Odjel koji je prošle godine generirao 15 milijardi EUR-a prihoda oni kupili za 5 milijardi $, zvuči malo ispod cijene
nije to isti odjel, valjda mislis na nokia siemens?
inace, prije nego se jave ms kriticari
meni osobno, ako nastave proizvodit kvalitetne uredaje
i ako budu brze dolazili updateovi na wp os
briga me u cijem su vlasnistvu

Ovo je bilo sasvim očekivano a osim toga nisu kupili cijelu Nokiju već Nokia Lumia brand i nisu kupili već licencirali patente na 10 godina. Znači Nokiji je ostala navigacija, mape, softver, mreža (sa siemensom) i ako se ne varam s40 mobiteli ??!
Skype je koštao 8,5 milijardi USD, piše na internetu.
Zadnji čavao u lijes nekoć lidera na mobilnom tržištu.
Promet od 15 milijardi, a prihod je vjerojatno u debelom minusu. Ovime Elopovo djelovanje ima sasvim drugačiji kriterij što se tiče rezultata. Srušio je vrijednost kompanije i jeftino ju isporučio šefovima u Reedmondu.
Iz jednog od najgorih CEO-a prometno se u svoju suprotnost (svi ciljevi ispunjeni, pacjent mrtav)
Što se Skype-a tiče od kada je kupljen od strane MS-a kao da mu je isisan sav život. Aplikacije su sve lošije, a konkurencija zauzima sve veći udio. Ista stvar se može očekivati i sa onim što se nekad zvalo Nokiom.
RIP Nokia.
Nema problema?
Nokia (Microsoft) moraju izdat mnogo atraktivnih modela da bi se vratili blizu stare slave, ovo trenutno jesu vrlo dobri, vrhunski mobiteli, ali svi kasne za konkurencijom po nekoliko mjeseci.
Konačno članak s glavom i repom na tu temu, ujutro otvorim neki portal i piše da ms kupuje nokijine mobitele... Dobar deal za sve strane: MS dobija ono što želi i što mu treba a Nokia efektivno postaje IBM. Ogroman udarac za BBRY za koji se vjerovalo da vrijedi oko 6 milijardi no nakon ove transakcije teško da če dostići trečinu te vrijednosti.
Ja se iskreno nadam da ovo znaci da ce Nokia u buducnosti izbaciti neku novu liniju mobilnih uredjaja posto sada vise nisu vezani za WP (nastavak Meego-a ili cak Android).
Ja se iskreno nadam da ovo znaci da ce Nokia u buducnosti izbaciti neku novu liniju mobilnih uredjaja posto sada vise nisu vezani za WP (nastavak Meego-a ili cak Android).
Naravno da neče, pa prodali su DEVICES & SERVICES odjel.
Jesi li ti siguran da si pročitao cijeli članak?! :-)
Ima par godina da je bilo jasno da će se to dogoditi. Krtica je odradio svoje.
Naravno da neče, pa prodali su DEVICES & SERVICES odjel.
Pa nisam siguran da je sve tako crno, to što nemaju devices&services za Nokia Lumija tj. WP8, to ne znači da ne mogu i dalje razvijati S40 mobitele i Asha seriju. Sumnjam da M$ zanima s40...
Pa nisam siguran da je sve tako crno, to što nemaju devices&services za Nokia Lumija tj. WP8, to ne znači da ne mogu i dalje razvijati S40 mobitele i Asha seriju. Sumnjam da M$ zanima s40...
Evo dijela članka koji si očito preskočio:
Devices and Services unutar Nokije je zadužen za dizajn i proizvodnju mobilnih telefona i smartfona te prateće usluge, a Nokiji je prošle godine generirao skoro 15 milijardi eura odnosno oko polovice prihoda. Dakle - u Microsoft odlazi praktički sve što se tiče Nokijinih mobilnih uređaja, uključujući mobitele za široke mase Asha, pametne telefone s Windows Phoneom Lumia i tako dalje.
Što se Skype-a tiče od kada je kupljen od strane MS-a kao da mu je isisan sav život. Aplikacije su sve lošije, a konkurencija zauzima sve veći udio. Ista stvar se može očekivati i sa onim što se nekad zvalo Nokiom.
RIP Nokia.
Pričaš gluposti i pretpostavljam da skype ni ne koristiš. Od kad sam ga počeo koristiti prije dosta godina online usera je bilo 4mil, sad je oko 70, najeksplozivniji rast je bio nakon preuzimanja. Nadalje preko 35% međunarodnih poziva se obavi preko skypea također u stalnom rastu.
Odjel koji je prošle godine generirao 15 milijardi EUR-a prihoda oni kupili za 5 milijardi $, zvuči malo ispod cijene
15,6 milijardi prihoda, dok je dobit iznosila -1,1 milijardi (dakle - gubitak); kada se doda 1 milijarda koju je MS isplatio Nokiji, zapravo se radi o gubitku od 2,1 milijarde dolara.
Ovo je bilo sasvim očekivano a osim toga nisu kupili cijelu Nokiju već Nokia Lumia brand i nisu kupili već licencirali patente na 10 godina. Znači Nokiji je ostala navigacija, mape, softver, mreža (sa siemensom) i ako se ne varam s40 mobiteli ??!
Nokiji su ostali Nokia HERE (Location&Commerce divizija) i Nokia Networks, te patenti (nažalost, najvrijednije je Elop prodao patentnim trolovima). MS je kupio Devices&Services - diviziju koja se bavi mobilnim uređajima, i smartphoneima i featurephoneima.
Vjerojatno neće - divizija koja se bavi mobilnim uređajima je prodana, tako da više nema ljudi koji se bave time u Nokiji. Sa druge strane, mogli bi kupiti Jolla Oy i početi iznova na tom tržištu.
P.S. MS može koristiti ime Nokia na svim S30 i S40 uređajima slijedećih 10 godina, ali ne i na novim smartphoneima - dakle svi novi smartphone uređaji će nositi Microsoftov brand. MS očekuje da će ova kupovina početi pridonositi vrijednosti dionica negdje 2016. godine, a kupovina će se obaviti neoporezivanom gotovinom koju MS ima izvan SAD-a.
Elop je obavio odlican posao. Pokopao Nokiu, unistio jedini pravi europski brend za mobitele. MS kupio za sitne novce istu, Elop se uskoro vraca u MS, mozda cak i na mjesto Ballmera. RIP Nokia, a skupa s njom i prijasnji MS-ov nacin poslovanja. WP (nazalost) druge proizvodjace ne zanima, vjerojatno se sada MS okrece vlastitoj proizvodnji smartphonova i dobivamo nesto slicno Appleu, sto nije nuzno losa stvar. No losa je jer je Nokia unistena. Doslovno.
Nadam se da ovo nece biti kao sa Googleom i Motorolom.
Ne znam što je problem u Google/Motorola?
Motorola je poslovala bolje od kad je preuzeta od Googlea.

Ovo je bilo pitanje vremena što se tiče kupnje Nokie, no zašto bože bi MS htio staviti Elopa kao CEO-a?
WP (nazalost) druge proizvodjace ne zanima, vjerojatno se sada MS okrece vlastitoj proizvodnji smartphonova i dobivamo nesto slicno Appleu, sto nije nuzno losa stvar.
Meni se taj dio ne svidja. Imao sam Samsung Omnia 7, pa nakon nje HTC 8X, a sada Lumia 920. Iako su Lumie "zaokruzeniji" proizvod od ostalih - Omnia 7 je za taj period bila "beton" uredjaj (daleko kvalitetnije napravljena nego prvi Galaxy S), a 8X jednostavno ima neki sarm. Bice mi fakat zao WP spadne samo na Lumie.
Ne znam što je problem u Google/Motorola?
Motorola je poslovala bolje od kad je preuzeta od Googlea.
Mogao si iskopat neki broj koji potvrđuje tvoju tvrdnju? Ne? Prema Gartneru su u slobodnom padu, kvartal za kvartalom.
misija trojanski konj uspjesno okoncana. RIP NOKIA
..očekivano..samo smo čekali kad će...nažalost...
Neka naprave ono što je Ubuntu Edge trebao nuditi.
Potpuni Desktop UI na smartphoneu.
Koja bi to fora bila da vrtiš desktop Win 7/8 programe na smartphoneu.