Android polako umire? Generacija Z više preferira

poruka: 189
|
čitano: 70.721
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Android polako umire? Generacija Z više preferira ".
16 godina
Re: Android polako umire? Generacija Z više prefer
silvio3105 kaže...
SS se može ugasiti na tipku. Ako se ne varam, zakon tjera da bude uključen, nešto sam tako čuo.

Da, možeš, do idućeg paljenja auta. Uđeš u auto i stišćeš gašenje start-stopa na prvom raskršću.

A tvoj auto, za 50k eura, i nemaš kontrolu, nego on tebe kontrolira.

Pa nećeš valjda dopustiti da te jedan bijedni zakon ograničava i oduzima ti kontrolu. :-)

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
9 godina
neaktivan
Hacker002:

Dragi moj hakeru, iphone ne treba hakirati već samo pratiti upute na ekranu. Samo staviš dva iphonea dovoljno blizi za domet BT-a
Ja rekoh
9 godina
neaktivan
Silvio3105:

Kad si spomenuo žene…

Android je kao tinejdžerica: ako jebeno dobro znaš što radiš, možda nakon dugo vremena dobiješ ono što želiš. Ako je prave marke i naravi, imat ćeš bombu, ali hirovitu.

Iphone je milfača koja izgleda kao da ima 16, može i hoće skoro sve bez puno priče dok god si gospodin. Ali, moraš imati alat za to, ne prolaze izgovori tipa treba ga samo resetirati, dobit ćeš trajni odjeb
Ja rekoh
12 godina
@Bitanga

Start stop možeš isključiti čim uključiš auto na prekidač.

Ako ti se ne da baš svaki put to uključivati, isključivati te ako misliš da to nema prednosti, odeš u servis i isključe ti oni.

Ja ga ni ne primjećujem.
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
Ako možeš ugasiti, a možeš, onda ti kontroliraš. Ne možeš ugasiti zračni jastuk, osim suvozačevog, no to nitko ni ne želi napraviti.
Ima i Android svojih ograničenja. Neka možeš zaobići rootom, neka ne.

1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Samaržija:

Start stop smeta kad je uparen sa automatskim mjenjačem. Onda imaš glupe situacije da ti se auto neda zaključati jer misliš da je ugašen (motor ne radi) a zapravo nije. I da, posve je retardirano da ti se ugasi na pol rotora dok se u zagrebačkoj gužvi pokušavaš ubaciti u promet…
Ja rekoh
16 godina
Samarzija kaže...
@Bitanga

Start stop možeš isključiti čim uključiš auto na prekidač.

Ako ti se ne da baš svaki put to uključivati, isključivati te ako misliš da to nema prednosti, odeš u servis i isključe ti oni.

Ja ga ni ne primjećujem.

Naravno da ga gasim čim sjednem u auto, ili na prvom raskršću ako prije toga zaboravim.

Nebitno jel se može trajno ugasiti ili ne, to je samo jedan banalni primjer, ima takvih sto na autu. Nemaš kontrolu nad ničim osim onim što su ti dozvolili da imaš kontrolu.

I za auto je to sasvim dobro. Većini ljudi je i za mobitel to sasvim u redu.

Feudalac kaže...
Samaržija:

Start stop smeta kad je uparen sa automatskim mjenjačem. Onda imaš glupe situacije da ti se auto neda zaključati jer misliš da je ugašen (motor ne radi) a zapravo nije. I da, posve je retardirano da ti se ugasi na pol rotora dok se u zagrebačkoj gužvi pokušavaš ubaciti u promet…

Naravno, o tom i pričam. Užasno je loš npr u Octaviji sa DSGom. Gasi se usred raskršća, prilikom ulaska u podzemnu garažu, češće onda kad ne treba nego onda kad treba i sl.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
12 godina
Natrag na temu. Danas je sve marketing pa i iOS i Android i proizvođači nas sve skupa prave budalama...a ljudi ulaze u tabore i "bore" se po forumima koji je bolji. Nijedan nije bolji.
Ovaj tu si "utvara" , ivaj drugi maloprije priča o mobitelu ko da mu je dite, a ne precijenjeni komad gadgeta od 1000ojra, kojeg 90%ljudi ima jer ga eto ima...a ne koriste ni 10% mogućnosti....jer ga žele...jer je trend...iPhone je marketinški proizvod, trendi je i ne treba oko toga previše razbijati glavu. Nek se bave s tim marketing gurui kako prodati Android/Windows platformu na isti način kako je Apple to uspio.
Apple je kralj u tom pogledu i neće ih još dugo nitko skinuti. Ne zbog proizvoda, nego zbog marketinga.

Bio u oba tabora..sve je to niš, i ni jedan nije kompletan, namjerno zakidaju korisnika jer uvijek će nam prodati nešto novo da imamo "magical way to interact with ..."...

Prvi smartphone je bio wow, ovo sad je čisti...konzumerizam...

Tu ste svašta napisali o toj Z generaciji da su ovakvi i onakvi i da su blentavi pa da zato koriste iOS jer da je Android prekompliciran (ono, wtf??!!)...koriste iPhone jer je trend.

Kad Huawei (ili x) bude trend preći će na to.... nemojte brigati da su oni blentavi... nisu ne...
Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine
protjeran
A vežeš se? Neće valjda neki tamo Zakon kontrolirati neku Bitangu.
Start stop je tu zakonski zbog "zelenih" iako je već odavno izračunato da ispod 6-8s stajanja nema svrhe gasiti auto.
16 godina
silvio3105 kaže...
A vežeš se? Neće valjda neki tamo Zakon kontrolirati neku Bitangu.
Start stop je tu zakonski zbog "zelenih" iako je već odavno izračunato da ispod 6-8s stajanja nema svrhe gasiti auto.

Znači, klasični silvio koji ne razumije uopće što sam htio reći.

Ti si počeo o čudacima koji plate nešto nad čim nemaju punu kontrolu. Htio sam ti skrenuti pozornost da pričaš gluposti i da ima hrpa takvih primjera posvuda.

A ti si sad počeo mene pitati jel se vežem (kontra spika?) i tupiti po start-stopu koji je trebao poslužiti samo kao primjer "neimanja pune kontrole". Bilo je i boljih primjera, ali eto nisam se odmah sjetio.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.2.2023 20:17 (Bitanga).
12 godina
Ako start stop ne funkcionira na Škodi s DSG mjenjačem, ne znači da je to loš sustav, već da ga je Škoda očito loše implementirala.

Ko da kažem Bluetooth ne valja jer Redmi ima lošu konekciju.
Tako nešto u tom stilu...

Ljudi koji kupiju iOS ekosustav znaju u što se upuštaju te isto tako prednosti i mane. Imaju dakako svojih prednosti, koje je Apple lijepo unovčio, prodavajući to sve kroz marketing, a isto tako Android ekipa bira sebi svoju gadgeteriju sa svim svojim manama i prednostima koje imaju. Ali funkcije u osnovi imaju iste i jedni i drugi. To što ovaj maloprije navodi da je plaćao na kasi s iPhone pa haloo(!?) Di živiš? Oli to se ne može s Androidom? Ili navodi da ima Face Id, pa pogleda mob i odmah se magično otključa, magično ga čekaju poruke na ekranu dok jadnici na Androidu moraju crtati da im se otključa ekran? Pa di živi taj?! Jel te funkcije Android nema?

O Bože Petra...
2 godine
protjeran
I onda si se uhvatio primjera koji ovisi o zakonu. Koliko znam, iOS ima ograničenja koja ne proizlaze iz Zakona.
16 godina
Samarzija kaže...
Ako start stop ne funkcionira na Škodi s DSG mjenjačem, ne znači da je to loš sustav, već da ga je Škoda očito loše implementirala.

Ljudi koji kupiju iOS ekosustav znaju u što se upuštaju te isto tako prednosti i mane. Imaju dakako svojih prednosti, koje je Apple lijepo unovčio, prodavajući to sve kroz marketing, a isto tako Android ekipa bira sebi svoju gadgeteriju sa svim svojim manama i prednostima koje imaju. Ali funkcije u osnovi imaju iste i jedni i drugi. To što ovaj maloprije navodi da je plaćao na kasi s iPhone pa haloo(!?) Di živiš? Oli to se ne može s Androidom? Ili navodi da ima Face Id, pa pogleda mob i odmah se magično otključa, magično ga čekaju poruke na ekranu dok jadnici na Androidu moraju crtati da im se otključa ekran? Pa di živi taj?! Jel te funkcije Android nema?

O Bože Petra...

Upravo tako, ne znači da je loš sustav, nego je loš sustav na ŠkodaOSu i ja nemam opciju da ga trajno isključim. Znači "zaključana" je za mene. 

Na službenom servisu mi ne žele, a sam preprogramiravati sa OBD2 mi ne pada na pamet, nije to igračka.

Nego ga ko papagaj svaki dan moram nekoliko puta dnevno gasiti. Kad zaboravim, zajebe me u raskršću i može izazvati čak i nesreću.

Nemam potpunu kontrolu nad tako jednostavnom opcijom, a platio sam auto masu love. A bogami niti okoliš neće biti spašen.

Nebitno, to je bio samo primjer, a uhvatili ste se toga ko pijani plota :-)

16 godina
silvio3105 kaže...
I onda si se uhvatio primjera koji ovisi o zakonu. Koliko znam, iOS ima ograničenja koja ne proizlaze iz Zakona.

A ima i ograničenja koja proizlaze iz zakona. Npr. negdje ne možeš (ili ne možeš jednostavno i trajno) isključiti shutter sound kamere. Čak i na Samsungu.

Ograničenja korisnika su ograničenja korisnika, ako si ograničen u nečemu nemaš "punu kontrolu", a "čudaci to skupo i plate".

Ja se još čudim ljudima koji iskeširaju iljadu evra na uređaj koji im ne da punu kontrolu. I još budu sretni i podržavaju to. Vrh!

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.2.2023 20:40 (Bitanga).
2 godine
protjeran
Ako je zakon rekao da mora biti zvuk bez obzira na sve, onda su tabori jadnaki oa nema smisla se hvata za tu slamku.
Kod mene je taj zvuk ugašen. Izgleda da tabori nisu jednaki, jedan je bolji.
Jedan je lav u africi, drugi je lav u zološkom.
12 godina
@ Bitanga
;-)
Aj nećemo više o start-stopu, jasno uzeo si to ko primjer...

I upravo se iz tog primjera može povući paralela... Ne paše ti Škoda, riječi je se i uzmi ono što ti paše...i s čim misliš da ćeš biti siguran..mislim ono, ako su tako nakaradno to riješili da je sigurnost upitna, ma da nisam ništa loše čuo o toj Škodi, dapače same pohvale...

Meni zbog ograničenja koja je IOS postavio (internet treba za sve, iTunes me maltretira, nemogućnosti djeljenja fileova putem Bluetooth drugima te nemogućnosti korištenja poslovnog softvera na MacOs platformi nije dolazilo u obzir da se borim s tim..i Android/Windows me trenutno savršeno zadovoljava.... Kome paše, ma koristite naravno...Svakome njegovo zadovoljstvo...
A da je jedan bolji od drugog, ma nije kako sam već naveo.... lažu i mažu jedni i drugi i svi su debelo precijnjeni...dok god ima nas koji smo voljni plaćati gadgeteriju...

Nekome gušt, a gušti se plaćaju...

16 godina
silvio3105 kaže...
Ako je zakon rekao da mora biti zvuk bez obzira na sve, onda su tabori jadnaki oa nema smisla se hvata za tu slamku.
Kod mene je taj zvuk ugašen. Izgleda da tabori nisu jednaki, jedan je bolji.
Jedan je lav u africi, drugi je lav u zološkom.

Ok, drugi put se malo bolje izjasni što ima smisla za spomenuti, a što nema, pa da znam za ubuduće što si mislio pod "puna kontrola" i na koje slamke da se hvatam.

Ovako samo izmišljaš pravila on-the-fly, a ja sam se opet upecao odgovarati ti.

16 godina
Samarzija kaže...
@ Bitanga
;-)
Aj nećemo više o start-stopu, jasno uzeo si to ko primjer...

I upravo se iz tog primjera može povući paralela... Ne paše ti Škoda, riječi je se i uzmi ono što ti paše...i s čim misliš da ćeš biti siguran..mislim ono, ako su tako nakaradno to riješili da je sigurnost upitna, ma da nisam ništa loše čuo o toj Škodi, dapače same pohvale...

Meni zbog ograničenja koja je IOS postavio (internet treba za sve, iTunes me maltretira, nemogućnosti djeljenja fileova putem Bluetooth drugima te nemogućnosti korištenja poslovnog softvera na MacOs platformi nije dolazilo u obzir da se borim s tim..i Android/Windows me trenutno savršeno zadovoljava.... Kome paše, ma koristite naravno...Svakome njegovo zadovoljstvo...
A da je jedan bolji od drugog, ma nije kako sam već naveo.... lažu i mažu jedni i drugi i svi su debelo precijnjeni...dok god ima nas koji smo voljni plaćati gadgeteriju...

Nekome gušt, a gušti se plaćaju...

Ne budem, zašto bih se riješio odličnog auta. Samo nemam "punu kontrolu" nad opcijama kako bih htio.

Prednosti mi nadmašuju nedostatke. I to je tako kod svega. I kod iOS korisnika i kod Android korisnika.

Korisnici prelaze iz jednog tabora u drugi, vraćaju se, u oba smjera, i to će tako biti uvijek. Nismo svi isti i ne volimo svi iste stvari niti su nam bitne. A i stvar je navike, financija i sl.

Nema se potrebe čuditi ko picek glisti zašto je netko kupio iphone sebi, djetetu ili bilo kome. Šta nas briga uostalom.

Mene recimo najviše smeta kad softverske feature ugrađuju samo na najnoviji model, a nema nikakvog razloga da ne dođu updejtom i na stari (pogotovo jer je riječ o standalone aplikacijama).

I tu su Android vendori puno gori po tom pitanju nego Apple, iako i Apple često rezervira neke specijalne softverske feature samo za najnoviji uređaj.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.2.2023 20:55 (Bitanga).
2 godine
protjeran
Pričam o:
- tome da ne mogu prebaciti. xyz fajl na mobitel (kao što bi prebacio na USB)
- tome da su performanse padale da očuvaju bateriju, a korisnik nije to znao (do nedavno)
- tome da korisnik nema neku kontrolu nad ekranom, izgledom početnog zaslona i sl.
- tome da je teško ići protiv Apple eko sustava

Ko zna šta još ne znam. Gore nabrojame stavke su stavke na koje sam naletio tokom korištenja iOS mobitela cirka jedno sat vremena.
To je bilo dovoljno.
16 godina
silvio3105 kaže...
Pričam o:
- tome da ne mogu prebaciti. xyz fajl na mobitel (kao što bi prebacio na USB)
- tome da su performanse padale da očuvaju bateriju, a korisnik nije to znao (do nedavno)
- tome da korisnik nema neku kontrolu nad ekranom, izgledom početnog zaslona i sl.
- tome da je teško ići protiv Apple eko sustava

Ko zna šta još ne znam. Gore nabrojame stavke su stavke na koje sam naletio tokom korištenja iOS mobitela cirka jedno sat vremena.
To je bilo dovoljno.

- imaš stick pa prebaci fajl na stick, 99% ljudi ne prebacuje fajlove na mobitel kabelom niti imaju kabel sa sobom.

- ja ne vidim tu ništa loše, bolje da mobitel radi sporije i traje još koju godinu dana dulje nego da moraš ići na servis mijenjati bateriju jer ti se mob isprazni inače za 5h. Po meni je to očekivano ponašanje, samo su mogli naglasiti ljudima. A ljudi ko ljudi, ovako su mislili da ga namjerno usporavaju da moraju kupiti novi, a ovi su ustvari, bezobraznici jedni, se brinuli da korisnici dulje mogu koristiti taj mobitel.

- nisam primjetio da iphone korisnicima nešto nedostaje na osnovnom ekranu, čist je i uredan

- Appleov eko sustav se ni meni ne sviđa, ali opet, funkcionira za veliku većinu ljudi koji ga koriste i kunu se da je odličan

Ja imam neke skroz druge zamjerke za iOS nego ti, ali imam i zamjerke na Android. A nešto moramo koristiti. Koristim S22U za isto preko 1k eura, i isto imam zamjerke.

Jednostavno nema uređaja niti OSa bez zamjerki. Ne sjećam se kad sam zadnji put čuo da je netko potpuno zadovoljan s nekim uređajem. Uvijek ima neko "ali".

2 godine
protjeran
- imam kabel na poslu, ali nemam svoj USB stick. Štaš sad?
- samo budala vjeruje da je to za zaštitu ovac... korisnika. Kao da si zaboravio što je kapitalizam.
- imam i ja uredan početni zaslon, sve po PSu podešeno meni. Ali opet imam mogućnost napraviti kako ja želim, bez ograničavanja.
- nije to je l mi se sviđa ili ne. Na Androidu koristim MS usluge bez da me Gugl hebe. Nikakav otpor nisam osjetio od strane Gugla.

Ono što je stvar je da Apple prodaje većinom flagship mobitele s funkcionalnosti koja većinom kaska, a kad dođu funkcionalnosti reklamiraju ih kao da su ju izmislili. I pri tome to masno naplate.
11 godina
I evo, pola teme vrijeđanje djece jer preferiraju ajfone i onda stari mamlazi ulete i svađaju se koji OS je najbolji na svijetu. Naravno onaj koji oni koriste.
News flash: Nema najboljeg OS-a, nema najboljeg telefona, nema ni najboljeg laptopa.
Najbolje je ono što nekom odgovara, i što odradi svoj posao. Uz neke osobne preference. Sve ostalo su gluposti za malu djecu i pušenje markentiških fora.
Iphone je super. Da. iOS je katastrofa što se tiče konzistencije UI-a. Android je super. Da. Ali je isto tako grozna nakupina jave i ostalih grozota i skinova i gluposti.
I tako dalje i tako dalje. Svi imaju prednosti i mane. Na svakom od nas je da odaberemo što ćemo koristiti i apsolutna glupost je veličati komad elektronike ili software-a kao najbolji. Nije. Ne postoji. To su alati.
Ja ću reći da je meni(!) linux najbolji OS jer mi omogućuje da u svom poslu odradim sve najbrže, najbolje s najboljim setom alata. Šokantno! A imam 2 mekbuka, Windows 11, iPhone, Samsung galaxy-e i svašta nešta.
Alati. Ništa više. Odrade svoj posao, ugasim ih i živim život.
Nadglednik dina
Moj PC  
1 1 hvala 0
13 godina
Bitanga kaže...
Samarzija kaže...

O Bože Petra...

Upravo tako, ne znači da je loš sustav, nego je loš sustav na ŠkodaOSu i ja nemam opciju da ga trajno isključim. Znači "zaključana" je za mene. 

Na službenom servisu mi ne žele, a sam preprogramiravati sa OBD2 mi ne pada na pamet, nije to igračka.

Nego ga ko papagaj svaki dan moram nekoliko puta dnevno gasiti. Kad zaboravim, zajebe me u raskršću i može izazvati čak i nesreću.

Nemam potpunu kontrolu nad tako jednostavnom opcijom, a platio sam auto masu love. A bogami niti okoliš neće biti spašen.

Nebitno, to je bio samo primjer, a uhvatili ste se toga ko pijani plota :-)

Start-stop je defaultno uključen zbog ispunjavanja ekoloških normi tj. traženja rupa u zakonu. Škoda ti ga ne smije defaultno isključiti zbog zakonodavca a ne zato što ne želi. Imaš opciju ručno isključiti kad počinješ vožnju i da ti toliko smeta odavno bi navikao to. Na automaticima ta funkcija je zajebana samo u pogledu toga što je ne možeš bypassat stiskanjem i držanjem kvačila. Auto se ugasi kad stane, krene kad stisneš gas. Imaš sekundu delaya u kretanju i zbog toga nećeš izazvati nesreću. Stariji vozači i žene imaju puno veći delay u kretanju nego što ga imaš ti (nadam se) sa start stop sustavom pa ipak ne ginu zbog toga. Eventualno im neka seljačina trubi od iza.

Apple svoja ograničenja nameće svojevoljno i na štetu korisnika. Nas smo četvorica u uredu. Trojica s Androidom i jedan s iPhoneom. Kad dođemo s terena sa snimljenim fotografijama automatski se spajamo na lokalnu mrežu i u tri klika šaljemo fotografije na računalo koje želimo. Barem nas trojica. Muka je gledati kad to četvrti kolega ide raditi. Također, preko FTP-a na mobitelu imaš pristup svim podacima na svojoj mreži bez obzira gdje se nalaziš. Na Apple moraš instalirati 5 aplikacija da bi imao nešto slično onome što je kod Androida pokriveno OS-om.

Da ne govorim o reketu s iCloudom koji besplatno daje toliko malo prostora da si prisiljen plaćati pretplatu. Dobiješ 5GB i ne možeš napraviti backup jednog uređaja a da ne govorim ako ih imaš nekoliko. Goggle ti daje 15 GB + što ti svaki proizvođač uređaja daje prostor za backup pa ti tih 15GB ostaje za mail, fotografije, datoteke...

Kćer mi je nakon 3 dana korištenja iPada došla i pita "tata, šta ovo znači?". Nakon 3 dana je uređaj počeo bombardirati prijedlozima o proširenju (pretplati) iClouda i ne možeš se toga riješiti. Mala na iCloud sprema samo svoje crteže i par fotografija. Ako namjestiš da se umjesto na iCloud stvari spremaju na unutrašnju memoriju ili neki drugi cloud servis onda je pristup i baratanje tim sadržajima katastrofalno kompliciran. Ništa su Xiaomijeve reklame u usporedbi s tim a Xiaomi mi zbog njih ne dolazi u obzir.

Na Androidu je sasvim svejedno hoćeš li datoteke držati na Google accountu, Samsung accountu, unutarnjoj memoriji, SD kartici, Dropboxu... sve savršeno funkcionira. Apple te doslovno jebe u zdrav mozak i reketari. iPadu to donekle mogu oprostiti jer je zato s hardverske strane puno bolji uređaj od bilo kojeg Android tableta i to nije uređaj koji nosim sa sobom i ovisim o njemu. Responzivnost ekrana, preciznost Apple pencila, software kojeg na Androidu nema (Procreate npr.) čine ga boljim od konkurencije. iPhone ne bi imao da mi svake godine poklanjaju top model.

Imao sam ga do 4S, toj dok Android flagshipi nisu postali bolji od iPhonea. Danas su i mid range Androidi po svemu bolji, osim po kvaliteti fotografije i videa. Žena je imala do XS. Koji drlog od uređaja i koliko rušenja i smrzavanja to je za ne vjerovati za nešto što se reklamira kao "it just works".

11 godina
Bitanga kaže...

Brutalno si me skurio, svaka čast!!  

To ti je životno iskustvo, bolje slušaj bakutu nego što ju ismijavaš.

ma nisam te skurio, dapače

i meni je 'jednostavno' sve privlačnije, od automatika na autu kojeg sam se grozio, pa do mobitela

samo što jednostavno može biti i na androidu - mob koristim za pozive i surfanje, nešto malo posla, sve to zadovoljava mob od parsto eura

najveći fanboj ajfona ovdje mob koristi za iste stvari i dobar bi mu bio i mob star pet generacija, ali uredno kupuje svaki novi koji izađe i bori se ovdje s vjetrenjačama, uporno tamburajući o 'kvalitetama' ajfona koje nit koristi nit mu trebaju

razumijem da svatko ima svoj gušt, ali brate nemoj nas zajebavati 

9 godina
neaktivan
Silvio:

E vidiš, ti si zapeo na pitanju kako. Apple nikada nije tražio pd korisnika da misli kako. Kad kupuješ stan, jel bitno da je zidar bio ljevak ili dešnjak? hebote plavi zub, bmk kako je fajl otišao, bitno da je. e stani tu na metar od mene, znaš brzina bt-a drastično opada a veza puca na 2,4 metra? To nije razmišljanje čovjeka koji želi obaviti posao efikasno već blebetanje iskompleksiranog djeteta. Znaš kad ste svi ovdje predviđali da će apple staviti senzor otiska prsta na zadnju stranu uređaja. Rekao sam nikad pa ni tad. Jednostavno je nepraktično. I eto FaceID. Robustan, siguran a uopće ne znaš da postoji jer ne traži apsolutno nikakvu akciju od korisnika. E to je to. Tvoje blebetanje me podsjetilo na mobitele prije iphonea, najboljoj Nokiji je trebalo ravno 3 minute za prvi fiks GPS-a, a otprilike isto toliko i za učitavanje bug home pagea. I dojde ajfon 3g i sve se događa trenutno. Stranica jest okljaštrena, navigacija nema via točaka - ali RADI. Nema copy paste ali tipkovnica i ekran su toliko dobri da si i dalje brži od najbolje nokijine tipkovnice uključujući i legendarni komunikator. Jednom kad ti to sjedne, uređaj je alat koji ti pruža zadovoljstvo, nema tu održavanja, štelanja ni ičeg drugog. Upališ kad ga kupiš i ugasiš kad ga prodaš 9 godina poslije. Čisti porno
Ja rekoh
9 godina
neaktivan
BlueMax:

Za razliku od Androida iOS podržava SMB protokol, u “files/datoteke” dodaš svoju mrežu, uređaj je pamti zauvijek i surfaš po LANu kao da si na windowsu. To je usluga iOSa, nula dodatnih aplikacija.
Ja rekoh
2 godine
protjeran
Ček, ti si stvarno usporedio prvi iPhone s Nokiama? Ono, usporedba u rangu kočija - motorno vozilo. Koji k????? 🤦🤦🤦

Face unlock postoji odavno. Moj Redmi 5 Plus iz 2018. ga je imao. Za 1799,89kn. O sigurnosti neću, a bome ni o praktičnosti u casovima gdje se može otključati kad to ne želiš.

Sad je realno prosjek po onome što nudi od mogućnosti(ne, jebe mi se za kameru i staklo od 300$ na poleđini i brušeni aluminij).

Ne znam, meni je mobitel *alat* s kojim radim, rad donosi lovu *lovu* koja pruža *zadovoljstvo*.
Kako imam nešto u glavi, kupim ono što ima najbolji price2value. iPhone nikad to neće imat.

16 godina
BlueMax kaže...

Start-stop je defaultno uključen zbog ispunjavanja ekoloških normi tj. traženja rupa u zakonu. Škoda ti ga ne smije defaultno isključiti zbog zakonodavca a ne zato što ne želi. Imaš opciju ručno isključiti kad počinješ vožnju i da ti toliko smeta odavno bi navikao to. Na automaticima ta funkcija je zajebana samo u pogledu toga što je ne možeš bypassat stiskanjem i držanjem kvačila. Auto se ugasi kad stane, krene kad stisneš gas. Imaš sekundu delaya u kretanju i zbog toga nećeš izazvati nesreću. Stariji vozači i žene imaju puno veći delay u kretanju nego što ga imaš ti (nadam se) sa start stop sustavom pa ipak ne ginu zbog toga. Eventualno im neka seljačina trubi od iza.

Apple svoja ograničenja nameće svojevoljno i na štetu korisnika. Nas smo četvorica u uredu. Trojica s Androidom i jedan s iPhoneom. Kad dođemo s terena sa snimljenim fotografijama automatski se spajamo na lokalnu mrežu i u tri klika šaljemo fotografije na računalo koje želimo. Barem nas trojica. Muka je gledati kad to četvrti kolega ide raditi. Također, preko FTP-a na mobitelu imaš pristup svim podacima na svojoj mreži bez obzira gdje se nalaziš. Na Apple moraš instalirati 5 aplikacija da bi imao nešto slično onome što je kod Androida pokriveno OS-om.

Da ne govorim o reketu s iCloudom koji besplatno daje toliko malo prostora da si prisiljen plaćati pretplatu. Dobiješ 5GB i ne možeš napraviti backup jednog uređaja a da ne govorim ako ih imaš nekoliko. Goggle ti daje 15 GB + što ti svaki proizvođač uređaja daje prostor za backup pa ti tih 15GB ostaje za mail, fotografije, datoteke...

Kćer mi je nakon 3 dana korištenja iPada došla i pita "tata, šta ovo znači?". Nakon 3 dana je uređaj počeo bombardirati prijedlozima o proširenju (pretplati) iClouda i ne možeš se toga riješiti. Mala na iCloud sprema samo svoje crteže i par fotografija. Ako namjestiš da se umjesto na iCloud stvari spremaju na unutrašnju memoriju ili neki drugi cloud servis onda je pristup i baratanje tim sadržajima katastrofalno kompliciran. Ništa su Xiaomijeve reklame u usporedbi s tim a Xiaomi mi zbog njih ne dolazi u obzir.

Na Androidu je sasvim svejedno hoćeš li datoteke držati na Google accountu, Samsung accountu, unutarnjoj memoriji, SD kartici, Dropboxu... sve savršeno funkcionira. Apple te doslovno jebe u zdrav mozak i reketari. iPadu to donekle mogu oprostiti jer je zato s hardverske strane puno bolji uređaj od bilo kojeg Android tableta i to nije uređaj koji nosim sa sobom i ovisim o njemu. Responzivnost ekrana, preciznost Apple pencila, software kojeg na Androidu nema (Procreate npr.) čine ga boljim od konkurencije. iPhone ne bi imao da mi svake godine poklanjaju top model.

Imao sam ga do 4S, toj dok Android flagshipi nisu postali bolji od iPhonea. Danas su i mid range Androidi po svemu bolji, osim po kvaliteti fotografije i videa. Žena je imala do XS. Koji drlog od uređaja i koliko rušenja i smrzavanja to je za ne vjerovati za nešto što se reklamira kao "it just works".

Opet start-stop spika. Znam potpuno sve o start-stopu i zašto postoji i zašto ga ne smiju gasiti, i da ne žele jer ne smiju. Gle, ne smeta me ni najmanje i navikao sam na pritiskanje gumba bespotrebno. Osjećam se kao u avionu, jer moram stiskati gumbe. Upalim auto, ugasim start-stop i vozim miško. Da, može izazvati prometnu nesreću ako si taman mislio stisnuti gas da uletiš u raskršću kod skretanja kad se ukaže prostor, i auto ti se ugasi baš u tom trenutku (da, dogodilo mi se kad sam jednom zaboravio ugasiti start-stop nakon 10 gašenja tog dana). Vjerojatno neće, ali može. I zato ga gasim odmah. I ne samo da ugasi auto, nego ugasi i servo i ako si u skretanju još ti ga oteža na sekundu.

U doba jeftinih privatnih clouda (synology i sl.) da netko pristupa preko FTPa podacima na svojoj mreži, i to mobitelom, to mi je malo neobično. Kužim, može se, ali ima i drugih načina. Ali i to pokazuje da svatko od nas ima neke druge potrebe i preferencije i da cijela ova diskusija nema nikakvog smisla.

I slažem se da nije svakome sve bajno, to je i jedan od razloga zašto niti ja nemam iPhone za mobilni uređaj. Al moj šef recimo ima, i ništa mu apsolutno ne fali jer nema niti potreba za ničim posebnim, ima sve što mu treba. Drugi šef ima CAT mobitel jer voli robusne mobitele bez obzira na kvalitetu ekrana i softvera. Treći kolega ima Umidigi mobitel sa najgorim ekranom koji sam ikad vidio... njemu je zakon. Četvrti kolega je do neki dan imao iphone 6s, prešao je prije mjesec dana na iPhone 14 jer mu je prestao raditi home button nakon 7 godina. A svi programeri.

Na Androidu je sasvim svejedno hoćeš li datoteke držati na Google accountu, Samsung accountu, unutarnjoj memoriji, SD kartici, Dropboxu... sve savršeno funkcionira.

I baš taj izbor svega mogućeg zna ljude odbiti. Netko želi što jednostavnije, i platit će. Neki ljudi ne vole sto varijanti s kojima će se boriti gdje je šta. Znaju da je sve na iCloudu i doviđenja.

Možemo do beskraja ovako trkeljati. :-)

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.2.2023 23:59 (Bitanga).
16 godina
silvio3105 kaže...

Ne znam, meni je mobitel *alat* s kojim radim, rad donosi lovu *lovu* koja pruža *zadovoljstvo*.
Kako imam nešto u glavi, kupim ono što ima najbolji price2value. iPhone nikad to neće imat.

A što je s onima koji isto imaju nešto u glavi, a kupe ono što žele, a ne ono što ima najbolji "price2value"?

Jel imaju manje nečeg u glavi od tebe, ili mogu imati i više? Nije mi baš jasna ta podcjenjivačka logika.

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.3.2023 0:05 (Bitanga).
9 godina
neaktivan
Silvio3105:

Taj face recognition je bio bezvrijedan, prevariš ga profilnom slikom sa fejsa.

Da, uređaj je alat. Neda mi se svake dvije godine kupovati novi uređaj novog proizvođača pa gubiti dane dok pohvatam sve konce. Na ajfonu nisam dirao postavke (osim car playa) već 8 ili 10 godina. Pizditi na sitna slova za koja trebaš mikroskop. Zato uzimam ajfone i derem ih do beskraja. godišnje me dođu isto ili manje nego kinezi s tim da imam ono što mi paše i baš me briga kaj ti ili bilo tko drugi ima. Gluposti samo dolaze is suprotnog tabora, kao glup ko kupi ajfon, ja sam pametan jer sam našao kineza za 623 kune koji ima pristup sistemskim fajlovima. Implicirano ja sam haker, otkrio sam gravitaciju, riješio glad u svijetu, mogu nešto što ti ne možeš.

A glavno što ne možeš je prestati misliti o mom mobitelu, mom novčaniku i mojoj pameti. Oladi. Prihvati onu narodnu - bmk za sve - i uživaj u životu. Kaj te briga kaj ja imam.
Ja rekoh
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice