Komentare ubijaju, zar ne?

poruka: 137
|
čitano: 21.021
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Komentare ubijaju, zar ne?".
17 godina
odjavljen
Re: Komentare ubijaju, zar ne?
ante_etna kaže...

Sjetite se samo koliko je Oleg sasjekao članaka iz tuđih novina i raznih drugih pojava pa i onda kada informatika nije bila tema.

Dobro rečeno! Što se mene tiče - može lock teme {#}

Freak Show Inc.
13 godina
neaktivan

Ja volim komentare ma kakvi bili...uz hrpu trolova uvijek ima i par korisnih/poucnih komentara.

Clanci bez mogucnosti komentiranja su mi sumnjivi i u vecini slucajeva ih ni ne citam jer u njima autor moze napisat hrpu gluposti,lazi,pogresaka...  i nitko nemoze direktno opovrgnuti  niti iznesti svoje misljenje na temu. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.9.2013 10:19 (fade).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ezio kaže...

OK, lako je isključiti idiotske komentare. A tko će isključiti idiotske novinare koji svojim glupostima sa ciljem veće zarade na oglašavanju isprovociraju idiotske komentare?

Ima svakakvih novinara, ali ne znam zašto bi gluposti "sa ciljem veće zarade na oglašavanju" provocirale idiotske komentare? Meni se čini da bi oni koji uspiju detektirati idiotizam u drugoga prije trebali reagirati ne-idiotizmom, a idiotska reakcija je jednostavno idiotska, bez obzira na to što ju je "isprovociralo".

Probaj pogledati svoj komentar iz tuđeg ugla, onoga koji ga prvi puta čita: u dvije rečenice tri puta "idiotski" i jednom "gluposti". Razgovaraš li tako IRL s onima koji te poznaju imenom i prezimenom i svaki dan gledaju? 

Vjerojatno ne.

U komentarima, ovakav izazivački ton prolazi pod normalan. Za onoga tko ga je postao, za onoga tko ga čita, baš i ne. 

This space for rent!
17 godina
Ezio kaže...

1) Mogućnost komentiranja nimalo ne utječe na posjećenost nekog portala?

2) "Novinar" napiše neki članak pun gluposti. Na glavnoj stranici nakelji debelim fontom naslov koji ima 5% veze sa sadržajem članka ali je dovoljno zanimljiv da čovjek klikne na taj link, pročita članak i oduševljen novinarovim djelom opsuje mu bližu i dalju rodbinu u komentaru. Ako ljutitom čitatelju oduzmeš mogućnost ispoljavanja frustracija sa vremenom će vjerojatno prestati posjećivati portal. Statistika posjećenosti pada.

3) Ali s druge strane, da bi zadržali posjećenost možda portali odluče prestati objavljivati glupe članke...

1) Vjerojatno utječe, ali je veliko pitanje kakve koristi neposredne, novčane i indirektne (gubitak statusa, primjerice) ima portal koji dozvoljava svakakve komentare. 

Već sam objasnio da prostote u komentarima DIREKTNO UTJEČU na prihod od oglašavanja, ali ti to odbijaš shvatiti (pretpostavljam da nisi ni pročitao ili jednostavno ignoriraš ono što se kosi s tvojim pretpostavkama). Ogromna količina prostačkih komentara ni na koji način ne koristi izdavaču. 

2)  Dobro si detektirao da su komentari postali ruta za ispoljavanje frustracija i ventiliranje psihičkih problema. To je upravo ono što NE ŽELIŠ na svojim stranicama, osim ako nisi psihoterapeut. O tome da će ljudi masovno napuštati portale koji im ne daju ventilirati svoje psihičke probleme dalo bi se diskutirati. Ja znam mnogo ljudi koji se zgražaju komentarima i komentatorima i kažu da im je jednostavno muka ih čitati. Ne znam kojih je više - ovih što umjesto Xanaxa ili nečega jačega koriste mogućnost komentiranja, ili ovih koji ne žele čitati prostote ispod svakog novinskog teksta. Trebalo bi provesti nekakvo stvarno istraživanje, ne možemo ići po "osjećaju za filing".

3) Ili, recimo, da onaj tko smatra da su mu članci na nekim novinama glupi, ne kupuje i ne komentira te novine? Meni je masu toga glupo, od serija na TV, informativnih emisija, do mnogih portala na Internetu i kao reakciju na to niti gledam te emisije na TV-u niti idem na te portale. 

Podsjetilo me ovo na neke moje poznanike na Fejsu koji su se žalili da su se priključili na Facebooku nekakvoj muslimanskoj molitvenoj grupi, i onda im počeli objašnjavati kako je vjera za budale, a Islam je posebno glup iz raznih razloga, i kada su ih ovi napucali, žale se kako su ti muslimani netolerantni! 

Tko je tu glup?

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.9.2013 13:28 (Drago).
16 godina
odjavljen

Meni su najdraži komentatori koji dožive slom živaca kad vide vijest o Appleu ili Microsoftu (primjerice) pa onda samostalnu terapiju provode izjavama kojima bi se ponosio svatko s maničnom depresijom...

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Drago kaže...

2)  Dobro si detektirao da su komentari postali ruta za ispoljavanje frustracija i ventiliranje psihičkih problema. To je upravo ono što NE ŽELIŠ na svojim stranicama, osim ako nisi psihoterapeut. O tome da će ljudi masovno napuštati portale koji im ne daju ventilirati svoje psihičke probleme dalo bi se diskutirati. Ja znam mnogo ljudi koji se zgražaju komentarima i komentatorima i kažu da im je jednostavno muka ih čitati. Ne znam kojih je više - ovih što umjesto Xanaxa ili nečega jačega koriste mogućnost komentiranja, ili ovih koji ne žele čitati prostote ispod svakog novinskog teksta. Trebalo bi provesti nekakvo stvarno istraživanje, ne možemo ići po "osjećaju za filing".

Osobno polako odustajem (ili sam vec odustao) od raznih portala, foruma i komentiranja, jer je sadrzaj ispod svake razine, a moderiranje ubija kvalitetniju i zanimljiviju raspravu.

Problem je dvojak:

1. Novinari.

Ne slazem se sa njihovom selekcijom vijesti, koja je ili vodjena populizmom ili propagandom. Ne slazem se sa prezentacijom, stavovima, i amaterizmom. Najgore od svega, a povezano sa komentiranjem, je nacisticno cenzuriranje/moderiranje. Tu ne mislim na odrzavanje kvalitete rasprave uklanjanjem spama i vrijedjanja, nego uklanjanje pristojno i argumentirano izrecenog politicki nekorektnog misljenja. Sto je politicki korektno ovisi o portalu/forumu, pa ce tako jedni stavovi biti automatski brisani sa advancea, drugi automatski sa vecernjeg.

2. Komentatori.

Ovaj dio je prava strava i uzas. Nakon sto nacisticki moderatori uklone iz rasprava onih par kvalitetnih sugovornika jer nisu podobni, ostaju genericki. Komentari postaju prava mocvara gdje se citatelj utapa u kolektivnom svjesnom. Uopce nije bitno da li neki komentator podupire tvoj stav vezan uz clanak ili ne, jer je komentiranje na jako niskoj razini. Ne znam kako je moguce da netko normalan bude altruist nakon izlaganja takvom sadrzaju.

16 godina
odjavljen
A_Stranger kaže...
DNakon sto nacisticki moderatori uklone...

Da se mene pita u takvoj situaciji da moderiram bilo što, ti bi ban imao već nakon "nacistički moderatori"... Ne možeš moderatorima reći da su "nacisti". To je uvreda i automatski potiče agresiju.

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.9.2013 17:04 (Tonči).
17 godina
odjavljen
Tonči kaže...
A_Stranger kaže...
DNakon sto nacisticki moderatori uklone...

Da se mene pita, ti bi ban imao već nakon "nacistički moderatori"...

Ako se radi o situaciji koju je spomenuo onda i jesu...

Freak Show Inc.
17 godina

Opet forumska "tolerancija" na izazivanje. U dućanu te trgovac može izvozati kako hoće, vozač ZET-a ti ne stati na stanici, službenik na šalteru te provozati na deset šaltera i NEĆEŠ   im reći da su nacisti. 

Na forumu samo deri što god ti padne na pamet, neće ti valjda ti "nacisti" to brisati?!?!?!

Ti si se "išvogao", a što si izvrijeđao i izazvao svađu - što te briga? Nek se "nacisti" brinu za to...

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.9.2013 14:49 (Drago).
16 godina
odjavljen

Hitler je na vratima rasprave...

Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Drago kaže...

Opet forumska "tolerancija" na izazivanje. U dućanu te trgovac može izvozati kako hoće, vozač ZET-a ti ne stati na stanici, službenik na šalteru te provozati na deset šaltera i NEĆEŠ   im reći da su nacisti. 

Na forumu samo deri što god ti padne na pamet, neće ti valjda ti "nacisti" to brisati?!?!?!

Ti si se "išvogao", a što si izvrijeđao i izazvao svađu - što te briga? Nek se "nacisti" brinu za to...

Kakve gluposti, daj Drago malo ohladi. Prvo se bezveze prepucavas sa Cognitorom a covjek najnormalnije poruke pise, a sad zastupas tezu.. koju tocno? Da ne postoje losi moderatori? Da ne postoji lose moderirana web stranica? Da je proizvoljno moderiranje OK? Ili da nije OK ali da ga sa smjeskom treba dopustiti?

Uopce ne slusas sto sugovornik pise, toliko si zabrijao za tu cenzuru da ako nije opravdana ti ces izmisliti razlog zasto jest. Ja napisem da se poruka ne sastoji u vrijedjanju i izazivanju svadje nego u mirnom izrazavanju politicki nekorektnog misljenja, a ti meni nabijas na nos da je moderator ok i da ima pravo cenzurirati moje vrijedjanje i izazivanje svadje.

I onda takav los pristup opravdavas time da mozda na svijetu ima i drugih losih stvari?!

Nadalje, pricas o nekakvom znanstvenom pristupu a pogledaj svoj - uopce nisi u stanju dopustiti drukcije misljenje. Pises da ako 95% ljudi nesto prihvati to bi trebali prihvatiti svi ostali. A ako se netko u threadu ne slaze s tobom, odmah na lomacu. Kakav znanstveni pristup. Ti si u poziciji moderatora i uopce nisi u stanju se mentalno staviti u poziciju moderiranog, ili u poziciju moderatora koji brise poruke en-ten-tini metodom.

17 godina
A_Stranger kaže...

Kakve gluposti, daj Drago malo ohladi.

Čuj, ja mogu nakon malo razmišljanja shvatiti da ti misliš da me možda poznaješ, ali činjenica je da se ti i ja ne poznajemo.

Dapače, niti virtualno jer se ne sjećam da sam ikada pročitao nešto od komentatora A_Stranger niti da sam s njime o ičemu pričao. 

Možeš li u tom kontekstu shvatiti da je ovakvo tvoje započinjanje diskusije apsolutno neprimjereno, izazivačko i uvredljivo? 

Zamisli nepoznatog čovjeka koji ti zvoni na vrata stana i obraća ti se tim riječima... zbog nečega. 

Pročitajte pravila foruma, diskutirajte na forumu onako kako razgovarate s ljudima IRL ili se nemojte javljati. 

This space for rent!
17 godina
odjavljen

Piše u pravilima da treba omogućiti drugima da se osjećaju nesputano u komunikaciji...

Povlačenje paralele forum-RL nije baš normalno. Dovoljno je imati na umu da su ovdje svi na TI i to već pada u vodu.

Freak Show Inc.

1 1 hvala 0
17 godina
Friday kaže...

Piše u pravilima da treba omogućiti drugima da se osjećaju nesputano u komunikaciji...

Zapravo, u našim pravilima to NIGDJE ne piše. Slobodno se osjećajte sputanima pravilima dobrog ponašanja i pristojnosti (i pravilima foruma, naravno). 

Dapače: 

"Budite pristojni  - Imajte na umu da vaše postove čitaju ili mogu čitati mlađi i stariji od vas, vaša braća, sestre, roditelji i djeca, pa ponašanje na forumu pokušajte održati onakvim kakvo bi bilo da uživo razgovarate s drugim diskutantima. Imajte na umu da ne dijele svi vaše stavove te formulirajte sadržaj rasprave na taj način da nije uvredljiv za bilo koga tko ne dijeli vaše stavove o bilo čemu."

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.9.2013 15:39 (Drago).
17 godina
odjavljen
Drago kaže...
Friday kaže...

Zapravo, u našim pravilima to NIGDJE ne piše. Slobodno se osjećajte sputanima pravilima dobrog ponašanja i pristojnosti (i pravilima foruma, naravno). 

Dapače: 

"Budite pristojni  - Imajte na umu da vaše postove čitaju ili mogu čitati mlađi i stariji od vas, vaša braća, sestre, roditelji i djeca, pa ponašanje na forumu pokušajte održati onakvim kakvo bi bilo da uživo razgovarate s drugim diskutantima. Imajte na umu da ne dijele svi vaše stavove te formulirajte sadržaj rasprave na taj način da nije uvredljiv za bilo koga tko ne dijeli vaše stavove o bilo čemu."

Sorry, u uputama to piše

Freak Show Inc.
17 godina
A_Stranger kaže...

Tocno tako razgovaram s ljudima IRL. 

Onda ti nije mjesto na forumu. Pozdrav.

This space for rent!

2 3 hvala 0
17 godina
Friday kaže...

Sorry, u uputama to piše

Da, a čitava rečenica glasi: "Vrlo je važno u svakom trenutku biti odmjeren u svojim postovima, ostavljajući prostor za diskusiju i omogućavajući drugima da se osjećaju nesputano u komunikaciji s vama. "

Tko iz toga može zaključiti da ima pravo na ponašanje kakvo je izrijekom zabranjeno Pravilima, treba vjerojatno temeljitije čitati i pravila i upute za kvalitetno diskutiranje. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.9.2013 16:03 (Drago).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice