Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu lica

poruka: 19
|
čitano: 2.232
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu lica".
7 godina
offline
Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu lica

Kako mislite Profesore "Slađenje kave je losa navika"?
Pa ja kahvu i pijem radi secera!

sve ti znas, ali nista ne kontas
 
2 0 hvala 0
5 godina
offline
Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu lica

Pijete kavu radi šećera zato što pijete zašećerenu vodu aromatiziranu kavom. Ili: kava ne valja bez duhana, uz kavu se mora pušiti! Ja ne pušim (nikad nisam pušio), a kavu pijem sasvim bez šećera i bilo kakvog drugog sladila. U početku sam počeo piti gorku kavu radi štosa, nije mi baš prijala, no danas se grozim kad mi netko stavi u kavu šećer. Šećer mi paše u kavu baš kao u juhu. Još gore mi je slađenje čaja. Ukratko: šećer uopće ne trošim. Kad poželim nešto slatko onda uzmem žlicu meda ili kakvo slađe voće, npr. datulje. Rezultat: šećer u krvi 5,5, tlak 120/80 - u 70. godini života. 

 
15 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu

Nemoj sladiti kavu, bolje sladiti vodu prije kuhanja kave.

 

P.S. samo nemoj zaslađenu vodu lijevati u aparat za kavu.

Privatne poruke su za privatne razgovore. Ne odgovaram na općenita pitanja vezana uz neku temu.
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.12.2020 9:58 (MrBlc).
12 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu
Život je dovoljno gorak da bi se pila ne zašećerena kava.
 
6 0 hvala 0
6 mjeseci
offline
Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu lica

Na koji se način rafinira šećer šećerne repe i ostaje li ikoji potencijalno štetni spoj nakon rafiniranja u takvom šećeru? Makar i u tragovima...

 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu lica

u posljednjih dvjestotinjak godina (smeđi) šećer upotrijebim samo za tijesto s orasima a ostalo solim sladilima (stevije kojekakve, ciklamati, aspartami ...; rinfuza, tekućina ili tablete). sve to počelo je onoga dana kad mi je pao šećer (1 kg) i rasuo se po kuhinjskom podu. videći kako je vrag odnio šalu, zaključih kako ono što mora biti slatko (ne komadi), jednako mora biti u što manjoj količini/zapremini, e ne bi li pri šeprtljanju bilo manje posla s čišćenjem. u (cijeđenu domesticus) limunadu med, neovisno o tome što čaša meda ište čašu žuči i pomiješane najlakše se piju. i vid' me kaki sam! svaka bi me majka (bez kriterija i nakon dulje apstinencije, jasno) potrošila. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
offline
Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu lica

dodatkom pola kavene žličice šećera iz super napitka za buđenje kava se pretvori u nepoželjno ogavnu izbljuv tekućinu, ili bez ili extra šećera, sve između mi je proljevkasti užas

slično mi je i s kolačima, nisam neki ljubitelj ali ako ću ih jesti neka su slatki kako treba ili ih ni neću jesti, najdraže su mi baklave

 
0 0 hvala 0
5 godina
offline
Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu lica

Bitna razlika između bijelog i smeđeg šećera je da se u  proizvodnji bijelog šećera njegova otopina propušta kroz životinjski ugljen (dobiven od klaoničkog otpada) koji adsorbira boju. Na kraju se dodaje malo ultramarina (plave boje) da bi šećer izgledao još bjeliji. Prema tome bijelom šećeru nije ništa dodano, on je samo kemijski čišći. Jedino  se bune vegeterijanci što se ugljen (adsorpcijsko sredstvo) pravi od životinja, pa sad za njih prave ugljen od kokosovih vlakana. 

 
3 0 hvala 7
6 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu
ne šećerim čaj, al zato uz njega pojedem dvije milke :)

kad malo bolje razmislim mislim da se nebi moglo ni izračunati koliko tisuća tona šećera sam do sad pojeo u svim oblicima.

kao mali jedini slatkiš je bio čisti šećer, ili kruh natopljen vodom i šakom šećera

e da, i imam manje kila od onog što bi kao trebao imati u odnosu na visinu.. i svi mi zavide :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
offline
Re: Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu
Gallu kaže...

Na koji se način rafinira šećer šećerne repe i ostaje li ikoji potencijalno štetni spoj nakon rafiniranja u takvom šećeru? Makar i u tragovima...

 to ti treba za studiju iz teorije zavjera? ...u šećeru ostaje tragova aluminija iz aluminijskih tankova, hraćkice od radnika nezadovoljnih plaćom, tragova kikirikija, on se nađe u svemu procesiranom, čini se da postoji klauzula u svim ugovorima s radnicima iz prehrambene industrije da moraju za vrijeme radnog vremena pojesti bar tri vrećice kikirikija or else, te ostale nlo tvari u tragovima kojima nas zasipaju kemtrejleri i harp...

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.12.2020 15:15 (Louis Pluto).
6 mjeseci
offline
Re: Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu
Ne, stvarno me zsnimalo na koji se način rafinira šećer i što se pri tome upotrebljava..
2 godine
offline
Re: Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu
za podizanje željeza u krvi...čaj od zarđale brukve...i jedna do dvije žličice smeđeg šećera
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
 
2 0 hvala 0
11 godina
offline
Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu lica

prof. Raos, opet dobro!

 

Jest da me nakon prvog dijela i raznih -oza nabrojanih skoro ulovila cirOZA mozga (znam da ne postoji), ali je zadovoljstvo mi pročitati nešto o čemu ne znam dovoljno (kemija, zbog loših srednjoškolskih profesora) na ovako prijemčiv način...

 

Šećeri: prezirem onaj u prahu (iako recimo, mali božični kolači koje volim, "isuseki", MORAJU imati šećer u prahu, pa u njima ga koristimo),  žena inače u svakom receptu skine par 1/3 šećera i ne nedostaje nam...

 

valjda sam podsvjesno u strahu od dijabetesa (imam obiteljsku anamnezu s obje strane)...

 

ali - u kavu ide onako na vrh, manje od 1/4 žličice smeđeg šećera...rijetko koja kava mi je baš toliko dobra da ne treba šećer...

 

na poslu, Lavazza bombice pijem bez sladora...

 

zanimljivo, med ne volim baš, koristim ga, ali da si onak žličicu meda izvučem iz staklenke i strpam u usta - teško...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
offline
Re: Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu
danen kaže...

 a kavu pijem sasvim bez šećera i bilo kakvog drugog sladila. U početku sam počeo piti gorku kavu radi štosa, nije mi baš prijala, no danas se grozim kad mi netko stavi u kavu šećer.

 +1

NULL!=NULL
2 godine
offline
Re: Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu
šećer... omiljeni artikl u vrijeme berbe grožđa u Dalmaciji
šećer+voda i dvije žličice grožđa...puna bačva kristove krvi
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
 
3 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu
danen kaže...

... Još gore mi je slađenje čaja. Ukratko: šećer uopće ne trošim. Kad poželim nešto slatko onda uzmem žlicu meda ili kakvo slađe voće, npr. datulje. Rezultat: šećer u krvi 5,5, tlak 120/80 - u 70. godini života. 

 Kava, caj, cappuccino sa mlijekom ... sve jako zasladjeno ne mogu ni okusiti drugacije. Ali sve zasladjujem medom! 60 godina secer u krvi 4,3 tlak cesto i 115/70. Vjerojatno pomaze sto rekreacijski lagano trcim.

2 mjeseca
offline
Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu lica

netko je spomenuo da dodaje smedji sever a mislim da sam negde procitao da je to isti drek pp ucinku na zdravlje.

 

sto se tice dugovjecnosti, dugovecni ljudi su koji su fizicki i psihicki aktivni a sa secerom ne treba pretjerivati kao ni s ostalim ugodama nepcima....alkoholom i cigaretams....

 

cuvam se 46 godina zivota, zivim sportski i zdravo pa me opali kancer (ziva istina) vec 6 godina nakon toga i popijem i zapalim i super se bolje osjecam

 
0 0 hvala 0
2 mjeseca
offline
Re: Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu
Eld kaže...

 Kava, caj, cappuccino sa mlijekom ... sve jako zasladjeno ne mogu ni okusiti drugacije. Ali sve zasladjujem medom! 60 godina secer u krvi 4,3 tlak cesto i 115/70. Vjerojatno pomaze sto rekreacijski lagano trcim.

 sreca, genetika, karte, dobar hardver... 

10 godina
offline
Kemičar u kući (#23): šećer – tvar sa stotinu lica

Kavu kad popijem sa ženom jednom tjedno uzmem bez kofeina i bez šećera jer želim baš osjetit onu kavu. U jedan dobar kapućino i ne treba stavljat šećer. Jedino di koristim šećer je za odgorčavanje pomodore (passata/polpa) kad pravim pizzu ili umak od rajčice. 

 
0 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice