S audiofilima je, kao uostalom i sa svim ostalim fanaticima (jabučarskim, religijskim itd), vrlo teško imati smisleni razgovor. Za vas par je kasno, vi ste BS progutali (kao i ja, uostalom). Riječ je bitno širiti zbog onih novih, mladih koji dolaze, a do istine im je sve teže doprijeti - kad se i časopis kao BUG srozao na prodavanje hajfističke magle onda je zaista dogorilo do noktiju.
Kod audia je sve tako jednostavno, a opet razni proizvođačko-trgovači lobiji serendaju i od njega prave famu. Sve važno što je u audiju smišljeno smišljeno je prije 50, 60, 70 godina. Dodavanje nekih aktualnih novotarija (wi-fi, bluetooth...) ništa bitno u lancu ne mijenja. I nadalje su tu 3 najvažnije stvari na koje treba obratiti pozornost kod kupovine :
1. Zvučnici
2. Soba
3. Snimak
Sve ostalo u tom nizu bi MORALO biti neutralno i u zvuk ne unositi nikakve koloracije. Ako ih, pak, unosi onda s uređajem nešto nije u redu - loše je dizajniran (vrlo često predizajniran) ili je nešto krenulo po zlu u proizvodnom procesu.
Kablovi (ovo je najveći BS), pojačala, predpojačala, cd plejeri i police ne sviraju - barem ne u smislu kako to zamišljaju audofili. Oni moraju biti neutralni i informaciju do zvučnika prenijeti transparentno i bez ikakvog upliva na zvuk - osim onog koji im je zadan.
Davnih je dana postojao časopis koji je o ovakvim stvarima (BS u audiu) među rijetkima pisao. Jedan broj je dospio do mene i to je trenutak kad sam se osvijestio i spoznao istinu. Vi, audiofuli, samo nastavite i mijenjajte pojačala. Novce umjesto u kvalitetne zvučnike, ulupavajte u sve drugo osim u ono što je doista važno.
I, da se razumijemo - a ovo sam na forumu ponovio više puta - kod kupovine treba potrošiti nešto više novaca. Neće neki jeftini plastikaner funkcionirati (da ne kažem svirati) kao nešto kvalitetnija, pa time i skuplja komponenta. No davati više od 5-6 tisuća kuna po komponenti (da, po komponenti!) je više nego dovoljno. Sve više od toga je nepotrebno i raditi će isto.
Najviše novaca ulupajte u zvučnike. Tu nemojte cicijašiti. Neka vam 3/4 budžeta ode na zvučnike. I to kvalitetne, a ne one koji samo koštaju puno i iznimna su stolarija (Sonus Faber, recimo).
Toliko od mene.
ROĐER I OVER
P.S.
Tiskovina se zvala The Audio Critic i dostupna je onlajn. Iako je autdejted, sve što tamo piše i dalje je aktualno. Učite i budite pametni - glupana je ionako pun kua i svuda su oko nas. Ne dozvolimo im da nas pobijede!