Muskova hipoteza o simulaciji kozmosa

poruka: 261
|
čitano: 43.314
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Muskova hipoteza o simulaciji kozmosa".
17 godina
Re: Muskova hipoteza o simulaciji kozmosa
NiramX kaže...

Ali čime je to potvrđeno? Osjetilima? Tko je potvrdio ispravnost osjetila? Gdje nam je garancija da nam osjetila pokazuju stvarnu sliku svijeta? U tome je problem. Moraš to potvrditi nečime što je već samo bezuvjetno potvrđeno, ako želiš tvrditi da se radi o istini.

Ok. Što je po tebi apsolutno i bezuvjetno potvrđeno?

Rvat katolik!
17 godina
neaktivan
Čime je potvrđeno što?
Ja nešto osjetim i dam tome naziv svijest. Ne treba mi potvrda da je to što osjećam svijest, jer je to svijest po mojoj definiciji. Nazivanje je arbitrarno i ne mora se dokazivati.
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
14 godina
protjeran
tnakir kaže...
NiramX kaže...

Ali čime je to potvrđeno? Osjetilima? Tko je potvrdio ispravnost osjetila? Gdje nam je garancija da nam osjetila pokazuju stvarnu sliku svijeta? U tome je problem. Moraš to potvrditi nečime što je već samo bezuvjetno potvrđeno, ako želiš tvrditi da se radi o istini.

Ok. Što je po tebi apsolutno i bezuvjetno potvrđeno?

E, sada smo pogodili metu! Ništa. Dobro, ne ništa. Možda bismo mogli reći da je istina bezuvjetna, ali to moramo pretpostaviti čak i ako nismo u pravu jer u suprotnome niti ne možemo promišljati. To je, nažalost (ili na sreću?), nužan postulat. I tako zapravo samo potvrđujemo ograničenost našega razuma. Znači, istina je potvrđena (Osim ako nije.) I onda ta ista istina prikazuje ograničenost, koja sama po sebi potvrđuje razum. (Osim ako nije tako.)

Death closes all: but something ere the end, Some work of noble note, may yet be done, Not unbecoming men that strove with Gods....Come, my friends, Tis not too late to seek a newer world
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2016 11:06 (NiramX).
14 godina
protjeran
Visak kaže...
Čime je potvrđeno što?
Ja nešto osjetim i dam tome naziv svijest. Ne treba mi potvrda da je to što osjećam svijest, jer je to svijest po mojoj definiciji. Nazivanje je arbitrarno i ne mora se dokazivati.

U tebi je odmah informacija da je to svijest. (Ignorirajmo sada nepotrebni lingvistički problem.) To stoji. Ali odakle je ta informacija stigla ako ne iz svijesti? To je srž problema. 

Death closes all: but something ere the end, Some work of noble note, may yet be done, Not unbecoming men that strove with Gods....Come, my friends, Tis not too late to seek a newer world
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2016 11:06 (NiramX).
17 godina
neaktivan
Ne vidim srž problema. U svijesti imam pojam svijesti, što tu ne štima?
14 godina
protjeran
Visak kaže...
Ne vidim srž problema. U svijesti imam pojam svijesti, što tu ne štima?

Podrijetlo toga pojma.

17 godina
neaktivan
Podrijetlo same pojave svijesti ili podrijetlo naziva?
17 godina

Svijest nije nista drugo nego elektro-kemijska reakcija. Nema tu nista misticno.

Rvat katolik!

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Visak kaže...

Pojma, ne naziva. (Iako je moguće da ćeš, ako ideš do srži pojave jezika, stići do istoga problema.)

17 godina
neaktivan
Pa na početku rasprave sam rekao da ne znamo do kraja kako svijest nastaje, ali da nas to ne priječi da baratamo tim pojmom, da bi ti postavio tisuću nejasnih pitanja koja se na kraju svode na ono što sam prvo rekao.

Očito ti je cilj mutiti vodu i tjerati mak na konac kako bi relativizirao spoznaje koje imamo i time otvorio prostor za svoje duhovne tlapnje, kao 'ravnopravnu' alternativu.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Visak kaže...
Pa na početku rasprave sam rekao da ne znamo do kraja kako svijest nastaje, ali da nas to ne priječi da baratamo tim pojmom, da bi ti postavio tisuću nejasnih pitanja koja se na kraju svode na ono što sam prvo rekao.

Očito ti je cilj mutiti vodu i tjerati mak na konac kako bi relativizirao spoznaje koje imamo i time otvorio prostor za svoje duhovne tlapnje, kao 'ravnopravnu' alternativu.

Oprosti, ovo je jednostavno smiješno. Kao prvo, da, cilj mi je istjerati mak na konac, i to se radi tako da se svaka mogućnost (pa i mogućnost o nedostatku mogućnosti) ostavi otvorena - moguća. Ako si ti zadovoljan time što upotrebljavaš pojam koji ne razumiješ, ili ti je barem djelomično nepoznat, to je tvoj izbor. Ali zapitaj se ovo: ako smo zaista osuđeni na polovičnost spoznaje, zašto onda uopće imamo mogućnost postaviti takvo pitanje? I da, želim sve revitalizirati jer onda možemo sve relativno prevladati i koncentrirati se na konkretno. I ne, ne radi se tu o nikakvoj duhovnosti ili tjelesnosti, ili alternativama, već o čistoj potrazi za istinom.

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2016 11:50 (NiramX).
17 godina
neaktivan
Za dobiti dobar odgovor treba postaviti pravo pitanje, a tvoja pitanja su pogrešna. Nije nam 'dana' mogućnost postavlhanja pitanja, niti nam je išta drugo dano. Mislim, možeš se ti pitati što god želiš, ali kako je život kratak velika je vjerojatnost da ćeš ga potratiti ako svakoj stvari daješ jednaku vjerojatnost.

Ja cijelo vrijeme tražim odgovore na ono što mi nije jasno i preispitujem ono što mi je jasno, ali pri tome uvažavam argumentaciju i dokaze, pa mi nije sve jednako vjerojatno.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Visak kaže...
Za dobiti dobar odgovor treba postaviti pravo pitanje, a tvoja pitanja su pogrešna. Nije nam 'dana' mogućnost postavlhanja pitanja, niti nam je išta drugo dano. Mislim, možeš se ti pitati što god želiš, ali kako je život kratak velika je vjerojatnost da ćeš ga potratiti ako svakoj stvari daješ jednaku vjerojatnost.

Ja cijelo vrijeme tražim odgovore na ono što mi nije jasno i preispitujem ono što mi je jasno, ali pri tome uvažavam argumentaciju i dokaze, pa mi nije sve jednako vjerojatno.

Prva rečenica je odlična. Rijetki to shvaćaju, no bojim se da griješiš na drugim stvarima. Ja uopće nisam nigdje napisao da je svaka mogućnost jednako vjerojatna, niti da nam je nešto "dano". Ako nisam u pravu, slobodno me citiraj. I koje je to pitanje koje pogrešno postavljam?

16 godina
fer-de-lance kaže...
Pixel kaže...

A još je zanimljivije to što vjerovatnost kontinuiranog postojanja jedne čestice na jednom mjestu zapravo ovisi o postojanju njene antičestice na potpuno drugom mjestu, a svejedno mi nikad ne vidimo takve "pogreške" u formiranju prostora koje se dogode kad se realizira događaj manje vjerovatnosti.

Jedva čekam da u CERN-u prođu prva velika testiranja, pa da vidimo iz podataka koliko zapravo ima takvih anomalija.

Pretpostavka je da će ih biti znatno manje zbog mjerenja eksperimenta, ali zato se radi s enormnimm količinama energije, da se prouzrokuju "glitchevi".

Zanimljivo je koliko zapravo cijeli svemir funkcionira kaotično kad ga se ne promatra....

A opet, sve je to posljedica isključivo nepromatranja.....

A ono što si napisao da čestice mogu poprimti samo točno određena stanja je djelomično netočno, barem kolko se ja toga sjećam.

Prilikom dizanja u viši energetski nvo, čestica (obično elektron, foton ili fonon zbog malih energetskih razina) može poprimiti bilo koju energetsku vrijednost, ali da bi ostala vezana za određenu ljusku atoma i stabilno se zadržala u njoj višak energije u odnosu na potreban izbacuje zračenjem.

Dobar primjer toga ti je laser, kod kojega se izračeni foton generira iz razlike energije nastale pri kvantnom skoku elektrona.

Edit: da, stvarno, to je onda sve samo jedan veliki DAC koji kvantizira razine....

Ma točno je ovo što si rekao za  energiju, dao sam primjer kako i priroda koristi diskretna energetska stanja.

Ali ako se  spustimo na najniži nivo , i dalje je sve kvantizirano, i ta energija koju elektron prima kad ide na viši energetski nivo je kvantizirana i ne može poprimiti bilo koju vrijednost.

Kvant je najmanja količina energije koja se može emitirati određenom na određenoj frekvanciji i kad predaješ i primaš energiju to se radi samo u iznosima koji su cijeli broj kvanta.

Znači priroda kad se razlaže skroz do kraja je diskretna/kvantizirana/digitalna :)  Baš kao da ju pogoni neko superračunalo :)

12 godina
odjavljen
tnakir kaže...

Svijest nije nista drugo nego elektro-kemijska reakcija. Nema tu nista misticno.

Gdje si to pročitao? 

NiramX kaže...
Visak kaže...

Pojma, ne naziva. (Iako je moguće da ćeš, ako ideš do srži pojave jezika, stići do istoga problema.)

Visak kaže...

Pa naziv i pojam nisu isto. Pojam je logički sklop koji opisuje neku datost, misao o biti onoga o čemu mislimo. Dakle pojam nadilazi puki naziv koji je datost našeg jezika. Prozivaš kolegu NiramX da želi relativizirat spoznaje i time otvoriti prostor za duhovne tlapnje, a sam ne primjećuješ da relativiziraš druge spoznaje koje imamo i tjeraš na naturalističko objašnjenje koje također počiva na istim filozofskim, a ne znanstvenim i dokazanim konceptima, kao i monističko ili pak dualističko - ukratko duhovno. "Duhovne tlapnje" se ne uklapaju u tvoj naturalistički pogled pa možeš reći kako su tlapnje no stvarnost je da je naturalistički koncept podjednako validan kao i bilo koji drugi, ako ne čak i u podređenom položaju s obzirom na znanstvene spoznaje koje imamo. Kvantna teorija je dokinula bilo kakav govor o materijalnim objektima kao apsolutnim stvarnostima. Stvarnost nije analogna, spoznaja nije apsolutna i svijest nije reducibilna.

Ako dakle dijeliš naturalistički svjetonazor, kako se po tebi u njega uklapaju ozbiljni materijalni dokazi koji proizlaze iz recimo NDE fenomena i pokazuju da nakon nečega što nazivamo smrt "ja" nastavlja dalje postojati izvan tijela? Ne možeš jednoznačno odbaciti fenomen bez dublje istrage i to nije intelektualno pošteno. Podaci iz znanstvenih istraživanja koja se bave tim fenomenom imaju ozbiljne argumente protiv naturalističkog objašnjenja. Ovdje nije stvar o duhovnim tlapnjama već o činjenici da ljudski "bazen" znanja i iskustva sadrži spoznaje o fenomenima koji se dijametralno suprotstavljaju materijalističkom objašnjenju. Može netko reći da je to iluzija ili halucinacija, no to se ne poklapa sa samim iskustvom i zapravo je nevješto izbjegavanje odgovora. Ramond Moody, Pim van Lommel, Bruce Greyson, Sam Parnia samo su neki od onih koji su ozbiljno pristupili tome i zaključili da je riječ o stvarnom fenomenu. Hipoteza o svijesti kao "emergentu" ili kako Tnakir kaže elektro-kemijskoj reakciji ozbiljno je uzdrmana i jednostavno nije u skladu sa opažanjima u znanosti. 

Svijest je ozbiljna tema u suvremenoj znanosti, i tu se u suštini svi dijele na dvi struje: materijalističku i monističku. Dualizam je danas najmanje zastupljen među ozbiljnijim tipovima, dok je monizam prevladavajući. Materijalstički je onaj koji tvrdoglavu gura zastarjelu ideju o materiji kao konačnoj stvarnosti, a sama činjenica svijesti opovrgava materijalističku hipotezu. Jedini "izlaz" je odbacivanje svijesti kao stvarnog fenomena - Daniel Dennett recimo.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
14 godina
protjeran
eywa33 kaže...

Svijest je ozbiljna tema u suvremenoj znanosti, i tu se u suštini svi dijele na dvi struje: materijalističku i monističku. Dualizam je danas najmanje zastupljen među ozbiljnijim tipovima, dok je monizam prevladavajući. Materijalstički je onaj koji tvrdoglavu gura zastarjelu ideju o materiji kao konačnoj stvarnosti, a sama činjenica svijesti opovrgava materijalističku hipotezu. Jedini "izlaz" je odbacivanje svijesti kao stvarnog fenomena - Daniel Dennett recimo.

Istina, ali to nije dobro rješenje, jer čak i ako jest lažna, svijest ima neosporivu nužnost potvrditi samu sebe. Jedno rješenje, koje je rijetko razmatrano, mogla bi biti sinergija individualne i opće koncepcije svijesti.

12 godina
odjavljen
NiramX kaže...
eywa33 kaže...

Istina, ali to nije dobro rješenje, jer čak i ako jest lažna, svijest ima neosporivu nužnost potvrditi samu sebe. Jedno rješenje, koje je rijetko razmatrano, mogla bi biti sinergija individualne i opće koncepcije svijesti.

Pa da. Meni je Dennettov argument nevalidan i ono najbitnije - kosi se sa mojim vlastitim iskustvom. Nevalidan je zato što je svako iskustvo svjesno i svaka spoznaja se događa u svijesti. Zato kažem da je svijest ireducibilna datost, aksiomatski koncept. Roger Penrose ima dobru teoriju, zajedno sa Stuart Hameroffom gdje govori o tome. Godelov teorem je prepreka konačnoj spoznaji svijesti; znanje o nekom sustavu unutar sustava nikad neće biti apsolutno. 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
14 godina
protjeran
eywa33 kaže...

Pa da. Meni je Dennettov argument nevalidan i ono najbitnije - kosi se sa mojim vlastitim iskustvom. Nevalidan je zato što je svako iskustvo svjesno i svaka spoznaja se događa u svijesti. Zato kažem da je svijest ireducibilna datost, aksiomatski koncept. Roger Penrose ima dobru teoriju, zajedno sa Stuart Hameroffom gdje govori o tome. Godelov teorem je prepreka konačnoj spoznaji svijesti; znanje o nekom sustavu unutar sustava nikad neće biti apsolutno. 

Upravo tako; radi se o čistoj tautologiji. Ništa manje od stol je stol. Samo, teško je to objasniti ljudima koji odbijaju posumnjati u vlastita osjetila. Zapravo nam jedino preostaje slijepa vjera u mogućnost nadilaženja svijesti.

17 godina
eywa33 kaže...

Ja sam imao nekoliko nesvjesnih i polusvjesnih iskustava, vecina njih su bila pod utjecajem alkohola. Jesam ti sjebo teoriju?

Rvat katolik!
12 godina
odjavljen
tnakir kaže...
eywa33 kaže...

Ja sam imao nekoliko nesvjesnih i polusvjesnih iskustava, vecina njih su bila pod utjecajem alkohola. Jesam ti sjebo teoriju?

... Čuješ, nisi "moju" teoriju, al možda pokoji svoj neuron, što znači da si, prema tvojoj "teoriji", postao manje svjesno biće :) 

Šalu na stranu, "nesvjesna" i "polusvjesna" iskustva pokazuju da je ja i mozak nešto povezano, no ne na način kojeg prezentira redukcionistička hipoteza jer jednostavno ne objašnjava svekolika iskustva koja čovjek može imat i ima. Pim van Lommel zanimljivo tvrdi da je mozak nešto poput "antene" za svijest, a nikako nešto što je i proizvodi. Dokazi za potonje jednostavno ne postoje na nedvosmislen način. Korelacija postoji, al početna meta-pretpostavka je, kakao stvari stoje, pogrešna. Nde je savršen primjer i, sa određenim kompromisima u znanstvenoj metodologiji (koji su s obzirom na objekt koji se proučava - nužni), čvrst dokaz koji opovrgava fizikalizam, redukcionizam i sl. nedosanjane izme. 

17 godina

Sori, van si mog područja, ja sam završio elektrotehničku, pa poslije fesb, nisam imao nikakvog dodira sa filozofijom pa ću se lagano i pristojno povući iz rasprave dok ne dodjete do Hitlera, onda cu se ponovo ubaciti :)

Rvat katolik!

4 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Sori, van si mog područja, ja sam završio elektrotehničku, pa poslije fesb, nisam imao nikakvog dodira sa filozofijom pa ću se lagano i pristojno povući iz rasprave dok ne dodjete do Hitlera, onda cu se ponovo ubaciti :)

Nemoj tako, bolje se držimo rasprave o vinu. 

Evo, prošle godine frend imao 120 litara za pretočit u dvije po 40 litara.

Pomogao sam mu

Uglavnom, glitchevi poslije očito su dokaz da živimo u simulaciji trijeznosti 

Kruha i igala...
17 godina
neaktivan
NDE čvrst dokaz? Al ono, baš čvrst?

0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen

Odbaci svijest kao fenomen i rješio si problem. Ako doduše, držiš svijest kao stvaran fenomen, onda da, nde predstavlja čvrst dokaz da svijest nije vezana, barem u tom stanju, za mozgiće. Ljudi koji imaju svjesna iskustva nakon srčanog udara koji traje dulje od 20ak sekundi proturiječe pretpostavljenoj hipotezi da mozak proizvodi svijest. Tu nema puno priče, ako dakle ljudi mogu imati ikakvu informaciju o događaju koji slijedi min 20ak sec nakon srčanog, a informacija se može provjeriti (ne dakle govor o Isusu kojeg su sreli, već o primjerice tome sta je rekao rođak dok je čekao operaciju tri kata iznad), onda je trenutna hipoteza o svijesti kao emergentu moždanih funkcija - ozbiljno narušena. 

Ponavljam, potrebno je napraviti kompromis u metodologiji (jer ne bi baš bilo etički pokušat ponovit iskustvo na istoj osobi:)

Edit: prepravka, nije potrebno imati provjerljivu informaciju, ona je tu samo da "znanost" može potvrdit priču. Zapravo dovoljno je da čovjek koji nije imao mjerljivu aktivnost mozga, srca i disanja tvrdi da je imao svjesno iskustvo nečega. Ako se pak može informacija potvrdit trećom osobom, onda se može uvrstiti kao nešto istinito jel, ili možeš reć da svi lažu, što je isto validan izbor. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2016 15:33 (eywa33).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Svijest je ozbiljna tema u suvremenoj znanosti, i tu se u suštini svi dijele na dvi struje: materijalističku i monističku.

U znanosti se sigurno ništa ne dijeli na materijalizam i monizam. 

17 godina
eywa33 kaže...

Odbaci svijest kao fenomen i rješio si problem. Ako doduše, držiš svijest kao stvaran fenomen, onda da, nde predstavlja čvrst dokaz da svijest nije vezana, barem u tom stanju, za mozgiće. Ljudi koji imaju svjesna iskustva nakon srčanog udara koji traje dulje od 20ak sekundi proturiječe pretpostavljenoj hipotezi da mozak proizvodi svijest. Tu nema puno priče, ako dakle ljudi mogu imati ikakvu informaciju o događaju koji slijedi min 20ak sec nakon srčanog, a informacija se može provjeriti (ne dakle govor o Isusu kojeg su sreli, već o primjerice tome sta je rekao rođak dok je čekao operaciju tri kata iznad), onda je trenutna hipoteza o svijesti kao emergentu moždanih funkcija - ozbiljno narušena. 

Ponavljam, potrebno je napraviti kompromis u metodologiji (jer ne bi baš bilo etički pokušat ponovit iskustvo na istoj osobi:)

Šta je ovo kao istina? Ja u te paranormalne gluposti ne vjerujem.

Rvat katolik!
17 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Ja se isto slažem da treba napraviti komrpomis, laprdanja ljudi na umoru u polusvjesnom stanju treba uzeti kao empirijske dokaze, do tad znanost nikad neće napredovati...

12 godina
odjavljen
tnakir kaže...
eywa33 kaže...

To je nešto što imaš pravo odbaciti i u to ne vjerovat.

BlackDog laprdanja ljudi mogu biti provjerena, a onda po definiciji nisu laprdanja. No i dalje možeš biti hc skeptik i tvrdit da lažu ili da je slučajnost ili da je riječ o uroti, u bilo kojem slučaju fenomen je stvaran i odbacivanje, omalovažavanje, a ponajprije osuđivanje bez da se iole vremena utroši na detaljniju istragu - krajnje je neznanstveno. Slučajeva ima pregršt, knjiga isto tako, članaka isto tako, znanstvenika koji su pokušavali uvesti što znanstveniju metodologiju isto tako... samo je potrebno malo volje da se prouči problematika, i spremnost reći sebi da si možda u krivu.

Monizam sam suprotstavio materijalizmu jer većina filozofa i znanstvenika kada govore o svijesti drže da je "sve svijest", da je ona jedina supstancija, da prethodi svemu... a to ih čini monistima. Dualizam se teško može argumentirati znanstvenim putem zato je rijetki ozbiljniji filozofi drže. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2016 15:52 (eywa33).
17 godina
neaktivan
Znači u NDE moramo vjerovati i onda je to čvrst dokaz?
Po tome su dokazana i viđenja u Međugorju i čudovište iz Loch Nessa.

Nematerjalistička objašnjenja ništa ne objašnjavaju, samo nude zanimljive pričice s kojima ništa osim prepričavanja ne možeš raditi. Objašnjenje podrazumjeva razumjevanje i mogućnost predviđanja. Kada svoje 'znanje' o duši ili bilo čemu budete mogli na neki način demonstrirati, ili po mogućnosti upotrijebiti za nešto korisno, onda možemo dalje razgovarati. Do tada je to u rangu priča za malu djecu.

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
tnakir kaže...
eywa33 kaže...

Odlično! A kako možeš znati što je paranormalno, ako ne poznaješ granice normalnoga, ili još bolje: što uopće označava pojam "normalno"?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice