Informatičari lako do posla unatoč krizi

poruka: 183
|
čitano: 51.435
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Informatičari lako do posla unatoč krizi".
17 godina
RE: Informatičari lako do posla unatoč krizi
kule kaže...

Ma nikakav faks tu ne pomaže i radno iskustvo,samo plava koverta... ;)

ovisi gdje ideš raditi

17 godina

Ma sve je to laž, na stranicama HZZ-a najviše se traže konobari, slastičari. Informatičara gotovo i da nema, tj. niko ih ne traži!

17 godina
segregator kaže...
veki101 kaže...

Tako svi pristupe zavrse faks bez iskustva i na intervju pitaju da li ce dobiti laptop, to sve dobijes, ali prije poslodavac mora vidjet da si voljan radit i da si od povjerenja.

Bježi glavom bez obzira od posla gdje ti nude laptop, mobitel i/ili auto :)

Glupost, informatičaru poput mene te tri stvari donose kruh za obitelj. No, nije nam firma toliko moćna da nam da aute, iako je i to u planu.

16 godina
neaktivan

@ Mrgud

Ovisi iz kojeg kuta gledaš

Do posla je danas generalno teško doći. U IT sektoru sigurno lakše nego drugdje.

Ako tako promatramo stvari onda je teza točna. Ako pogledamo samo broj 317625 onda su stvari daleko drugačije. U tom broju sigurno ima i ljudi iz IT sektora.

A moja osobna iskustva s pripravnicima su da im se ne da nositi kutije, čistiti računala, puhati u printere, općenito držati odvijač.

Svi su čuli za službeni auto, laptop, mobitel i plaću od barem 10000 kn. A što bi dali za to?

Jednostavno je. Pripravnik je osoba koja mora raditi sve što drugi neće i ne žele. Nekada se to zvalo šegrt, a danas je to sramota.

Kao što rekoh prije, poslodavci bi doktora znanosti za plaću nekvalificiranog radnika. Ako nemaju izbora zaposliti će pripravnika

Mudriji zapošljavaju pripravnika i prilagođavaju ga svojoj okolini. To je neka čudna ljubav, vječna između radnika i firme. On se ne bi drugdje baš dobro i brzo uklopio, o firmi bi bilo preskupo da ga izgubi. Malo pat pozicija. Osobno se ne bih volio naći u njoj.

Nekolicina ih je razapela g. Frankovića jer se smatra da je objava plaćeni oglas.

Sve škole bi davale oglase da se tako radi posao i privlače polaznici. Uhodavanje posla je posao na duge staze i treba puno znoja proliti da se dođe na neki nivo. Kao što rekoh radio sam u jednoj od konkurentskih ustanova i znam kako je to teško i da polaznici ne dolaze čim pročitaju neki tekst

@naxeem

Sabor je tvoja bojišnica

Ovdje ne rješavamo probleme korupcije i pravosuđa. To su ipak poglavlja za pristup EU

Mada se osobno slažem s tobom u pogledu države i situacije u njoj. Ta gule nas gdje stignu

Siemens je nedavno otpuštao istina, ali sam čuo da su i davali otpremnine, ne male za hrvatske prilike

Nisu otpustili sve, dakle neki su ipak ostali. Zapitaj se zašto ti nisi bio među njima?

Osobno se uvijek pitam što je to što me čini drugačijim od drugih, i kako bi bio bolji od nekoga. Ne u negativno smislu zavisti već u pozitivnom, kako da sam sebe nadogradim i usavršim.

@tomy

Konzum ima zaista impresivan IT

Ali mala napomena, Konzum je na Linuxu, a prije 8 godina su na tržištu pobrali sve što je znalo išta o Linuxu. Da li se nešto promijenilo ne znam.

http://itzasve.bloger.hr http://forum.mscommunity.org
16 godina
neaktivan

@tihomir(3)

Upravo tako.
Samo u privatnom biznisu trab biti još više dicipliniran nego kad radiš kod nekoga.

Kriva slika je da imam firmu pa odmah kupim auto (čitaj ne bilo kakav) i ločem kave po kafanama glumeći managera

Privatna firma je dobar novac i veliki rizik.
Svatko ima šansu probati. Otvaranje obrta je 500 kn a dalje...

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 21:35 (IT ZA SVE).
16 godina
neaktivan

@Solo761

Za biti konzultant ne moraš biti technical guy
Moraš znati sve o procesima i optimizaciji, te imati organizacijske i leadership kvalitete.

Tu "fizikaliju" definitivno odrađuju drugi, dok ti "prodaješ" pamet

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.4.2010 21:45 (IT ZA SVE).
17 godina

Odustajem od čitanja komentara :). 15 godina se bavim svime i svačime u informatici, tj. pokušavam se fokusirati na informatiku, no to mi je tek prije dvije godine uspjelo. Iako sam još na faksu jer sam ga upisao prije par godina smatram da je faks super stvar i treba svakom pametnom čovjeku.

Ali kažem "faks", ne nekakvi izmišljeni brzi tečajevi u dvije godine i slične hrvatske izmišljotine.

Osobno 90% stvari sam naučio sam kod kuće i to vrlo široki spektar stvari. Ostatak sitnica detalja i posebnosti koje doma nisam mogao isprobati sam naučio u firmi od drugih kolega.

Što se tiče samog posla, moraš često početi od nule tj. radit u dućanu sa mobitelima pa onda u nekoj firmici informatičar, pa na kraju tamo kuhaš i kave i tako. Trnovit put do kvalitetnijeg posla.

Trenutna situacija je vrlo klimava jer većina klijenata za koje radimo imaju problema sa lovom pa i nama kasne sa plaćanjem, tj. plaće su se smanjile za 30%.

Što se tiče traženja zaposlenja, ja sam vidio desetak poslova u zadnjih mjesec dana koje bih mogao raditi na no ipak sam odlučio ostati tu gdje jesam jer sam trenutno u firmi gdje radiš samo administraciju servera (wiin2k3, linux) i usera (linux, mac, winxp, win7) i samo tu i tamo se zalomi neka dijagnostika pokvarenog hardvera što je prava rijetkost pronaći na našim prostorima.

Uglavnom te pozovu da administriraš, a na kraju završiš u izradi financijskog plana ili dostavljaš robu i popravljaš printere ili kuhaš kave jer kako kažu nadobudni šefovi "stalno sjediš i surfaš i ništa ne radiš". Dok je kod nas u firmi gdje radim surfanje dio posla gdje surfaš da bi naučio nove informacije tj. research and development kako nešto napraviti efikasnije, kvalitetnije, preciznije, brže i da na kraju bude jeftinije za klijenta kojem posao radiš. Taj dio izrazito vole mladi direktori u slučaju kada zamjenimo neke šarlantane (kojih je Zagreb pun) i napravimo malo jeftiniji posao a ponudimo duplo više mogućnosti i u puno kraćem vremenu i bez prekida poslovanja.

Posla ima, ali kako neki kažu traži se iskustvo. No, ja ću skrenuti pažnju svima koji su izašli sa faksa i tvrde da "nema posla". Vrlo često firmi nije ni bitno da si radio u informatičkoj branši i da imaš baš takvog iskustva. Već im je samo važno da imaš dobre radne navike, da nisi zgubidan, da ne kasniš na posao, da znaš svoje obaveze i odgovornosti. Promijenio sam 5 poslova do sada i na svakom sam imao jednog takvog "zgubidana". Ili se tip ne pere i smrdi ko kuga ili mu je pojam brijanja i urednosti nešto apstraktno. Ili mu je ured kao da si unutra pustio 30 majmuna, ili redovito kasni ili laže ili radi protivno timu i kolegama, itd. Nažalost to su posljedice nepotizma i lošeg managementa jer takve bitange se uglavom uhljebe i rade teret firmi dok svi kvalitetni ljudi pobjegnu.

Nitko vam ne brani da se javite na oglas koji traži npr. tri godine iskustva (ja jesam!). Ako smatraš da si dovoljno iskusan izađi sa prijedlogom da ti daju tri mjeseca probni rok pa se dokaži.

Dobar posao je teško pronaći, no potrebno je i puno truda, ne samo poslati 300 molbi i igrat igrice po cijele dane u nadi da će te nazvati i to će biti to. Za to vrijeme dok čekate pokušajte učiti ono što se traži, a neznate. Ili što vas eventualno zanima i što bi voljeli raditi. Složiš doma win2k3 server i instaliraš ga, čitaš tutorijale, klikneš svaku kvačicu i pročitaš značenje te kvačice itd itd. Isto i za linux ili nešto treće. I kad to sve naučiš i misliš da znaš sve... prevario si se. Ja sam imao 4 godine win2k3 server, a zapravo nisam koristio niti 15% njegovih mogućnosti jer je to za po doma bilo dosta. Srećom, naših 99% klijenata ima linux jer ga naša firma preferira, a ja sam recimo zadnji puta sa linuxom radio prije ~7 godina. I što sam napravio kad sam došao na ovo radno mjesto? Složio neku staru kantu doma, podignuo Debian...Redhat i step by step čitajući upute, savjete, raspitivajući se od kolega naučio dovoljno da sad znam barem nešto o linuxu i podešavanju (dovoljno da mogu kvalitetno raditi). Gdje se što nalazi, kako nešto tweakati itd itd.

Trud, rad i možda se dođe do uspjeha. Ok, to su administratorski poslovi. Za programiranje ne znam točnu situaciju, ali ako si imao dobre ocjene na FER-u/PMF-u i završio u nekom normalnom roku znam da dobiješ ponude za posao prije diplome jer mi je tako kolega dobio mjesec prije diplome 6 ponuda i sad radi u jednoj od tih firmi što su nudile zaposlenje. Iako, bilo je poprilično smiješnih ponuda od tih 6, no nije to bitno.

Sve u svemu, puno sreće svima u traženju posla jer bez posla je najgore. Bio sam jednom godinu dana bez posla i toga se sa gnušanjem sjećam. :)

Moj PC  
6 0 hvala 1
17 godina
zbuzanic kaže...

Glupost, informatičaru poput mene te tri stvari donose kruh za obitelj. No, nije nam firma toliko moćna da nam da aute, iako je i to u planu.

Glupost, te tri stvari su informatičaru omča oko vrata, i većina nakon par godina skuži da biti rob posla 24/7 i nije tako sjajna stvar

17 godina
neaktivan

-> jedna od palog(pada predmete) FERovca

Mene samo iskreno brine kaj je sa bolonjcima koji neće upisat diplomski, nego će tražit posao nakon treće godine studija? Čuo sam za par primjera koji su našli posao...sad ova vremena...mogu mislit kak je teško, jer zaista jest.

Ja se slažem sa dijelom članka, kraj. Koliko sam ja shvatio, Hrvati imaju malo previše nekad prekvalificiranih ljudi. Vjerujem da ima posla za ljude koji bi radili poslove do 4-5k kn, završivši 3g, a ne sada magistar programskog inžinjerstva. Pa taj nije za pisat projekte, nego ih vodit :) 

...nije zlato sve što sja...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mfrankovic kaže...

Prati ti samo posao.hr pa ćeč biti nezaposlen do kraja života.

To je prvo što sam 'piknuo', evo sad ću po PS-u, pa će situacija biti još gora;

Evo ti službeni izvještaj HZZ-a o slobodnim radnim mjestima po zanimanjima u ožujku 2010. Dakle, ukupno ima prijavljeno slobodno 16.510 radnih mjesta, od kojih sam nabrojao da imaju veze s informatikom je 110. Što je cca 0,6%. Bolje bi ti pasao onaj prosjek s posao.hr od 1%. Ne kenjkati, molim..

Inače sam obrtnik, snalazim se 10-tu godinu s 'samozapošljavanjem' i hvala na dobrim željama..

15 godina
neaktivan

HZZ je mjerodavan po pitanja analize tržišta rada za poludit ... Niti jednoj ozbiljnoj firmi HZZ nije prvi izbor za oglašavanje poslova. To je niškoristi parazit na plaćama zaposlenih, kao i HGK - ja osobno ne poznam nikoga tko je našao posao preko HZZ-a niti ijednu tvrtku kojoj je HGK omogućila išta kvalitetno za redoviti reket koji uzima.

1 0 hvala 0
17 godina
naxeem kaže...
Tko god je IT-ovac i ima bilo kakvu, pa i najmanju mogućnost, toplo savjetujem odlazak iz Hrvatske - otiđite što vas dalje noge nose - dalje od domaćih poslodavaca i ovakvih članaka i gluposti. U Hrvatskoj bi brzo mogla nestati sva proizvodnja, pa tako i ona u IT sektoru i većina će se baviti sistemskom integracijom stranih rješenja i uslužnim IT djelatnostima (hosting nije baš konkurentan, ali integracija, konzalting itd.) osim malobrojnih kriminalnaca koji će u sprezi s političkim lobistima raditi za državu.

Rado bi mi svi van, ali to bas i nije tako lako kako na prvi pogled izgleda... Bez neke dobre veze vani, ili barem neke rodbine vani, neznam bas...

Think locally, act globally...
17 godina
neaktivan
IT ZA SVE kaže...
Do posla je danas generalno teško doći. U IT sektoru sigurno lakše nego drugdje.

(...)

A moja osobna iskustva s pripravnicima su da im se ne da nositi kutije, čistiti računala, puhati u printere, općenito držati odvijač.

Svi su čuli za službeni auto, laptop, mobitel i plaću od barem 10000 kn. A što bi dali za to?

Jednostavno je. Pripravnik je osoba koja mora raditi sve što drugi neće i ne žele. Nekada se to zvalo šegrt, a danas je to sramota.

Kao što rekoh prije, poslodavci bi doktora znanosti za plaću nekvalificiranog radnika.

Sada, koliko je lakše doći do posla, ne znam, s obzirom na činjenicu koliko treba rada i truda za doći i na prosjek, a da ne govorim o izdizanju. Ja mogu reći za sebe da znam dosta, ali to je imalo svoju cijenu u tome da se ne sjećam kada sam spavao duže od 4 sata i tome da sam u posljednjih godinu dana potrošio prosječno mjesečno tisuću kuna na knjige i razne resurse. Sve je pitanje cijene koju netko želi platiti za znanje i iskustvo.

A nije da nisam probao sve raditi: od miješanja betona, prodaje sladoleda, zidanja, servisiranja stotina i stotina printera i računala za razne banke, kodiranja, do vođenja projekata i poslovanja firme - dovoljno iskustva u skoro deset godina da znam da IT industrija apsolutno nije ni blizu tako glamurozna kako neki to žele prikazati i pokušavaju prikazati. - Jedna je stvar biti evanđelist u Microsoftu, Oracleu, a posve druga nešto uistinu i raditi.

Tužna je činjenica da su naši fakulteti toliko loši da na kraju u 90% slučajeva izbacuju inženjere nesposobne za bilo kakav praktični rad kojima treba pola godine zagrijavanja za tech/projekt (i to ako imaju nekakvo background znanje), u vrijeme kada projekti toliko traju, a rokovi su upola toliki. Iz tog razloga nitko od privatnika ne može sebi priuštiti pripravnike izašle s naših fakseva koji nisu samostalno proveli noći učeći i radeći. Pripravnike može sebi priuštiti samo ogroman tromi gigant poput Siemensa kojemu je svejedno zapošljava li pedeset ili stotinu radnika koji imaju dnevno opterećenje od pola sata u kontrastu s privatničkih šest do osam sati efektivnog rada; u Siemensu prvih mjeseci dnevno složiš dvije forme na podlogu dnevno, educiraš se u radno vrijeme, doma si doma, a u privatnika završiš projekt paralelno s učenjem.

Da, poslodavci bi ****** a da im ne uđe. Tako mogu samo rotirati desetke i više zaposlenih jer im se nitko neće zadržati kada nauči posao, a neće ni doći onaj tko nešto zna raditi za tri tisuće kuna. Najvjerojatnije će ako i dođe raditi vrlo malo, a vrijeme koristiti maksimalno za neki fušarski angažman. Motivacija je bitna stvar, a naši balkanski poslodavci nikako da shvate ono što vani znaju: najskuplji radnik je nezadovoljan radnik.

IT ZA SVE kaže...

@naxeem

Sabor je tvoja bojišnica

Sabor bi bio dobra ideja da mislim da je nešto moguće napraviti, ali za doći do Sabora moraš se popeti kroz stranačke kanale gazeći i rušeći pred sobom postajući pritom daleko lošija osoba od one kakva kreneš, a takav kasnije više nisi koristan nizašto.

IT ZA SVE kaže...

Siemens je nedavno otpuštao istina, ali sam čuo da su i davali otpremnine, ne male za hrvatske prilike

Nisu otpustili sve, dakle neki su ipak ostali. Zapitaj se zašto ti nisi bio među njima?

Nikada nisam radio za Siemens niti imam namjeru niti me zanima. Ne znam odakle ti to da sam "trebao ostati u Siemensa ili dobiti otpremninu", jer nikada nisam ni radio ništa ozbiljno u Hrvatskoj.

Svejedno, Siemens koji otpušta ne čini mi se kao perspektivna kompanija osim ako nisi apsolutni početnik kojemu je ionako svejedno, a Siemens daje odlično iskustvo i može biti i odskočna daska s obzirom da je moderniziraniji od Ericssona.

IT ZA SVE kaže...

Ali mala napomena, Konzum je na Linuxu, a prije 8 godina su na tržištu pobrali sve što je znalo išta o Linuxu. Da li se nešto promijenilo ne znam.

Zar nismo zaključili da je Konzumov web/shop napravila VIPDATA? VIPDATA nije dio Konzuma. Zašto bi uopće Konzum imao vlastiti IT odjel, a VIPDATI povjerio izradu weba?

zbuzanic kaže...
(...)
Osobno 90% stvari sam naučio sam kod kuće i to vrlo široki spektar stvari. Ostatak sitnica detalja i posebnosti koje doma nisam mogao isprobati sam naučio u firmi od drugih kolega.
(...)
Nitko vam ne brani da se javite na oglas koji traži npr. tri godine iskustva (ja jesam!). Ako smatraš da si dovoljno iskusan izađi sa prijedlogom da ti daju tri mjeseca probni rok pa se dokaži.

Odličan post. Posljednja rečenica je, doduše, malo problematična. Naime, teško je da će te netko primiti ako nemaš dobar CV iza sebe, jer si preskup kao pripravnik i ne možeš uskočiti u projekt, a to ne u većini slučajeva nužno.

Gledam po kolegi s faksa kako je zapravo najveći problem svježih inženjera nedostatak motivacije - ti ljudi ne znaju što bi sa sobom i gdje da počnu pa gube vrijeme i oštrinu za rad.

Monk3 kaže...

-> jedna od palog(pada predmete) FERovca

Mene samo iskreno brine kaj je sa bolonjcima koji neće upisat diplomski, nego će tražit posao nakon treće godine studija? Čuo sam za par primjera koji su našli posao...sad ova vremena...mogu mislit kak je teško, jer zaista jest.

Ja se slažem sa dijelom članka, kraj. Koliko sam ja shvatio, Hrvati imaju malo previše nekad prekvalificiranih ljudi. Vjerujem da ima posla za ljude koji bi radili poslove do 4-5k kn, završivši 3g, a ne sada magistar programskog inžinjerstva. Pa taj nije za pisat projekte, nego ih vodit :) 

Problem je što (dobro si primijetio prekvalificirane) ovi prekvalificirani nemaju posla jer su preskupi i nepotrebni u mnogim slučajevima jer se većina poslodavaca želi što brže riješiti projekta sa što manjim troškovima.

Zgodna je anegdota kako je jedan programer (iskusan) dobio otkaz u domaćoj firmi nakon što je ekipa shvatila da aplikaciji ne treba nikakvo održavanje i da su dva od tri klijenta odustali od plaćanja mjesečnog održavanja od pet tisuća kuna (jer im ne treba). Pad stalnih prihoda za 66% doveo je skoro firmu na koljena, jer ta firma kao i mnoge druge u nas živi od "održavanja" prastarog softvera koji često namjerno ne radi kako treba.

I inače je postalo smiješno kako poslodavci traže programere. Frend koji ima firmu zaposlene traži na način da ih mijenja sve dok ne nađe najmanji zajednički višekratnik za a) minimalnu cifru koju mu mora platiti (2800kn+ eventualno kuverta do 3500) i b) minimalna količina inteligencije i sposobnosti da taj "programer" c/p metodom i "google c/p" metodom dovrši posao s najviše 100% kašnjenja.

Za razliku od toga stranci (barem oni s kojima sam imao prilike raditi) plate unutar 24 sata od dogovorenog, plate cifre u cjelosti, plate pošteno i cijene znanje i kvalitetu čak i na uštrb cijene.

Nije naš najveći problem stanja u državi sadržan isključivo u vlasti, već dobar dio problema (veći) dolazi od "našeg" mentaliteta balkanca i to indoktriniranog komunističkim radničkim statusom i samoupravljačkim mehanizmima rada od 40 godina od 8 do 4 u minimalnoj količini stvarnog rada, a s poslodavčeve strane plaćanja minimalno da nema problema sa zakonom - mentaliteta koji je jasno, problematičan za okružje u kojem ćemo se naći ulaskom u EU.

IT ZA SVE kaže...

Otvaranje obrta je 500 kn a dalje...

Obrt je prevelika opasnost. D.o.o. svakako. Nešto skuplje, ali daleko bolja opcija u današnjem nestabilnom gospodarstvu u kojem od nikoga ne možeš ništa na platiti.

SupremeCommander kaže...

Rado bi mi svi van, ali to bas i nije tako lako kako na prvi pogled izgleda... Bez neke dobre veze vani, ili barem neke rodbine vani, neznam bas...

Za vani ti treba znanje i maleni poticaj. Nije lako, ali je svakako preporuka ako se može.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2010 0:56 (naxeem).
15 godina
neaktivan
Ma ljudi, ne znan oko čega se svađate, cila država je u k****. Naravno da nema posla kad propadaju sve grane industrije, a IT industrije je samo podrška tim granama koje su već propale. NAravno, uvik će bit mista za sposobne i one koji se dobro ulizuju.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
NiksaM kaže...

HZZ je mjerodavan po pitanja analize tržišta rada za poludit ... Niti jednoj ozbiljnoj firmi HZZ nije prvi izbor za oglašavanje poslova. To je niškoristi parazit na plaćama zaposlenih, kao i HGK - ja osobno ne poznam nikoga tko je našao posao preko HZZ-a niti ijednu tvrtku kojoj je HGK omogućila išta kvalitetno za redoviti reket koji uzima.

E j.baj ga, nije dobro s mojposao.hr, nije dobro s posao.hr niti hzz-a. Šta je onda relevantno, plavi oglasnik?

A HGK mi je naročito draga, zapravo se uopće ne sjećam da sam se učlanio u tu organizaciju, ali uredno mi šalju uplatnice. Ali zato dobijem cca 2 x godišnje obrtničke novine. Hura..

Ma kako lako do posla, kakvi su to gluposti? U ožujku je bilo cca 318.000 nezaposlenih i ako je 1% računalnih operatera, programera, administratora, itd. ili skupnim nazivom informatičara, a istodobno se traži na moj posao cca 50, posao cca 30 i hzz cca 110 i neka ih je još toliko po drugim oglašavanjima, to je cca 400. Na svakog sretnika koji nađe posao, devet njih neće..

Naravno da će najbolji naći posao, ali realno je situacija loša, nelikvidnost je velika, gospodarstvo je u banani i niti najmanje nije lako u takvoj situaciji naći posao. A ne vidim niti jedan doakz da bi to informatičarima bilo lakše..

17 godina
neaktivan

Problem je i onima koji imaju posla naplatiti taj svoj posao. Klijenti jednostavno ne plaćaju, a to vodi u začarani krug.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Ma normalno da ide sve kvragu kad se ne ulaže u projekte i ne potiče razvoj, nego se samo posuđuje lova i to da se namiri umorovljenike i plaće. Uglavnom pretaću novac iz šupljeg u prazno. A dokle će ovako ne znam. Vjerovatno dok ne budemo u tolikom dugu da ga više nećemo moći otplatiti i država propadne.

Sometime the best defense is to attack!
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2010 7:44 (Hummer).

1 0 hvala 0
17 godina
segregator kaže...
zbuzanic kaže...

Glupost, te tri stvari su informatičaru omča oko vrata, i većina nakon par godina skuži da biti rob posla 24/7 i nije tako sjajna stvar

Pročitaj oveći post ispod. Sve ovisi na koji način i pod kojim uvjetima dobiješ te stvari. Moj radni dan započinje u 08:00, završava u 16:00 sa pauzom od 30 minuta. Ako dođeš u 07:00 ideš u 15:00, ako ostaneš duže, sutra otiđi ranije. Ako treba odraditi subotu, imaš slobodan dan. Ako se radi nedjelja plaća se satnica x 2 ili koliko već.

Znam da zvuči ludo, ali tako je. Ni ja nisam mogao vjerovati da takvo nešto postoji. Eh da, što se tiče mobitela, nisam dužan javljati se na njega prije i poslije radnog vremena. A ako me i zovu zovu (što je jednom u tri mjeseca) zovu da me pitaju da li želim odraditi nešto za dobru satnicu ili je neka katastrofa izbila u firmi pa ako si želim natuć satnicu.

Inače postoji dežurni mobitel na koje nas klijenti maltretiraju i u 03:00, ali kada uzmeš taj mobitel dobivaš ekstra bonus. Toliki da ti se isplati da te zovu u tri ujutro :) Ali, fora je da ga svatko ima po tjedan dana ili ga uopće ne trebaš uzeti. Ono, sve je stvar dogovora. Ja ga recimo ne želim jer imam bebu, a i nisam baš u takvoj gabuli.

Na laptopu imam svu dokumentaciju, komunikacija je gtalk/skype, mobitel sve rijeđe i kažem, ja ga u 16:00 ugasim i to je to.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2010 10:45 (zbuzanic).
16 godina
neaktivan

Lako do posla može se jedino preko veze. Firme daju lažne natječaje za posao, samo reda radi da bi bilo sve po propisima , a na kraju zaposle nekoga preko veze ili nekoga tko vec radi za njih honorarno pa ga samo prebace da bude prijavljen. Mršti se

Commodore 64 , 0.985MHz , 64Kb RAM, VIC II 6567/8567(PAL)
Moj PC  
3 1 hvala 0
17 godina
IT ZA SVE kaže...

Ja sam radio u Siemensu i dobio otkaz. I sada cu ti reci zasto nisam bio medju onima koji su "ipak ostali". Nisam bio shef. Voditelji grupa su bili oni sa duljim radnim iskustvom (zapravo, to je bio i primarni razlog zasto netko postane voditelj grupe, ne nuzno znanje, nego koliko je dugo bio u Siemensu). Njihove otpremnine bi bile daleko vece pa je bilo jeftinije ostaviti ih unutra, otkaze su dobili oni sa 2-3 godine u Siemensu. Zapravo to tehnicki nije tocno. Nismo dobili otkaze nego smo ih dali. Dobili smo izbor otpremnina i sporazumni prestanak radnog odnosa (tj. da mi damo otkaz) ili pedala i zakonom propisani minimum. Naravno, Siemensu to bolje pase, ako se ne varam, ako oni daju otkaz onda sljedecih pola godine - godinu ne smiju primiti nekoga sa tim profilom, zasto su davali otkaze ako im to treba, ovako oni imaju ciste ruke.

Nije sve tako lijepo kako to neki zele predstaviti. Dobili samo na staru godinu mail od "velikog" shefa da vise nemamo projekt. Kada smo se poslije nove godine vratili bilo je "nema problema" naci ce se nesto, nitko nece dobiti otkaz. Trebalo je jos rjesiti neke stvari, rastaviti lab i slicne poslove. Cim smo to sve obavili (doslovno) se situacija kristalizirala i vise nije bilo "nema problema" nego "imate tjedan dana da odlucite da li cete prihvatiti sporazumni prestanak ili cete dobiti otkaz"...

IT ZA SVE kaže...

@Solo761

Moraš znati sve o procesima i optimizaciji, te imati organizacijske i leadership kvalitete.

Mislim, OK je on kao osoba, ali ne zna on o IT-u skoro nista osim gdje stisnuti da se komp upali i dvoklik na exe da nesto pokrene ili instalira. Mislim da bi IT konzultant ipak trebao imati barem neko osnovno znanje o IT-u. Meni to nekako nije osoba koja misli da se moze javljati na oglase koji traze windows system administratora jer mu to izgleda jednostavno, pa to je samo klikanje u windowsima, a nema pojma uopce sto je active directory.

17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
naxeem kaže...
Tko god je IT-ovac i ima bilo kakvu, pa i najmanju mogućnost, toplo savjetujem odlazak iz Hrvatske - otiđite što vas dalje noge nose - dalje od domaćih poslodavaca i ovakvih članaka i gluposti. U Hrvatskoj bi brzo mogla nestati sva proizvodnja, pa tako i ona u IT sektoru i većina će se baviti sistemskom integracijom stranih rješenja i uslužnim IT djelatnostima (hosting nije baš konkurentan, ali integracija, konzalting itd.) osim malobrojnih kriminalnaca koji će u sprezi s političkim lobistima raditi za državu.

Ja sam "vani" vec preko osam godina. Ne treba nit veza nit rodbina, treba petlja. Zadnje cetiri radim u IT i je, pocnes od metle i tako to krene dok stjeces iskustvo i radis svoj posao. Veze i rodbinu ostavi doma. Referenca (iskustvo) i preporuka svakako puno pomaze jer svi radije zaposle nekoga za koga vec znaju da zna posao i dobro radi, no to nije nuzno.Problem sada je da je i "vani" sada kriza i rezu se budzeti i ima manje posla i za manje novaca no posla za iskusne ljude i dalje ima. Cini mi se da najvise trpe pripravnici, ljudi s malo iskustva, i ljudi u nekakavom middle managementu koji su izgubili "hands on" znanje (jer se bave uglavnom administracijom) a opet nisu dovoljno visoko da ostanu.

17 godina
protjeran
kostolomac kaže...
HCSC kaže...

Ovo je najjače:

"kako su hrvatski IT stručnjaci skupi, ponajviše zbog visokih državnih davanja, te stoga nekonkurentni u regiji."

Pa ovo  je živa istina, i ne samo IT stručnjaci nego se to odnosi i na ostala zanimanja, np. na netto plaću od 5000 kn poslodavac mora platiti još 3500 kn državi raznorazne doprinose itd... Pa si ''ti'' sad izračunaj ako neki iskusniji IT stručnjak ima netto  plaću od cca 8000-10000 kn kolko love treba  platit državi .Namigiva

Kako su Šveđani riješili problem konkurencije u regiji s obzirom na velike poreze? Dobra je to fora "nekonkurentni u regionu", glavno da menađerija skuplja bonuse otpuštanjem viška "radnih resursa". Kapitalisti outsourcaju posao u Indiju i Kinu (zanemarimo sada koliko su oni bolji ili jednaki u informatičkom znanju), gdje ih plaćaju za kikiriki i šaku riže, dok u matičnim zemljama traže od svojih ljudi snižavanje plaća i standarda da bi bili "konkurentni" u novim "izazovima", naravno usput dovedu radnu snagu iz bivših kolonija ili "zemalja u razvoju" da i na taj način prisile domaće radnike na "konkurentnost" to jest, smanjivanje plaća, zbog jeftine konkurencije.

Državni tajnik Ruđer Friganović apelirao je da "prestanemo biti majstori improvizacije"

Koliko to ima naša država državnih tajnika? Čuj njega, došao soliti pamet da "prestanemo biti majstori improvizacije". Ako je netko majstor improvizacije i prodavanja magle, onda je to Jaca i njezina ekipa. A svaka njezina improvizacija će nas skupo koštati.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2010 11:46 (the_tux).
17 godina
Igor101 kaže...

Ja sam "vani" vec preko osam godina. Ne treba nit veza nit rodbina, treba petlja. Zadnje cetiri radim u IT i je, pocnes od metle i tako to krene dok stjeces iskustvo i radis svoj posao. Veze i rodbinu ostavi doma. Referenca (iskustvo) i preporuka svakako puno pomaze jer svi radije zaposle nekoga za koga vec znaju da zna posao i dobro radi, no to nije nuzno.Problem sada je da je i "vani" sada kriza i rezu se budzeti i ima manje posla i za manje novaca no posla za iskusne ljude i dalje ima. Cini mi se da najvise trpe pripravnici, ljudi s malo iskustva, i ljudi u nekakavom middle managementu koji su izgubili "hands on" znanje (jer se bave uglavnom administracijom) a opet nisu dovoljno visoko da ostanu.

Ajd ako nije tajna opisi malo na koji nacin si dosao van... 

Think locally, act globally...
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.4.2010 11:46 (SupremeCommander).
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
Igor101 kaže...

Ajd ako nije tajna opisi malo na koji nacin si dosao van... 

Javio sam se na natjecaj, kupio kartu za avion, otisao na interview, dobio posao. Najveci problem je naci nekoga kome nije problem aplicirati za tvoju radnu dozvolu, prva je problem. Obicno ili te bas zele jer ne mogu naci nekog tvog profila, ili te manje plate da im se isplati gnjaviti se s tim, ili oboje ko u mom slucaju. No, promijenis posao nakon nekog vremena ako nisi zadovoljan i to se isplati. No, i to je sada puno teze jer je i vani manje posla. No, mi smo i dalje imali Talijana iz Napulja na razgovoru na posao jer se nitko od lokalnih nije javio. Svakako nije kao sto je bilo prije par godina.

16 godina
neaktivan

Ova tema je postala mjesto gdje ljudi mogu same sebe prikazivati kao radnike, govoreći su dosad sve naučili, sve znaju.

Mislim da je tema komentar na članak, da li zbilja mladi ljudi (tj. pripravnici) jednostavno nađu posao, kao što tekst navodi?! Može li odgovor na ovo pitanje?

A ne evo mene, sve znam, država ne valja, posla ko u priči, ali vi ga nećete.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
naxeem kaže..
IT ZA SVE kaže...

@naxeem

Sabor je tvoja bojišnica

Sabor bi bio dobra ideja da mislim da je nešto moguće napraviti, ali za doći do Sabora moraš se popeti kroz stranačke kanale gazeći i rušeći pred sobom postajući pritom daleko lošija osoba od one kakva kreneš, a takav kasnije više nisi koristan nizašto.

IT ZA SVE kaže...

Nikada nisam radio za Siemens niti imam namjeru niti me zanima. Ne znam odakle ti to da sam "trebao ostati u Siemensa ili dobiti otpremninu", jer nikada nisam ni radio ništa ozbiljno u Hrvatskoj.

Svejedno, Siemens koji otpušta ne čini mi se kao perspektivna kompanija osim ako nisi apsolutni početnik kojemu je ionako svejedno, a Siemens daje odlično iskustvo i može biti i odskočna daska s obzirom da je moderniziraniji od Ericssona.

IT ZA SVE kaže...

Zar nismo zaključili da je Konzumov web/shop napravila VIPDATA? VIPDATA nije dio Konzuma. Zašto bi uopće Konzum imao vlastiti IT odjel, a VIPDATI povjerio izradu weba?

@naxeem

Kao prvo isprika jer sam te krivo povezao sa Siemensom. Kako mi je malo gužva onda sam preletio tko je napisao što.

Ipak ostajem pri svome da oni koji su dobili otkaz (osim ako se nije ugasio cijeli tim) trebaju razmisliti zašto su baš oni na "listi za odstrel"

Sabor vjerojatno iskvari čovjeka, no ako si svoj teško da te netko može "nagovoriti" na "krivi put". To stoji kod tvoje teze "balkanskog mentaliteta". Složiti ću se s tobom da tu ima i djela socijalističkog samoupravljanja, i svega ostalog, ali to nije tema vezana uz članak. Uz neku pivu sigurno je.

Ako osnujemo stranku Ljubo bi nam sigurno mogao biti maskota. Mozak mu radi ... binarno.

To što je konzumu web-shop napravila VIPDATA nema nikakve veze sa IT odjelom. Bez obzira na broj ljudi u IT odjelu trebalo bi uzeti u obzir da ti ljudi maju neka druga zaduženja. Ako i znaju raditi veb stranice i napraviti web shop pitanje je da li je bilo jeftinije outsorcati to ili dati lokalnom IT-u. Takvo razmišljanje (stav ili kako god hoćeš) se inače naziva IT GOVERNANCE. Većina IT odjela tome teži.

To što ne radiš u Hrvatskoj, pohvalno je. Znači prilike za raditi "vani" postoje. Jedno malo pitanje: porez plaćaš gdje??? Ako ga ne plaćaš molim te ne kukaj o tome da li je grozno ili nije. Djelim tvoje mišljenje da je katastrofa, ali dobar dio moje plaće ostaje ipak ovdje, za džeparac saboru.

Kao što rekoh vanjskopolitičke i unutarnjopolitičke teme, možemo uz pivo.

"Netko je rekao da je istina u pivi"

16 godina
neaktivan
Smooth Operator kaže...

Ova tema je postala mjesto gdje ljudi mogu same sebe prikazivati kao radnike, govoreći su dosad sve naučili, sve znaju.

Mislim da je tema komentar na članak, da li zbilja mladi ljudi (tj. pripravnici) jednostavno nađu posao, kao što tekst navodi?! Može li odgovor na ovo pitanje?

A ne evo mene, sve znam, država ne valja, posla ko u priči, ali vi ga nećete.

Kao što rekoh prije, ovisno iz kojeg kuta gledaš

Ako promatramo sve ostalo prootiv IT sektora, da mogu. Ako očekujemo prvi mail i CV i posao je moj, nikako. To ima samo kod braće Grimm.

I da, ako su spremni raditi. A ne doći sa razmišljanjem plaću bi barem 8k, auto, laptop, mobitel bez limita, i biram što radim. S tim stavom se može, možda do parka na klupicu pa po Peristilu.

16 godina
neaktivan
Solo761 kaže...
IT ZA SVE kaže...

Ja sam radio u Siemensu i dobio otkaz. I sada cu ti reci zasto nisam bio medju onima koji su "ipak ostali". Nisam bio shef. Voditelji grupa su bili oni sa duljim radnim iskustvom (zapravo, to je bio i primarni razlog zasto netko postane voditelj grupe, ne nuzno znanje, nego koliko je dugo bio u Siemensu). Njihove otpremnine bi bile daleko vece pa je bilo jeftinije ostaviti ih unutra, otkaze su dobili oni sa 2-3 godine u Siemensu. Zapravo to tehnicki nije tocno. Nismo dobili otkaze nego smo ih dali. Dobili smo izbor otpremnina i sporazumni prestanak radnog odnosa (tj. da mi damo otkaz) ili pedala i zakonom propisani minimum. Naravno, Siemensu to bolje pase, ako se ne varam, ako oni daju otkaz onda sljedecih pola godine - godinu ne smiju primiti nekoga sa tim profilom, zasto su davali otkaze ako im to treba, ovako oni imaju ciste ruke.

Nije sve tako lijepo kako to neki zele predstaviti. Dobili samo na staru godinu mail od "velikog" shefa da vise nemamo projekt. Kada smo se poslije nove godine vratili bilo je "nema problema" naci ce se nesto, nitko nece dobiti otkaz. Trebalo je jos rjesiti neke stvari, rastaviti lab i slicne poslove. Cim smo to sve obavili (doslovno) se situacija kristalizirala i vise nije bilo "nema problema" nego "imate tjedan dana da odlucite da li cete prihvatiti sporazumni prestanak ili cete dobiti otkaz"...

IT ZA SVE kaže...

@Solo761

Mislim, OK je on kao osoba, ali ne zna on o IT-u skoro nista osim gdje stisnuti da se komp upali i dvoklik na exe da nesto pokrene ili instalira. Mislim da bi IT konzultant ipak trebao imati barem neko osnovno znanje o IT-u. Meni to nekako nije osoba koja misli da se moze javljati na oglase koji traze windows system administratora jer mu to izgleda jednostavno, pa to je samo klikanje u windowsima, a nema pojma uopce sto je active directory.

Ne ulazim u Siemensove interne procedure za napredak, mogučnosti koliko vidim ima.

To što je netko "shef" ili ne nije sigurnost da neće dobiti otkaz. Logično je gledati da se uštedi, makar i na otprenminama, ali nelogično je ostaviti nekoga samo radi "staža" a kvalitetnijoj i produktivnijoj osobi dati otkaz. To je trošak a ne ušteda. A ti si dobio otkaz radi "uštede" odnosno smanjenja posla a ne radi povrede radnog odnosa.

Vidljivo mi je i da nikada nisi bio šef, niti rukovodio nekim timom. To je težak i odgovoran posao, nije to baš samo "sufranje i zeka" cijeli dan. Za to se ne dobiva plača. Osim toga "shef" je osoba koja je na stepenici više i sukladno tome "dalje vidi". Pretpostavljam da i "veliki shef" ima svog "shefa". Divno je raditi u velikom koncernu među par tisuća ljudi, no jasno je da njih kriza puno prije zahvati nego male

Što se tiče IT konzultanta, rekoh ti prije. On nije osoba za Point & Click. On treba dobro poznavati procese i njihovu optimizaciju, a ne klik i dvoklik. Ako poznaje klik i dvoklik super, a ako ne nikom ništa. Ako pak misli da poznaje onda je lud, i treba mu zabraniti pristup tipkovnici. Jer najopasniji su oni koji misle da znaju.

17 godina
neaktivan

Jer najopasniji su oni koji misle da znaju.

Amen!

Opinion is like an asshole, everybody has one! - Inspector Callahan AKA Dirty Harry
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pozicija IT konzultanta prilično je kompeksna i zahtijeva i tehničko i menadžersko znanje, ali i dobru procjenu i iskustvo... Nije to baš "obući odijelo i seruckati".

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice