MacBook Pro s Retina ekranom

poruka: 86
|
čitano: 10.613
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "MacBook Pro s Retina ekranom".
13 godina
neaktivan

Da, to sam znao i siguran sam 100% da se RAM može zamjeniti, ali kao da je neki drugi tip baterije(drugačije je raspoređena), te se ne može izbaciti OBIČNI HD i ubaciti SSD na njegovo mjesto, niti se može izbaciti SUPERDRIVE.. ako itko pronađe kakvu fotku ili link pa neka nabaci.

U 13"-icama imaš SUPERDRIVE, tj. DVD(optički pogon) za AIR standardno nema, samo su iz RMBP 15" izbacili SUPERDRIVE(OPTICAL DRIVE).

Tony Soprano
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.6.2012 14:06 (Tony.Soprano).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Re: MacBook Pro s Retina ekranom

Konektor za SSD na Airu i retina Macbook pro je Mini PCI-e i kao takav, SSD na njima je zamjenjiv: http://www.cultofmac.com/173421/new-macbook-pros-ssd-storage-can-be-upgraded-at-home/

Jedini problem mogu biti dimenzije ili oblik same pločice na kojoj je SSD, ali i za to će se razne tvrtke za nadogradnju Apple računala sigurno pobrinuti kao i do sada.

Grafika će biti lako nadogradiva izvana putem Thunderbolta, a i sam prostor za pohranu se može riješiti vanjskim diskom.

Jedino što je doista nepromjenivo i ne nadogradivo je RAM i procesor, pa tko želi uzet ovakav prijenosnik na duže staze, isplati mu se više u startu uzet jači model.

Novi priključak za struju, MagSafe 2 je kompaktibilan s postojećom MagSafe( 1) opremom uz adapter od 10$, pa to nije problem.

Obični novi MacBook pro imaju i dalje sve isto što se tiće nadogradivosti kao i postojeći koliko vidim, znači može se mjenjati superdrive za SSD ili slično, mjenjati disk i RAM.

I baterije se mogu ili će se moći mjanjati, kinezi sve nekako kopiraju ili modificiraju, ali teško da će biti istog kapaciteta i kvalitete kao originalne.

Baterije na MacBook pro retina su kao i one na iPadu velikog kapaciteta. Sama činjenica da laptop izdrži 7h uz ovako bjesnu grafičku, rezoluciju, 4jezgreni i7 i ostalo govore sve.

Apple je u svakom slučaju smanjio mogučnost nadogradnji na najmanju moguću mjeru kao i ostali proizvođači ultrabooka, što zbog dimenzija, što zbog bolje zarade na jačim modelima.

Sve mi se čini da laptopi postaju sve sličniji mobitelima i tabletima u pogledu dimenzija, ali i nadogradivosti.

Kap ljubavi je mnogo više nego ocean razuma.
16 godina
neaktivan

Čudno je što na stranicama Applea i Apple Storea pod specifikacijama MBP 13" i 15" ne navode da su opremljeni optičkim pogonom (ipak, na stranicama proizvoda, pod Features je vidljiv pogon).

hardwrk SATA Adapter Kit za HDD i SSD je kompatibilan s novim MBP-ovima.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.6.2012 14:58 (hrx).

0 0 hvala 0
14 godina

kaj god rekli macbook izgleda fenomenalno i nevjerojatno je kako ima snažan hardver s obzirom na debljinu

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Nitko to ne osporava. Ali meni ovo uopce nije "pro" laptop. Nedostatak etherneta je smijesan unatoc stvarno iznimno jakom hardwareu.

4 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Možda i je smiješno, ali kad malo bolje pogledaš to je budućnost i što bude dalje išlo manje/više za koju godinu će svi njega izbaciti iz laptopa( možda, a možda i griješim, ali prije bi rekao da ne griješim ).
Tony Soprano
Moj PC  
1 1 hvala 0
14 godina
neaktivan

Kao što je danas trend ono što je apple napravio sa airom pred 3-4 godine, dakle napravio kraj anemičnim netboocima i zadao dimenzije, materijale i specifikacije sub notebooka tako je i ovo prototip PC laptopa iz budućnosti, recimo za godinu do dvije. apple je poznat po postavljanju trendova i smjernica i njihov hardware je redovno pokazatelj kako će izgledati uradci konkurencije kroz koju godinu, nekad prije, nekad kasnije. 

Sumnjam da će itko ovo uspjeti iskopirati za manje od godine dana. Btw dobavljivost je već otišla na mjesec dana čekanja što znači da je potražnja ogromna i da su količine retina ekrana još uvijek vrlo ograničene. 

nažalost minjaturizacija u ovom trenutku donosi niz problema oko popravka i nadogradnja. Pitanje je hoće li ikada više biti moguće u prijenosnicima sam zamijeniti memoriju, ssd, da ne govorim o ekranu ... :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.6.2012 15:38 (grzzi).

1 2 hvala 0
13 godina

Ima li smisla povečavati debljinu cijelog laptopa zbog jednog prikljčka kao poput etherneta, koji se sve manje koristi i koji se može dodati laptopu uz adapter ako je nekome potreban.

Danas kad je kad se besplatni wifi može naći u svakoj drugoj birtiji ili instituciji i kad malo fali i da perilice dolaze s wifijem.

Da su htjeli i mogli sve staviti takav deblji priključak zašto bi MagSafe stanjivali?

Čudi me da su uopće stavljali običan HDMI i nadam se da će preksu prenjet na sve proizvode pa da napokon nećemo trebat adaptere za MiniDisplay port u HDMI.

I nadam se da će uskoro svi proizvođači preć na HDMI i napokon poslati VGA i DVI u povijest.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.6.2012 15:39 (Tau).
16 godina
neaktivan

Neka konkurencija prvo stavi u laptope

1. Kvalitetne baterije. Acer (novi) od 6.000 kn ne može 90 min na bateriji
  2. FullHD ekran. Bole me oci kad vidim 1200x na 15" (Acer, opet)
  3. Prestanu koristiti jeftinu (škripavu) plastiku. U zadnjih 7 godina koliiko mijenjam laptope ništa se nije promijenilo.
  4. Smanje masu uređaja. 5kg laptop + punjač u torbi i već tegliš 6-7kg po gradu.

Otkako imam Air nisam se niti jednom brinuo oko takvih sranja. Zavalim se u kauč, radim 4 sata u komadu, a niti ne osjetim težinu. Pogloga za Air je teža od samog laptopa!

6 1 hvala 0
16 godina
Ovo je prvi macbook na kojem se mozes i posteno igrat i radit neke zahtjevne operacije, graficka je mrcina.
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Tau kaže...

Ima li smisla povečavati debljinu cijelog laptopa zbog jednog prikljčka kao poput etherneta, koji se sve manje koristi i koji se može dodati laptopu uz adapter ako je nekome potreban.

Danas kad je kad se besplatni wifi može naći u svakoj drugoj birtiji ili instituciji i kad malo fali i da perilice dolaze s wifijem.

Da su htjeli i mogli sve staviti takav deblji priključak zašto bi MagSafe stanjivali?

Čudi me da su uopće stavljali običan HDMI i nadam se da će preksu prenjet na sve proizvode pa da napokon nećemo trebat adaptere za MiniDisplay port u HDMI.

I nadam se da će uskoro svi proizvođači preć na HDMI i napokon poslati VGA i DVI u povijest.

Nema smisla inace. Ali ne da ima smisla u PRO verziji, vec je to pod obavezno!

Dodatan prikljucak za ethernet? 30$? Smijurija. Posebice kad je dosta lakse bilo napraviti mini ethernet prikljucak da se ne narusava famozni dizajn od kojeg Apple ocito boluje. Ali nisu to napravili. Jer eto tu je thunderbolt + dodatna zarada od prikljucka.

A ethernet nece umrijeti, barem ne ubrzo, i posebice ne kod profesionalaca kojima ovaj laptop tezi.

Volim Apple dizajnove, volim MacOS. No ovog puta su pretjerali. MBPro nije vise PRO. Ovo je cisti high end consumer uredjaj. Ne mozes mijenjati/popravljati sam, nemas osnovnog utora. Ako je to pro, ja sam Mičak Maša.

WWDC je opcenito zesci fail po meni. Barem po pitanju kompova. Za iGadgete me briga, iako je logicno da Apple istima daje sve vise i vise prostora. Ipak im donose kud i kamo vise love. Pa novi Mac Pro je tek zesca smijurija. Mini nadogradnja staroga. Navodno novi tek sljedece godine. U pravu je Apple, ko hebe profesionalce, ekipu koja ih je godinama drzala na zivotu. Idemo praviti iPhonove, iPade i u buducnosti mozda i iAuta.

Stvarno steta. Ne samim time sto nisu predstavili nove pro masine, vec sto jedinu pro masinu koju su predstavili nije uopce pro. Barem ne meni. A i dosta drugih ljudi koji su koristili Apple se na ovo na veliko nasmijalo. Ako je Apple zamislio da su ovo Pro uredjaji, nema uopce smisla da cekam na Mac Pro ili pak novog iMaca. Retinu placati necu, jer nema ni smisla. Mozda nekim profi fotografima, no meni osobno ista nema smisla kad je cijena kakva je. Znam, ovo je tek pocetak, kroz okju godinu retina ce kostati normalno i bit ce kakav-takav standard. No onda su mogli malo osvjeziti laptope koji nisu retina enabled. Osvjezili ih jesu, pojacali hw i to je to.

Za mene opcenito jedan veliki minus za Apple.

P.S.

Kod pro kompova vise bi se trebalo gledati na funkcionalnost i mogucnosti, nego li na izgled. Wifi koristiti u vecini profi svrha je smijurija, a ne neka pogodnost.

13 godina

Mislim da taj jedan priključak koji nedostaje neće spriječiti profesionalca da ga kupi.

Većina profesija na koju Apple opčenito cilja su grafičari i osobe koje se bave videom. Za njih je retina vrh.

Zapravo neznam postoji li ijedan još laptop da ima približno tu rezoluciju i kvalitetu ekrana uparenu s tolikom snagom i u tako mobilan uređaj.

Ovo je više stvar za rad na terenu, jer da nije, onda ti je bolje uzet desktop komp sa 24-27" ekranom ili više njih i tko zna koliko grafičkih.

Sam Mac pro je druga priča. I sami su odustali od oznake new koliko je to bio neznatan upgrade.

Još da su stavili neke novije grafičke, što ih ništa nebi koštalo ili dodali USB 3.0, thunderbolt ili SSD diskove, ali ništa.

Promjenili par memorijskih modula i zamjenili procesor s nešto većom frekvencijom.

I to nakon 2 godine bez updatea. Jednostavno poražavajuće za pro korisnike koji su u ove 2-3 godine htjeli nadograditi sustav.

Jedino ih spašava to što takvi korisnici ne mjenjaju kompjuter najmanje 5 godina i više.

A jedino što nudi nadu je izjava da spremaju nešto stvarno posebno, nadam se da će i opravdati to čekanje i očekivanje, jer će u protivnom stvarno izgubiti sve profi korisnike. Oni sami znaju što im se najviše isplati. Vidjet ćemo dogodine.

13 godina
neaktivan
Tony.Soprano kaže...

Da, to sam znao i siguran sam 100% da se RAM može zamjeniti, ali kao da je neki drugi tip baterije(drugačije je raspoređena), te se ne može izbaciti OBIČNI HD i ubaciti SSD na njegovo mjesto, niti se može izbaciti SUPERDRIVE.. ako itko pronađe kakvu fotku ili link pa neka nabaci.

Skoro nista se nemoze mijenjat...  Sve je zaljepljeno i zalemljeno unutra.  

http://www.ifixit.com/Teardown/MacBook-Pro-with-Retina-Display-Teardown/9462/1#.T9voT7XlOIW

http://ifixit.org/2753/macbook-pro-with-retina-display-teardown/

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.6.2012 19:06 (fade).
13 godina
Tony.Soprano kaže...

U 13"-icama imaš SUPERDRIVE, tj. DVD(optički pogon) za AIR standardno nema, samo su iz RMBP 15" izbacili SUPERDRIVE(OPTICAL DRIVE).

Ovdje ti je potvrđeno da je običan MacBook pro nadogradiv kao i prethodni : http://www.cultofmac.com/174712/teardown-reveals-the-huge-differences-between-apples-new-macbook-pros/
13 godina
neaktivan
Tau kaže...
Tony.Soprano kaže...

Ovdje ti je potvrđeno da je običan MacBook pro nadogradiv kao i prethodni : http://www.cultofmac.com/174712/teardown-reveals-the-huge-differences-between-apples-new-macbook-pros/

Hvala kralju. ;)

Meni u ponedjeljak/utorak stiže RMBP 15", pa javim dojmove. {#} neće me valjda razočarati. {#}

Tony Soprano
13 godina

Ništa!

Ali ako je retina MacBook onda i nije toliko nadogradiv, ali je najbolji laptop koji se trenutno može nabaviti.

Ni rad na 4 ekrana i 15 miliona piksela mu ne predstavlja problem : http://blog.macsales.com/14241-macbook-pro-15-with-retina-display-can-run-3-external-displays

A novi Air bez problema daje sliku na 3 ekrana.

Nadam se da ćeš podijeliti dojmove s nama ;)

13 godina
neaktivan
Da, RMBP 15" 2,3GHz i7 ( odmah sam uzeo sa 16GB RAMA i Apple Care). Pa će bratić dofurati iz US u ponedjeljak navečer 2 komada takva ista, evo jednog sam danas prodao, a jedan ostaje meni. Naravno odmah nabacim dojmove, fotke i ostalo, da malo parite oči. :P ;)
Tony Soprano
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Galaxy S2 @ Hydra 1.4.1, Fluxxi xx.0.2-beta4 kernel
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

to nije problem, to je feature {#}

Its no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.
13 godina

Novi ventilatori odlično rade posao. Tihi su i super hlade sudeći po ovome: http://www.mactrast.com/2012/06/retina-macbook-pro-runs-cool-and-silent/

Baš me zanima kad će u BUGu recenzija.

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Kralju meni stiže u pon/utorak ujutro iz US. Napravim ja kratku recenziju nakon dva-tri dana korištenja. Nemaš beda. ;)
Tony Soprano
Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Evo samo da se javim da mi je jučer ujutro stigao RMBP 15", ZNAČI OSTAVIO ME BEZ DAHA. {#}

Sada nakon par dana korištenja ću ostaviti neku kratku recenziju, tako da znate ukoliko ga kupujete, kako stvari stoje. Za jedan dan korištenja. = NEPROCIJENJIVO DOBAR OSJEĆAJ. MOĆ.

Tony Soprano
Moj PC  
2 0 hvala 2
15 godina

Nadam se da znate da Retina ne radi u nativnoj rezoluciji, već u skaliranoj, osim ako ne skinete posebni program.

4chan ≫ Reddit ≫ Memebase ≫ 9fag
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
mar123 kaže...
Ovo je prvi macbook na kojem se mozes i posteno igrat i radit neke zahtjevne operacije, graficka je mrcina.

Na svakom Macbooku dosad si mogao pošteno raditi i radite "neke" zahtjevne operacije. Igre ne igram niti na jednoj platformi, ali neznam tko bi kupio MBP za igranje.

EDIT:

Ovo mi se jako sviđa. vjerojatno bi mogao i zamijeniti i standardni iMac u sprezi sa 27" monitorom {#}

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.6.2012 12:20 (alankish).
13 godina
protjeran

Dati tolike novce za MBP da bi se gejmao? Glupost naravno.

No ja osobno volim baciti koju partiju dote, pa ako mogu igrati normalno i bez problema - odlicno. No sama kupovina Apple racunala od strane gamera nema smisla. Puno jeftinije i puno bolje je po tom pitanju uzeti PC, no mislim da to svatko "normalan" vec zna pa nema smisla ni ponavljati :)

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ja ću ga otplatiti za manje od godinu dana, naravno da mi za igre ne služi, nikad nisam ni na starom imao ni jednu igru, radije bih onda složio neki PC(kutiju) za duplo manje novaca pa se igrao ko' malo dijete. :)

Ovako me izašao preko bratića u US cca. 14,800kn sa 16GB RAM + Apple Care. A i da sam ga uzeo ovdje isto bi ga otplatio, ali je pitanje vremena koliko bi čekao na njega, i zbog dostupnosti i zbog veličine RAMA + ovdje nemamo Apple Care(doduše imamo ono produženje gare + 7% od računala - tako nešto). Tako kako god okrenem ja sam zadovoljan.

Tony Soprano
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice