dali te netko preporučio za taj posao ?
ili si ga našao sam bez ikakve pomoći sa strane?
dali si sam našao taj posao ?
ili te netko preporučio ?
Strani kapital koji preuzima neku postojeću firmu (take over investicije) vode državu u propast, tj to su jako loše strane neoliberalizma ili globalizma koje zagovaraju multinacionalne korporacije predvođene washintonskim institucijama (MMF, svijetska banka) poznati pod washintonskim konsenzusom, za razliku od investicija u nove tvornice i sl koje povećavaju zaposlenost u zemlji (greenfield investicije). Strani kapital kod nas je došao u vidu preuzimanja banaka, telekomunikacija, farmacijskih korporacija i sl. i samo sisaju lovu u svoje matične države, mislim pogledajte samo koliko se iz HT-a isisalo 'para' od kada ja 'poklonjen' njemcima, a radnici se otpuštaju, umjesto da država omogućava da se grade tvornice da se zapošljavaju ljudi ona radi protiv svojih građana... Samo bacite oko na CEO HT i njegov dolazak na čelnu poziciju, mislim da je Sanader sitna riba za njega, a lik se prestavlja kao moralna vertikala u društvu. Mislim da su Slovenci najpametniji, oni su prodali što se treba prodati, a zadržali što se ne prodaje. Najjača mi je poštapalica lokalnih političara i tajkuna da je država loš gospodar i da treba sve privatizirati (tj. dati njima i strancima), a ja koliko znam da je vlasništvo odvojeno od upravljanja, pa prema tome nije važno ko je vlasnik već ko vodi korporaciju, tj. management...
Da ti nisi slučajno kirurg??? Mislim ako jesi da te izbjegavamo u širokom luku, ne bi da idemo pod nož nekome sa srednjmo medicinskom školom, bar ja... Nemoj se ljutiti Za tvoju informaciju da bi bio ministar ne treba ti fakultet, zato smatram da su ove naše države tu gdje jesu, naravno čast izuzecima, ali mislim da su 'obrazovaniji' i da radi svak svoj posao gdje bi nam bio kraj.
kad se već govori o privatizaciji ja sam za privatizaciju ;
školstva,sveučilištva
zdravsta
državne i javne uprave
hep-a
vodovoda
želježnice
autoceste
avio kompanija
raznih sportskih klubova,privatni kapital bi trebao graditi dvorane,nogometna igrališta,kupovati igrače a ne da to financiraju porezni obaveznici
svih firmi što su još u državnom vlasništvu
puno toga u uvoj državi treba privatizirati
jer kad je sve to u privatnom vlasništvu manje će biti korupcije,nerada,neučinkovitosti,ležanja na radnom mjestu,prelazak radnog mjesta sa oca na sina pa na unuka i mnogo toga još
Da ti nisi slučajno kirurg??? Mislim ako jesi da te izbjegavamo u širokom luku, ne bi da idemo pod nož nekome sa srednjmo medicinskom školom, bar ja... Nemoj se ljutiti Za tvoju informaciju da bi bio ministar ne treba ti fakultet, zato smatram da su ove naše države tu gdje jesu, naravno čast izuzecima, ali mislim da su 'obrazovaniji' i da radi svak svoj posao gdje bi nam bio kraj.
Ma nikako kirurg,on treba ici 12 godina u skolu!!
Puno laksi,manje stresan i manje odgovoran posao!Sve u svemu milina.
.........
i dobit ćeš klasifikaciju društva ko u sad-u, stvaranje bezobrazno bogate društvene elite (ko da ih i sad nemamo) itd itd..
ne bih to potpisao
Kaj se tiče ovih otpuštanja, mahom su to monteri po centralama i kaj idu po terenu. HT prelazi na vanjske izvođaće radova (graditelj svratišta, ružić, prekvršje....) tak da će neki od otpuštenih i dalje raditi za ht, ali u tim firmama kaj izvode radove za njih...
.........
i dobit ćeš klasifikaciju društva ko u sad-u, stvaranje bezobrazno bogate društvene elite (ko da ih i sad nemamo) itd itd..
ne bih to potpisao
intel,hp,dell,apple,google,yahoo,coca cola....................................................itd
ima li koja poznata hrvatska firma ? ili sveučilište u svijetu ?
Kaj se tiče ovih otpuštanja, mahom su to monteri po centralama i kaj idu po terenu. HT prelazi na vanjske izvođaće radova (graditelj svratišta, ružić, prekvršje....) tak da će neki od otpuštenih i dalje raditi za ht, ali u tim firmama kaj izvode radove za njih...
Jednom sam gledao t-comovce kako stavljaju optiku. Dakle... Jedan provuce vlakno kroz kanalicu. Drugi ga zavari. Treci ga smontira u kutiju. Cetvrti ga spoji na media konverter i sa njega u ruter. Smijesno. Normalno da imaju viska kadrova.
Ovaj članak je lakrdija!
Prvo se autor trudi postići skandaloznu pažnju zbog velike i zle firme koja otpušta, a nakon toga pojašnjava da 2 godine nije bilo otpuštanja zbog dogovora sa sindikatima ?!?
Heeeej, kuc, kuc...ima koga doma? Pa koja je to privatna zla firma koja zbog sindikata ne otpušta nikog u recesijskim godinama? Hej, jel se varam ili smo se opredjelili za kapitalizam i zaboravili dragoga nam Marxa? Radim sa velikim firmama i ovih 300 ljudi je kap u moru u odnosu na većinu drugih kod kojih se ova zbiva zadnjih 2 godine - onih koji su prvo srezali sva moguća prava (bonusi, putni troškovi, edukacije....i moja firma naravno), nakon toga pod izlikom recesije uveli brdo pravila kojima te tjeraju da radiš više za manje para i u konačnici bez ovakvih članaka otpustili sve koji nisu nužno potrebni za obavljanje djelatnosti. Uostalom, slučajno znam da neki od tih koji odlaze iz HTa imaju osigurane druge poslove ili čekaju penziju ili su već osnovali privatne firme preko kojih će dalje raditi za HT.
U ovoj priči tužno je da se nitko ne brine što nitko ne pomaže one malobrojne firme koje rade na izvozu (proizvoda ili npr.informatičkih usluga) ili na proizvodnji što su jedine grane koje mogu cijelo društvo izvući iz gov...a. Ovakvih članaka sa negativnim konotacijama mi je već puna kapa, a naravno da će oni doći u vijesti za razliku od moje firme koja je možda svojom inteligentnom uslugom priskrbila izvoza par milijuna eura od čega koristi imaju svi.
Ovaj članak je lakrdija!
Prvo se autor trudi postići skandaloznu pažnju zbog velike i zle firme koja otpušta, a nakon toga pojašnjava da 2 godine nije bilo otpuštanja zbog dogovora sa sindikatima ?!?
Heeeej, kuc, kuc...ima koga doma? Pa koja je to privatna zla firma koja zbog sindikata ne otpušta nikog u recesijskim godinama? Hej, jel se varam ili smo se opredjelili za kapitalizam i zaboravili dragoga nam Marxa? Radim sa velikim firmama i ovih 300 ljudi je kap u moru u odnosu na većinu drugih kod kojih se ova zbiva zadnjih 2 godine - onih koji su prvo srezali sva moguća prava (bonusi, putni troškovi, edukacije....i moja firma naravno), nakon toga pod izlikom recesije uveli brdo pravila kojima te tjeraju da radiš više za manje para i u konačnici bez ovakvih članaka otpustili sve koji nisu nužno potrebni za obavljanje djelatnosti. Uostalom, slučajno znam da neki od tih koji odlaze iz HTa imaju osigurane druge poslove ili čekaju penziju ili su već osnovali privatne firme preko kojih će dalje raditi za HT.
U ovoj priči tužno je da se nitko ne brine što nitko ne pomaže one malobrojne firme koje rade na izvozu (proizvoda ili npr.informatičkih usluga) ili na proizvodnji što su jedine grane koje mogu cijelo društvo izvući iz gov...a. Ovakvih članaka sa negativnim konotacijama mi je već puna kapa, a naravno da će oni doći u vijesti za razliku od moje firme koja je možda svojom inteligentnom uslugom priskrbila izvoza par milijuna eura od čega koristi imaju svi.
Upravo zbog toga što je jedna siromašna tranzicijska zemlja prohvatila neoliberalni kapitalizam, zbog toga su sva silna otpuštanja u čitavom gospodarstvu (ne samo HT), mislim da nam je taj lopovski kapitalizam nametnut, strane investicije su se morale planski voditi u izgradnju tvornica i zapošljavanja, ali normala gdje će se mješati država u gospodarstvo, jer oni znaju najbolje kako treba voditi firmu. Za razliku od nas banana država, razvijene zemlje se itekako miješaju u svoje gospodarstvo (vidljiva ruka države za razliku od Adamove nevidljive), zato su na vrijeme izašle iz depresije i sl. Država koja prelazi iz centralno planskog gospodarstva se ne smije tako brzo otvarati jer nije dovoljno konkurentna, svaka razvijena država i sada još uvijek štiti svoje gospodarstvo (carine, kvote, birokaratski protekcionizam,embargo - sve je ovo izmislila engleska) a nama nameću liberalizam kao ono ako se otvorima to će dovesti do rasta i razvoja gospodarstva... Jedan drugi smijer u ekonomiji zove se državni intervencionalizam, to bi bio pravi smijer, ali sad je kasno.
Radnici koji su proglašeni viškom, tijekom otkaznog roka ne moraju dolaziti na posao, a u trenutku odlaska iz kompanije dobivaju otpremnine i na raspolaganju im je dodatna skrb u obliku Programa „Podrška Plus“ u sklopu kojega dobivaju savjete najmanje još šest mjeseci nakon odlaska iz kompanije od strane stručnih suradnika.
----------------------------------------------------------
zar su i ovaj program morali nazvati kao da se radi o nekoj mobajl tarifi
"pricaj i salji sms dok si na otkaznom roku sa svim frendovima"
najmanje 6 mjeseci,dakle racuna se da ce uzrokovani ptsp od otkaza nekima trajati i preko godine dana.
Ja imam zemlje - skoro pola Ciova :). Kad svi budemo u banani i kad nebudemo imali za kruh ja cu sadit krumpire i kupus. Mozda i koju kozu kupim.
Ček kad ti dođu poreznici pa ti kažu, gospodine morate platiti porez jer imate puno zemlje... a ti nemaš para jer eto živiš od zemlje i onda ti eto uzmu tu zemlju da namire tvoj "dug" prema državi i to je to. Tako se to radi u kapitalizmu. Zagreb je pun ljudi koji kopaju po kantama. U svojih 30 godina nisam vidio veće bijede u Zagrebu. Ili si siromašan (kopaš po kanti) ili preživljavaš (poput mene) ili voziš novi X5 ili Lexus ili Maybach ili imaš mjesečnu plaću na DRŽAVNOJ poziciji jednaku 5godišnjoj prosječnoj plaći (~150.000kn). Taj dio sa plaćama tih koji sjede u upravnim odborima mi je najzanimljiviji. Imao je i HDZ i SDP priliku to mijenjati, ali eto nitko to da promjeni, a po tim odborima sjede ni pet ni šest oni što sjede u saboru... štite oni sebe, a ne građane.
školstva,sveučilištva
zdravsta
državne i javne uprave
hep-a
vodovoda
želježnice
autoceste
avio kompanija
raznih sportskih klubova,privatni kapital bi trebao graditi dvorane,nogometna igrališta,kupovati igrače a ne da to financiraju porezni obaveznici
svih firmi što su još u državnom vlasništvu
puno toga u uvoj državi treba privatizirati
jer kad je sve to u privatnom vlasništvu manje će biti korupcije,nerada,neučinkovitosti,ležanja na radnom mjestu,prelazak radnog mjesta sa oca na sina pa na unuka i mnogo toga još
Trkeljiš, aj pogledaj na uređene zemlje, da me ubiješ, ali eto pogledaj Kanadu. kako to da oni tamo mogu imati porez SAMO 4% i imati najbolje plaće u svijetu? Među najboljim zdravstvo, država služi narodu. Dakle pošalješ mail sa podacima i uplatiš 60$ CAD i za par dana dobiješ na mail potvrdu da ti je firma registrirana. Ajde to ovdje obavi. Ma ne želim nabrajati, ali problem što u kanadu nećeš doći ako imaš bilo kakav zločin, ili ako misliš visiti nekome na grbači tamo. Oni žele da radiš i država će dat sve od sebe da ti nađe posao jer je to samo dobitak za državu. Kod nas nažalost, nepotizam, krađe, krađe i ježiga ali ziher sam da bi 60% ljudi sa ovog foruma da mogu dali mito. Može se meni netko kunut u oca i majku, ali znam da je većina našeg naroda iskvarena i jedva čeka neku priliku da nekom zabije nož u leđa i uzme novce.
premali smo. jos i dobro stojimo kad se zbroji sve, komunizam i centralizam u jugi, kurcenje sa tvornicama koje su istina zaposljavale i hranile tisuce i tisuce ljudi ali su bile nepotrebne i citava ekonomija je bila "kontrolirana", recimo koncar je radio jako dobro ali da bi kojekakve tvornice iz kojekakvih sela mogle prodat svoj proizvod recimo ei nis ili ne sjecam se kako se zvala elektroindustrija iz banja luke, dodje dekret odozgo da koncar mora malo "smanjit" tempo..., di ces tako radit i razvijat se....pa onda ovi lopovi na vlasti, hdz fakat treba zabranit mada nekad mi se cini da je svaki drugi hrvat hdz, treba nas generalno sve zabranit :(, pa crkva, pa lose obrazovanje, mi mislimo da imamo dobre fakultete ali to je smijurija brate, dopisne skole najobicnije, pa onda mentalitet ljudi lako cemo pa na kredit, pa onda kolonijalilni mentalitet svakog ko je tu dosao da investira i radi posao, itd itd.
o ratu ne treba ni pricat, slovaci i cesi su nam kao blizanci a vidi njih sad? jel trebalo bas pustit kojekakve brdjane da prosipaju svoj testosteron i rasture 50 godina kakvog takvog rada i stvaranja? zar nismo mogli drugacije da izvedemo neke stvari? i zasto se s tim nije prestalo nakon rata, od kud sad regionalni sovinizam, mi smo dalmatinci mi smo purgeri mi smo istrijani mi smo zagorci mi smo ku..ci-palci! sve posljedica loseg odgoja.
mislim da su ljudi koji su bili na vlasti 90tih sjebali sve, seks, granic, skegro, pasalic, you name it, i najveca pogreska je sto smo bas sve banke prodali strancima. banke su generatori razvoja i to je tako.
"nase" banke su najobicniji zelenasi. nakon toga najvise mi smeta patetika oko branitelja i povratak protjeranih i raseljenih, daj mi daj mi ja sam zasluzio pa i ja sam zasluzio covjece pa ne serem i ne ciganisem se! pa onda crkva i njihovo pametovanje, di su skole di su vrtici hebem vam kevu napirlitanu? napravite skole pa tamo predajite ocenas po citav dan nemam nista protiv ali pravite te ebene skole a ne uguzit se u drzavne i jos uhljebit kojekakve ljigavce na drzavni proracun!
pa onda ta pomama za kreditima i potrosnja, zapad stedi a ne kupit nova kola i ic na zimovanje i ljetovanje na kredit. pa onda pametovanje ama bas svakog nepismenog "radnika"...suti covjece i sjedi tamo gdje jesi i budi koristan. niko se ne boji da bi mogo na..ebat zato sto zijeva previse! kao sad smo slobodni nece meni niko vise kenjat itd. pa nece ti niko branit da kazes sta mislis ali brale ako ces samo pricat...uostalom kako mi to odgajamo pojednice, od kud ideja da bas svako ima nesto pametno za rec? kako je to prica postala vrijednija od rada, gdje je nas "rad"? sta mi ono napravismo od 91. osim autocesta i gomile kredita?
mi smo jedna oazica zarobljena u proslosti, moglo bi bit jedno gadno budjenje iducih 10 - xx godina ali da se barem neke nove generacije nauce pameti pa ako nama i bude lose, ali koliko ja vidim ova mladjarija je jos gora i bit ce jos gora....bit cemo mi azerbejdzan kako nam je krenulo
zapad stedi a ne kupit nova kola i ic na zimovanje i ljetovanje na kredit.
wrong
u sad-u je prosjek hipoteka cca 2.x (nesto) po kucanstvu i oni rade sve samo ne stede. kanadjani su uglavnom preslika amera.
svabo stedi da bi npr. sa 70 godina konacno mogao otputovati negdje a da to nije kroejsa (a cijeli zivot radi kao marva - ne svi naravno).
francuzi su malo drugaciji ali oni imaju nasljedje revolucija i socijalne osvjestenosti (no onaj mali napoleon i to polako unistava).
etc etc
uostalom.. osnova ovakvih odnosa u svijetu i ono sto pokrece sve - jest trosenje bez razmisljanja. sto mislis zasto je svijet poceo pucati po savovima cim je jedan kotacic zastao (jedan od vecih razloga)?
no da se vrnemo na temu.. kao sto je netko vec napisao.. ne brinem se ja za te radnike previse.. vjerujem da ce vecina njih preci u firmice koje vec rade kao vanjski partneri ht-a. uostalom.. privatna su firma, sta se itko ima tu cuditi. nije to nista novo. mi smo npr. otpustili ukupno 15% iz podruznica iz cijeloga svijeta. a oni koji imaju najvise (ili puno kao neki nasi klijenti) su poceli s rezovima jos prije 2-3 godine pocevsi s ustedama na potrosnim materijalima pa sve do radne snage.
Ja imam zemlje - skoro pola Ciova :). Kad svi budemo u banani i kad nebudemo imali za kruh ja cu sadit krumpire i kupus. Mozda i koju kozu kupim.
Jel trebaš pouzdanog kozara koji dolazi u paketu sa njemačkim ovčarom?Po potrebi radi u Adobe paketu, webu i inim kapitalističkim sranjima...
Jel trebaš pouzdanog kozara koji dolazi u paketu sa njemačkim ovčarom?Po potrebi radi u Adobe paketu, webu i inim kapitalističkim sranjima...
Imat cu te na umu.
Ja također + mašinerija i oprema!Kada država bankrotira bacam se na poljoprivredu!
Tih 300 je hladilo muda na poslu osam sati dnevno, jer ih je štitio sindikat godinama. Sad kad su otpušteni, dobili su ogromne otpremnine.
Pala je njima sjekira u med. Svatko bi želio biti tako otpušten.
Tih 300 je hladilo muda na poslu osam sati dnevno, jer ih je štitio sindikat godinama. Sad kad su otpušteni, dobili su ogromne otpremnine.
Pala je njima sjekira u med. Svatko bi želio biti tako otpušten.
Ta otpreminina je zlo,taj novac potrošiš na gluposti u kratkom vremenu...
Njima je posao gotovo osiguran. Poslodavci gledaju na Telekom kao na sveti gral. Ako si radio tamo, makar i nosio kavu, u drugoj primitivnoj balkanskoj firmi ciljaj na mjesto IT direktora.
enlighten us...
enlighten us...
Trebao bi,svi nesto kukaju...Gledam na dnevniku prica covijek na burzi (pravnik) ne moze naci posao...Ajme sramote
intel,hp,dell,apple,google,yahoo,coca cola....................................................itd
ima li koja poznata hrvatska firma ? ili sveučilište u svijetu ?
Kraš, Podravka, Zvečevo, Gavrilović, Dalekovod... Iznenadio bi se koliko ih ima, uglavnom su to firme u koje politika nije uspjela uči (Podravka je izuzetak).
enlighten us...
Trebao bi,svi nesto kukaju...Gledam na dnevniku prica covijek na burzi (pravnik) ne moze naci posao...Ajme sramote
Ja mislim na ono gore.Snalažljivost je gadna stvar, ako se pokažeš kao Man with can do atitude, onda najebeš jer moraš raditi sve.