Linux je dosta napredovao unazad par godina, i moj otac koji je nekad davno probao mint pa se vratio na win, se sad uspješno prebacio na ubuntu, sa time da postoji nekoliko gnome tweakova koji ga čine sličnijim windowsu, iako mi je ljepši u stock formatu. Kad se malo izvježba, prebacit ću ga na fedoru workstation šta je i moja preferenca i to će biti top.. A da ne pričam kako lakše diše mobilni intelov procesor 5. generacije....
Međutim, aplikacije.....
Dan kada će DaVinci Resolve i Adobe postati dostupni u Linux-u je dan kada brišem Windows sa računala.
Kolega evo ti tema di diskutiramo Davinci Resolve, praktički uglavnom na Linuxu
: https://forum.bug.hr/forum/topic/audio-video-alati/davinci-resolve/305222.aspx
Složio sam 2 videa u istom SW, trebalo je kupiti Studio verziju, da se ne glupiram sa prekodiranjem svih koritšenih H.264 i H.265 videa, te AAC audio format još nije dostupan, rade na tome.
Na mojoj, preslaboj, konfiguraciji, rušio se ko Šeks, na 4K videu, ali sam ga na kraju odradio.

Instalirao ga za malog servera, prvih par dana uspio da pokvarim sistem. Prilikom instalacije pokušao sa par drugih distribucija, neće da se instalira, a nije ni ubuntu mogao pa je neka verzija mogla, da li je tip instalacije bio problem ili nešto drugo ne znam. Uglanvom problemi samo. Dobar je za servera ako ti treba da nešto podesiš a nema na windowsu, ostalo ne bi nikad. Sam procenat linuxa i popularnost dovoljno govori o njemu, a pogotovo kad se razdvoji po distribucijama

Gledam te!
A i tek ste krenuli, samo mjesec dana.