Po meni: ako niste programer, odvjetnik ili nešto slično, ako ne radite neki posao koji zahtijeva mnogo pristupanja informacijama u konstantnom pokretu, smartphonei su čisto bacanje novca.
Baš ovi koji ne spadaju u grupu zanimanja koju si nabrojao čine mainstream potrošača i na njima se ostvaruje najveći profit. Primjera radi, poznat mi je slučaj roditelja koji djeci za odličan uspjeh u srednjoj školi kao nagradu daruju iPhone 6 i S6. Djeca ne znaju što mogu ti uređaji ali su čuli za njih i veoma je cool imati ih.
Zašto? Što ako ne koristiš mobitel za neku "pametnu" stvar ne treba ti smartphone? Trebaš se zadovoljiti nečim bezveznim i što ti se možda ne sviđa samo zato što ga ne koristiš za sve što je on namjenjen? Slažem se da roditelji pretjeruju ako klincim kupuju flagshipe ali svi ostali ako si kupe iPhone 6, S6 ili M9 nisu bacili novac ako njima to vrijedi njhove kupnje. Relativno je to što je bacanje novca, a što ne. Privatno imam iPhone 6 i koristim ga za pozive, poruke, surfanje, fotkanje i Hearthstone to je apsolutno sve što radim na njemu. Ne smatram da sam bacio novac kada sam ga kupio jer mi se sviđa kako izgleda, sviđa mi se iOS i telefon u kompletu i nije mi žao što sam ga kupio (neki će reći i preplatio). Poslovno imam Galaxy A3, zgodan uređaj, a njega koristim samo za pozove i čitanje mailova kad nisam u uredu. I to je sve, mogao sam imati bilo koji mobitel onda koji ima internet i to je to. Ali nitko neće kupiti mobitel koji nema dobar hardver, kameru, dosta interne memorije. Takva su vremena.