Gledam najjaci mac pro, 9000 usd. For fak sejk, za te pare dobijes dupli xeon, dva pci ssda ustripping raidu, 128gb rama. To leti, obradi sliku prije nego kliknes OBRADI.
Grzi, ja imam 7 godina star q6600 koji me i dalje super sluzi. Svako toliko upiknem ssd, graficku itd sto u meka ne mogu. Kad mi crkne komad, zamijenim komad. Kad crkne komad na imacu mogu se yebat. Opet kazem, covjek je usporedio dva stroja u kojima ce obradjivati fotke. Sto se tice 5k monitora, vjerujem da onaj eizo ima jebeno dobar prikaz boja. 5k nije nesto od cega ce profitirati u obradi fotki, niti 5k ima utjecaj na performanse racunala.
macpro nije updejtan valjda 2ipo godine, od kad je izašao. Zato i kažem, da je test rađen pred dvije godine pro bi ga pojeo ... pred godinu dana 5k nisi mogao ni kupit, ako nije iMac itd ... nisam siguran ni da spuštanje na nenativnu rezu 5 k monitora nema utjecaj na performanse tj da se linearno dižu, ali nije ni važno. 5k montor je još uvijek 1500$ cca povrh eiza. Uglavnom, nije uvijek za uspoređivat kruške i jabuke ...
ja u iMac nisam upiknuo baš ništa osim keks od 8 Gb rama dodatno, koji skoro pa nije imao nikakav utjecaj na performanse ... i eto nakon sedam godina i dalje imam strojčić koji osim što šljaka bez ikakve greške, zarađuje nofce i redovno se apdejta najnovijim OSom, for free, još uspije i impresionirati klijente, a star je ko biblija. Nekad se mijenjalo stroj svakih dvije god max, danas ću ga zamijenit vjerojatno kad crkne, doma mi je još stariji, 9 godina ... imam još nekoliko, mabook cpro sa kojeg tipkam ima malo više od pola godine, nekad je to bilo doživljaj kako sve leti na novom u usporedbi sa starim, danas si sretan ako godinu a godinu dobiješ 10-20% skok performansi.