npr. openGL je takodjer podrzan iz hrpe jezika, pa mozes igre pisati u cemu hoces.
Framework/API je bitan, a ne jezik...
Naveo sam VB.NET jer se u njemu najbolje snalazim i postao je jednako jak kao i svi ostali jezici u MS arsenalu.
Objective-C je jezik i zato govorim da se ne može reći samo tako da je najbolji i točka. Za što je najbolji? U istu ruku tako i ja ne mogu reći da je VB.NET najbolji. To mi je bit.
Rekao bi moj profesor na faksu koji je stvarno stručnjak i koji ima firmu za consulting profesionalnih developera (jedna od najboljih u HR, ali sada ovdje ne želim spominjati ime):
"C++ je jezik za prave programere!".
:)
Rekao bi moj profesor na faksu koji je stvarno stručnjak i koji ima firmu za consulting profesionalnih developera (jedna od najboljih u HR, ali sada ovdje ne želim spominjati ime):
Sad nam lijepo navedi argumente koje je(ako je) tvoj profesor naveo kada je rekao tu rečenicu.
Mah pusti, rekla kazala. Ako ti je profesor Tracer (Željko) skidam kapu. Pitanje je šta je tvoj profesor napravio u C++-u, konzolu koja sortira niz BubbleSortom, a? Lako je profesorima pričati, kada samo programiraju za predavanja, a inače u praksi se veoma teško znađu.
Ako je tvz-ovac Mirko je car!
LOL, bolje da ne komentiram gluposti.
Sad nam lijepo navedi argumente koje je(ako je) tvoj profesor naveo kada je rekao tu rečenicu.
Nema nekih posebnih argumenata :). To je samo njegovo misljenje na osnovu njegovog debelog iskustva. Radi consulting za developerske firme diljem svijeta, a tecaji su mu bolesno skupi. Malo guglajte lako i otkrijete tko je :D
Ne kazem da je tocno sto je rekao, ali impresionira koliko taj covjek stvarno zna, za razliku od 99% profesora na faksu.
Kroz ovaj semestar zadnji, kroz svoja predavanja vodio nas je i objasnio (koliko je mogao) svoj stvarno dobar DirectX 11 engine komplet OO i modularan...
EDIT:
uglavnom, ne zelim raspravu sad na racun ovoga, ubacio sam onaj prvi post cisto onako radi sale, a ne da opravdavam svoje misljenje
ja sam ionako ObjectiveC-ovac :-)
Nema nekih posebnih argumenata :). To je samo njegovo misljenje na osnovu njegovog debelog iskustva. Radi consulting za developerske firme diljem svijeta, a tecaji su mu bolesno skupi. Malo guglajte lako i otkrijete tko je :D
Ne kazem da je tocno sto je rekao, ali impresionira koliko taj covjek stvarno zna, za razliku od 99% profesora na faksu.
Kroz ovaj semestar zadnji, kroz svoja predavanja vodio nas je i objasnio (koliko je mogao) svoj stvarno dobar DirectX 11 engine komplet OO i modularan...
Bas me briga tko je on, njegova izjava C++ je jezik za prave programere je netocna. Po njegovoj logici svatko tko koristi C#, Javu ili neki drugi jezik nije "pravi" programer tj. C++ developer je vise programer od svojih C# i sl. kolega. Ta logika nema smisla.
I kad vec toliko hvalis tog svog profesora, onda nam barem lijepo reci tko je on.
EDIT:
uglavnom, ne zelim raspravu sad na racun ovoga, ubacio sam onaj prvi post cisto onako radi sale, a ne da opravdavam svoje misljenje
Ovo je forum, ako ne zelis raspravu, onda nemoj nista ni pisati.
Bas me briga tko je on, njegova izjava C++ je jezik za prave programere je netocna. Po njegovoj logici svatko tko koristi C#, Javu ili neki drugi jezik nije "pravi" programer tj. C++ developer je vise programer od svojih C# i sl. kolega. Ta logika nema smisla.
I kad vec toliko hvalis tog svog profesora, onda nam barem lijepo reci tko je on.
EDIT:
Ovo je forum, ako ne zelis raspravu, onda nemoj nista ni pisati.
:D
ja zelim raspravu, ali ne zelim offtopic raspravu!
Malo sam se zanio kad sam uopce stavio oni post, ali dalje ne zelim offtopicariti.
eto, zaboravi na napisano, priznajem ti si u pravu, vazi?
;)