Najveća vijest DLSS4, po zadnjim saznanjima je totalno neupotrebljiv na x3 i x4 multipliciranju frejmova. Ako se igra vrti na 25FPS, a ti generiraš AI-em 120FPS input lag sa miša i tipkovnice svejedno prati originalnih sirovih 25FPS. Po testovima recenzenata koje sam gledao to je neigrivo i lik u igri ti dosta pleše na bilo kakve brže pokrete mišom. A to je testirano na 5900/5800, kako će tek biti na slabijim karticama gdje je sirovi FPS još manji.
Dalje PCIe5 je zanemariv i čak i sa 5090 ne prestavlja nikakav napredak jer je PCIe4 imao dovoljnu propusnost svejedno.
S druge strane mijenjam 5-6 godina star radeon 5700XT tako da svejedno nemam izbora i kao najbolja kupnja se nameće 5070Ti/5080/7900XTX (ova radeonka se drži uz bok do 5800 uz znatno jeftiniju cijenu ali je mislim izbaciti iz izbora zbog ray tracinga).
Svakako očekivao sam više od 5000 serije.
Nvidia GeForce RTX 5000 (Blackwell) - Tehnologija
- poruka: 16
- |
- čitano: 1.087
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Treba imati na umu da Frame Warp tehnologija u sklopu reflex2 još nije uključena u driverima a upravo ona obećava niže latencije, tako da treba pričekati sa zaključcima dok nvidia prvo omogući sve obećane tehnologije a kasnije ih i optimizira.
Gledam Counter Strike 2 frame rate test i 4080 Super ima bolje rezultate od 5080.
Realno, jedini razlog zašto su zaključali DLSS4 iza 5xxx serije je taj što nitko ne bi kupovao takav "napredak" da to nisu napravili. Serija je jedan od najtežih podbačaja ikada.
Ja ionako čekam novi Nvidijin ARM procesor koji bi trebao imati dovoljno snažnu grafičku karticu da bi WindowsOnARM konačno bio upotrebljiviji operativni sustav.
Sta je najtuznije nema cak niti RT uplifta, za ovih 2% ljudi koje je briga za to. Dapace, RT uplift je, ovisno o naslovu, cak i jadniji nego raster uplift (!!)... znaci ovoliki fail... unreal
Nije mi još nitko dokazao funkcionalnu upotrebu tog DLSS-a.
Naime, volio bih da netko testira igru gdje ne može izbaciti više od 15 FPs (neigriva igra, zapinje itd), a onda uključenjem DLSSa igre procvjeta na 45 FPS. Dakle igra postane IGRIVA.
Svi testiraju s min 45 FPS, onda uključe DLSS i dobiju 75 FPS.
Tu se uopće ne osjeti dobitak, jer igra na videima s 45 FPs ne zapinje ne trza.
Pisao sam i tim jutuberima da tako testiraju DLSS, no ni jedan jedini to nije napravio.
Bacam rukavicu nevidijašima.
Nije mi još nitko dokazao funkcionalnu upotrebu tog DLSS-a.
Naime, volio bih da netko testira igru gdje ne može izbaciti više od 15 FPs (neigriva igra, zapinje itd), a onda uključenjem DLSSa igre procvjeta na 45 FPS. Dakle igra postane IGRIVA.
Svi testiraju s min 45 FPS, onda uključe DLSS i dobiju 75 FPS.
Tu se uopće ne osjeti dobitak, jer igra na videima s 45 FPs ne zapinje ne trza.
Pisao sam i tim jutuberima da tako testiraju DLSS, no ni jedan jedini to nije napravio.
Bacam rukavicu nevidijašima.
Dlss je "modernizirani" AA koji daje super sampliranu sliku a neutjece na perfomanse tj cak ih poboljasava i nista više! Dlss je čudo i "spas" za 4k usere a i one s manjom rezom, iako meni to na manjim rezama i vecim dijagonalama i nema smisla!
meni recimo dlss smeta kada igram na 32" 4k monitoru jer mi je 80 cm od glave pa vidim "nazubljenost" i neke zamucene dijelove. ali kada istu sliku prebacim na 65" oled kojeg gledam s 3m udaljenosti vise to ne primjetim.
zato ta tehnologija i prolazi na konzolama, jer ljudi to gledaju s vece udaljenosti pa se ne primjeti previse
Poanta FGa je da 60 fpsa podigne na 120 ili 80 na 160 kako bi bolje iskoristio 165 hz monizor ili 144 hz TV. Koristim FG baš iz tog razloga
DLSS ili FSR upscala sliku sa niže rezolucije na višu, znači na 4K TVu igru staviš na 4K rezoluciju, upališ performance mod koji interno igru vrti na 1080p i izoštri ju na višu rezoluciju, koristim to u baš svakj igri na 4K TVu. Ništa od toga nije bez veze nego je odlično. Bolje igru igru igrati tako nego nativno u 60 fpsa na 1080 p rezi na 4K TVu.
Ja imam 4080 i probao sam koristiti DLSS u Assetto Corsa Competizione. Čak i sa DLSS na najmanje mi je slika djelovala "razmazano", a na višim postavkama me je bila potpuno neprihvaljiva. Radije je koristim bez DLSS-a ali sa smanjenom kvalitetom tekstura, slabijim anti-aliasingom i sl.
Ja imam 4080 i probao sam koristiti DLSS u Assetto Corsa Competizione. Čak i sa DLSS na najmanje mi je slika djelovala "razmazano", a na višim postavkama me je bila potpuno neprihvaljiva. Radije je koristim bez DLSS-a ali sa smanjenom kvalitetom tekstura, slabijim anti-aliasingom i sl.
O kojoj rezolucija i dijagonali je rijec?
Rekli su mi da ih imaju u sustavu ali da je 0 komada u ducanima i skladistu.
Pitam ja koja vam je cijena u sustavu ako nije tajna.
Kazu oni 1899€ za 5080 nesjecam se tocno izdavaca, neka OC gaming nebitno. Za 5090 nemaju cijenu jos.
HA-HA-HA
Izgleda da kupujem 4080 super ipak.
Rtx4080 ima da gura jos 3g ili cekam radeonke nove.
2400e rtx5080 eno stoji kod jednog trgovca 😅🤣
https://www.racunala.hr/graficka-asus-rog-astral-geforce-rtx-5080-oc-edition-16384-mb-gddr7/376143/product/