Gdi budu tocno nabavili toliko ljudi?
Jabil započeo s radom nedaleko Osijeka - u pogone
- poruka: 48
- |
- čitano: 8.365
- |
- moderatori:
vincimus
Gdi budu tocno nabavili toliko ljudi?
Na burzi rada.
50 000 ljudi završi školovanje svake godine, doseli ih još toliko.
to su miljun njih koji traže posao svake godine.
Sve oko ove tvrtke obavijeno je velom tajne. S kim god sam pričao, nitko ne zna nikoga tko se tamo zaposlio.
Onda vidim ove podatke kako novinarima nije bio dozvoljen obilazak pogona, a jedan od direktora taji i trenutni broj zaposlenih. Malo za reći da je sve to sumnjivo i pitanje je uopće je li Jabil tu došao nešto proizvoditi ili oprati nekakvu lovu.
Podsjetilo me na firmu iz Alana Forda...
GNJENTEX
proizvodimo cijev
Da mogu poraditi na PR-u, bogami mogu.
Ovako su stvorili dosta negativnu sliku o sebi i prije nego su otvorili pogon.
Ali ako žele privući radnike, ovo nije način. Osim ako ne ciljaju na jednu specifičnu kategoriju radnika koja ne priča hrvatski i ok im je raditi za minimalac, jel.
novinarima nije bio dozvoljen obilazak pogona, a jedan od direktora taji i trenutni broj zaposlenih. Malo za reći da je sve to sumnjivo i pitanje je uopće je li Jabil tu došao nešto proizvoditi ili oprati nekakvu lovu.
Poznavajuci mentalitet ljudi, stvari ce iscuriti, osim (mada i ako) ako ne potpisu pojedinacni NDA.
Ovo za novinare, s obzirom kakvim se novinarstvom bave lokalni "novinari" ne bi ih pustio ni ja. Sto manje znaju, manje mogu manipulirati. Ali mogli bi se iznenaditi, jer rijec je o fortune 500 organizaciji koja ce za papazjanije koje ovi nasi pisu tuziti trenutno, i pored defamacije traziti i odstetu.
Zao mi je Slavonije, jer de facto taj dio tamo je dobio zestoko po glavi za vrijeme rata, populacija je pobjegla, a sada napokon netko nesto otvara. Probajmo ovo iskoristiti da na ledjima ovoga privucemo jos koju investiciju. Sad jel' im vlasnik Vanguard/Blackrock ili netko drugi, nije toliko ni bitno. S obzirom na ratnu povijest "regiona" to cak i ne mora biti losa stvar, jer ce isti stititi svoje investicije ukoliko se stvari pocnu kuhati ponovo. A vidimo da se krug naoruzavanja i zveckanja oruzjem opet pokrenuo.
Pa koliko sam čuo, kuloarske priče naravno, ali od ljudi koji ipak znaju neke stvari, dolaskom Jabila i neke druge velike korporacije su se zainteresirale za prostor industrijske zone u Nemetinu.
Nije nama lose, naprotiv, super nam je. Jedini problem je sto je kod nas tek 1998 godina, malo kasnimo za ostatkom zemlje, ali to je ok, prije ce oni propasti, mi imamo jos fore....
Investicije se sve svode na kupljenje poticaja, besplatnog zemljista, raznih povlastica i beneficija, a onda to i sto se otvori postane jednostavno psihijatrijski odjel, male place, strucno profiliran "ej ba" kadar, sefovi i voditelji sa 4 razreda osnovne jos iz one drzave, podobni a ne sposobni, glavni kriterij nije kakav si radnik, nego koliko mozes popiti, gdje ti jaran radi, jel kakav moler ili vodoinstalater, pa ce sefu nesto u fusu jeftinije odraditi, ili imas nekog u nekoj "upravi", drzavnoj firmi, milic...pardon, policiji i slicno.
Losi uvjeti, male place, mobing, sve u tom stilu, i onda, po iskusanom scenariju, kad se po krugu firme pocme pjevati "internacionala", ili "padaj silo i nepravdo", onda ili se pokupe i odu u neku jos manje razvijenu i jadniju zemlju od Slavonije, ili se uz pomoc kojekakvih "agencija za privremeno zaposljavanje za sitnu proviziju od vase ionako jadne i mizerne place TM" uvale u beskonacnu petlju konstantnog zaposljavanja ljudi po principu "da odradi 1 sat, dobro nam je", gdje ljudi dolaze, odlaze, cesto i po nekoliko puta u istom danu.... Beneton (i njegove razne inacice, kceri, tetke i majke firme), Boxmark, da ne nabrajam sad sto je sve pokupilo milijarde poticaja i nakon par mjeseci-koju godinu eventualno nestalo netragom, preko DD koji je rascjepkan i prodan doslovce bilo kome, gdje cvjeta industrija a radnici rade za minimalac na strojevima iz 1980-tih godina....i da ne nabrajam.
Tako da, zayebi ti to sve, ne trebaju nama investicije, ne trebaju nama radna mjesta, nama je prijeko potrebno da nas netko konacno usteka u 21 stoljece, da shvati da je godina gospodnja 2025 (jos malo), a ne 1998, i da ljudi u osnovi ne zele robovati nekome 8-10 sati dnevno, biti psihicki ubijani, omalovazavani i vrijedjani, primati placu, a u isto vrijeme biti socijalni slucajevi, jer tocno to i jesu sa placom od 600-700e....
Nije nama lose, naprotiv, super nam je. Jedini problem je sto je kod nas tek 1998 godina, malo kasnimo za ostatkom zemlje, ali to je ok, prije ce oni propasti, mi imamo jos fore....
Ali RH, koliko razgovaram s jednim kolegom koji se bavi statistikom u jednom ministarstvu, ekonomski jos nije dosegla 1980. proslog stoljeca. Cijela ratna epizoda, privatizacija i sve ovo sto se zivi u RH, bacila je drzavu zestoko unazad. S ostalime se manje vise slazem, jer kada citate malo po novinama clanke, cini se da se vracamo u doba knezova, Franje Tahija, i primae noctis-a. Da ne idemo previse u politike, jelte. Onda cemo o natalitetu i zasto se ne radja vise djece :)
Ali RH, koliko razgovaram s jednim kolegom koji se bavi statistikom u jednom ministarstvu, ekonomski jos nije dosegla 1980. proslog stoljeca.
Kolega ti laže, ili nije upućen, ili je zlonamjeran.
Neka ti da statističke podatke, da vidimo koje parametre je koristio pri izradi tih podataka. (ti ih ovdje objavi).
Znam da mi je otac s VSS dipl. ec. imao preneseno 1000 DM plaće u državnoj ustanovi (yu uhleb)..sam je to računao prije dvadestak godina.
Te godine je vozio Renault 4 (nije imao za bolji automobil uz troje djece i ženu koja je zbog bolesti rano otišla u inv. mirovinu), živjeli u manjoj kući s didom i babom, njegovim roditeljima.
Edit ;
Eh, da.. pošto nije bio član SK dobio je "zadnji" u firmi dvosobni stan od 54 kvadrata i to 1989 godine.
Dvoje muške djece i jedno žensko, po tadašnjim zakonima je trebao dobiti trosoban stan min 72 m kvadratnih, ali..malo morgen, nemaš crvenu knjižicu, neće da može.
Što se tiče teme, ne moramo odmah imati negativistički stav prema ovoj firmi, nije 1998, što vi velite.
da ne idemo sad u politikanstvo i slicno, no, iako je cijela drzava bila u ratu, rat nije bio u cijeloj drzavi.
Neki dijelovi su prosli bolje, neki gore, neki nisu ni znali da je rat, ako cemo realno. Ali, nije to poanta, tako je to uvijek kad je rat u pitanju, sve sto se desavalo poslije je dovelo do takvog nesrazmjera.
Tesko je raditi usporedbe, no cinjenicno stanje je da se, iako sistem mozda i je dobro zamisljen, isti iskoristava maksimalno, i to ne na dobar nacin, ljudi masovno odlaze, i oni sto su jos tu razmisljaju o odlasku, paralelno nam se slavonija naseljava nepalcima, indijcima, no kako se u kuloarima vec govori na veliko, i oni su shvatili vec da 700e u hrvatskoj znaci barem 1400 u nekoj drugoj zemlji, za istu kolicinu rada, pa paradoksalno imamo situaciju da "jeftina" (bez losih primisli) radna snaga koju naveliko dovlacimo pocima odlaziti u one neke, druge zemlje. Tako da postajemo tranzicija, samo privremena tocka na kojoj se radna snaga zadrzava, jer, nitko nije blesav.
Famozni pojam "minimalna placa" po svojoj namjeni i definiciji je dijametralno suprotna od pojma "placa", no, nasi poslodavci, privatnici uglavnom, doslovce taj pojam shvacaju kao "placa", cak nije najcesce situacija gdje ne moze dati vise, jednostavno, nema obavezu, ne zeli, ne mora.
Na srecu, stanje se popravlja, pa su neke vec tradicionalno slabo placene djelatnosti, trgovina i slicno shvatile da bazen radne snage nije nepresusan, pa podizu place, lagano, ali....
Totalni OT, ali eto, komentar na trenutno stanje stvari....
Sve oko ove tvrtke obavijeno je velom tajne. S kim god sam pričao, nitko ne zna nikoga tko se tamo zaposlio.
Onda vidim ove podatke kako novinarima nije bio dozvoljen obilazak pogona, a jedan od direktora taji i trenutni broj zaposlenih. Malo za reći da je sve to sumnjivo i pitanje je uopće je li Jabil tu došao nešto proizvoditi ili oprati nekakvu lovu.
Zasto bi privatna firma dopustila tako nesto?
Isto onaj iz prijasnje teme koji pita "pa dobili su poticaj od drzave, zasto ne daju sve informacije van?".
Glup primjer, ali primjer - Irska je krcata data centrima (jednako velik facility ko i ovaj Jabil), za hrpu njih ni ne znas da su data centar osim ako znas u sta treba gledati, eventualno preko glasina mozes saznati sto je unutra.
Isto sa brojem ljudi koji radi tamo, zasto bi to bila javna informacija? Benefit koji imas je da ta firma uplacuje porez lokalno i da se zbog nje izgradila odredjena infrastruktura i zaposlio odredjen broj lokalnih ljudi.
Da bi te netko pustio unutra da lunjas sa kamerom i mikfronom okolo.. taman posla
Zasto bi privatna firma dopustila tako nesto?
..
Samo ako iz nekoga razloga mora. Tih razloga moze biti svakakvih ali ovdje ih zasada nema.
Ali RH, koliko razgovaram s jednim kolegom koji se bavi statistikom u jednom ministarstvu, ekonomski jos nije dosegla 1980. proslog stoljeca. Cijela ratna epizoda, privatizacija i sve ovo sto se zivi u RH, bacila je drzavu zestoko unazad. S ostalime se manje vise slazem, jer kada citate malo po novinama clanke, cini se da se vracamo u doba knezova, Franje Tahija, i primae noctis-a. Da ne idemo previse u politike, jelte. Onda cemo o natalitetu i zasto se ne radja vise djece :)
Taj tvoj kolega ili sere ili nema pojma o statistici. Moja porodica, nas petero, imala je 1985. jedan auto (Yugo 45). Danas nas četvero ima 5 auta (BMW 5, 2 Golfa , Toyotu Auris i Reno Twingo). Sad jesmo li mi ekonomski siromašniji nego 1985. priupitaj tog tvog kolegu.
p.s.
Valja priznat da nisu baš najnoviji, ali svi dobro rade.
p.s.s.
U stvari i danas nas ima petero, samo peti član je pas a on ne zna vozit.
Budući da neće biti dužni predati financijski izvještaj za 2024., u 2026. će izaći financijski izvještaj za 2025. gdje će se moći vidjeti broj zaposlenih, prihodi, profit (ili gubitak), prosječne plaće i sve ostalo.
Čestitam, otkrio si kapitalizam. Srećom u EU radnici još donekle imaju neka prava, pa imaju pravo na odlazak na WC, dok u Amazonu pišaju u boce. Jel to dobro? Naravno da nije. Hoće li se što primijeniti? Neće, bit će samo gore. Najbolja je fora kad nekoj tvrtki daju kaznu za nešto, tako da moraju platiti, neka to bude 200 milijuna, a ovi to bez problema plate jer su kršeći neki zakon ili propis zaradili 2 milijarde, pa će im ostati i viška da izlobiraju da se taj zakon ili propis promijeni.
Tako da, zayebi ti to sve, ne trebaju nama investicije, ne trebaju nama radna mjesta, nama je prijeko potrebno da nas netko konacno usteka u 21 stoljece, da shvati da je godina gospodnja 2025 (jos malo), a ne 1998, i da ljudi u osnovi ne zele robovati nekome 8-10 sati dnevno, biti psihicki ubijani, omalovazavani i vrijedjani, primati placu, a u isto vrijeme biti socijalni slucajevi, jer tocno to i jesu sa placom od 600-700e....
Benetton još uvijek posluje, do kad, ne zna se, jer Benneton grupa iz godine u godinu ostvaruje masivne gubitke. Boxmark također posluje, Đuro Đaković također. Nismo više u komunizmu/socijalizmu, sve se svodi na poboljšanje produktivnosti za što manje novca, te za što veći profit koji će biti isplaćen vlasnicima i/ili dioničarima. To što država pojedinim privatnim tvrtkama uleti za pomoć da ne propadnu kao u npr. USA (too big to fail) ili u Hrvatskoj gdje su oteli privatno vlasništvo (arbitraža oko Agrokora vodi se u USA, ako Hrvatska izgubi platit će Todoriću milijarde), to je već za raspravu. Osobno sam izrazito protiv za to da se novci poreznih obveznika daju tvrtkama, bilo državnim, a pogotovo privatnim. Početkom 1990-tih, na ovim prostorima proljevala se krv da bi bio moguć današnji surovi i u Hrvatskoj nepostojeći neoliberalni kapitalizam (postojeći je ortački kapitalizam - crony capitalism). Neki su čuli za, laissez-faire i nevidljivu ruku Adama Smitha... U tom istom surovom kapitalizmu, unatoč svemu, postoji puno tvrtki koje nisu nastale na podlozi pljačke, privatizacije ili ukradenih novaca i te tvrtke posluju pošteno i svakodnevno se bore s tržištem i državom, plaćaju sve moguće harače, jedan od njih je i spomenička renta (!) i uz puno muke završavaju fiskalnu godinu u plusu. S druge strane podobnima poput Agrokora, Rimca i sličnih omogućuju se subvencije, povlašteni krediti, besplatna zemljišta i slično, bez obzira na minus na računu ili neispunjene poslovne planove. Postoji puno primjera, od Uljanika, pa do Croatia Airlines, međutim, Rimac je medijski najeksponiraniji (zato što na PR troše više nego na proizvodnju). Ali kao što znamo, uvijek će biti jednakih i jednakijih, pogotovo ako imaju političku pozadinu.
TL;DR neoliberalni kapitalizam - nisi konkurentan na tržištu, zatvaraj butigu. Ako misliš da možeš bolje, otvori tvrtku, ponudi početnu plaću 3000 eura, radno vrijeme od četiri sata dnevno (karikiram) i rasturi tržište sa svojim proizvodom/uslugom.
Taj tvoj kolega ili sere ili nema pojma o statistici. Moja porodica, nas petero, imala je 1985. jedan auto (Yugo 45). Danas nas četvero ima 5 auta (BMW 5, 2 Golfa , Toyotu Auris i Reno Twingo). Sad jesmo li mi ekonomski siromašniji nego 1985. priupitaj tog tvog kolegu.
p.s.
Valja priznat da nisu baš najnoviji, ali svi dobro rade.
p.s.s.
U stvari i danas nas ima petero, samo peti član je pas a on ne zna vozit.
Mentalitet Gordan Grlic Radman
Budući da neće biti dužni predati financijski izvještaj za 2024., u 2026. će izaći financijski izvještaj za 2025. gdje će se moći vidjeti broj zaposlenih, prihodi, profit (ili gubitak), prosječne plaće i sve ostalo.
HZMo prijave-odjave firmi, zaposlenika, vidiš plaću, sve.
Porezna, sve vidiš.
To su analize dr. Josipa Tice s EFZG:
Kupovna moć u Hrvatskoj niža nego 1978. | Hrvatska ekonomija | Al Jazeera
Tica: Uskoro ćemo dostići standard iz 1979. godine | SEEbiz.eu
Ali ekipu ti to ne zanima, jer na forumima su "ekonometričari" tipa "evo na primjer ja", tako da njih ukupni BDP, novokupljeni stanovi, prosječna plaća u odnosu na troškove, razina iseljavanja itd. uopće ne zanima, bikoz - "evo na primjer ja...".
Ukratko, uzaludan trud za post na forumu.
..
- da, osim kad je odgovor na to 'ne' :)
.. ili smo zaboravili neplaćene poreze irelandiji? 13ipo.. ?
-kako su išle vijesti prije par godina, 4-5 tisuća radnih mjesta? sad se spominje 1500, dok je zaposleno koliko ljudi? -to je tajni podatak?
-investiraš, svoj novac,.. ok, ... ako dobiješ, subvencije-poklon, npr infrastrukturu-komunalije?..
-koliko je to poreza uplatila lokalno? -možda će uplatiti u budućnosti, možda neće, možda su u šumici?
-što 'znamo' o jabilu? da je firma koja ima 140.000 zaposlenih po svijetu.. no ne znamo da propada na zapadu, zatvara radna mjesta, usa-uk.. i preseljava na istok zbog jeftinije radne snage, nižih plaća, .. i kao u ovom primjeru ne plaćanja onog što inače kao investitor platiš, dok su projekcije za plaću u ovom slučaju rađene prije par godina (jer svaki plan ako radiš, radiš prije projekta, izgradnje pogona.. ne poslije..) a tad su domaće plaće bile 500€... pa je tad plaća od 1000-1500 zvučala dobro, danas ne baš.. jer je sad prosjek oko 1000€..
-indija, kina. .. uz mali dodatak-napomenu, možda slučajno-benigno.. web im uz hr-ingliš-spaniš ima i kineziš verziju.. budući vlasnik? nisu slučajno, npr njemačko--talijanski-francuski-mađarski? nego kineski?
-nije još ni počelo, može biti divno, priča iz bajke.. može se na lotu dobiti jackpot, no obično ne ispadne tako bajkovito, vidjet ćemo za par godina, a što ćemo tad vidjeti? hoćemo li tad biti iznenađeni?
-što proizvode? .. pa onak, ne ono što promotivno reklamiraju, npr medicinska oprema, došli u posjed kupnjom firme u bankrotu prije par godina, ne da im je to branša-struka i da su u tome brand, klasične mešetarske fore.. jednako za autoind.. pri čemu se kao zaboravi da je npr GM sad kinez itd.
-ne puštati novinare da naslikavaju .. a slikali bi što? zaposlene? tajne sheme hiteč čipova?
-hr je mala, malo nas je.. prdneš i već se zna, svatko ima susjeda, familiju, kuma.. trenutno u os nitko ne zna ništa o zaposlenima u jabilu.. ima li itko? .. radili su 'za' njih, kao zidari, električari.. ne kao zapsolenici.. ima li barem 100 zaposlenih ljudi? portir-čistačica? jesu li djelatnici-zaposlenici jabila ili treće firme? .. u tome je potrebna tajnost, diskrecija? -obično kad je tako, nakon nekog vremena otkrijemo činjenice.. obično sasvim drugačije, ne bajka nego horor...
To su analize dr. Josipa Tice s EFZG:
Kupovna moć u Hrvatskoj niža nego 1978. | Hrvatska ekonomija | Al Jazeera
Tica: Uskoro ćemo dostići standard iz 1979. godine | SEEbiz.eu
Ali ekipu ti to ne zanima, jer na forumima su "ekonometričari" tipa "evo na primjer ja", tako da njih ukupni BDP, novokupljeni stanovi, prosječna plaća u odnosu na troškove, razina iseljavanja itd. uopće ne zanima, bikoz - "evo na primjer ja...".
A komu je namjenjena ta kupovna moć. Tebi, meni i ostalim običnim ljudima koji s njom nešto kupuju ili tkz. velikim statističarima koji će prevrčući brojke kako im odgovara dokazat što god ti je volja? Posebno ako se u statistiku baš i ne razumiješ, a takva je većina ljudi na planeti. Jer statistika je jedna od najtežih grana matematike, a matematika je pak najveći bauk za većinu ljudi.
Normalno, svaka budala se smije onom što ne razumije.
Normalno, svaka budala se smije onom što ne razumije.
Istina, takve umove kao sto si ti ne razumijem
p.s. ono sto razmijem je da nekome tko smatra da je statistika jedna od najtezih grana matematike nezna sto je matematika, niti cemu matematika sluzi
Posebno ako se u statistiku baš i ne razumiješ, a takva je većina ljudi na planeti. Jer statistika je jedna od najtežih grana matematike, a matematika je pak najveći bauk za većinu ljudi.
Užas. I to na informatičkom forumu.
Svaki puta kad netko napiše nešto ovako na Katedri za psihologiju na FFZG otvaraju šampanjac, a neki asistent na Analizi na PMF-u dobije blagi moždani udar.
Ugledni ekonomist dr. Josip Tica, profesor na Ekonomskom fakultetu zagrebačkog sveučilišta i politički aktivna javna osoba – u SDP-u.
Sve je jasno, suvišne su riječi.
Ugledni ekonomist dr. Josip Tica, profesor na Ekonomskom fakultetu zagrebačkog sveučilišta i politički aktivna javna osoba – u SDP-u.
Sve je jasno, suvišne su riječi.
e,
e,
Sačekajmo da o tome daju svoju prosudbu magistar Đapić i njegov mentor Dr. Kandare!
Sačekajmo da o tome daju svoju prosudbu magistar Đapić i njegov mentor Dr. Kandare!
Baš si našao medveda za statistiku..
Ovo Kandare, poznajem samo psihologinju iz Rijeke toga prezimena, drugo mi nije poznato.
Meni je još fascinantije kakve sve mentalne gimnastike izvode ljudi koji stvarno znaju koristiti stastiku i koriste to na dnevnoj bazi da bi "dokazali" da je u Jugoslaviji bilo lošije. Znaš brojke, ali si toliko zaslijepljen ideologijom da ćeš radije umrijeti nego priznati da je u Jugoslaviji nešto valjalo. Ono cherry pickanje i biranje konteksta i usporeba tehnološkog napretka tad i sad, svi su bili jednako siromašni, život na dug (a za zemlje koje su se kao okrenule zapadu i žive bolje jer su primili enormni novac od SAD-a se to ne broji). Čak sam čuo da jugoslavenska gradnja ništa ne valja jer su radnici uglavnom krali čelik i da se to nije održavalo itd., a onda pričao s nekim tko stvarno nešto zna o mehanici i materijalima (dakle obrazovan u tom području) i on mi objasnio zašto je to totalna glupost.