Najzelenije kompanije

poruka: 108
|
čitano: 20.964
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Najzelenije kompanije".
17 godina
protjeran
RE: Najzelenije kompanije
bed kaže...

Ovo ti je debatni harakiri. Upravo u tom linku piše, citiram;

Manmade CO2 emissions are much smaller than natural emissions. Consumption of vegetation by animals & microbes accounts for about 220 gigatonnes of CO2 per year. Respiration by vegetation emits around 220 gigatonnes. The ocean releases about 332 gigatonnes. In contrast, when you combine the effect of fossil fuel burning and changes in land use, human CO2 emissions are only around 29 gigatonnes per year.

LOL

Bed, tvoj zadnji post je bio nešto inteligentniji, ali vidim da si se opet vratio svojim uobičajenim infantilnostima. LOL? Debatni harakiri? Odakle molim te vadiš te gluposti? Tvoje nepoznavanje tematike je upravo zapanjujuće, ali potrudit ću se (opet) da ti objasnim neke stvari.

Naime, iz tvojeg "opisa" emisija CO2, vidljivo je da ti uopće ne razumiješ pročitano, već samo pokušavaš srozati diskusiju na djetinjasto prepucavanje. Istina je da su čovjekove emisije znatno manje od prirodnih, ali su ipak dovoljne da naruše Zemljin ekosustav. Naime, prirodne emisije su isto tako anulirane prirodnom apsorpcijom (u oceanima i kroz vegetaciju), što je lijepo objašnjeno upravo na toj stranici odakle si izvukao taj gorenavedeni citat (link). Čovjekove emisije međutim u tom delikatnom sustavu predstavljaju nepredviđeni i iznenadni faktor, te Priroda jednostavno ne može apsorbirati CO2 onom brzinom kojom ga mi ispuštamo u atmosferu. Rezultat je postepeno akumuliranje neapsorbiranog CO2 u atmosferi, te efekt staklenika. Još jedanput napominjem da je to sve objašnjeno na ISTOJ stranici s koje si iščupao svoj citat, ali očigledno je da u svojoj brzopletosti (i prepucavačkom žaru) nisi ni pokušao razumijeti tekst do kraja nego si požurio na forum da se praviš pametan. Isti mehanizam emisije i apsorpcije CO2 (kao i čovjekovo narušavanje istog) objašnjen je i na mnogim drugim stranicama, npr. ovdje, a pomoću Googlea možeš lako pronaći i druge izvore.

Znam da tebi to sve najvjerovatnije zvuči nerazumljivo, pa ću ti pokušati to dočarati jednom analogijom: recimo da imaš jedan spremnik u koji ulijevaš vodu brzinom od 1000 litara u sekundi. U spremniku se nalazi pumpa koja tu istu vodu ispumpava u nekakav fiktivni cjevovod, a max. kapacitet pumpe je isto 1000 litara u sekundi. Sistem je dakle u ravnoteži (analogno prirodnoj regulaciji CO2 u Zemljinoj atmosferi). Recimo da ti sad otvoriš poklopac tog spremnika i počneš ručno usipavati vodu brzinom od samo jedne litre u minuti (analogno čovjekovoj emisiji CO2). Premda je ta litra u minuti zanemariva u odnosu na ukupan protok vode u spremniku, ipak će narušiti ravnotežu i razina vode će se polako početi penjati. Ako nastaviš tako sipati vodu duže vremena, spremnik će se početi prelijevati i doći će do havarije. Dakle, kao što vidiš, i male količine mogu kroz duže vrijeme itekako poremetiti ravnotežu u balansiranim sustavima.

bed kaže...
A ova tvrdnja da izotopi 12/13c dokazuju da je povećanje co2 započeto industrijskom revolucijom je u najmanju ruku blentavo. Naime ti podaci dokazuju da u ukupnom povećanju co2 sudjeluju proporcionalno i fosilna goriva i ništa više. Baš bi me interesiralo kako ti objašnjavaš prijašnje izmjene glacijarnih doba, koja je onda industrija bila prisutna?? Atlantida?

Tebi su izgleda svi argumenti blentavi, ali nikako da od tebe konačno dobijemo neke "pametne argumente"? Omjeri i razine izotopa 13C i 12C u atmosferi prate razine istih u fosilnim gorivima, kao i potrošnju istih. To je dokaz da je upravo izgaranje fosilnih goriva najvećim djelom odgovorno za novostvoreni CO2 u atmosferi. Ako ti misliš da to nije istina, daj nam onda neke dokaze da nije. Ili nisi sposoban za tako nešto?

Što se tiče izmjene glacijarnih doba, naravno je da su se ona izmjenjivala svojim prirodnim tokom na planeti Zemlji milijardama godine i prije pojave čovjeka. Pojava ledenjaka na planeti ovisi o mnogim faktorima na koje čovjek ima malo ili nikakvog utjecaja (insolacija, albedo, Zemljina precesija, kretanje ekvatorijalnih morskih struja, tektonska pomicanja kontinenata itd.) a neki od tih faktora nisu još ni razjašnjeni do kraja. To sve nema nikakve veze s aktualnim globalnim zagrijavanjem. Aktualno globalno zagrijavanje je posljedica dokazanog porasta CO2 u atmosferi, a taj porast je dokazano kreirao homo sapiens, a ne Priroda. Ako ti misliš da je taj višak CO2 nastao prirodno, kao posljedica nekakvih misterioznih prirodnih procesa i/ili smjene ledenih doba i kraja interglacijarnog perioda, onda te molim da nam daš neke konkretne dokaze i linkove za to, a ne djetinjarije o Atlantidi.

bed kaže...

Zapravo si ovime rekao sve. Tražiš objašnjenja zašto je ova zima hladnija, odnosno uopće ne shvaćaš da globalno zatopljenje ima za posljedicu nestabilniju klimu i na kraju ledeno doba. Ti si valjda zamišljaš da će biti sve toplije i toplije bez ikakvih promjena? Da ne pametujem previše, postoji mali milion dokumentarnih emisija koje svakodnevno idu na national geographicu, discoveryju i sl. programima, tipa how can 6˚C change earth, planet earth, i sl. Ne bi bilo loše pogledati koju prije ovakvih rasprava..

Ne trubi. Ja sam linkom na taj članak s business.hr pokušao objasniti Urielu zašto je ova zima hladnija nego inače - njemu je to bio jedan od argumenata da se globalno zagrijavanje čudesno "zaustavilo". A što se tiče ostatka tvog teksta, Morci nam je već pokazao da je majstor u nabrajanju dokumentaraca tako da sad izgleda imamo dva majstora po tom pitanju. Dokumentarce je međutim potrebno gledati s razumijevanjem i iz njih izvući nekakve argumente, a ne samo nabacivati se imenima istih. Iz svega što si napisao do sada (uglavnom pogreške i stvari nevezane uz tematiku), vidim da ti nisi razumio ama baš ništa iz navedenih dokumentaraca, ako si ih uopće i gledao.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.1.2010 19:04 (Vortac).
17 godina
protjeran
Uriel kaže...

A sada ozbiljno, mislim da nitko od nas ne sumnja u to da postoji porast CO2 u atmosferi, samo neki nisu uvjereni u kataklizmičke prognoze onih koji vjeruju u tzv. man-made globalno zatopljenje.

Uriel, pa u tome i jest problem. Ako CO2 u atmosferi nastavi rasti ovom brzinom, nemoguće je sagledati hoće li posljedice kroz neki duži period biti minorne ili katastrofalne. Hoće li se zbog otapanja ledenjaka zaustaviti termohalinska cirkulacija odnosno Golfska struja? Hoće li se zbog otapanja sibirskog permafrosta u atmosferu u kratkom periodu otpustiti goleme količine metana koji je također staklenički plin? Kojom brzinom će nestati ledenjaci i kojom brzinom će se analogno tome smanjiti postotak Sunčevog svjetla koje ti isti ledenjaci reflektiraju u svemir? Ako bi se samo ova tri scenarija realizirala u najgoroj varijanti, klima na Zemlji bi zaista mogla pretrpiti kataklizmičke poremećaje koji bi ozbiljno narušili stabilnost i prosperitet ljudske civilizacije na planetu. Naravno, čovjek još ni izbliza nema mogućnosti predvidjeti tako velike klimatske promjene, ali to ne znači da se one ne mogu dogoditi - pod uvjetom da CO2 u atmosferi nastavi nekontrolirano rasti.

16 godina
neaktivan
Najzelenije kompanije

Kako da skinem hrpu filmova, programa i super ekstra igricu sa torrenta? Skinuo bi GTA IV, Windows Vista Enterprise Edition, AutoCAD 2009, neki program za uber modeliranje i pravljenje igara!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Vortac kaže...
Aktualno globalno zagrijavanje je posljedica dokazanog porasta CO2 u atmosferi, a taj porast je dokazano kreirao homo sapiens, a ne Priroda.

Great global warming hoax?

Pismo 100 znanstvenika Ban ki-moonu

Tebi preporučam da mail-aš svakome od ovih sto znanstvenika (imaš ime i prezime svakog + institucija) i da ih uvjeriš da si zapravo ti u pravu.. Naročito ovim stilom.

17 godina
protjeran
bed kaže...

Great global warming hoax?

Pismo 100 znanstvenika Ban ki-moonu

Tebi preporučam da mail-aš svakome od ovih sto znanstvenika (imaš ime i prezime svakog + institucija) i da ih uvjeriš da si zapravo ti u pravu.. Naročito ovim stilom.

Vau, 100 znanstvenika? Ne čini ti se da je to prilično malo, ako je posrijedi tako velika i prozirna prijevara kao što je (prema tvojem mišljenju) globalno zagrijavanje? No dobro, proučio sam pažljivo to pismo i nigdje se NE spominje NIKAKAV prirodni proces koji bi mogao značajnije utjecati na razinu CO2 u atmosferi. Tako da mi nije baš jasno zašto si poslao taj link, osim ako ne misliš da je 100 nekakav naročito impresivan i velik broj?

Članak s prvog linka je znatno duži i detaljniji, a ti naravno nisi izdvojio NIKAKVE argumente, ni citate jer se vjerovatno nisi potrudio pročitati ni 10% onog šta tamo piše. Međutim, ja sam ga letimično proučio i ustanovio da se u biti svodi na jednu već prožvakanu tezu. U tom eseju se naime tvrdi da CO2 samo prati temperaturu, odnosno da je temperatura na Zemlji počela u 19. stoljeću iznenada rasti zbog neobjašnjivo pojačane aktivnosti Sunca i to je onda navodno uzrokovalo naglo otpuštanje CO2 iz oceana i Zemljine kore, dakle CO2 je u svemu tome samo neka vrsta nuspojave. Da to NIJE točno objašnjeno je na linku1 i linku2 i linku3 - istraživanja koja su analizirala završetak prošlih ledenih doba pokazuju da inicijalni porast temperature zraka definitivno uzrokuje određeno otpuštanje CO2 (naročito iz oceana). Međutim, za daljnjih cca 83% zagrijavanja je prvenstveno odgovoran upravo CO2 i efekt staklenika, a ne Sunce. Dakle, CO2 nije nikakva sporedna nuspojava koja samo prati temperaturu već važan staklenički plin koji je imao ključnu ulogu i u završetku prošlih ledenih doba na planeti, a isto tako ima ključnu ulogu i u aktualnom globalnom zagrijavanju. Također, nakon inicijalnog porasta temperature zraka otpuštanje CO2 iz zagrijanih oceana slijedi tek poslije nekoliko stotina godina (objašnjeno na linku1). Međutim, na grafovima koji pokrivaju 19. i 20. stoljeće vidljivo je da temperatura zraka i CO2 rastu skoro paralelno - nema nikakvog većeg odmaka, a svakako ne stogodišnjeg. Sve to upućuje na činjenicu da za aktualni porast atmosferskog CO2 nisu krive prirodne emisije iz oceana, već industrijska revolucija i sagorijevanje fosilnih goriva, kao što sam i prije tvrdio.

Poruka je uređivana zadnji put ned 17.1.2010 22:19 (Vortac).
16 godina
neaktivan
Vortac kaže...

Vau, 100 znanstvenika? Ne čini ti se da je to prilično malo, ako je posrijedi tako velika i prozirna prijevara kao što je (prema tvojem mišljenju) globalno zagrijavanje?

Šta je to za tebe 100 znanstvenika, mala beba. Evo ih još700 ako ti nije dosta. I vidi vraga neki su bivši članovi UN IPCC-a, organizacije koja je i napravila hoax, tj. po tebi dokazala tu mantru koju ponavaljaš. Još ti se čini malo?

Vortac kaže...
No dobro, proučio sam pažljivo to pismo i nigdje se NE spominje NIKAKAV prirodni proces koji bi mogao značajnije utjecati na razinu CO2 u atmosferi.

Klasična zamjena teza; lijepo piše u zaključku da nema dokaza da su postojeće promjene klime abnormalne, te su sve promjene unutar granica poznatih prirodnih varijacija. A nasuprot tome, nisam vidio niti jedan dokaz da je za globalno zatopljenje krivac isključivo co2.

Vortac kaže...

Članak s prvog linka je znatno duži i detaljniji, a ti naravno nisi izdvojio NIKAKVE argumente, ni citate jer se vjerovatno nisi potrudio pročitati ni 10% onog šta tamo piše. Međutim, ja sam ga letimično proučio i ustanovio da se u biti svodi na jednu već prožvakanu tezu.

Naprosto si nevjerojaton lik, sad bi još i da ti izvlačim dijelove teksta. Ti si ga letimično pročitao, zapravo nemaš pojima što tamo piše, ali si se eto našao pozvan komentirati nešto što nisi pročitao. I još se praviš vidovit i proričeš koliko sam ja od toga pročitao. Prekrasno.. Na nivou 2. razreda osnovne.. Možda si ti vidoviti Milan?

Vidim da je ovo čisti gubitak vremena jer si klasičan 'panik maher' koji je popušio tu priču i pametniji od 1000 znanstvenika. Ne bi bilo loše ipak pročitati taj članak, naročito dio 'how do we end panic'. I nemoj slučajno piti colu, jer otvoriš jednu i ode svijet u k.rac..

17 godina
protjeran
bed kaže...

Šta je to za tebe 100 znanstvenika, mala beba. Evo ih još700 ako ti nije dosta. I vidi vraga neki su bivši članovi UN IPCC-a, organizacije koja je i napravila hoax, tj. po tebi dokazala tu mantru koju ponavaljaš. Još ti se čini malo?

Čuj bed, pa to je sad već postala razina djeteta u vrtiću. Ako misliš da je broj znanstvenika koji podržavaju ili osporavaju globalno zagrijavanje ikako relevantan, molim lijepo, izvoli:

Scientific opinion on climate change

Citat br. 1: Since 2007, no scientific body of national or international standing has maintained a dissenting opinion. Some organisations hold non-committal positions.

Citat br. 2: With the release of the revised statement by the American Association of Petroleum Geologists in 2007, no remaining scientific body of national or international standing is known to reject the basic findings of human influence on recent climate change.

Ja ću ti ukratko prevesti, s obzirom da si ti sklon ignorirati argumente koji ti ne odgovaraju. Od 2007. godine NE POSTOJI NIJEDNA znanstvena institucija od nacionalne ili internacionalne važnosti koja se ne slaže s činjenicom da je ČOVJEK najvećim djelom ODGOVORAN za klimatske promjene. Neke znanstvene organizacije su po tom pitanju eventualno suzdržane. Ako ne vjeruješ Wikipediji, o navedenom znanstvenom konsenzusu imaš i članak na Science Magazine. Je li ti to dovoljno ili ćeš zaista probati nekako navući svoju bespredmetnu brojčicu na 1000? Čemu takve blamaže, kad i sam znaš da je globalno zagrijavanje danas mainstream, te da je broj znanstvenika koji podržavaju tu teoriju svakako neusporedivo veći od onih koji je osporavaju?

bed kaže...
Klasična zamjena teza; lijepo piše u zaključku da nema dokaza da su postojeće promjene klime abnormalne, te su sve promjene unutar granica poznatih prirodnih varijacija.

Tebi je dakle najveći postotak CO2 u atmosferi unutar zadnjih pola milijuna godina "poznata prirodna varijacija"? Kako je poznata, ako nije zabilježena unutar zadnjih pola milijuna godina, a prema grafu kojeg si ti osobno postao, čak i unutar zadnjih 5 milijuna godina? Prilično neobična definicija "poznatog", ne misliš li?

bed kaže...

Naprosto si nevjerojaton lik, sad bi još i da ti izvlačim dijelove teksta. Ti si ga letimično pročitao, zapravo nemaš pojima što tamo piše, ali si se eto našao pozvan komentirati nešto što nisi pročitao. I još se praviš vidovit i proričeš koliko sam ja od toga pročitao. Prekrasno.. Na nivou 2. razreda osnovne.. Možda si ti vidoviti Milan?

Vidim da je ovo čisti gubitak vremena jer si klasičan 'panik maher' koji je popušio tu priču i pametniji od 1000 znanstvenika. Ne bi bilo loše ipak pročitati taj članak, naročito dio 'how do we end panic'. I nemoj slučajno piti colu, jer otvoriš jednu i ode svijet u k.rac..

Ja sam detaljno rastumačio koje su glavne poante u tom tekstu (The Great Global Warming Hoax) i dao sam linkove na čak tri znanstvena članka (link1 i link2 i link3) gdje se pobijaju praktički SVE teze iz tog tvog pamfleta. Ti nisi bio u stanju dati NITI JEDAN JEDINI protuargument, niti izjaviti bilo što pametno, osim novih djetinjarija o panik-maherima, coli i vidovitom Milanu, dakle sve redom gluposti koje više nemaju veze ni sa zdravim razumom, a kamoli sa temom rasprave.

Ja razumijem da se ti zbog svojeg neznanja i manjka argumentacije osjećaš nemoćno, pa su ti ispadi sve infantilniji. Ali (kao što već rekoh) nema potrebe za takvim blamažama. Suoči se s istinom i digni sidro, kao i Morci i Dejo prije tebe. Uostalom, već si jednom napisao "over&out" pa si se svejedno opet vratio. Zašto, ako su moji argumenti tako neuvjerljivi, a način rasprave tako loš? 

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.1.2010 2:35 (Vortac).
16 godina
neaktivan
Vortac kaže...

Suoči se s istinom i digni sidro, kao i Morci i Dejo prije tebe. Uostalom, već si jednom napisao "over&out" pa si se svejedno opet vratio. Zašto, ako su moji argumenti tako neuvjerljivi, a način rasprave tako loš? 

Ovo ti je prva pametna, tj. Morci i Dejo su očito bili pametniji i prije te provalili.. Nakon ovog posta nećeš me vidjeti u ovoj temi, a nekako mi se čini da ćeš ostati sam. Možda ti to smatraš pobjedom, ali ustvari si sucker..

Vortac kaže...

Tebi je dakle najveći postotak CO2 u atmosferi unutar zadnjih pola milijuna godina "poznata prirodna varijacija"? Kako je poznata, ako nije zabilježena unutar zadnjih pola milijuna godina, a prema grafu kojeg si ti osobno postao, čak i unutar zadnjih 5 milijuna godina? Prilično neobična definicija "poznatog", ne misliš li?

Zapravo mi se ne da više pisati jer vidim da riječi ne padaju na plodno tlo, samo ću još reagirati na ove bisere koje neumorno prosipaš. Prvo tupiš kako je za promjenu klime krivac isključivo co2 i zatm se pozivaš na period vremena i graf koji nepobitno dokazuje da je u datom periodu uz relativno konstantni co2, temperatura izrazito varirala. Čekaj malo; jel' ovisi temeratura o co2 ili ne?? Nešto propuštam? Praviš se glup ili to zaista jesi? I što je tu izvan granica poznatog?? Je li ti možda pozlilo? Imaš epileptični napad? Previše pitanja i premalo odgovora..

Mislim da dovoljno govori i činjenica da si editirao skoro svaki post u ovoj temi, valjda ne vjeruješ sam sebi.. A svu stupidnost postupka kad uporijebiš argument koji zapravo govori protiv tvojih teorija, je nemoguće izraziti. To je toliko debilno, i da nije tragično bilo bi smiješno.. Obzirom da slika govori više od tisuću riječi, evo ih nekoliko, možda nešto shvatiš, makar iskreno sumnjam da imaš tih sposobnosti..

- materijal korišten za ovaj post

govoriš kako je u 5 mil. g. co2 kostantan govoriš kako je u 5 mil. g. co2 kostantan
temeratura naprosto prati co2, aha.. sve si ovime dokazao temeratura naprosto prati co2, aha.. sve si ovime dokazao
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.1.2010 22:38 (bed).
17 godina
protjeran
bed kaže...

Ovo ti je prva pametna, tj. Morci i Dejo su očito bili pametniji i prije te provalili.. Nakon ovog posta nećeš me vidjeti u ovoj temi, a nekako mi se čini da ćeš ostati sam. Možda ti to smatraš pobjedom, ali ustvari si sucker..

Eh, opet uvrijeđeno napuštaš diskusiju? Pa nakon tolikih blamaža nije ni čudo. Vidim da si iznenada prestao brojati znanstvenike koji su protiv globalnog zatopljenja. Tako si i nekoliko postova prije isto iznenada prestao soliti pamet o tome kako je "globalno zagrijavanje izmišljotina jer su ljudske emisije CO2 znatno manje od prirodnih". Ajde, barem si nešto naučio.

bed kaže...

Zapravo mi se ne da više pisati jer vidim da riječi ne padaju na plodno tlo, samo ću još reagirati na ove bisere koje neumorno prosipaš. Prvo tupiš kako je za promjenu klime krivac isključivo co2 i zatm se pozivaš na period vremena i graf koji nepobitno dokazuje da je u datom periodu uz relativno konstantni co2, temperatura izrazito varirala. Čekaj malo; jel' ovisi temeratura o co2 ili ne?? Nešto propuštam? Praviš se glup ili to zaista jesi? I što je tu izvan granica poznatog?? Je li ti možda pozlilo? Imaš epileptični napad? Previše pitanja i premalo odgovora..

Indikativno je da si boldao najveću nebulozu svom postu. No, neznalici poput tebe vjerovatno nije poznato da je upravo u periodu od zadnjih cca 2.5 milijuna godina počelo i traje tzv. kvartarno ledeno doba (Quaternary Glaciation) i da je upravo taj fenomen odgovoran za velike varijacije u temperaturama u tom periodu (koje si naivno zaokružio u svojim grafovima, vjerovatno uvjeren kako si otkrio Ameriku). Pojava ledenih doba, kao što sam već jednom napisao, NE OVISI isključivo o CO2, već o (ponavljam): insolaciji, albedu, Zemljinoj precesiji, kretanju ekvatorijalnih morskih struja, tektonskim pomicanjima kontinenata i još mnogim drugim faktorima. Upravo je zbog tog zadnjeg ledenog doba i mnogobrojnih glacijalnih i interglacijalnih perioda (stvaranja i otapanja ledenjaka), temperatura na planeti tijekom zadnjih 2.5 milijuna godina znatno varirala. Premda je tijekom tog razdoblja CO2 bio u prosjeku manje-više konstantan, na detaljnijim grafovima su vidljive oscilacije do +/- 50 ppm kao npr. ovdje. Ovo je valjda već treći ili četvrti put da si se osramotio svojim neznanjem i površnim poznavanjem tematike, nadam se da ti je zbilja dosta diskusije jer sam se već pomalo umorio od ispravljanja i držanja lekcija.

bed kaže...

Mislim da dovoljno govori i činjenica da si editirao skoro svaki post u ovoj temi, valjda ne vjeruješ sam sebi.. A svu stupidnost postupka kad uporijebiš argument koji zapravo govori protiv tvojih teorija, je nemoguće izraziti. To je toliko debilno, i da nije tragično bilo bi smiješno.. Obzirom da slika govori više od tisuću riječi, evo ih nekoliko, možda nešto shvatiš, makar iskreno sumnjam da imaš tih sposobnosti..

Postove redovito editiram i nadopunjavam kako bi bili što potpuniji i pravopisno ispravni, za razliku od tvojih koji izgledaju kao da ih je pisao osnovnoškolac. Tim više što su moji postovi često vrlo opširni i teško je iz prve 100% točno i jasno napisati sve šta u njima želim objasniti i argumentirati.

I na kraju, vidim da si se uz infantilne uvrede počeo sramotiti i sa infantilnim fotografijama (prijavljeno moderatorima). Ja razumijem da je to otprilike negdje tvoj intelektualni plafon, ali mogao si se ipak malo više potruditi - ako ne zbog mene, onda barem zbog drugih koji prate ovu diskusiju (a ima ih, jer će broj posjeta uskoro dosegnuti dvije tisuće).

EDIT: Vidim da si već maknuo jednu infantilnu fotografiju, a onu drugu si "neutralizirao". Bravo! Znaš kako se kaže: pametni uče na tuđim greškama, a oni drugi na svojim.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.1.2010 23:24 (Vortac).
16 godina
neaktivan
Najzelenije kompanije

Mislim da brojka od 31 000 znanstvenika koji su potpisali ovu peticiju nije mala stvar ako u obzir uzmemo da je UN-ovo izvješće pisalo "samo" 52 znanstvenika.

Mnogi od tih ljudi su veoma cijenjeni i itekako kompententni. Naravno da postoji više "mainstream" znanstvenika koji podupiru tezu o agz., no ovo je veoma važna stvar pa se 31 000 znanstvenika ne može otpisati kao teoretičare zavjere.

Edit: link na peticiju.

Kako da skinem hrpu filmova, programa i super ekstra igricu sa torrenta? Skinuo bi GTA IV, Windows Vista Enterprise Edition, AutoCAD 2009, neki program za uber modeliranje i pravljenje igara!
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.1.2010 15:45 (Random.).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Random. kaže...

Mislim da brojka od 31 000 znanstvenika koji su potpisali ovu peticiju nije mala stvar ako u obzir uzmemo da je UN-ovo izvješće pisalo "samo" 52 znanstvenika.

Mnogi od tih ljudi su veoma cijenjeni i itekako kompententni. Naravno da postoji više "mainstream" znanstvenika koji podupiru tezu o agz., no ovo je veoma važna stvar pa se 31 000 znanstvenika ne može otpisati kao teoretičare zavjere.

Ah, Kyoto i Amerikanci. Mislim da je to više stvar politike i ekonomskih interesa (koje je uostalom osam godina propagirao i predsjednik Bush i cijela njegova administracija) nego znanosti i ekologije. Uostalom, jasno stoji da je navedenu peticiju potpisalo 31 000 američkih znanstvenika. Zašto ne svjetskih?

Ja sa svoje strane nikada protivnike globalnog zagrijavanja nisam otpisivao kao "teoretičare zavjere". Razno-razne zavjere je implicirao Morci kada je govorio o ZAGOVORNICIMA globalnog zagrijavanja, a ne protivnicima.

EDIT: primjetio sam da se navedenu peticiju lako može potpisati ako se skine jedan PDF sa njihove web-stranice, unese par podataka i onda im se to pošalje poštom kao važeći dokument. Ne tvrdim da su organizatori peticije falsifikatori, ali čisto sumnjam da su provjerili vjerodostojnost svih tih mnogobrojnih "američkih znanstvenika" koji su potpisali peticiju.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.1.2010 16:13 (Vortac).
16 godina
neaktivan
Vortac kaže...

Ah, Kyoto i Amerikanci. Mislim da je to više stvar politike i ekonomskih interesa (koje je uostalom osam godina propagirao i predsjednik Bush i cijela njegova administracija) nego znanosti i ekologije.

Mislim da je to čista "dobar - loš" propaganda. Naime, da objasnim. Imamo užasnu osobu poput G. W. Busha i svi njegovi stavovi se smatraju užasnima. Dolazi netko novi (B. H. Obama) i ukoliko se njegov stav po nekom pitanju protivi stavu prijašnje administracije - stav je odličan. Uglavnom, kontrolirajući obje strane nikako ne možeš izgubiti.

Vortac kaže...

Uostalom, jasno stoji da je navedenu peticiju potpisalo 31 000 američkih znanstvenika. Zašto ne svjetskih?

Zato što to traže konkretno od svoje vlade, ne od vlade Japana. Tko bi tu bio odgovoran da se apelira ne sve zemlje?

Vortac kaže...

EDIT: primjetio sam da se navedenu peticiju lako može potpisati ako se skine jedan PDF sa njihove web-stranice, unese par podataka i onda im se to pošalje poštom kao važeći dokument. Ne tvrdim da su organizatori peticije falsifikatori, ali čisto sumnjam da su provjerili vjerodostojnost svih tih mnogobrojnih "američkih znanstvenika" koji su potpisali peticiju.

Pokušaj provjeriti "znanstvenike" IPCC-a. Zgodan članak sa bbc.co.uk, doduše veoma blag. Postoje mnogo agresivniji.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.1.2010 16:29 (Random.).
17 godina
protjeran
Random. kaže...

Mislim da je to čista dobar - loš propaganda. Naime, da objasnim. Imamo užasnu osobu poput G. W. Busha i svi njegovi stavovi se smatraju užasnima. Dolazi netko novi (B. H. Obama) i ukoliko se njegov stav po nekom pitanju protivi stavu prijašnje administracije - stav je odličan.

Ja mislim da je to prvenstveno pitanje znanosti i znanstvenih argumenata. Svakako u to ne bi petljao Obamu, ni ostale dnevnopolitičke cirkusarije, a sad mi je žao što sam spomenuo i Busha jer na njega svi reagiraju kao na crvenu krpu i odmah počinju natezanja oko propagande i sličnih nebuloza.

Kao što sam već napisao bedu, prema Wikipediji na svijetu nema NIJEDNE značajnije znanstvene institucije ili organizacije koja bi tvrdila da za aktualne klimatske promjene nije odgovoran čovjek odnosno industrijska civilizacija. Da ne bude zabune, u to su uključene i američke znanstvene institucije. Također, 97% znanstvenika-klimatologa je suglasno da su ljudske aktivnosti (poglavito potrošnja fosilnih goriva i sječa šuma) značajno utjecale na aktualnu svjetsku klimu (link). Dakle, ako gledamo isključivo znanost i zanemarimo američku politiku - stvari su i više nego jasne.

16 godina
neaktivan
Vortac kaže...

Dakle, ako gledamo isključivo znanost i zanemarimo američku politiku - stvari su i više nego jasne.

Kada ti paše da je stvar politička - onda je politička, kada ne paše - onda nije.

"Dobro jutro" da su institucije po svim pitanjima mainstream. Ne priča se o predstavnicima institucija i njihovim službenim stajalištima, već o pojedincima. Tko će reći šefu (postoje iznimke, poput nekih koji su napustili IPCC) "Ne slažem se, odlazim." Gdje će pisati članke sa takvim stavom? Može imati sigurnu plaću, a može se i kockati.

Svejedno.

15 godina
neaktivan

Ček, ti nama kažeš da je ogromna većina znanstvene zajednice u krivu kada kaže da se jasno vidi utjecaj industrijalizacije na stanje planeta u zadnjih 200 godina? Ne slažu se svi oko obima tih promjena uzrokovanih čovjekovim djelovanjem, ali se može govoriti gotovo o konsenzusu kada je pitanje da li one postoje. 

Ali uzmimo mi i da si ti u pravu, čisto hipotetski. Predviđanja su da će na zemlji 2100-te godine biti 12-15 milijardi ljudi, što je dvostruko više nego danas. Ne samo da se MORA prijeći na "zelenije" izvore energije radi okoliša, nego bez obnovljivih izvora energije jednostavno nema šanse da se utaži glad za napretkom jer će resursi koji pogone današnju industriju nestati u idućih nekoliko desetljeća. 

Da zaključim, čak i da je teorija o globalnom zatopljenju samo neslana šala, moraju se tražiti drugi izvori energije kada se gleda dugoročno jer ćemo biti primorani na to prije ili poslje (vjerojatno prije nego poslje jel). Planetu i životu na njemu se neće ništa drastično dogoditi, Zemlja će postojati još dugo, dugo, dugo nakon što nas više ne bude. Samo je bitno da ju zadržimo u stanju povoljnom za naš život.

P.S Nešto sam vidio da se spominje 2012... Pa dajte ljudi nemojte baš u tolike gluposti vjerovati, potomci Maya su bili šokirani kad su čuli za takvu Hollywood-sku interpretaciju njhovog kalendara.

17 godina
protjeran
Random. kaže...

Kada ti paše da je stvar politička - onda je politička, kada ne paše - onda nije.

Malo si to izokrenuo ipak. Da rekonstruiramo - ti si PRVI poslao link s peticijom koju potpisuju isključivo američki znanstvenici, što je samo po sebi pomalo neobjektivno. Ja sam odmah prigovorio da je ta peticija sukladno tome onda politički obojana, tim više što je u sve upetljan i Kyoto sporazum, te sam na kraju neoprezno spomenuo predsjednika Busha i njegovu administraciju. Ti si onda odmah tu udrobio još više politike: Obama, dobar-loš propaganda, nekakva kontrola oba dvije strane itd. Meni se na to odmah upalila alarm-lampica i u sljedećem postu sam se opet fokusirao isključivo na znanost i znanstvene institucije, kao uostalom i od samog početka rasprave. Dakle, da rezimiram: nikako i nikada mi ne paše da se globalno zagrijavanje gleda kroz političku prizmu jer ja na taj problem gledam prvenstveno kao na klimatološki odnosno znanstveni fenomen i stoga sam se od početka rasprave držao isključivo znanstvenih argumenata (sve dok nisam spomenuo Busha).

Random. kaže...

"Dobro jutro" da su institucije po svim pitanjima mainstream. Ne priča se o predstavnicima institucija i njihovim službenim stajalištima, već o pojedincima. Tko će reći šefu (postoje iznimke, poput nekih koji su napustili IPCC) "Ne slažem se, odlazim." Gdje će pisati članke sa takvim stavom? Može imati sigurnu plaću, a može se i kockati.

Ovo mi opet malo smrdi na teorije zavjere. Po tebi ispada da su valjda sve svjetske znanstvene institucije proračunate, nepoštene, neprincipijelne i da gledaju samo svoj budžet i ravnaju se po principu "ne talasaj" (valjda prema balkanskom modelu), dok nezadovoljni doktori i inženjeri u pozadini tiho gunđaju pod jarmom diktature globalnog zagrijavanja. Ja takve priče ne kupujem. Neovisna i objektivna znanost je nešto čime se Zapad već stoljećima opravdano ponosi (premda u svakom žitu ima i kukolja) i znanstvena institucija koja bi mogla argumentirano dokazati da globalno zagrijavanje zapravo NE postoji bi se proslavila u svjetskim i povijesnim okvirima (a financije u takvim okolnostima nikad ne predstavljaju problem).

Uostalom, Uriel je dobro primjetio da je mainstream početkom sedamdesetih godina bio globalno ZAHLAĐENJE - znanstvenici su ozbiljno vjerovali da se interglacijalni period približava svom kraju i da nas čeka povratak u ledeno doba. Međutim, dokazi su vrlo brzo počeli upućivati na suprotno i taj mainstream je uskoro pospremljen u ropotarnicu povijesti. Po tvojoj logici, ti znanstvenici bi i danas šutjeli i pisali članke o zahlađenju, u strahu za svoju plaću?

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.1.2010 21:39 (Vortac).
17 godina
Najzelenije kompanije

Svatko vjeruje u ono kaj mu paše, oduvijek je bilo "jedni za jedno, drugi za drugo".. i eto ti polemika kolko hoćeš! Po meni, posve je pogrešno krivnju svaljivati na CO2, plin koji je sastavni dio atmosfere i osnova je života (fotosinteza), a i dokazano je i u praksi potvrđeno da biljke bolje "rastu" ukoliko je koncentracija CO2 povišena (nemam kraj sebe literaturu da citiram, ali znam iz prakse, proizvodnja u zaštićenim prostorima).

Na drugu stranu, za fenomen globalnog zatopljenja se okrivljuje CO2 a nigdje nema govora o ostalim štetnim i otrovnim spojevima koji puno snažnije "truju" atmosferu, primjerice, naftni derivati čijim sagorijevanjem nastaju štetni spojevi poput dušikovih, sumpornih i inih koji u značajnijoj mjeri direktno štete okolišu. Mišljenja sam da je ova strka oko CO2 napravljena s ciljem profita, kao što sam i ranije u postu naveo.

A da se klima mijenja, mijenja se. Kao i bezbroj puta do sad.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Najzelenije kompanije

Hmmm... zanimljivog li članka! Cool

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice