koliko se meni čini, i prije je postojalo rapidno izdavanje novih verzija, samo što činjenica jeste da jednostavno više LOGIKE ima u prijašnjem nazivlju. Mislim da bi major brojevi trebali uvijek označavati neke bitne promjene, dok za sve ostalo se mogu koristiti brojke iza točke. Primjerice, za ova poboljšanja što će sada izdati mislim da su slobodno mogli nazvati FF 4.1 ili FF 4.2, uostalom to je uobičajena praksa za apsolutno sve vrste aplikacija, ne vidim čemu sad ove nove fore
Je li vam svejedno pise li 4.0.1 ili 5.0? Mislim ono...
a kada chrome izbaci novu verziju koja donosi novu ikonu te 1ms brže učitavanje, onda je to vau, kako dobro.
A slušaj, jednu po jednu, do chromea 50 će se palit instantno
Samo se nadam da će svi add-oni koje koristim raditi najnormalnije i na petici. Sami brojevi i ostale pi*darije me ne zanimaju.
Dodaci i ubrzani proces izdavanja Firefox-a.
Ukratko: dodaci koji su kompatibilni sa četvorkom biće kompatibilni sa peticom.
Poenta ubrzanog procesa izdavanja Firefox-a je ta da korisnici dobiju osveženja (da li je to nova mogućnost ili poboljšanje) u kratkom vremenu.
Sa time su korisnici u koraku sa konkurencijom.
Nema minor i major verzija, već nadogradnji. (numeracija je marketing)
I Opera polako kreće tim putem (Opera Next -> Aurora - Canary) samo im fali numeracija.
Zašto čekati na glađe skrolovanje, poboljšanje u Canvas elementima, JS-u i preko 600 ispravki nekoliko meseci kada se to može ponuditi korisniku za 3 meseca?
Prvo nekima smeta to što se Firefox 4 dugo razvijao (već objašnjenko zašto) a sada nije dobro kada će ubrzano izdavati verzije.
Usporedba ti baš i nije na mjestu! Razlika između FF 3.0 i FF 4.0 je astronomska! Dok je razlika između FF 4.0 i FF 5.0 - kakva? Ima li je uopće? Po onome što vijest donosi, gotovo da se radi o kozmetičkom zahvatu!
Gledaj na to ovako:
Od troje ljudi, da ti jedno kaže da koristi FF 2, drugo da koristi FF 3, a treće da koristi FF 4, ti bi odmah znao "na čemu su" svako to troje. Za onog dvojkaša bi odmah zaključio da je "došao iz kamenog doba", pitao bi se kako taj uopće i može ugodno surfati Netom! Za trojkaša bi mogao zaključiti da su mu dragi add-oni koje koristi, pa zato ne želi na novu verziju, ali da taj svejedno sasvim ugodno može surfati Netom, bez većih problema. Konačno, za četvorkaša bi mogao zaključiti da je taj prihvatio novu verziju zbog značajnijih novosti i prednosti koje nova verzija donosi sa sobom (hardverska akceleracija, brzina izvođenja, itd.)
Sa druge pak strane, ako primjerice imamo dvoje, od kojih jedno koristi FF 4.0, a drugo FF 5.0, što ti to govori? Što bi mogao zaključiti o onome koji koristi FF 4, a što o onome koji koristi FF 5? Da se onom četvorkašu nije dalo tlačiti sa skidanjem nove verzije zbog redizajnirane ikonice (karikiram malo)?
Također, "poenta" svakako nije u tome da korisnici češće dobivaju nova rješenja, jer brojčane oznake neće ništa ubrzati. To je samo markentiški trik! Da su uveli to rapidno izdavanje major verzija još od FF 1.0, mi bi svejedno čekali isti vremenski period za sve one novine koje su došle nakon toga. Velike promjene se ne događaju preko noći, za njih su potrebni mjeseci razvoja, ako ne i godine! I samim tim zaslužuju svoju major verziju. One sitne promjene, poput kozmetičkih zahvata, updateova, itd... koji se doista mogu napraviti preko noći, bi trebali donositi minor verzije. I to je čitava filozofija.
Ako bi svaka nova verzija/numeracija FFa donosila toliko drastične promjene, kakve su između dvojke i trojke; kakva bi onda verzija 10 trebala izgledati? Umjetna inteligencija koja bi sama trebala surfati Netom, jer bi točno znala što nas zanima? :P
Evo sam se malo prebacio na IE9 s Firefoxa,čisto radi znatiželje. Moram priznati da se FF prema IE9 vuče kao olinjala krava. Jedino ovdje reklame ubijaju. Simple adblock je ništa prema ADB plus-u..
Evo sam se malo prebacio na IE9 s Firefoxa,čisto radi znatiželje. Moram priznati da se FF prema IE9 vuče kao olinjala krava. Jedino ovdje reklame ubijaju. Simple adblock je ništa prema ADB plus-u..
Ok, analiza:
Dakle ti si se sa 64-bitnog Internet Explorera 9, prebacio na Firefox, i govoriš da na firefoxu ubijaju reklame te spominješ da je Adblock ništa naspram Adblocka+ ?
1. Da koristiš 32-bitni IE9 bilo bi razumljivo jer je IE9 32* stvarno brz, ali poznato je da je ms uhebao 64-bitnu verziju te da ona ne briljira u brzini.
2. Na svim browserima se prikazuju reklame, ako baš oćeš usporedbu IE nebolikra ništa, dok FF barem blokiran nešta.
3. I zašto si naveo da je simle ad-block ništa naspram AD-Blocka plus. Ako si mislio da IE ima ADB+ a FF ne, u zabludi si jer FF ima oba, a blokiranje oglasa uz pomoć ADB+-a nije pravilna usporedba, jer je to ekstenzija/add-on/plugin kako ne kužite da to nije dio browsera.
Usporedba ti baš i nije na mjestu! Razlika između FF 3.0 i FF 4.0 je astronomska! Dok je razlika između FF 4.0 i FF 5.0 - kakva? Ima li je uopće? Po onome što vijest donosi, gotovo da se radi o kozmetičkom zahvatu!
Gledaj na to ovako:
Od troje ljudi, da ti jedno kaže da koristi FF 2, drugo da koristi FF 3, a treće da koristi FF 4, ti bi odmah znao "na čemu su" svako to troje. Za onog dvojkaša bi odmah zaključio da je "došao iz kamenog doba", pitao bi se kako taj uopće i može ugodno surfati Netom! Za trojkaša bi mogao zaključiti da su mu dragi add-oni koje koristi, pa zato ne želi na novu verziju, ali da taj svejedno sasvim ugodno može surfati Netom, bez većih problema. Konačno, za četvorkaša bi mogao zaključiti da je taj prihvatio novu verziju zbog značajnijih novosti i prednosti koje nova verzija donosi sa sobom (hardverska akceleracija, brzina izvođenja, itd.)
Sa druge pak strane, ako primjerice imamo dvoje, od kojih jedno koristi FF 4.0, a drugo FF 5.0, što ti to govori? Što bi mogao zaključiti o onome koji koristi FF 4, a što o onome koji koristi FF 5? Da se onom četvorkašu nije dalo tlačiti sa skidanjem nove verzije zbog redizajnirane ikonice (karikiram malo)?
Također, "poenta" svakako nije u tome da korisnici češće dobivaju nova rješenja, jer brojčane oznake neće ništa ubrzati. To je samo markentiški trik! Da su uveli to rapidno izdavanje major verzija još od FF 1.0, mi bi svejedno čekali isti vremenski period za sve one novine koje su došle nakon toga. Velike promjene se ne događaju preko noći, za njih su potrebni mjeseci razvoja, ako ne i godine! I samim tim zaslužuju svoju major verziju. One sitne promjene, poput kozmetičkih zahvata, updateova, itd... koji se doista mogu napraviti preko noći, bi trebali donositi minor verzije. I to je čitava filozofija.
Ako bi svaka nova verzija/numeracija FFa donosila toliko drastične promjene, kakve su između dvojke i trojke; kakva bi onda verzija 10 trebala izgledati? Umjetna inteligencija koja bi sama trebala surfati Netom, jer bi točno znala što nas zanima? :P
Koja usporedba?
Poenta je u tome da su shvatili koliko je dugo trebalo završiti Firefox 4 zbog novotarija koje su stalno ubacivali u testnim verzijama i zbog kojih su se regresije stalno pojavljivanje pa je njihovo rešavanje odugovlačilo izlazak.
Pa su uz pomoć Chrome tima smislili ubrzani način izdavanja verzija.
Više nema major i minor verzija, zato je i nebitna numeracija (sem ljudima koji puše fore da veći broj znači bolje i novije, naprednije) već je svaka nova verzija nadogradnja tj. osveženje na staru.
Sa manje izmena u svakoj novoj verziji, korisnici tokom Aurore i bete mogu testirati stvari kako bi pronašli preostale bagove.
Ono što se nalazi u Aurori i beti jedino može samo da se izbaci i odloži za drugu verziju koja dolazi tri meseca posle (tako da se ne čeka dugo) u sledećoj nadogradnji.
Tokom Aurora i beta procesa, ništa se ne dodaje. Sa time se izbegavaju odlaganja prouzrokovana dodavanjem novih stvari tokom beta faza. (Firefox 4)
Firefox 4 jeste dobar browser, i ne vidim razlog zašto neko ne bi nadogradio na Firefox 5 kada ga neće ništa koštati (već će biti u dobiti: glađe skrolovanje, manja potrošnja memorije itd) .
Što se tiče dodataka, to sam već linkovao.
A developeri ostalih dodataka koji nisu ni sredili dodatke za četvorku su sami krivi.
Kao što rekoh, numerisanje je marketingški trik za ljude koji puše tu foru.
Bitno je da korisnici dobijaju bilo koje (u tom trenutku spremne) nove mogućnosti, poboljšanja i ispravke za kratko vreme, kako ne bi čekali mesecima na to.
Više nema major i minor verzija, zato je i nebitna numeracija (sem ljudima koji puše fore da veći broj znači bolje i novije, naprednije) već je svaka nova verzija nadogradnja tj. osveženje na staru.
Pa ono, obično to i znači.
Novije sigurno, naprednije vjerojatno i bolje nadamo se.
Možda sam se pogrešno izrazio tj. pokušao objasniti, mislio sam na to da kada ljudi čuju za Chrome 13 misle da je bolji naspram Firefox-a 4 koji je tek na četvrtoj verziji ili od Opere koja je u 11 verziji.
Drug mi trolovao o tome pre mesec dana govoreći mi kako je Chrome bolji i napredniji sa više opcija ukazujući mi na to kako je Firefox tek na četvrtoj verziji a Chrome na trinaestoj.
Nisam verovao da i malo upućeniji ljudi popuše tu foru, ali izgleda da je tako.
@icecold (da ne citiram sve)
Ono o čemu ti pišeš je idila! Ja ovdje govorim o realnom stanju stvari. Developeri add-onova su većinom entuzijasti koji stvaraju iz hobija, i od njih se ne može očekivati da u korak prate ritam Mozille i izbacuju nove verzije "sat nakon". Često su neki od add-onova prilično kompleksni komadi softvera, i potrebno je dosta vremena da se prilagode novoj platformi.
Vjerujem da veliki broj korisnika FFa koristi njega upravo zbog ogromnog izbora raznih add-onova - u protivnom je sasvim svejedno koji preglednik koristiš (mala ograda: u današnje vrijeme se i ostali preglednici okreću ka mogućnosti implementacije add-onova, tako da bi FF mogao izgubiti tu svoju posebnost).
To što je Google prihvatio izdavanje samo cijelobrojčanih verzija svog preglednika je priča za sebe - Googleu je u cilju samo zarada, kvaliteta mu je posve sporedna stvar. Žalosno je što je i Mozzila krenula njihovim stopama.
Osobno mi se prijašnje stanje više sviđalo: minor verzije, koje su donosile kozmetičke, sigurnosne ili neke druge sitne izmjene, upgradeale su se u pozadini i nisu gnjavile. Kod onih većih major verzija, koje su donosile znatne promjene "ispod haube" (a samim tim i određene "probleme"), su uredno pitale želimo li prijeći na novu verziju ili nastaviti koristiti staru. I to je sasvim u redu, jer je svatko prihvatio ono što je želio, nije bilo nametanja.
Sa novim stanjem stvari, nestat će taj komfor koji smo imali. Sa svakom novom (cjelobrojnom) verzijom morat će se obavezno pogledati What's new, da se vidi donosi li nova verzija drastične promjene zbog kojih može biti problema sa add-onovima, ili su, primjerice, ispravili greške u prijevodu na Svahili, pa eto razloga za novu verziju. Uglavnom, totalni gubitak vremena.
Naravno, možemo staviti da nam se nadogradnje odvijaju automatikom i posve zaboraviti na ciijeli proces - dok nas jedan dan ne dočekaju hrpe blokiranih add-onova, jer eto, FF 7 donosi neke veće promjene "ispod haube" i nije kompatibilan sa starim sistemom. I onda opet hvatanje za glavu jer se nešto napravilo automatski, što se nije smjelo.
A to što je tebe tvoj drug ubjeđivao kako je Chrome bolji od FF zbog brojčane verzije, možda mu je jedini cilj bio upravo to - trolanje tebe i trošenje tvog vremena. Ako je njemu Chrome "bolji", neka si ga.
@icecold (da ne citiram sve)
Ono o čemu ti pišeš je idila! Ja ovdje govorim o realnom stanju stvari. Developeri add-onova su većinom entuzijasti koji stvaraju iz hobija, i od njih se ne može očekivati da u korak prate ritam Mozille i izbacuju nove verzije "sat nakon". Često su neki od add-onova prilično kompleksni komadi softvera, i potrebno je dosta vremena da se prilagode novoj platformi.
Vjerujem da veliki broj korisnika FFa koristi njega upravo zbog ogromnog izbora raznih add-onova - u protivnom je sasvim svejedno koji preglednik koristiš (mala ograda: u današnje vrijeme se i ostali preglednici okreću ka mogućnosti implementacije add-onova, tako da bi FF mogao izgubiti tu svoju posebnost).
s ovim se slažem, no vjerujem da će se tome doskočiti jer u protivnom prijeti veliki pad firefoxa, budući da bi predstavljao sporiju verziju chrome-a. s druge strane vjerujem da razlika između dvije verzije firefoxa u budućnosti i neće biti velika pa će se korisnici moći zadržavati i na starijim verzijama bez velikih propusta.
Pa nije problem Mozille to što developeri neće osvežiti svoje dodatke.
Pogledajt Adblock Plus koji je kompleksan dodatak a podržava i Nightly verzije.
Shvatam ja da neko nema vremena da se stalno bavi time, ali svaka tri meseca (pa čak i više ukoliko nema većih promena vezanih za dodatke) može developer da sredi svoj dodatak za finalnu verziju.
Ovaj plan nije razvijan i rasravljan na brzinu, već se tokom prošle godine rasrpavljalo o tome.
I nisu samo developeri dodataka u pitanju, tu su i timovi za lokalizaciju.
Moj tim je uspeo da sredi Firefox 5, a uskoro ćemo srediti i Auroru.
No opet, videćemo kako će sve to funkcionisati.
Što se tiče nadogradnji, korisnici će uvek biti pitani da li žele da nadograde ili ne. To je njihov izbor.
Dakle što se tiče dodataka, svaki developer ima tri ili više meseca da ne brine o svom dodatku.
Ukoliko ima promena u novoj verziji, on će biti obavešten o tome.
Ok, analiza:
Dakle ti si se sa 64-bitnog Internet Explorera 9, prebacio na Firefox, i govoriš da na firefoxu ubijaju reklame te spominješ da je Adblock ništa naspram Adblocka+ ?
1. Da koristiš 32-bitni IE9 bilo bi razumljivo jer je IE9 32* stvarno brz, ali poznato je da je ms uhebao 64-bitnu verziju te da ona ne briljira u brzini.
2. Na svim browserima se prikazuju reklame, ako baš oćeš usporedbu IE nebolikra ništa, dok FF barem blokiran nešta.
3. I zašto si naveo da je simle ad-block ništa naspram AD-Blocka plus. Ako si mislio da IE ima ADB+ a FF ne, u zabludi si jer FF ima oba, a blokiranje oglasa uz pomoć ADB+-a nije pravilna usporedba, jer je to ekstenzija/add-on/plugin kako ne kužite da to nije dio browsera.
Sve si pobrkao kao da si nepismen pa ne znaš čitati..