Zbogom Chrome. Bilo je lijepo dok je trajalo
Chrome od ponedjeljka postupno prelazi na Manifest
- poruka: 85
- |
- čitano: 30.665
- |
- moderatori:
vincimus
Ovo je "vjetar u leđa" za Firefox jer ne korisiti chromium, jedino ako ga google na natjera V3 manifesta.
Vidim da cu i na kompu morati staviti AdGuard koji imam na mobu. Na sreću, kupio sam ga 2018 kad je na valentinovo bila akcija lifetime licenca za 4 uređaja, kojih 200kn. Kako sve izgleda, polako cemo se odmaknuti od addonova i plugina i poceti koristiti rjesenja koja se ne ugraduju direktno u chrome popust gore spomenutog AdGuarda koji inaliram na komp .
Vidim da cu i na kompu morati staviti AdGuard koji imam na mobu. Na sreću, kupio sam ga 2018 kad je na valentinovo bila akcija lifetime licenca za 4 uređaja, kojih 200kn. Kako sve izgleda, polako cemo se odmaknuti od addonova i plugina i poceti koristiti rjesenja koja se ne ugraduju direktno u chrome popust gore spomenutog AdGuarda koji inaliram na komp .
Ja upravo instalirao na mobu i opet mi baca oglase na youtube preko chrome. Ukljucio sam onaj HTTPS filter.
Brave se obvezao nastaviti podršku za sve adblockere koliko znam
Iiiii upravo nakon ove vijesti instalirao sam Brave!
Ovo je "vjetar u leđa" za Firefox jer ne korisiti chromium, jedino ako ga google na natjera V3 manifesta.
Kolko vidim firefox ima mogucnost koristit ublock origin na androidu. Byebye chrome.
Prešao na Operu ima par mjeseci
Na Operi sam već godinama, uBlock radi savršeno, tako da ako ne budu čačkali po Operi, boli me briga za Chrome, ionako ga ne koristim. A YT radi savršeno, bez ijedne reklame. A ako i budu prtljali po Operi, uvijek se nađe način za preskakanj e reklama, a da ostalo radi ( netko spominje Brave), nisam ga vidio ni koristio, ali lijepo je znati za svaki slučaj
Ako Chrome i Edge neće dopustiti adblockere, prijeći ću na FF potpuno.
Ja sam odnedavno na Vivaldiju, nakon 2 desetljeća korištenja Opere, sa ublock originom.
Jer Vivaldi ima sve originalne feature Opere, a razvija se u dobrom smjeru, od originalnih developera Opere.
Baš me zanima kako će proći taj manifest V3 sa njime, jer Ublock mi je dodan kao ekstenzija od Chromea.
Uopšte nemam ni želju ni volju da instaliram bilo kakvu verziju browsera sa chromeom.
Firefox i LibreWolf ponajviše u zadnje vrijeme ustvari.
Inače se slažem s tobom, da stvari treba plaćati, i imam sav legalan ili besplatan SW.
Evo ti razlozi za Google, o youtubeu govorim:
- reklame su iritantne, doslovno ne možeš pogledati minutu ičega, bez zaj..cije s njima
- u jednom podcast like videu od 40 minuta dobio sam ih 10-tak, od toga neke po 5 minuta, pa nisam mogao ni slušati strpljivo iz kreveta čekajući da prođu
- nerelevantne su za kupca, znaju što volim, ali daju mi meni nezanimljive, samo da me prisile na pretplatu
- najvažniji etički razlog, autorima videa plaćaju kikiriki, sve manje i manje, ovo je čista koroporativna, monopolistička, pohlepa!
EDIT: ne 5, nego 50 minuta, traje ona Mindwalley reklama, koju mi je uvalio kao 3. ili 4. reklamu, pa ti reci da je to fer "oglašavanje", a ne blatantno tjeranje na pretplatu.
Inače se slažem s tobom, da stvari treba plaćati, i imam sav legalan ili besplatan SW.
- reklame su iritantne, doslovno ne možeš pogledati minutu ičega, bez zaj..cije s njima
- u jednom podcast like videu od 40 minuta dobio sam ih 10-tak, od toga neke po 5 minuta, pa nisam mogao ni slušati strpljivo iz kreveta čekajući da prođu
- nerelevantne su za kupca, znaju što volim, ali daju mi meni nezanimljive, samo da me prisile na pretplatu
- najvažniji etički razlog, autorima videa plaćaju kikiriki, sve manje i manje, ovo je čista koroporativna, monopolistička, pohlepa!
EDIT: ne 5, nego 50 minuta, traje ona Mindwalley reklama, koju mi je uvalio kao 3. ili 4. reklamu, pa ti reci da je to fer "oglašavanje", a ne blatantno tjeranje na pretplatu.
I meni su iritantne, ali ja sam fino platio pretplatu, jer ipak koristim Youtube dnevno i ne vidim problem s tim.
Samo jedna opaska, ovaj zadnji "eticki" razlog ti je kontradiktoran.
Samo postavi sebi pitanje, sta bi i koliko bi ti isti autori zaradili kad bi svi koristili adblockere? Evo recimo i Bug ima reklame, ali ja ne koristim adblocker jer zelim da ljudi traju sto duze i da zarade koliko toliko.
Mislim, kako god ko zeli, ali mi kao drustvo nemamo osjecaj za autorski rad.
Zato jer mogu, a sve dok mogu ne budem plaćao jer ne želim i škrt sam. U stavri posebno sam sretan kad nešto ne moram platiti a mogu koristi tak da ih zajebem.
dobro, to je osobna stvar.
recimo biti špiko i biti škrt je jedan jako velik životni teret koji uništi čovjeka.
ja te ljude razumijem. premda me dosta u razgovorima iznerviraju dok se hvale kako su zbog 2€ izmjenili sve teleoperatere i sva autoosiguranja.
teško im je i treba ih shvatiti.
ja recimo volim sve platiti. tko god hoće.
evo i onom, meni antipatičnom musku, plaćam za X jer želim neke prednosti premiuma.
nekom sablazan, nekom zadovoljstvo. to se dobije u genu po rođenju.
I meni su iritantne, ali ja sam fino platio pretplatu, jer ipak koristim Youtube dnevno i ne vidim problem s tim.
Samo postavi sebi pitanje, sta bi i koliko bi ti isti autori zaradili kad bi svi koristili adblockere? Evo recimo i Bug ima reklame, ali ja ne koristim adblocker jer zelim da ljudi traju sto duze i da zarade koliko toliko.
Sad sam ti napisao da imam sav besplatan ili legalan SW, drugi ne koristim. Imam osjećaj za autorski rad. Bojkotiram im pretplatu, zato što me sile na nju. Ako bih ikakvu pretplatu uzimao, uzeo bih neki Google drive paket, ali zasad nema potrebe. Ili za neke kanale, podržao ih izravno patreonom.
Ne podržavam modalitete pretplate u IT-u, kakav radi Premiere, pa koristim Davincija, još ne dovoljno da si platim Studio inačicu, ali doći će i to na red.
Također koristim GIMP umjesto Photoshopa.
Te ne koristim ni Office 365, nego ili Google Docs ili ako je baš stani pani Libre Office. A na Win kanti imam pratari Office 2016, legalno kupljen.
Dao sam novčeke za Cubase, na akciji, i Guitar Pro čiju sam prastaru inačicu koristio još od studentskih dana, tada crackanu.
Autorski rad podržavam, ali "keep it real", nemoj mi uzimati masu novaca, konstantno, za nešto što em ne vrijedi toliko, i gdje na 100 drugih načina zarade na meni, podaci, reklame unutar videa, proizvodi koje sam kupio zbog reklama.
Onda plaćajte i kaj vas boli dupe za one koji ne plaćaju? Mene npr. uopće ne zanimaju oni kaj plaćaju ili oni kaj ne plaćaju. Boli me briga, nisam društveni dušebrinik ha ha.
dobro, to je osobna stvar.
recimo biti špiko i biti škrt je jedan jako velik životni teret koji uništi čovjeka.
ja te ljude razumijem. premda me dosta u razgovorima iznerviraju dok se hvale kako su zbog 2€ izmjenili sve teleoperatere i sva autoosiguranja.
teško im je i treba ih shvatiti.
ja recimo volim sve platiti. tko god hoće.
evo i onom, meni antipatičnom musku, plaćam za X jer želim neke prednosti premiuma.
nekom sablazan, nekom zadovoljstvo. to se dobije u genu po rođenju.
Ja kvalitetne stvari platim, ali ipak ne bih iPhone preko Androida.
Ni Windoze preko Linuxa.
Niti BMW-a preko Škode.
To ne smatram škrtošću, nego racionalnošću i nerazbacivanjem.
Sad sam ti napisao da imam sav besplatan ili legalan SW, drugi ne koristim. Imam osjećaj za autorski rad. Bojkotiram im pretplatu, zato što me sile na nju. Ako bih ikakvu pretplatu uzimao, uzeo bih neki Google drive paket, ali zasad nema potrebe. Ili za neke kanale, podržao ih izravno patreonom.
Ne podržavam modalitete pretplate u IT-u, kakav radi Premiere, pa koristim Davincija, još ne dovoljno da si platim Studio inačicu, ali doći će i to na red.
Također koristim GIMP umjesto Photoshopa.
Te ne koristim ni Office 365, nego ili Google Docs ili ako je baš stani pani Libre Office. A na Win kanti imam pratari Office 2016, legalno kupljen.
Dao sam novčeke za Cubase, na akciji, i Guitar Pro čiju sam prastaru inačicu koristio još od studentskih dana, tada crackanu.
Autorski rad podržavam, ali "keep it real", nemoj mi uzimati masu novaca, konstantno, za nešto što em ne vrijedi toliko, i gdje na 100 drugih načina zarade na meni, podaci, reklame unutar videa, proizvodi koje sam kupio zbog reklama.
Ako tebi to sve tako odgovara, nema potrebe ista mijenjati.
Sto se tice "keep it real" - samo se sjeti da nisi primoran da koristis ni youtube, a ni da posjecujes bilo koji website ili servis gdje postoje autorski radovi. Sve ti je to dobra volja.
Prešao na Firefox još prije 2-3 godine. Nema nikakve potrebe za Chromeom i Google sranjima. Sve radi super sa adblockima. Na androidu instaliran Adblock browser.
Sve 5, nisi tako primoran ni ići na fejs/instagram, ni koristiti wapp... ni samu google tražilicu, ni ChatGPT.
Baš mi je Davinci izvrstan primjer kako spusititi cijenu onima koji previše traže.
Dobar dio profesionalaca je prešao na njega unatoč learning curveu i svemu ostalome jer ne žele plaćati, masnu, pretplatu, čisto za Premium stvar, kada je Davinci izvrstan, samo puno manje razvikan.
Tako i treba kad sve ovce koriste Chrome .. :) .. :) ..
Ni Windoze preko Linuxa.
Niti BMW-a preko Škode.
Sa navedenim se slažem.
I ja sam racionalan.
No ovdje je tema o nečem što iritira, remeti osjećaj / ugodu konzumiranja sadržaja.
Po ovim vijestima, tjera te u kut pred svršen čin.
To je sitnica za izdvojiti nešto sitnoga za ugodu.
A neki drugi zaljubljenici, neka troše koliko hoće za njihov novac.
Sa svih tih ekosustava se može pobjeći za novac..
Tutanota mail
Proton mail
VPN
Linux
Brave Firefox
kriptirani cloud..
u dalmaciji je na udarnim lokacijama cijena kugle sladoleda 4€.
sve nedaće o kojima ovdje pišemo riješe se za kuglu sladoleda... a pobjegao si jaaaako puno od snifanja, telemetrije i po zadnjem.. sve što ti pokupe, šalju u AI za potrebe daljnjeg snifanja.
Ni Windoze preko Linuxa.
Niti BMW-a preko Škode.
Sa navedenim se slažem.
I ja sam racionalan.
No ovdje je tema o nečem što iritira, remeti osjećaj / ugodu konzumiranja sadržaja.
Po ovim vijestima, tjera te u kut pred svršen čin.
To je sitnica za izdvojiti nešto sitnoga za ugodu.
A neki drugi zaljubljenici, neka troše koliko hoće za njihov novac.
Sa svih tih ekosustava se može pobjeći za novac..
Tutanota mail
Proton mail
VPN
Linux
Brave Firefox
kriptirani cloud..
u dalmaciji je na udarnim lokacijama cijena kugle sladoleda 4€.
sve nedaće o kojima ovdje pišemo riješe se za kuglu sladoleda... a pobjegao si jaaaako puno od snifanja, telemetrije i po zadnjem.. sve što ti pokupe, šalju u AI za potrebe daljnjeg snifanja.
Čak razmišljam platiti i ChatGPT, i Soru, trebat će mi kad tad.
Ali youtube, gdje 50% vremena dangubim slušajući muziku u pozadini, hehe, ne bih.
Slažem se nije to velika lova, 9.5€ mjesečno, stvarno nije, ali ne sviđa mi se ta prisila i zato iz principa tražim adblockere i Smarttubeove, i šta god treba.