mi smo toliko skupi da boli glava
Nismo baš toliko skupi. Sve ovisi o tome što ti točno treba.
mi smo toliko skupi da boli glava
Nismo baš toliko skupi. Sve ovisi o tome što ti točno treba.
1. Ograničeno trajanje bonova je idiotizam - kao da daš banci lovu i oni ti kažu ako ne potrošiš u godinu dana te novce s računa, mi ćemo ti ih uzeti, dakle, to nije lopovski, ili nepošteno, već doslovno kretenski - ako postoji bon od 1kn, on bi trebao trajati dok ga ne potrošiš i nema isprike da tako ne bude
2. Cijena telekomunikacijskih usluga u Hrv je među jeftinijima (za ekvivalentne usluge) u razvijenim zemljama (EU - SAD - Kanada)... (ako tko planira popljuvati ovu izjavu, neka najprije ode na stranice bilo kojeg operatora u tim državama i nađe uslugu koja je dostupna u RH i usporedi cijenu)
ovak, s pod broj 1 se slazem u potpunosti i to zdusno podrzavam
pod broj dva: kazes cijena TLK usluga u HR je medju jeftinijima? opet slusas floskule iz telekom sektora. mi smo toliko skupi da boli glava, vec sam pisao jednom prilikom da u njemackoj (kad vec spominjes EU) kao jednoj od najrazvijenijih zemalja EU poziv iz mobilne mreze blau.de u fiksnu HR mrezu kosta 0,09€ (recimo da je to 0,70kn (mozda malo vise/manje al da ne racunam u lipu)), a mene na bonbonu minuta poziva kosta 0,88kn ili 0,11€, tu naravno govorimo o medjunarodnom pozivu kad je u pitanju blau.de a o nacionalnom pozivu kad je pitanje o bonbonu (medjunarodni pozivi su oko 5,00kn/min prema DE u bonbonu), s time da i lokalno kod njih unutar DE mreza fiksnih i mobilnih je cijena 0,09€ sa poziv/sms
Postoji i mreza Lebara kojoj je poziv u HR fiksnu mrezu 0,01€ ali ima uspostavu poziva od 0,15€ (sto je jos uvijek jeftinije nego kod nas na bonove u osnovnim tarifama (jer i ovo je osnovna tarifa)
Tako da sto se pojedinih zemalja u EU nisi informiran (za druge zemlje nisam gledao, ali pretpostavljam da je jeftinije ili isto kao u DE)
Tebe na BonBonu? Skoro svaki fiksni operator u HR ima tarifu u kojoj su pozivi prema kompletnoj fiksnoj mreži u EU 20-ak lp/min...nađi mi koliko takav paket dođe negdje vani. Flat mobilna tarifa je kod VIP-a 100kn/mj uz ugovor, bez ugovora 150kn/mj (ostali operatori imaju neku varijatu takve tarife po sličnim cijenama, koliko to vani košta?)
evo na brzinu 2 najskuplja paketa kod 2 operatora
Iskon.TRIO Star 50/10
339,99 kn/mj.
uz ugovor na 24 mj.
Naruči
TV Fun - najbolji filmski, sportski i dokumentarni kanali
Iskon.Snimalica
flat internet do 50 Mbps/10 Mbps (min. brzina 35 Mbps)
najam modema
1 međunarodni friend broj
1500 min. poziva prema EU
1500 min. u nacionalnim fiksnim mrežama
500 min. u nacionalnim mobilnim mrežama
telefonska linija
H1telekom - TV + TEL + turboNET 50/15
369,00 kn
TELEFON
1000 minuta prema nacionalnim fiksnim mrežama za 0,00 kn/min
500 minuta prema EU fiksnim mrežama za 0,28 kn/min
500 minuta pozivi prema
2 friends broja za 0,28 kn/min
Prikaz broja (CLIP) uključen
INTERNET
Brzina do 50/15 Mbps
Neograničeni (FLAT) promet
Mogućnost povećanja brzine do 50 Mbps
Do 3 GB prostora na ShaljiDalje.hr
TELEVIZIJA
Osnovni paket sa 64 + 4 TV i 20 radijskih kanala
SportKlub paket s 4 kanala
Napredno H1 TV sučelje
FB, YT, vremenska prognoza i radio na TV-u
Besplatna Snimalica
H1 univerzalni daljanski upravljač na mobitelu/tabletu
H1TV GO na pametnom mobitelu/tabletu
Videoteka
da mene na bonbonu, kaj je tu cudno? i na kraju govorimo o mobilnoj komunikaciji cijelo vrijeme, a ne o fiksnoj. trazio si bio primjer cijena iz EU dao sam.
da mene na bonbonu, kaj je tu cudno? i na kraju govorimo o mobilnoj komunikaciji cijelo vrijeme, a ne o fiksnoj. trazio si bio primjer cijena iz EU dao sam.
Ne pričamo o mobilnoj komunikaciji, od kud ti to? Pravila su za sve. Dao sam ti primjer i VIP pretplate (a sličnu tarifu imaju skoro svi operatori). Koliko takve tarife (mobilne i fiksne) dođu vani?
EDIT:
Tebe na bonbonu zato jer si dao primjer tarife koja je specifično povoljna za neke stvari, a sve ostalo skupa i zato jer si ju uzeo kao relevantnu za kompletnu telefoniju u HR (što nije niti blizu). Isto tako si naveo cijene poziva za njemačku mrežu, ali nisi naveo cijenu tarife mj.
Ne pričamo o mobilnoj komunikaciji, od kud ti to? Pravila su za sve. Dao sam ti primjer i VIP pretplate (a sličnu tarifu imaju skoro svi operatori). Koliko takve tarife (mobilne i fiksne) dođu vani?
EDIT:
Tebe na bonbonu zato jer si dao primjer tarife koja je specifično povoljna za neke stvari, a sve ostalo skupa i zato jer si ju uzeo kao relevantnu za kompletnu telefoniju u HR (što nije niti blizu). Isto tako si naveo cijene poziva za njemačku mrežu, ali nisi naveo cijenu tarife mj.
njemacka mreza prepaid, bez aktivacije opcija osnovna tarifa. znaci gledamo bez nekih pretplata i slicno pikni karticu i vozi (ili prvo aktiviraj-registriraj pa vozi u slucaju DE)
a za ostalo pa koristi google.
EDIT:
ali recimo u fiksnoj mrezi kaber deutschland
100/6 Mbit/s, do 37HD kanala, 100 digitalnih kanala, videoteka i mediateka, flat rate voice flat u fiksne mreze (njemacke) 29,99/24 mjeseca od 25og mjeseca 49,99
a mobitel recimo fonic.de
24,99€/mjesec flat voice i sms u sve njemacke mreze (fikse i mobilne) flat interned 500MB po 7,2Mbit/s onda 64kbit/s pozivi u sve europske fiksne mreze 0,09€ (zapamti to je medjunarodni poziv s mobitela koji kosta toliko)
da ne trazim dalje, dalje ti je google prijatelj
EDIT:
njemacka mreza prepaid, bez aktivacije opcija osnovna tarifa. znaci gledamo bez nekih pretplata i slicno pikni karticu i vozi (ili prvo aktiviraj-registriraj pa vozi u slucaju DE)
a za ostalo pa koristi google.
EDIT:
ali recimo u fiksnoj mrezi kaber deutschland
100/6 Mbit/s, do 37HD kanala, 100 digitalnih kanala, videoteka i mediateka, flat rate voice flat u fiksne mreze (njemacke) 29,99/24 mjeseca od 25og mjeseca 49,99
a mobitel recimo fonic.de
24,99€/mjesec flat voice i sms u sve njemacke mreze (fikse i mobilne) flat interned 500MB po 7,2Mbit/s onda 64kbit/s pozivi u sve europske fiksne mreze 0,09€ (zapamti to je medjunarodni poziv s mobitela koji kosta toliko)
da ne trazim dalje, dalje ti je google prijatelj
I to je povoljnije, ili kvalitetnije od onoga kod nas?
ti il ne citas, il ne razumijes sto pise ja zbilja ne znam sto od to dvoje....
ti il ne citas, il ne razumijes sto pise ja zbilja ne znam sto od to dvoje....
Pravim se blesav, jer se ti praviš blesav...uspoređuj ekvivalentne pakete optika - optika, adsl - adsl, vdsl - vdsl
oni prije paketi koje sam naveo su najskuplji kod ona 2 operatora, ali imaju besplatne pozive prema nacionalnim mobilnim i fiksnim mrežama, te besplatno prema eu, a ti staviš paket na optici slične cijene s puno manje razgovora (nema uključeno prema eu)...s tim da skoro iste pakete s nešto manjom brzinom imaš za 250kn (ne zaboravi da je to preko bakra)
amis i b-net imaju optiku i slične cijene paketa kao navedeni...
uglavnom, hr cijene su niže, ili usporedive s onima vani, a navodno je krenuo projekt nacionalne optičke mreže. možda smo nekad bili skuplji, ali to definitivno nije slučaj zadnje 2 godine. bratić mi u kanadi, širi centar torronta, plaća oko 50$ samo 10Mbps flat adsl (optika mu nije dostupna), ja za 280 kn imam 10/1 Mbps, programe na 2 tv-a i flat razgovore prema fiksnim i mob brojevima...ista cijena, a usluga neusporediva, centar torronta nasuprot "mrduše donje"...
usporedi standard npr DE, CAN i mrdose donje pa onda usporedjuj, nemoj pretvarat iznose iz €, CAD u HRK i obratno nego samo iznose.
ovakav je primjer = prosjecni gradjanin mrdose donje ima prosjecnu (realnu ne statisticku) placu od 2500 novcanih jedinica
prosjecni gradjanin Njemacke ima 1800 novcanih jedinica placu prosjecnu naravno
gradjanin mrdose donje placa 10/1 250 novcanih jedinica
gradjanin Njemacke 100/6 50 novcanih jedinica (sad smo pokrili fiksnu telekomunikaciju nebitno o nacinu dobivanja usluge (optika, bakar, zrak))
gradjanin MD (Mrdosa donja) daje 150 novcanih jedinica za mobilnu komunikaciju
gradjanin DE (Njemacka) daje 25 novcanih jedinica za mobilnu komunikaciju
sada mi reci tko je jeftiniji Mrdosa donja ili Njemacka (ne znam kolika je prosjecna realna placa u Kanadi pa o tome necu)
Slažem se u potpunosti, to je upravo, možemo nazvati problem, koji sam planirao navesti u nastavku diskusije - nije problem apsolutne cijene usluga, već standarda. Ne vjerujem da će cijene značajnije padati nego su trenutno, samo će vjerojatno ubacivati dodatne stvari u paket po istoj cijeni.
Do sada nismo niti razgovarali o relativnim cijenama, već o apsolutnim i činjenica je da u hrv ima dovoljno velik izbor operatora i povoljnih paketa, usporedivih sa zemljama o kojima pričamo, čak su apsolutne cijene za ekvivalentne pakete često niže.
Većina korisnika je danas pored svih operatora i dalje na t-com (fiksnoj) i t-mobile (mobilnoj) telefoniji, a oni su najskuplji u hrv i nemaju usporedive pakete s navedenim državama.
Ali definitivno je najveći problem standard, da su primanja kao vani, ne bi bio problem 100-200 kn razlike u cijeni...
Slažem se u potpunosti, to je upravo, možemo nazvati problem, koji sam planirao navesti u nastavku diskusije - nije problem apsolutne cijene usluga, već standarda. Ne vjerujem da će cijene značajnije padati nego su trenutno, samo će vjerojatno ubacivati dodatne stvari u paket po istoj cijeni.
Do sada nismo niti razgovarali o relativnim cijenama, već o apsolutnim i činjenica je da u hrv ima dovoljno velik izbor operatora i povoljnih paketa, usporedivih sa zemljama o kojima pričamo, čak su apsolutne cijene za ekvivalentne pakete često niže.
Većina korisnika je danas pored svih operatora i dalje na t-com (fiksnoj) i t-mobile (mobilnoj) telefoniji, a oni su najskuplji u hrv i nemaju usporedive pakete s navedenim državama.
Ali definitivno je najveći problem standard, da su primanja kao vani, ne bi bio problem 100-200 kn razlike u cijeni...
upravo to, cekao sam da to kazes,kapa dolje za normalnu diskusiju. to kad sam prosle godine tvrdio kod ukidanja rominga da ce mi se vise isplatit uzet njemacki prepaid nego hrvatski, svi su rekli ma to je skupo jos moras roming platit (a kak stvari stoje za cca 10 mjeseci ga vise nece biti osim ako e-komisija da pocek operaterima).
istina je da bi svi, ali bas svi operateri trebali dati vise za novac koji im se daje, ali nece jer ih boli briga.
bas danas sam dobio ponudu za prednarudzbu S6 ili S6 edge uredjaja od DT-a (pretplacen sam na njihov newsletter da gledam cijene) najjeftiniji S6 sa 32GB je 60€ u tarifi od 63€ mjesecno (da za nase pojmove skupa tarifa, al u apsolutnim cijenama goli krastavac) u toj tarifi je net 100/10 3GB po full brzini onda trottle na 64k sva ostala komunikacija voice/sms je flat u sve njemacke mreze. a sam aparat ak se ne varam 700€
ovo sa produljenjem bonova su mnogi od nas cekali :)
premda vidim da dosta ljudi je misljenja ako nisi sposoban potrosit bon od 40kn u 40 dana onda sta ce ti mobitel...meni recimo svi ljudi sa kojima komuniciram su na bonbonu kao i ja i meni su svi pozivi prema njima besplatni, poruke ne koristim a na net se spajam preko wifi-ja, i tako ja sad imam preko 200kn na mobitelu, koje uopce ne trosim, samo skupljam, pa eventualno platim parking il posaljem nekome lovu na racun
Pusti ti što drugi govore. Svatko gleda sebe. Pa i ti gledaj sebe.
Meni će produženje trajanja bona biti važno samo na onim tarifama koje nemaju mjesečnu naknadu za reaktiviranje - npr. revolucija na bonove na tele2. Za sve ostale tarife koje imaju mjesečnu reaktivaciju, ništa se neće promijeniti. Zato se operatori niti ne uzrujavaju previše.
Što ja dobivam doplatom od 100 kuna. Mislim da najviše doplata ima sa 50 ili 100 kuna tako da je operaterima svejedno dužina trajanja ovih malih uplata. Može trajati i godinu dana jer lova brzo ode pa ti opet nadoplati mada vrijedi 3 mjeseca.
Što ja dobivam doplatom od 100 kuna. Mislim da najviše doplata ima sa 50 ili 100 kuna tako da je operaterima svejedno dužina trajanja ovih malih uplata. Može trajati i godinu dana jer lova brzo ode pa ti opet nadoplati mada vrijedi 3 mjeseca.
"Od prvog svibnja ni jedan bon za mobitel neće vrijediti kraće od tri mjeseca. Oni koji se najčešće troše, bonovi od 55 kuna, ovisno o operateru, sada vrijede od 60 do 75 dana, a jeftiniji od tri do 10 dana. Kako će mobilni operateri reagirati na ta nova pravila igre koja im je propisala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti - HAKOM, za sada se još ne zna."
To je dobro, mada bi bilo poštenije da su ukinuli trajanje svih bonova kako imaju svi u EU. Sada će sigurno svi operateri ukinuti sve bonove manje od 50kn, ili će ih poskupiti. Sada se pitam što bi se desilo da sutra kupim 10 bonova najmanje vrijednosti i pričekam 01.05. Da li će tada kod aktivacije kompletan iznos na računu trajati min. 90 dana, ili samo onaj iznos kojeg smo kupili. Opće je poznato da smo mi svjetski prvaci u traženju crne rupe u zakonu. Sutra ću za probu kupiti bon od 10 kn i baš me zanima što će se desiti kada ga aktiviram 01.05. (Bonbon)
'http:// www.slobodnadalmacija.hr /'
ako je kome bitno, ne idite na slobodnu.. malware/ransom je još tu.
Je, i meni je to javio Kaspersky.
To je dobro, mada bi bilo poštenije da su ukinuli trajanje svih bonova kako imaju svi u EU. Sada će sigurno svi operateri ukinuti sve bonove manje od 50kn, ili će ih poskupiti. Sada se pitam što bi se desilo da sutra kupim 10 bonova najmanje vrijednosti i pričekam 01.05. Da li će tada kod aktivacije kompletan iznos na računu trajati min. 90 dana, ili samo onaj iznos kojeg smo kupili. Opće je poznato da smo mi svjetski prvaci u traženju crne rupe u zakonu. Sutra ću za probu kupiti bon od 10 kn i baš me zanima što će se desiti kada ga aktiviram 01.05. (Bonbon)
Pitaš konkretno za Bonbon.
Bonbon je danas objavio da kod njega bonovi od danas traju 90 dana (10, 20, 40 i 80 kuna) i 360 dana (160 kuna).
S njihove stranice na Fejsu: "Od danas naši bonovi traju dulje! Nadoplati se bonbon bonom 10, 20, 40 ili 80 i produlji valjanost svog broja za čak 90 dana
smile emoticon. Više pročitaj na: http://bit.ly/1DP8RF7"
S njihovog Weba: "Koliko mi nadoplaćeni bon produljuje valjanost računa?
Bonovi bon 10, bon 20, bon 40 i bon 80 produljuju valjanost računa za 90 dana, a bon 160 za 360 dana."
EDIT: I Simpa je promijenila trajanje bonova, zasad samo na stranici na kojoj je kod njih moguće kupiti bon: 27,5 i 55 kuna 90 dana, 110 kuna 120 dana, 220 kuna 180 dana.
Je, i meni je to javio Kaspersky.
Imam tonu blokera u browseru, pa zasad nisam imao problema s njima, a čitao sam da im je site zaražen.
Evo danas sam kupio bon od Simpe od 27,5kn i točno, traje 90 dana. Znači za one koji malo pričaju trenutno je najbolja opcija Bonbon. 10kn traje 90 dana. Jedino što se pitam dokle će biti bonova od 10 i 20kn. Možda bi bilo pametno kupit više bonova od 10kn dok ih mamlazi nisu ukinuli.
Moje mišljenje je da će ti mali bonovi trajati dok traje i ekonomska kriza. Ukinuti sve bonove ispod 50 kuna mi se čini neproduktivnim, jer se i takvi bonovi prodaju, posebno školarcima na džeparcu. Mislim, tko zna, operateri već sutra mogu sve preokrenuti naglavce...
Ma to su gluposti. Isto kao i što nude 4G mrežu, a samo par gradova pokriva. Ćemu? zašto? Operateri se nimalo ne prilagođavaju kupcu, več se kupac prilagođava operateru - ludilo ! :S
Rađe odes za 1. svibanj nekam na odmor daleko od ove tehnologije :D
Ma to su gluposti. Isto kao i što nude 4G mrežu, a samo par gradova pokriva. Ćemu? zašto? Operateri se nimalo ne prilagođavaju kupcu, več se kupac prilagođava operateru - ludilo ! :S
Briga njih. Oni stave reklame da je 4G dostupan, da je dostupan i VDSL do 50 megabita u downloadu kao i optika do 500 megabita u downloadu, ali tko može imati...
Briga njih. Oni stave reklame da je 4G dostupan, da je dostupan i VDSL do 50 megabita u downloadu kao i optika do 500 megabita u downloadu, ali tko može imati...
Može imati tko može. Teško da će u par sljedećih deseteljeća svaka nova tehnologija biti dostupna svima. To je realno stanje stvari.
Može imati tko može. Teško da će u par sljedećih deseteljeća svaka nova tehnologija biti dostupna svima. To je realno stanje stvari.
Koji brojevi će biti izvučeni na lotu?
Koji brojevi će biti izvučeni na lotu?
Kakve veze loto ima s tehnologijom?
Kakve veze loto ima s tehnologijom?
Vidim da predviđaš budućnost, pa zato.
Vidim da predviđaš budućnost, pa zato.
Nije je uopće teško "predvidjeti". Dok neki budući wireless ne bude standard, postojat će velike razlike u uslugama.