mene učilo da je, kad se zgubiš, najjednostavnije pitati "uniformiranu službenu osobu" ili pardonirati prvu žrtvu na koju naletilić tute. u šumi po mahovini a u pustinji ono s kazaljkama na satu (mala prema suncu, sjever je na polovini većeg kuta). šljaka i kad nema satelita/struje/vode/cigareta/piva/vešmašine/kompasa/kommačaka. može te i mali medo - samo potražiš sjevernjaču (ak je oblačno - jebga). točnost je savršena, jer si upravo tamo gdje se nalaziš. 
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
mogli bi u početku uvođenja ove tehnologije uz nasukane kitove imati i nasukane podmornice i vojne brodove... Magnetsko polje je povremeno nestabilno...
Gubit će se vojnici ko' Česi na pedalini. 
***dupli post***
With the anonymity of the internet where one can be anything they want, it constantly amazes me how many choose to be assholes.
***dupli post***
With the anonymity of the internet where one can be anything they want, it constantly amazes me how many choose to be assholes.
Hm, zanimljivo.
Nadam se da je vojni vrh pročitao ovo:
https://www.nature.com/articles/d41586-019-00007-1
Već vidim kako se programeri koji ovo moraju realizirati hvataju za glavu.
Jel im netko spomenu kako izgleda jato nasukanih kitova na plaži i zašto su uopće nasukali? 
Za nasukavanje se ne trebate bojati, jer svaki brod, a posebice ratni ima više sustava navigacije koji se potom uspoređuju. Tako se to radi, pa i u svemiru. Svemirski brod Apollo imao je tri sustava: inercijski, radio-gonimetrijski i sekstanski (prema položaju zvijezda).
Za nasukavanje se ne trebate bojati, jer svaki brod, a posebice ratni ima više sustava navigacije koji se potom uspoređuju. Tako se to radi, pa i u svemiru. Svemirski brod Apollo imao je tri sustava: inercijski, radio-gonimetrijski i sekstanski (prema položaju zvijezda).
Bonaca, zvijezde, radari, gps, itd. i onda se događaju ovakve nesreće. I to na provjernim sistemima navigacije u najmodernijim vojnim plovilima.
https://news.usni.org/2018/06/17/summary-major-events-since-fatal-uss-fitzgerald-collision
Mene je iskreno strah što će se dogoditi sa npr. nuklearnom podmornicom sa tom magnetskom navigacijom kad se to polje poremeti, a poremeti se vrlo često i bez ikakvog upozorenja.
Bonaca, zvijezde, radari, gps, itd. i onda se događaju ovakve nesreće. I to na provjernim sistemima navigacije u najmodernijim vojnim plovilima.
https://news.usni.org/2018/06/17/summary-major-events-since-fatal-uss-fitzgerald-collision
Ti slucajevi su ljudske greske i to pomalo neshvatljive, za te casnike koji su bili na mostu je jedan Horvatincic iskusni morski vuk i vrhunski moreplovac.... Djeci sta jedre u optimistima se to ne bi dogodilo...
Nisu li još stari kinezi izumili kompas?. Sada ga samo treba malo "dotjerati" i to je to - Kolumbo, eno ti Jamerike. Kada sam počeo čitati članak, prvo sam pomislio na nestabilnost i nehomogenost Zemljinog magnetskog polja, ali ispada da se to jako dobro zna i može kompenzirati. U svakom slučaju, osim sveprisutnog ali ranjivog GPS-a, treba još neki koliko - toliko pouzdani sustav navigacije, a čini se da bi ovo mogla biti prava stvar.
Ovo s promjenom jakosti magnetskog polja (micanje magnetskog pola) na površini Zemlje tokom vremena je točno, pa se koristi i za geološka datiranja. Zemlja ima magnesko polje uslijed kretanja (cirkulacije) magme, dakle uslijed "vremenskih prilika" ispod tektonskih ploča. No te su promjene vrlo male i vrlo polagane, no ako se hoće napraviti na temelju jakosti lokalnog magnetskog polja sustav navigacije, mora se i o tome povesti računa. Ipak, ne vidim tu neki problem. Karte magnetskog polja bi se ažurirale po potrebi (mjesečno, godišnje) i dostavljale plovilima, a i plovila bi mogla i sama povremeno kalibrati svoje instrumente. Tako se to i u avijaciji čini: deklinacija kompasa određuje prema smjeru radio-fara.