Najzelenije kompanije

poruka: 108
|
čitano: 20.978
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Najzelenije kompanije".
16 godina
neaktivan
RE: Najzelenije kompanije
Vortac kaže...

Ne znam koga ti misliš impresionirati time što si ovdje nabacao par znanstvenih termina, bez ikakve poante?

Znanstvenih termina? Čini se da jedino tebi nema nikakve veze koliki se postotak ispuštenog CO2 može prišiti ljudima ili koliki je udio CO2 u atmosferi?

Vortac kaže...

...ja nisam nigdje ni pokušao osporiti da su temperature na Zemlji tijekom cjelokupne povijesti dramatično oscilirale. Međutim, bitno je usredotočiti se na zadnjih 100 godina jer se tek tada počeo osjećati čovjekov utjecaj na klimu. Vidim da ni ti nisi u stanju objasniti zašto temperatura zraka u tih zadnjih 100 godina raste iznimnom brzinom.

Ti ne vidiš u svojoj poruci nikakvu kontradikciju? To što su se dva događaja poklopila ne znači jedan s drugim imaju ikakve povezanosti.
Da u povijesti nije bilo oscilacija ili da su oscilacije u zadnjih 100-200 godina dramatične, mogli bi pričati o nekoj povezanosti.

Vortac kaže...

Vidim da ni ti nisi u stanju objasniti zašto temperatura zraka u tih zadnjih 100 godina raste iznimnom brzinom. U čemu je problem? Hoćeš reći da je ovaj graf izmišljen?

http://en.wikipedia.org/wiki/File:1000_Year_Temperature_Comparison.png

Što s grafom? Graf pokazuje porast temperature u određenom vremenskom periodu.

1. 1000 godina je "ništa".
  2. Pročitaj tekst koji sam zalijepio u nekoj od prijašnjih poruka, a koji govori o pristranosti glavnih editora članaka o globalonom zatopljenju na Wikipediji
  3. Zašto graf ne pokazuje zadnjih 100 000 godina?

Kako da skinem hrpu filmova, programa i super ekstra igricu sa torrenta? Skinuo bi GTA IV, Windows Vista Enterprise Edition, AutoCAD 2009, neki program za uber modeliranje i pravljenje igara!
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.1.2010 22:51 (Random.).
17 godina
protjeran
Vortac kaže...
MorciTheCroat kaže...

Kao prvo nije jedan jedini ima ih vise, a kao drugo i ono najvaznije je afera CLIMATEGATE pa apeliram da to pogledas jer

tu se otkrilo da su znanstvenici dogovarali kako da se izmanipulira podacima kako bi se zadrzala teza o gl. zatopljenju.

Evo jos jednog dokumentarca o gl. zatopljenju:

OK, hvala - stavit ću i taj dokumentarac na popis. O aferi Climategate sam već čitao i uvjeren sam da su i pobornici globalnog zagrijavanja u pojedinim slučajevima namještali rezultate svojih istraživanja - uostalom nisam nigdje ni tvrdio da su to sve geniji i anđeli.

Ali zašto opet nisi komentirao dokazani, dramatičan porast temperature u zadnjih 100 godina? Zašto nisi stavio neki link kojim bi dokazao svoju tvrdnju da je svijet "u zadnjih 10 godina postao hladniji". Imaš li ti uopće kakvih konkretnih argumenata ili znaš samo nabrajati "dokumentarce" koje si pogledao na YouTube-u?

Zato jer kad pogledas onaj prvi dokumentarac ( 

) bit ce ti jasno jer slika govori tisucu rijeci.

I DONT NEED SEX, THE GOVERNMENT FU*KS ME EVERY DAY
17 godina
protjeran
MorciTheCroat kaže...

Ah, opet isto. Evo, pogledao sam dokumentarac i mogu ti reći da nije ništa posebno. Kratak je i loše kvalitete, a uglavnom se ističe činjenica kako CO2 nije odgovoran za globalno zatopljenje u  mjeri u kojoj se obično pretpostavlja da jest. To uopće nije od presudne važnosti, niti sam ja igdje tvrdio suprotno. Činjenica jest da temperatura na Zemlji u zadnjih 100 godina raste, a sama strelovitost tog porasta upućuje na činjenicu da nije riječ o prirodnoj pojavi već o utjecaju čovjeka i industrijske civilizacije. Tvoj "dokumentarac" uopće to niti ne pokušava osporiti, prema tome ne uzimam ga kao nekakav posebno uvjerljiv argument.

17 godina
protjeran
Random. kaže...

Što s grafom? Graf pokazuje porast temperature u određenom vremenskom periodu.

1. 1000 godina je "ništa".
  2. Pročitaj tekst koji sam zalijepio u nekoj od prijašnjih poruka, a koji govori o pristranosti glavnih editora članaka o globalonom zatopljenju na Wikipediji
  3. Zašto graf ne pokazuje zadnjih 100 000 godina?

Lamentacije o pristranosti Wikipedije su argumenti za malu djecu. Ako misliš da je graf falsificiran, molim te da nam ti onda pokažeš neku originalnu, 100% ispravnu verziju.

Što se tiče ostalih točaka iz tvojeg posta, slažem se da je 1000 godina malo, no ipak se itekako vidi da je porast temperature iznimno strelovit, te da u proteklih 1000 godina nije zabilježeno apsolutno ništa sličnog. S obzirom da se početak tog rasta manje-više poklapa s industrijskom revolucijom, možemo slobodno zaključiti da je za navedeni neprirodni šiljak gotovo sigurno odgovoran čovjek odnosno moderna civilizacija. Da graf prikazuje zadnjih 100 000 godina, to ne bi ništa promijenilo na stvari i djetinjasto je inzistirati na tako nečem. Na takvom grafu bi podaci na apscisi bili toliko zgusnuti da opet ne bi mogli ustanoviti da li je navedeni šiljak bio u prošlosti već zabilježen ili nije. Da bi graf koji pokazuje vremenski raspon od 100 000 godina bio koristan, trebao bi biti dugačak barem desetak metara ili u nekoj super-visokoj rezoluciji tako da onda možemo pratiti promjene iz godine u godinu i uočiti eventualne šiljke. Ako ti imaš takav graf, molim te da nam daš link.

16 godina
neaktivan
Vortac kaže...

Molim te, pošalji nam neki link ili graf kojim ćeš barem pokušati dokazati tu tvoju izmišljotinu.

Evo, ja ću umjesto njega. Nažalost, imam problema sa dodavanjem slika pa su dolje navedeni linkovi.

Graf 1

Graf 2

Graf 3

Kako da skinem hrpu filmova, programa i super ekstra igricu sa torrenta? Skinuo bi GTA IV, Windows Vista Enterprise Edition, AutoCAD 2009, neki program za uber modeliranje i pravljenje igara!
17 godina
neaktivan
Najzelenije kompanije

Teorija GZ predviđa pad temperatura!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Vortac kaže...

Ali zašto opet nisi komentirao dokazani, dramatičan porast temperature u zadnjih 100 godina? Zašto nisi stavio neki link kojim bi dokazao svoju tvrdnju da je svijet "u zadnjih 10 godina postao hladniji". Imaš li ti uopće kakvih konkretnih argumenata ili znaš samo nabrajati "dokumentarce" koje si pogledao na YouTube-u?

Evo ja ću komentirati.. Taj je period u mjerenju vremena od 100 godina, u smislu izmjene periodičkih promjena na zemlji zanemariv. Obzirom da nemaš s čime usporediti taj graf od 100 g., zapravo nemaš pojima što komentiraš, možda je takav skok potpuno prirodan, ali eto sad je nastupio.. Prema tome nemaš argumenata niti ti..

16 godina
neaktivan
Vortac kaže...

trebao bi biti dugačak barem desetak metara ili u nekoj super-visokoj rezoluciji tako da onda možemo pratiti promjene iz godine u godinu i uočiti eventualne šiljke. Ako ti imaš takav graf, molim te da nam daš link.

Da bi vidili eventualne šiljke, ne moramo imati graf u super rezoluciji. Pogledaj priloženu sliku. Vidiš li polaganu oscilaciju temperature ili šiljke? Ja vidim šiljke. Ali čekaj! Od kud' sad ti šiljci tu? Zar se temperatura ne mijenja polagano?

Ne. Takve "nagle" (nagle pod navodnicima jer ovisi u kojem vremenskom razdoblju se rast / pad promatra) promjene su uobičajene i nagla industrijalizacija se (užas!) poklopila sa naglim porastom temperature. Ponavljam - da naglih oscilacija nije bilo u prošlosti - ništa ne bih rekao.

Crveno - dodano (temp. od 1900. do 2000.) Crveno - dodano (temp. od 1900. do 2000.)
17 godina
protjeran
Random. kaže...

Evo, ja ću umjesto njega. Nažalost, imam problema sa dodavanjem slika pa su dolje navedeni linkovi.

Graf 1

Graf 2

Graf 3

Eto konačno barem nekih argumenata. Prilično su neuvjerljivi, ali šta je, tu je:

1. Prvi graf uopće nema prikazanu prosječnu vrijednost tako da uopće nije jasno da li je prosječna temperatura pala, porasla ili ostala ista

2. Drugi graf uopće ne prikazuje nikakav desetogodišnji prosjek, već samo implicira da je između siječnja 2007. i siječnja 2008. bilo 0.5 stupnjeva razlike u temperaturi što nije apsolutno nikakav dokaz jer je promatrani period previše kratak

3. Treći graf ima naslov "Temperatura pala za -0.72 stupnjeva tijekom STOLJEĆA", a na apscisi je samo 9 godina?!

S druge strane, evo šta kaže BBC odnosno britanska meteorološka služba:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/8400905.stm

The Met Office figures indicate that the years since 2000 - the "noughties" - were on average about 0.18C (0.32F) warmer than years in the 1990s; and that since the 1970s, each decade has seen an increase of about the same scale.

Dakle period između 2000. i 2010. je bio u prosjeku 0.18 stupnjeva topliji nego period između 1990 i 2000. Kako je to moguće, ako se po tebi atmosfera "ohladila" u zadnjih deset godina?

17 godina
protjeran
Random. kaže...

Da bi vidili eventualne šiljke, ne moramo imati graf u super rezoluciji. Pogledaj priloženu sliku. Vidiš li polaganu oscilaciju temperature ili šiljke? Ja vidim šiljke. Ali čekaj! Od kud' sad ti šiljci tu? Zar se temperatura ne mijenja polagano?

Ne. Takve "nagle" (nagle pod navodnicima jer ovisi u kojem vremenskom razdoblju se rast / pad promatra) promjene su uobičajene i nagla industrijalizacija se (užas!) poklopila sa naglim porastom temperature. Ponavljam - da naglih oscilacija nije bilo u prošlosti - ništa ne bih rekao.

Znači, tvrdiš da je temperatura prije cca 4000 godina rasla bržim tempom nego što raste unatrag zadnjih 100 godina? Da li imaš neki link koji bi nam to dodatno pojasnio ili samo ovaj smiješno neprecizni graf gdje jedan MILIMETAR predstavlja cca 22 godine?! Da li je moguće da nijedan znanstvenik o tome nije napisao nijedan osvrt i da o tome nema nijedan članak na Internetu?

16 godina
neaktivan
Vortac kaže...

Znači, tvrdiš da je temperatura prije cca 4000 godina rasla bržim tempom nego što raste unatrag zadnjih 100 godina? Da li imaš neki link koji bi nam to dodatno pojasnio ili samo ovaj smiješno neprecizni graf gdje jedan MILIMETAR predstavlja cca 22 godine?! Da li je moguće da nijedan znanstvenik o tome nije napisao nijedan osvrt i da o tome nema nijedan članak na Internetu?

Izvoli. Originalni source za grafove.

http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/metadata/noaa-icecore-2475.html

Usput - Washington Times - An Inconvenient Truth: The Ice Cap Is Growing

"A report from the US National Snow and Ice Data Center in Colorado finds that Arctic summer sea ice has increased by 409,000 square miles, or 26 per cent, since 2007. But didn't we hear from the same Center that the North Pole was set to disappear by now? We all deserve apologies from the global warming fanatics who wanted to reshape the world in their image and called those who objected to their wild theories ignorant deniers. They were so convinced the world was ending and only they could save it, yet now they have been exposed as at best wildly idealistic and at worst frauds. They should have to do public penance for their hubris. I suggest they sit on blocks of melting ice and ponder their limitations. Either that or let the polar bears deal with them."

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.1.2010 0:40 (Random.).
17 godina
protjeran
bed kaže...

Evo ja ću komentirati.. Taj je period u mjerenju vremena od 100 godina, u smislu izmjene periodičkih promjena na zemlji zanemariv. Obzirom da nemaš s čime usporediti taj graf od 100 g., zapravo nemaš pojima što komentiraš, možda je takav skok potpuno prirodan, ali eto sad je nastupio.. Prema tome nemaš argumenata niti ti..

Graf s Wikipedije analizirao je period od 1000 godina, a ne 100 tako da si zapravo ti taj koji nema pojma šta komentira. Tvrditi da je strelovit porast temperature u zadnjih 100 godina zanemariv jer je riječ "o samo 100 godina" je u najmanju ruku smiješno. Da, postoji mogućnost da je 122143. godine prije nove ere temperatura rasla brže. Isto tako postoji mala mogućnost da trenutno u orbiti oko Marsa kruži nevidljivi ljubičasti afrički slon koji bi drastično promjenio naše poimanje života i svemira, samo kad bi ga mogli vidjeti. Na grafu s apscisom od 1000 godina, zadnjih 100 godina debelo "strši". Po meni, to je već dovoljan razlog za zabrinutost.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.1.2010 1:48 (Vortac).
17 godina
protjeran
Random. kaže...

Poslao si krivi link, ovdje nema apsolutno nikakvih dokaza da je temperatura prije 4000 godina rasla brže nego unatrag zadnjih 100 godina. Ako su mi slučajno promakli, molim te da mi ih citiraš.

16 godina
neaktivan
Vortac kaže...
Random. kaže...

Poslao si krivi link, ovdje nema apsolutno nikakvih dokaza da je temperatura prije 4000 godina rasla brže nego unatrag zadnjih 100 godina. Ako su mi slučajno promakli, molim te da mi ih citiraš.

Zar je toliko teško kliknuti još jednom? Evo, da ti olakšam.

ftp://ftp.ncdc.noaa.gov/pub/data/paleo/icecore/greenland/summit/gisp2/isotopes/gisp2_temp_accum_alley2000.txt

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.1.2010 0:45 (Random.).
17 godina
protjeran
Random. kaže...
Vortac kaže...

Grafove na kojima jedan milimetar apscise predstavlja 100 godina ne računam kao uvjerljiv dokaz zbog nepreciznosti.

WTF? Izvoli još jednom izvor tog "nepreciznog" grafa sa svakom godinom.

http://www.ncdc.noaa.gov/paleo/metadata/noaa-icecore-2475.html

Ako nemaš više ništa pametno za dodavati - najbolje nemoj. Hvala.

Meni se ne otvara nikakav graf, samo jedna siromašna stranica sa mapom sjevernog pola i par rečenica teksta. Tu je i jedan veliki TXT file iz kojeg nije nigdje vidljivo da je prosječna temperatura porasla za čak 0.4 stupnja u cca 50-tak godina, kao što je vidljivo na mojem grafu s Wikipedije. No, ako sam u  krivu, slobodno me demantiraj. Citiraj, postaj slike. U čemu je problem?

17 godina
protjeran
Random. kaže...
Vortac kaže...
Random. kaže...

Zar je toliko teško kliknuti još jednom? Evo, da ti olakšam.

ftp://ftp.ncdc.noaa.gov/pub/data/paleo/icecore/greenland/summit/gisp2/isotopes/gisp2_temp_accum_alley2000.txt

OK, gdje ti u tom velikom fajlu vidiš da je temperatura porasla za 0.4 stupnjeva u samo 50-tak godina? Oprosti, ali ja ne mogu nigdje pronaći taj skok. Help.

16 godina
neaktivan
Najzelenije kompanije

Tvoj graf je bez izvora. "Moj" graf ima doista respektabilan izvor. Pokušaj naći jednako respektabilan izvor za svoj graf. Zašto bi se ja bavio nečim što si ti postao? Ako pronađeš neslaganje između .txt datoteke i grafa, javi.

1 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Random. kaže...

Tvoj graf je bez izvora. "Moj" graf ima doista respektabilan izvor. Pokušaj naći jednako respektabilan izvor za svoj graf. Zašto bi se ja bavio nečim što si ti postao? Ako pronađeš neslaganje između .txt datoteke i grafa, javi.

Koja smijurija. Čovječe, ja se pozivam na zadnjih 50-tak godina, valjda ti je jasno da se u zadnjih 50-tak godina temperatura mjeri širom svijeta u tisućama i tisućama meteoroloških stanica?

Na Wikipediji je jasno naveden izvor za brzorastuću crnu liniju: "(black 1856-2004): Instrumental data was jointly compiled by the Climatic Research Unit and the UK Meteorological Office Hadley Centre". Hoćeš reći da su te organizacije falsifikatori ili šta?

Evo, samo pogledaj ovo: http://www.wunderground.com/global/stations/14307.html

Ovdje možeš dobiti podatke o temperaturi za grad Pulu, za svakih POLA SATA, sve unatrag do 1996. godine! Odi na glavnu stranicu, odaberi koju god hoćeš državu i grad, pa proučavaj godišnji rast temperatura do mile volje. Ako uočiš koje neslaganje između Wikipedijinog grafa i navedenih podataka, obavezno se javi komitetu za dodjelu Nobelove nagrade :-)

16 godina

ljudi treba gledat širu sliku, kraj je ledenog doba, led na sjevernom polu će se otopit i mi tu ništa ne možemo

evo dva grafa koja prikazuju malo duže vremensko razdoblje. iz njih se lijepo vidi da ljudi nemaju nikakvog utjecaja na klimu ili na količinu CO2

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.1.2010 7:26 (dejo6).
17 godina
protjeran
Vortac kaže...
MorciTheCroat kaže...

Ah, opet isto. Evo, pogledao sam dokumentarac i mogu ti reći da nije ništa posebno. Kratak je i loše kvalitete, a uglavnom se ističe činjenica kako CO2 nije odgovoran za globalno zatopljenje u  mjeri u kojoj se obično pretpostavlja da jest. To uopće nije od presudne važnosti, niti sam ja igdje tvrdio suprotno. Činjenica jest da temperatura na Zemlji u zadnjih 100 godina raste, a sama strelovitost tog porasta upućuje na činjenicu da nije riječ o prirodnoj pojavi već o utjecaju čovjeka i industrijske civilizacije. Tvoj "dokumentarac" uopće to niti ne pokušava osporiti, prema tome ne uzimam ga kao nekakav posebno uvjerljiv argument.

Pa dokumentarac govori o tome da da CO2 nije kriv za klimatske promjene, vec Sunce tj sunceve pjege.

Znaci shvatite da smi mi mali ljudi na planetu beznacajni u usporedbi s aktivnoscu Sunca.

E da ovdje se vidi jedna zanimljivost, a to je da je do 1975 vladala fobija od pazite ovo GLOBALNOG ZAHLADENJA jer je 4 desetljeca padala temperatura.

Pogledajte cijeli dio dokumentarca ili preskocite na vrijeme 6:40.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.1.2010 11:07 (MorciTheCroat).
17 godina
neaktivan
MorciTheCroat kaže...
Pa dokumentarac govori o tome da da CO2 nije kriv za klimatske promjene, vec Sunce tj sunceve pjege.

Upravo tako! Sunce je krivo.

ALI, CO2 radi rupe u ozonskom omotaču, zbog čega sunčeve zrake rade štetu, jer nema filtera koji zadržava ono što je štetno - ultraljubičaste zrake.

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.1.2010 11:25 (macak).
17 godina
neaktivan
Najzelenije kompanije

Ma sve to može biti točno, al vjerovati da ljudska aktivnost nema veze sa promjenom temperature je jednako ignorantska ako ne i više nego vjerovati da je isključivo ljudska aktivnost uzrokovala ove promjene. Dosta je stati na rub nekog većeg grada i gledati isparavanja koja se podižu u atmosferu, krčenja prašuma i šume i unitavanje vegetacije su tolika da nema tih požara koji bi mogli nešto slično napraviti. Gdje vi živite??

I btw, vijest o falsificiranju tj nabrijavanju rezultata od strane znanstvenika su bila objavljena i u našim medijima. Svejedno ovakva zagađenost i uništavanje vegetacije i života uopće zahtijeva akciju. Smanjenje emisije CO2 i sve ostalo što se da napraviti je dobra inicijativa.

A.

0 1 hvala 0
17 godina
macak kaže...
MorciTheCroat kaže...

ALI, CO2 radi rupe u ozonskom omotaču, zbog čega sunčeve zrake rade štetu, jer nema filtera koji zadržava ono što je štetno - ultraljubičaste zrake.

Od kud sad tebi ideja da CO2 šteti ozonu?! Kakve rupe?! Na koji način? Ako je tako, napiši mi jednadžbu! E, sad ako si mislil na klorofluorokarbonat (CFC), to je već druga priča!

17 godina
neaktivan
Najzelenije kompanije

Priroda se sama pobrinula za sve. Oko cijele Zemlje se nalazi magnetsko polje, a pogodite gdje su silnice najgusce...na polovima Zemlje <---- najvece ozonske rupe su na sjevernom i juznom polu. Istina da covjek pridonosi sirenju tih ozonskih rupa ali ne u takvoj mjeri kolko sama Zemlja.

P.S. nisam pogledao onaj dokumentarac (vjerujem da je zanimljiv) pa se ispricavam ako sam rekao nesto vec receno.

Every time two people have sex, an angel gets a boner
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
sever kaže...

Od kud sad tebi ideja da CO2 šteti ozonu?! Kakve rupe?! Na koji način? Ako je tako, napiši mi jednadžbu! E, sad ako si mislil na klorofluorokarbonat (CFC), to je već druga priča!

Pa naravno da je mislio na klorofluorokarbonat, što bi drugo moglo biti.

Vuk dlaku mjenja ali nikada!
17 godina
neaktivan
sever kaže...

Da, između ostalog mislio sam i na klorofluorougljikovodike. Oni zajedno sa metanom (CH4), dušikovim oksidom (N2O), fluorugljikovodicima (HFC), perfluorugljikovodicima (PFC), sumporovim heksafluoridom (SF6), ali i ugljikovim dioksidom (CO2) čine stakleničke plinove izazvane direktnom ljudskom aktivnošću.

Što se konkretno tiče CO2, njegova koncentracija prije industrijalizacije iznosila je 280 ppmv, a nakon industrijalizacije 358 ppmv, a u atmosferi ima životni vijek od 50 do 200 godina.

Ako baš želiš jednadžbu, ona se odnosi na staklenički potencijal (GWP), a računa se ovako:

(napisao sam ti u Wordu, obzirom da ovdje nije moguće pisati složenije jednadžbe)

- ako gori zeleno, ne znači da sam tu -
17 godina
protjeran
macak kaže...
sever kaže...

Da, između ostalog mislio sam i na klorofluorougljikovodike. Oni zajedno sa metanom (CH4), dušikovim oksidom (N2O), fluorugljikovodicima (HFC), perfluorugljikovodicima (PFC), sumporovim heksafluoridom (SF6), ali i ugljikovim dioksidom (CO2) čine stakleničke plinove izazvane direktnom ljudskom aktivnošću.

Što se konkretno tiče CO2, njegova koncentracija prije industrijalizacije iznosila je 280 ppmv, a nakon industrijalizacije 358 ppmv, a u atmosferi ima životni vijek od 50 do 200 godina.

Ako baš želiš jednadžbu, ona se odnosi na staklenički potencijal (GWP), a računa se ovako:

(napisao sam ti u Wordu, obzirom da ovdje nije moguće pisati složenije jednadžbe)

Pogledaj u dokumentarcu tko najvise proizvodi CO2 na planetu!

16 godina
neaktivan
Najzelenije kompanije

Evo jedan osvrt na malo više poruka. Ova bi poruka trebala odgovoriti na mnoga pitanja. Dakle, idemo redom.

• Tempreratura prethodi nivou CO2 u atmosferi, odnosno CO2 slijedi temperaturu.

Naime, Sunce zagrijava oceane. Oceani ispuštaju veću količinu CO2 u atmosferu nego inače. Između povišenog zagrijavanja i povišenog ispuštanja CO2 u atmosferu od strane oceana postoji vremenska razlika.

Vortac kaže...
...valjda ti je jasno da se u zadnjih 50-tak godina temperatura mjeri širom svijeta u tisućama i tisućama meteoroloških stanica.

Ovaj graf nam pokazuje drastična osciliranja u temperaturi i debljini leda na dvije lokacije. SIGURNO je da je temperatura u ostalim dijelovima Zemlje  bila sinkronizirana s temperaturom na te dvije lokacije.

Od 1900. do 2000. godine temperatura se povećala za otprilike 0.6 stupnjeva (C). Ako pogledaš graf, vidjet ćeš koliko je to. Otprilike od tada, temperatura previše ne oscilira, štoviše, vidimo lagan pad.

Vortac kaže...

Da, postoji mogućnost da je 122143. godine prije nove ere temperatura rasla brže.

Ne, postoji analiza leda koja pokazuje da je temperatura rasla brže nebrojeno puta.

macak kaže...

Biljke trebaju CO2. Biljke "vole" CO2. Veća razina CO2 u atmosferi = poboljšan rast biljki. Nađi mi dokaz da se trenutno sa ozonskim slojem događa nešto nečuveno i da je to povezano sa količinom CO2 u atmosferi. Hvala.

artfull kaže...

Svejedno ovakva zagađenost i uništavanje vegetacije i života uopće zahtijeva akciju. Smanjenje emisije CO2 i sve ostalo što se da napraviti je dobra inicijativa.

Zagađivanje Zemlje je LOŠE. Pretjerana sječa šuma je LOŠA. Ispuštanje ŠTETNIH kemijskih spojeva u atmosferu ili vode je LOŠE. CO2 je DOBAR. Ako želimo "pomoći" vegetaciji, smanjimo ispuštanje spojeva za koje smo sigurni da su polutanti, a POVEĆAJMO količinu CO2 u atmosferi.

macak kaže...

Otprilike 0.28% stakleničkih plinova je ljudske prirode. Koliko je od toga CO2?

Ovaj graf pokazuje KOLIKO ČOVJEK DOPRINOSI STAKLENIČKIM PLINOVIMA.

Potpuno je isto da se civilizacija izbriše sa lica Zemlje. Ako bi bez stakleničkih plinova na Zemlji bilo hladnije za 33 stupnja (C), tada bi bez "ljudskih" stakleničkih plinova na Zemlji bilo hladnije za 33*0.0028. Dakle, temperatura bi se možda smanjila za 0.0924 stupnja (C)!

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.1.2010 22:50 (Random.).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Vortac kaže...

Graf s Wikipedije analizirao je period od 1000 godina, a ne 100 tako da si zapravo ti taj koji nema pojma šta komentira.

Kako da ne, prije 1000 ili 2000 godina je posvud bilo wikipedijinih meteoroloških stanica, vjerojatno digitalnih, pa imamo precizne podatke..

Vortac kaže...

Tvrditi da je strelovit porast temperature u zadnjih 100 godina zanemariv jer je riječ "o samo 100 godina" je u najmanju ruku smiješno. Da, postoji mogućnost da je 122143. godine prije nove ere temperatura rasla brže. Isto tako postoji mala mogućnost da trenutno u orbiti oko Marsa kruži nevidljivi ljubičasti afrički slon koji bi drastično promjenio naše poimanje života i svemira, samo kad bi ga mogli vidjeti.

Vjerujem ti da vidiš te ljubičaste slonove ili bijele miševe, kad si iz mojeg posta izvukao da sam uopće komentirao same grafikone, da li temperetura pada ili raste. Ja sam samo rekao da te grafikone nemaš s čime usporediti, ali očito ti vidiš i nešto drugo u tome, pa i neke leteće svemirske sisavce..

17 godina
macak kaže...
sever kaže...

A jesi se ti primil efekta staklenika ko pijan plota!

Mislil sam da mi napišeš kemijsku jednadžbu u kojoj bi videl kak to CO2 utječe na O3...

A kaj se tiče CO2, on je nužan za očuvanje života kakvog znamo, biljke ga putem fotosinteze pretvaraju u ugljikohidrate, a sam ugljik je osnovna građevna jedinica svih živih bića. A povećana količina CO2 nastalog pod utjecajem čovjeka je zanemariva na promjenu klime. Ovo kaj danas vlade izvode s CO2 je samo ekonomskog karaktera, a cilj je pronaći još jedan način da se od ljudi izvuče lova. Još samo jedan porez. Pa ajdmo onda za sve krivit CO2.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice