Zauzimam se za slobodu govora, a razliku između slobode govora i zlorabe slobode govora određujem slučajem Brandenburg vs. Ohio State u kojem se govor koji konkretno poziva na nasilje je mržnja, a sve ostalo nije. Dakle, "treba mu razbiti xy" je govor mržnje, a "ja sam pokraden na izborima" nije.
Ako netko u RH tvrdi da je "Oluja zločin", ima pravo na to, bez obzira koliko se ne slažem u tome. U toj izjavi nema pozivanja na nasilje i neki novi rat. Naravno, u HR se za ovo osoba kažnjava i ne vidim razliku između postojeće hrvatske prakse i one iz komunizma gdje je postojala institucija javne sablazni i načela očuvanja društvenog poretka pod čime su mnogi dobivali otkaze i završavali u zatvorima.
Kolega u načelu to može biti tako, ali u praksi baš i ne. Nije isto jesam li ja napisao nekakvu tvrdnju na bug forumu ili je to napisao netko utjecajan i tko ima iza sebe milijune pratitelja. Veliki broj tih pratitelja će tu tvrdnju uzeti zdravo za gotovo i u toj situaciji odgovornost za potencijalne posljedice trebaju biti na onome tko je iznio tu tvrdnju.
U kontekstu tvog primjera isto tako netko utjecajan može izjaviti "Pero je opljačkao jadnu staricu", nije govor mržnje, je li tako? Ali je indirektno pozivanje na osudu i moguće ozbiljnije napade. Što u slučaju da je iznesena tvrdnja netočna? A inspirirala je malog Matu da dočeka Peru i prebije ga kao mačka u vreći.
Što kada određeni alternativac napiše "5G mreže će vas sve razboliti i uništiti mogućnost ljudske reprodukcije"? Opet nije govor mržnje, ali je njen rezultat razbijanje i paljenje 5G opreme. Treba li netko odgovarati za tu tvrdnju ukoliko ona nije točna ili ćemo prepustiti raji da sama odluči što je točno, a što nije?
Lako je bilo prije 20 i više godina, tada nismo imali alate za instant masovnu manipulaciju, danas je drugačije vrijeme.
Komunizam nije kiksao zbog svog manifesta već zbog ljudi koji su ga "provodili" prema vlastitom tumačenju vođeni svim onim ljudskim manama, osobnom sebičnošću i dodvoravanjem osobi "iznad" sebe. To nema veze s komunizmom, ali ima s nama.