Reklamacija u HG Spotu

poruka: 321
|
čitano: 58.662
|
moderatori: vincimus, Lazarus Long
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Reklamacija u HG Spotu
Slicer kaže...

Prijaviti nadležnim tijelima. 10 tjedana nije razuman rok, a po zakonu moraju dati komponentu koja specifikacijama odgovara onoj koja je zamijenjena ili bez nadoplate dati bolju ako nemaju ekvivalent. Nikako lošiju.

Evo,sad su mi ponudili ovu:

https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=24786

Pošto se baš i ne razumijem u MBO,nisam siguran da li je po performansama  ekvivalentna sa mojom starom:

https://www.msi.com/Motherboard/Z87-G43-GAMING#hero-overview

Također sam gledao i ovu:

https://www.msi.com/Motherboard/Z97-GAMING-3.html#hero-overview

Da li da prihvatim tu ASUSovu od 1110kn ili da tražim ovu MSI z97 Gaming 3(iako je ova MSI oko 130kn jeftinija)?

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.8.2016 18:36 (Jurassic Park).
9 godina
Slicer kaže...

Prijaviti nadležnim tijelima. 10 tjedana nije razuman rok, a po zakonu moraju dati komponentu koja specifikacijama odgovara onoj koja je zamijenjena ili bez nadoplate dati bolju ako nemaju ekvivalent. Nikako lošiju.

Po zakonu moraju dati istu. ;)

Sve ostalo je stvar dogovora ako kupac pristane na to....

13 godina
neaktivan
Reklamacija u HG Spotu

Jednostavno traži povrat sredstava na koji imaš pravo jer u "razmnom roku" nisu uspjeli popraviti tvoju i nezadovoljan si. A to što su oni tebi rekli da nema povrata love poslje prvih tjedan dana traži da ti daju na pismeno i neka ti ovjere pa lijepo skokni do udruge potrošača i hebi ih ko majmune. Kad ti vrate lovu kupi matičnu u nekom drugom dućanu...

Bene docet, qui bene distinguit.
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.8.2016 20:01 (molnyi).
Moj PC  
1 0 hvala 1
9 godina
molnyi kaže...

Jednostavno traži povrat sredstava na koji imaš pravo jer u "razmnom roku" nisu uspjeli popraviti tvoju i nezadovoljan si. A to što su oni tebi rekli da nema povrata love poslje prvih tjedan dana traži da ti daju na pismeno i neka ti ovjere pa lijepo skokni do udruge potrošača i hebi ih ko majmune. Kad ti vrate lovu kupi matičnu u nekom drugom dućanu...

Ma netreba mu udruga potrošać - oni su tu da uberu lovu kao udruka i boli ih kuki za korisnike. 

Prvo bi ih prijavio jer mi ne daju kopiju računa iako su isti očito uzeli kod reklamacije. 

Drugo bi pogledao jamstveni i ako u njemu stoji razumni rok od 45 dana bi ih prijavio zbog kršenja jamstvenih (tada je razumni definiran i nije podložn tumačenju i osporavanju).

Prijavu ispuni online. Nadam se da ima bar nekakvu primku da je dao na servis.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.8.2016 22:43 (Alfa_R).
13 godina
Jurassic Park kaže...

Evo,sad su mi ponudili ovu:

https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=24786

Pošto se baš i ne razumijem u MBO,nisam siguran da li je po performansama  ekvivalentna sa mojom starom:

https://www.msi.com/Motherboard/Z87-G43-GAMING#hero-overview

Također sam gledao i ovu:

https://www.msi.com/Motherboard/Z97-GAMING-3.html#hero-overview

Da li da prihvatim tu ASUSovu od 1110kn ili da tražim ovu MSI z97 Gaming 3(iako je ova MSI oko 130kn jeftinija)?

Imaš račun kod sebe, jer si napisao da si izgubio ali da si dobio novi od njih? koliko točno u lipu si platio svoju matičnu? Da li si ti kupio ili si kupio preko oglasa, da li je možda kupljena na firmu neku ili je privatna osoba??

Koju ploču si ti prvo ponudili, koja je to slabija?

Alfa_R kaže...

Prvo bi ih prijavio jer mi ne daju kopiju računa

Da li uopće po zakonu moraju dati kopiju računa ako si ga izgubio?

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.8.2016 22:53 (FakeDeath).
13 godina
Reklamacija u HG Spotu

@Alpha Imam primku koju sam dobio kada sam matičnu predao u servis.
@FakeDeath,račun su mi našli u računovodstvu,i rekli da će mi zamjeniti u toj vrijedosti što je oko 1100kn.
Ali me nisu pitali koju ću matičnu,nego su je sami ugradili i rekli da je PC gotov i da ga mogu preuzeti.
Nisam je kupio preko oglasa,nego u HG Spot poslovnici.
Da ti iskreno kažem nisam siguran koju ploču su mi ugradili jer kada su mi je ugradili,dogovorili smo se da ću rađe uzeti jednu od 1450kn naravno uz nadoplatu.
Nakon toga su mi rekli da je ta rezervirana i da će naručit još jednu,međutim nakon 2 tjedna čekanja rekli su da ih više nemaju.
Sad su mi ponudili onu koja je u mom prijašnjem postu,i ta mi se ne čini loša,a i ona od MSI-a za 930kn mi je solidna,ali sam se odlučio prvo savjetovat ovdje,jer se baš i ne razumijem u matične.

EDIT:i da,naravno nabili su mi na nos kako su mi tražili račun u računalu,što i je istina,i zahvalan sam im na tome.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.8.2016 23:14 (Jurassic Park).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Reklamacija u HG Spotu

Uzmi ovu https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=22758 i amen, bolje je od asusice iako je jeftinija...ili MSI Z97 GAMING 3 ako imaju

Račun ako se zna kada je točno kupljeno, nađu u 10min...

p.s. kada ti zamjene, traži papir o zamjeni i svoj stari račun (kopiju) tako da imaš poslje...

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.8.2016 23:33 (FakeDeath).
Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina
FakeDeath kaže...

Uzmi ovu https://www.hgshop.hr/artikl.aspx?pid=22758 i amen, bolje je od asusice iako je jeftinija...ili MSI Z97 GAMING 3 ako imaju

Račun ako se zna kada je točno kupljeno, nađu u 10min...

p.s. kada ti zamjene, traži papir o zamjeni i svoj stari račun (kopiju) tako da imaš poslje...

Ok,sutra ću ih tražiti jednu od te dvije.

Ovo što si rekao da nađu u 10min,oni su tražili par dana,onda sam ih nazvao i usmeno im objasnio,da bi me na kraju držali na liniji oko 25 min,a datum kupnje sam im rekao.

Bez brige ,kad zamjene ću tražiti i račun i papir o zamjeni.

Puno hvala na pomoći

10 godina
Alfa_R kaže...
Ma netreba mu udruga potrošać - oni su tu da uberu lovu kao udruka i boli ih kuki za korisnike. 

Prvo bi ih prijavio jer mi ne daju kopiju računa iako su isti očito uzeli kod reklamacije. 

Drugo bi pogledao jamstveni i ako u njemu stoji razumni rok od 45 dana bi ih prijavio zbog kršenja jamstvenih (tada je razumni definiran i nije podložn tumačenju i osporavanju).

Prijavu ispuni online. Nadam se da ima bar nekakvu primku da je dao na servis.

Nebitno jel pise 45 dana il razuman rok u ovom slucaju, sve je ocito premaseno. Nemoj prijavu ispunjavat online nego fino postom s povratnicom. Jednom sam ispunio prijavu online i nikad vise jer sam ih morao mailom kontaktirat nakon "razumnog roka" sto je s prijavom pa se "zagubila" i mailom mi se ispricavaju, al sto mi vrijedi kad je proslo puno duze vremena nego je trebalo. Pismeno imas sve sto ti treba, povratnica i mirna bosna, a i puno si pravno jaci, posta s povratnicom se nemoze "zagubit".

Jurassic Park kaže...

dogovorili smo se da ću rađe uzeti jednu od 1450kn naravno uz nadoplatu.

Odes tamo, i kazes sutra da ti daju napismeno da nema povrata novca nakon sto prodje 7 dana. To naravno napismeno dobit neces jer ce oni radi toga dobit globu od inspektorata. Nakon sto ti to ne daju napismeno, zatrazi povrat novca i radi s tim novcem sto te volja. Ako hoces tu bolju maticnu, kupi je ili kod njih ili negdje drugdje. Fino im to objasni, smireno, i sve ce bit oke. Ako ne bude odmah, uzmi papir, napisi i posalji postom s povratnicom. U roku od 15 dana ocekuj odgovor gdje ce ti vratit novce. Uzmi te novce i kupi si tu maticnu.

Sve manje od ovog i nasanjkali su te. Imas li ti racun il ne, opet nebitno, oni ga imaju i moraju ga imat. Nisu ti nikakve "usluge" radili. Moras imat jamstveni list koji su ti morali isporucit s maticnom. Racun nije jamstveni list.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.8.2016 0:38 (sandokan111).
13 godina
Reklamacija u HG Spotu

Ma da ih je htio prijaviti već bi prijavio, ovako nema šta više nego uzeti drugu matičnu i gotovo. A sljedeći put malo razmisliti hoćeš tamo kupiti nešto ili ćeš kupiti u nekoj drugoj trgovini.

Realno, neće ga ništa nasanjkati jer dobiva bolju i novu ploču s novih 3god garancije. Samo nije se to nikako moralo toliko čekati i zadavati tolike probleme.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.8.2016 8:43 (FakeDeath).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Reklamacija u HG Spotu

Netko je pitao da li su ti dužni izdati prijepis računa? Jesu, javiš se u računovodstvo i moraju ti poslat prijepis računa.

Ako se radi storno matične, oni storniraju cijeli iznos matične i rade ti knjižno odobrenje itd... tamo će uvijek pisati puni iznos matične ploče i dužni su dati novu matičnu po istoj toj cjeni ili vratiti taj iznos koji je na odobrenju. Na kraju dana kad se radi obračun, taj storno se mora poništit sa novim računom (ako je zamjena za novu matičnu) i iznosit nula KN duga.

Ja posao sa tom gamadi nebi nikome zaželio, uvijek su bili poznati kao traljavi dućan i 2 puta bili u stečaju itd.. U upravi im rade debili, a od kolega koji studentski rade kao promotori u HG spotu čujem da ekipa nema blage veze o hw-u i proizvodima koje tamo drže...

Na tvom mjestu bi tražio lovu i kupio matičnu u nekom provjerenom dućanu - FuturaIT, Centro, ADM, itd... Tamo znaš da te nebuju hebali..

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.8.2016 9:37 (molnyi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
sandokan111 kaže...
 Odes tamo, i kazes sutra da ti daju napismeno da nema povrata novca nakon sto prodje 7 dana. To naravno napismeno dobit neces jer ce oni radi toga dobit globu od inspektorata. Nakon sto ti to ne daju napismeno, zatrazi povrat novca i radi s tim novcem sto te volja. Ako hoces tu bolju maticnu, kupi je ili kod njih ili negdje drugdje. Fino im to objasni, smireno, i sve ce bit oke. Ako ne bude odmah, uzmi papir, napisi i posalji postom s povratnicom. U roku od 15 dana ocekuj odgovor gdje ce ti vratit novce. Uzmi te novce i kupi si tu maticnu.

Sve manje od ovog i nasanjkali su te. Imas li ti racun il ne, opet nebitno, oni ga imaju i moraju ga imat. Nisu ti nikakve "usluge" radili. Moras imat jamstveni list koji su ti morali isporucit s maticnom. Racun nije jamstveni list.

A jel mu nećeš savjetovat da ode i na sud? Ipak je inspektorat nebitan i ne donose odluke kako si ranije rekao, loool.

I nemoj lupetat o jamstvenom listu koji je dobio s matičnom kad svi znamo kako ti listovi izgledaju, takav jamstveni je bez računa nula jer na njemu nema bitnih podataka.

Najbolje da će pisati nekakve prijave i čekati još mjesec dana da se to sve razriješi, a ovi mu već nude odlične matične... :facepalm:

Uzmi tu Asus koju ti nude ili ovu Gigabyte, mislim da nema nekih velikih razlika i sve matične oko te cifre su manje više iste, ovisno koju marku preferiraš.

13 godina
neaktivan
bill_jobs kaže...

A jel mu nećeš savjetovat da ode i na sud? Ipak je inspektorat nebitan i ne donose odluke kako si ranije rekao, loool.

I nemoj lupetat o jamstvenom listu koji je dobio s matičnom kad svi znamo kako ti listovi izgledaju, takav jamstveni je bez računa nula jer na njemu nema bitnih podataka.

Najbolje da će pisati nekakve prijave i čekati još mjesec dana da se to sve razriješi, a ovi mu već nude odlične matične... :facepalm:

Uzmi tu Asus koju ti nude ili ovu Gigabyte, mislim da nema nekih velikih razlika i sve matične oko te cifre su manje više iste, ovisno koju marku preferiraš.

Prva stvar je javiti se udruzi potrošača a onda ići na sud časti, to Vas ne košta ništa a jako ubrza proces. U hrvatskoj je kupac uvijek u pravu i sud najgore što može reći je : predlažem da se prodavač drži dobre poslovne prakse i da napravi povrat sredstava... 

To se sve rješi u tjedan dana, no treba imat volje za to...

Kao što sam i rekao, dužni su mu dati prijepis računa, mora se javiti u računovodstvo i moraju ga dat.

Ja npr. baš iz inata nebi ništa uzeo i inzistirao na povratu novca, jer nije im to prvi put da tako hebu ljude u mozak.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.8.2016 10:33 (molnyi).
12 godina

Alfa_R kaže...

Prvo bi ih prijavio jer mi ne daju kopiju računa

Da li uopće po zakonu moraju dati kopiju računa ako si ga izgubio?

Da prodavać je dužan dati kopiju računa svakako.

Ja sam imao tri puta takav slučaj (kad sam spretan) i uvjek sam dobio račun.

Nakon godinu i pol kad mi je digitalac otisao u vjećna lovišta nisam mogao naći račun.Došo na servis oni normalno ne mogu ništa bez računa izgubio sam svaku nadu da cu ikad svoj digitalac moći koristiti. Kaže mi dečko u servisu odite u dučan dužni su vam dati kopiju računa samo otprilike recite datum makar i niste dužni ali da im olakšate.

Otišao sam do KONZUMA i objasnio na info pultu o ćem se radi žena obavila dva telefonska poziva i evo ti računa za 10 minuta.

Jedno sam čak od svog LG-a (G3) izgubio jamstveni list i u vipu su me uvjeravali da mi on nije potreban da i sa računom mogu ostvariti jamstvo.

Zvao sam LG support i oni su mi dužni dati novi jamstveni list i tako je i bilo.

u nevolji ne treba plakati vec traziti ljeka
13 godina
protjeran
molnyi kaže...

Prva stvar je javiti se udruzi potrošača a onda ići na sud časti, to Vas ne košta ništa a jako ubrza proces. U hrvatskoj je kupac uvijek u pravu i sud najgore što može reći je : predlažem da se prodavač drži dobre poslovne prakse i da napravi povrat sredstava... 

To se sve rješi u tjedan dana, no treba imat volje za to...

Kao što sam i rekao, dužni su mu dati prijepis računa, mora se javiti u računovodstvo i moraju ga dat.

Ja npr. baš iz inata nebi ništa uzeo i inzistirao na povratu novca, jer nije im to prvi put da tako hebu ljude u mozak.

Daj nemoj svašta pisat, kakve udruge i sudovi časti...

Jedino kome se trebaš obratiti je trgovina kojoj šalješ službeni prigovor na koji oni moraju odgovoriti, a ako je odgovor negativan onda kontaktiraš inspektorat:

https://prijava.mingo.hr/CD/prijava.jsp

Ako se postupi pravilno, problema neće biti, ali ako ne znaš proceduru onda se sve oduži i vozaju te svi.

Što se tiče kopije računa, molim te da daš točan članak zakona koji obvezuje trgovca da ti izda kopiju računa.

13 godina
protjeran
keki kaže...

Nije, to je njihova dobra volja, ti si dužan čuvati račun.

14 godina
Reklamacija u HG Spotu

Stvar je nekakve dobre prakse i poštenja da klijentu izdaš kopiju računa. Ionako ga moraš čuvati kod sebe par godina pa nema ama baš nikakvog razloga da ga nekome ne ustupiš osim ako nešto muljaš.

Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Reklamacija u HG Spotu

Stvar je dobre prakse i da trgovina zamjeni kupcu artikl koji je kupio u trgovini, a koji mu se ne sviđa.

To ne znači da je trgovac to dužan napraviti, a ovdje se o tome priča, neki tvrde da je trgovina DUŽNA izdati kopiju računa - a nije.

1 0 hvala 0
16 godina
bill_jobs kaže...
keki kaže...

Nije, to je njihova dobra volja, ti si dužan čuvati račun.

- račun nema veze s garancijom-garantnim listom.

- garantni list mora biti ispunjen i potvrđen na datum kupnje, od kad teče jamstveni rok. Njime se ostvaruje garantno pravo u ovlaštenom servisu, nema veze s trgvcem.

- račun je (samo) dokaz da je roba kupljena kod trgovca-A, ne kod B... i da tad (po zakonu) možemo njega 'maltretirati' kao posrednika u ostvarivanju garancije, reklamacije.. On taj račun mora čuvati, mi ne (ali tad imamo dokaz). Izlistom se to lako uvrdi, pogotovo od kad je fiskalizacija... ukoliko bi taj račun nestao, kazna.

- problem miješanja odvojenih stvari, proizvođač-distributer-ovlašteni servis-trgovac.. a pogotovo što to može biti jedna firma koja obavlja sve poslove (veći imaju i svoj servis, uvoze-distribuiraju.. i prodaju u maloprodaji, sveto trojstvo koje tad može služiti za zrendanje kupca)

Hexfire kaže...

Stvar je nekakve dobre prakse i poštenja da klijentu izdaš kopiju računa. Ionako ga moraš čuvati kod sebe par godina pa nema ama baš nikakvog razloga da ga nekome ne ustupiš osim ako nešto muljaš.

- da.

dodatno, račun je samo stvar trgovca, ukida se npr žig, potpis.. račun nije uvijet garancije, može ga se baciti nakon izlaska iz trgovine dok na vratima (par metara) može i kazna i to za oboje kupca-trgovca (fiskalizacija, plaćanje poreza). Nakon tog zakon nema veze s računom, odnosno knigovodstvo se brine o svom djelu zakona.

Pitanje, hoda li netko s računom za auto?

Garantni list ima predviđene podatke koji se unose prilikom kupnje, to je sve što je potrebno i ukoliko se izgubi može se ponovo dobiti (kao što je vidljivo u par primjera..). S tim trgovac nema ništa (ali on je jedina poveznica kupca, njega može maltretirati po zakonu).

Zakon se odnosi na razne robe-usluge.. ponekad su neusporedive s PC-industrijom.

primjer, pokvarena komponenta u računalu koje je kupljeno sklopljeno (brand), mijenja se komponenta, time se otklanja kvar, garancija teče dalje). Kupljeno odvojeno, tad je to novi artikl, dobija se novi račun i nova garancija koja teče od tog dana. (izuzetak ako je komponenta popravljena, ali komponente se u pravilu ne popravljaju, mijenjaju se..).

edit: posebna priča o trgovcima i 'njihovim' uvijetima je i ambalaža.. nema nikakve veze, ali je često uvjet vraćanja robe. Svede se na dobru volju, svađanje (nema veze sa zakonom), jer ambalaža je ugl takva da se mora potrgati, to je jedan od uvijeta u globalnom poslovanju.. neoštećena ambalaža, npr zbog carine.. Kupac zapravo treba provjeriti jeli ambalaža netaknuta, dok trgovac nema razloga inzistirati na povartu ambalaže i vezati to s garancijom prema kupcu, no njemu i ovlaštenom servisu je to povezano s povratom robe u matičnu zemlju-carina.. Distribucija/reklamacija-servis bi morala imati pakiraonu pa i selotep za takve stvari.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.8.2016 12:42 (ihush).
13 godina
protjeran
ihush kaže...

- garantni list mora biti ispunjen i potvrđen na datum kupnje, od kad teče jamstveni rok. Njime se ostvaruje garantno pravo u ovlaštenom servisu, nema veze s trgvcem.

- račun je (samo) dokaz da je roba kupljena kod trgovca-A, ne kod B... i da tad (po zakonu) možemo njega 'maltretirati' kao posrednika u ostvarivanju garancije, reklamacije.. On taj račun mora čuvati, mi ne (ali tad imamo dokaz). Izlistom se to lako uvrdi, pogotovo od kad je fiskalizacija... ukoliko bi taj račun nestao, kazna.

- problem miješanja odvojenih stvari, proizvođač-distributer-ovlašteni servis-trgovac.. a pogotovo što to može biti jedna firma koja obavlja sve poslove (veći imaju i svoj servis, uvoze-distribuiraju.. i prodaju u maloprodaji, sveto trojstvo koje tad može služiti za zrendanje kupca)

No shit sherlock, sad mi pokaži ispunjen i ovjeren jamstveni list za matičnu, hard disk, napajanje itd...

Ako to nemaš onda ti je račun najbitnije stvar u cijeloj priči jer je na njemu naveden datum kupnje, a ne na onoj naljepnici koja se vodi kao jamstveni list.

Sad bi mi tu mogli pričati zašto trgovine ne daju "ispravne" jamstvene listove ali to treba pitati nadležna tijela.

I nemoj pričati da jamstvo nema veze s trgovcem, uopće ne razumiješ zakon, bilo kakav kvar reklamiraš kod trgovca i njemu predočavaš jamstveni list kojeg je on i trebao ovjeriti.

16 godina

- hmm.. kao da se uzbuđuješ, nepotrebno. :)

- stanje praksa i teorija, se razlikuju. U pravilu, tad se odbacuje teorija.. osim u slučaju zakona, tad ne možeš odbaciti zakon zgodno?

odvoji trgovca, npr konzum, (nevažno što je ovo hgšrot tema, koji btw nije hgspot, nego shop). Trgovina-drgovac prodaje maloprodajno kupcu, jedina veza i zakon je upravo zbog IT opreme uveo tu obavezu npr preuizmanje reklamacije. Inače si sve rješavao u ovlaštenom servisu (vešmašina, pegla..) i tamo si došao s ispunjenim garantnim listom.

to što je npr hgspot istovremeno i uvoznik-distributer ili ovlašteni servis je sporedno, u tom trenu ti razgovaraš s trgovcem.

Ako nisi primijetio, tehnologija se mijenja.. pa postoji nešto što se naziva barcode.. i gle čuda, radi. (upravo zato i postoji). Nevažno koji artikl uzmeš, trenutno znaš gjde-kad je proizveden, gdje-kad je prodan.. osim ako se mulja s fiskalizacijom. Račun je običan komad papira, koji u knjigovodstvu mora biti čuvan zbog provjere. Ne zbog garancije, nego zbog poreza.

Da, stanje je svakakvo, kupac je obično slabiji, obično ga zrendaju kako stignu.. no praksa/teorija ne može služiti u slučaju zakona, ne odbacuje se zakon, nego se praksa mora uskladiti sa zakonom, ili zakon odbacit u proceduri kao neprovediv i sl..

Garancija nije stvar trgovca, on s tim nema baš ništa, a današnja tehnologija sve to obavlja provlačenjem barcode čitača.. i već je krenulo (ali nam se raspao sabor) ukidanje žigova, kao što već odavno postoji zakon koji kaže da je ispisano na računalu.. valjano bez potpisa i pečata.. pa se opet ugl traži i taj relikt. Kontradiktorno, ali govorimo o zakonu, ne zakonu jačeg i tad praksa (za koju imaš pravo) ne vrijedi kao argument. .. ili slažem se da je tako :) biraj što ti više odgovara. Watsone? :))

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.8.2016 13:23 (ihush).
13 godina
protjeran
ihush kaže...

Garancija nije stvar trgovca, on s tim nema baš ništa

Teško mi je čitati tvoje postove jer pišeš užasno nerazumljivo, bacaš riječi jedne iza druge bez ikakvog smisla pa se neću ni truditi shvatiti prvi dio tvog posta.

Što se tiče ovoga da garancija nema ništa s trgovcem, pitam se jesi li ikada u životu pročitao bilo koji članak zakona?

(1) Kad je prodavatelj predao kupcu jamstveni (garancijski) list kojim proizvođač jamči ispravnost stvari u tijeku određenog vremena, računajući od njezine predaje kupcu, kupac može, ako stvar nije ispravna, zahtijevati kako od prodavatelja tako i od proizvođača da stvar popravi u razumnom roku ili ako to ne učini da mu umjesto nje preda stvar koja je ispravna.

Svoja prava u svezi s proizvodom s jamstvom ostvarujete od trgovca od kojeg ste kupili proizvod, a ne od ovlaštenog servisa.

https://gov.hr/moja-uprava/pravna-drzava-i-sigurnost/prava-potrosaca/prije-i-nakon-kupnje/jamstveni-list/184

I ovo:

Iako nije izričito propisano da potrošač uz proizvod ili uslugu s nedostatkom mora predočiti račun, on je ipak potreban kao dokaz o mjestu i vremenu kupnje, pa ga trebate čuvati određeno vrijeme.

Stvarno te molim da se ne petljaš u tumačenje zakona ako o njima nemaš pojma, a očito je da nemaš.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.8.2016 13:35 (bill_jobs).
16 godina
bill_jobs kaže...
ihush kaže...

No shit sherlock, sad mi pokaži ispunjen i ovjeren jamstveni list za matičnu, hard disk, napajanje itd...

Ako to nemaš onda ti je račun najbitnije stvar u cijeloj priči jer je na njemu naveden datum kupnje, a ne na onoj naljepnici koja se vodi kao jamstveni list.

Sad bi mi tu mogli pričati zašto trgovine ne daju "ispravne" jamstvene listove ali to treba pitati nadležna tijela.

I nemoj pričati da jamstvo nema veze s trgovcem, uopće ne razumiješ zakon, bilo kakav kvar reklamiraš kod trgovca i njemu predočavaš jamstveni list kojeg je on i trebao ovjeriti.

bill_jobs kaže...
ihush kaže...

Garancija nije stvar trgovca, on s tim nema baš ništa

Teško mi je čitati tvoje postove jer pišeš užasno nerazumljivo, bacaš riječi jedne iza druge bez ikakvog smisla pa se neću ni truditi shvatiti prvi dio tvog posta.

Što se tiče ovoga da garancija nema ništa s trgovcem, pitam se jesi li ikada u životu pročitao bilo koji članak zakona?

(1) Kad je prodavatelj predao kupcu jamstveni (garancijski) list kojim proizvođač jamči ispravnost stvari u tijeku određenog vremena, računajući od njezine predaje kupcu, kupac može, ako stvar nije ispravna, zahtijevati kako od prodavatelja tako i od proizvođača da stvar popravi u razumnom roku ili ako to ne učini da mu umjesto nje preda stvar koja je ispravna.

Svoja prava u svezi s proizvodom s jamstvom ostvarujete od trgovca od kojeg ste kupili proizvod, a ne od ovlaštenog servisa.

https://gov.hr/moja-uprava/pravna-drzava-i-sigurnost/prava-potrosaca/prije-i-nakon-kupnje/jamstveni-list/184

I ovo:

Iako nije izričito propisano da potrošač uz proizvod ili uslugu s nedostatkom mora predočiti račun, on je ipak potreban kao dokaz o mjestu i vremenu kupnje, pa ga trebate čuvati određeno vrijeme.

Stvarno te molim da se ne petljaš u tumačenje zakona ako o njima nemaš pojma, a očito je da nemaš.

-također, pokušaj čitati ili razumjeti .. pomalo kontradiktorno, sam daješ dodatak drugi quote, moj bold tvojeg 'i ovo'.. pa sad vidi što tko brka.

neću reći da nemaš pojma, watsone :) nećemo o reinterpretacijama, daj konkretnije.

-trgovac je uveden zakonski kao posrednik, zbog mreže ovlaštenih servisa, kupac ako mu je to zgodnije (bira) gdje će ostavriti reklamaciju, u servisu ili trgovini gdje je kupio robu, bez dodatnih troškova npr transporta. Provjeri, pa ispravi. S druge strane, nevažno.. možeš i drugim tonom komunicirati ako postoje argumenti. Nervoza je znak da toga nema.

- možda treba detaljnije o drugom quotu? trgovac s garancijom nema ništa? Garanciju daje proizvođač, trgovac je samo posrednik. Ne može uvjetovati bilo što oko garancije (može jer je 'jači', pa opet, govorimo li o zakonu ili o čemu?).

edit, tvoj link.. i ono od kud čupaš odgovore.. pa evo ti odgovora, za račun:

Predočenje računaIako nije izričito propisano da potrošač uz proizvod ili uslugu s nedostatkom mora predočiti račun, on je ipak potreban kao dokaz o mjestu i vremenu kupnje, pa ga trebate čuvati određeno vrijeme.

Ako ste uz proizvod dobili i jamstvo, trgovac vam ne može osporavati prava iz jamstvenog lista bez računa, jer je ovjereno jamstvo s datumom plaćanja dokaz mjesta i vremena kupnje proizvoda.

- što ja kažem, što ispravljaš?

dok, očigledno trebaš tumačenje obaveze.. trgovac ne otklanja kvar, nije za to ovlašten-stručan, to radi ovlašteni servis u suprotnom ode garancija, on je samo odgovoran, jednako kao što je pošta odgovorna za pismo, posrednik i ne može odbiti zaprimiti robu ako je kod njega kupljena.

-što je trgovac? Servis? Razdvoji te stvari, bar pravno... bit će ti jasnije.

edit 2: ... i taj tekst ima netočnosti, npr kaže:

Trgovac je dužan u tijeku jamstvenog roka popraviti u razumnom roku neispravan proizvod potrošaču koji je predao jamstveni list, a ako to nije moguće, predati mu proizvod koji je ispravan.

Ako popravak nije obavljen u primjerenom roku, možete tražiti novi ispravan proizvod.

-ne, to ne vrijedi u slučaju kad postoji ovlašteni servis, trgovac ne popravlja, zakon se odnosi na sve robe.. npr sandale, grah.. zakon je ponekad kontradiktoran, ponekad mutan.. tumačenje je sasvim drugačije za konkretne IT-PC teh.robe za koje postoji ovlašteni servis, garancija, popravak.. itd.

- trgovac je samo posrednik, obavezan, ovlašteni servis će otkloniti kvar ili izdati nalog za zamjenu, tad će trgovac vratiti popravljeno ili izdati novo, što mu nalaže distributer.

- trgovac pri tome ne mora ništa vratiti-popraviti, nikome niakd trgovac ne mora nešto dati, to će obaviti proizvođa-distributer (a on ima ugovorni odnos s trgovcem), opet će korisnik u trgovini obaviti sve potrebno, jer je to jedino mjesto gdje se kupac može naći, ne ide u kinu, ne ide u sjedište distributera dok servis nema lager iz kojeg bi dao nešto-robu.

... uz to ide i npr novi račun, podsjetnik zakona od prije par godina, zamjena-novi artikl-novi račun, nova garancija.. a račun izdaje tko? Servis? .. to može samo trgovac, zato je on posrednik. Watsone, jel to sad bolje? :))

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.8.2016 15:08 (ihush).
13 godina
protjeran
Reklamacija u HG Spotu

Mislim da se moraš naučiti pisati, nemoj ovo shvatiti kao uvredu, jednostavno probaj pročitati te nakupine slova koje napišeš.

Teško je o zakonu raspravljati s nekime tko ne sastavlja smislene i jasne rečenice.

Ukratko ću ti reći, zaboravi na servis, nemaš ništa s njime, ne znaš da postoje, svoj pokvareni artikl nosiš tamo gdje si ga kupio.

Trgovac je odgovaran za tvoju reklamaciju, tebe ne zanima gdje će on to poslati. Kraj.

Ako ćeš nositi direkt u servis, možda ti brže riješe reklamaciju, a možda se stvar zakomplicira.

Prilikom reklamacije prilažeš ono što traži zakon, ako imaš ispunjen i ovjeren jamstveni list, to je dovoljno.

Ako jamstveni list nema sve podatke (a jamstveni koji dolaze uz IT opremu često nema), treba i račun.

Ove sve nije moje mišljenje, pričamo o zakonu koji je jasno napisan u narodnim novinama, molim te počneš čitati zakon ako želiš o njemu raspravljati.

Ako su ti nejasni članci u NN i ne možeš ih razumjeti onda čitaj malo pojednostavljeno ovdje:

https://gov.hr/moja-uprava/pravna-drzava-i-sigurnost/prava-potrosaca/prije-i-nakon-kupnje/483

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.8.2016 15:13 (bill_jobs).

0 0 hvala 0
16 godina
bill_jobs kaže...

..

Teško je o zakonu raspravljati s nekime tko ne sastavlja smislene i jasne rečenice.

..

-još teže s nekim tko ne želi raspraviti, kome ni njegovi vlastiti linkovi nisu dokaz-argument, ako mu to ne odgovara.. -jasnije?

-da, slažem se, jako sam teško čitljiv.. jbga, nisam pisac, sorry. Ali nisam ni šerlok, ni tutlek.. i možeš ili ne moraš normalnije komunicirati, npr argumentima. uz NHF, i bez nepotrebnog dociranja, ne leži ti baš najbolje Watsone.. :)

ili.. što je to nejasno ili tako zbrčkano u početnom komentaru?.. što je tamo nejasno ili netočno, a da se u idućim porukama nije pokazalo kao točno?

-znam, kriv sam, zbrčkan.. može me se pratiti samo u kontekstu, kad se prati nit.. upravo zato je idući quote kompletan, izbjegavam nejasnoće, koristim tvoj text + bold.. i opet sam nejasan? Pa tako je to sa zakonom, teorijom i praksom :)

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.8.2016 15:16 (ihush).
13 godina
protjeran
ihush kaže...

možeš ili ne moraš normalnije komunicirati, npr argumentima

Di ćeš boljeg argumenta nego kad ti stavim članak iz obveznih odnosa koji kaže da se reklamira kod prodavača i još to isto stave ovi iz ministarstva na svoj sajt.

I nakon toga ti opet tvrdiš nema trgovac ništa s time.

Daj pliz piši u onim temama na forumu u koje se kužiš, nemoj se petljati u nešto što ne razumiješ jer samo širiš dezinformacije i zbunjuješ ljude.

16 godina
bill_jobs kaže...
ihush kaže...

možeš ili ne moraš normalnije komunicirati, npr argumentima

Di ćeš boljeg argumenta nego kad ti stavim članak iz obveznih odnosa koji kaže da se reklamira kod prodavača i još to isto stave ovi iz ministarstva na svoj sajt.

I nakon toga ti opet tvrdiš nema trgovac ništa s time.

Daj pliz piši u onim temama na forumu u koje se kužiš, nemoj se petljati u nešto što ne razumiješ jer samo širiš dezinformacije i zbunjuješ ljude.

- LOL ..

-upravo istim linkovima i quotanjima tih textova (koje linkaš zakon, nn) ti pokazujem (ne)točnost tvrdnji. No i dalje si ti u pravu, ja ne? Vrati se na moj prvi post, pročitaj ili nemoj.. pa ispravi, bit ću zahvalan, hvala :)

bill_jobs kaže...

..

Ove sve nije moje mišljenje, pričamo o zakonu koji je jasno napisan u narodnim novinama, molim te počneš čitati zakon ako želiš o njemu raspravljati.

..

- mišljenje. + interpretacija zakona?

imaš jedan mali problem, griješiš u tumačenju, jer se zakon odnosi na sve robe (već gornji postovi to spominju, ali ne primjećuješ), grah-sandale.. i dalje ne vidiš razliku, kad se takva interpetacija (ne)odnosi na trgovca? Ovlašteni servis + stručna kvlaificirana osoba za procjenu kvara, to nije blagajnica s konzuma-trgovac.

Znam, još manje je sad jasno, meni je i to dovoljno.. odustajem :)

13 godina
protjeran
ihush kaže...
Ovlašteni servis + stručna kvlaificirana osoba za procjenu kvara, to nije blagajnica s konzuma-trgovac.

Ma čovječe koga briga tko je ovlaštena osoba i tko je servis te gdje se taj servis nalazi? Tebe kao kupca to ne zanima.

Ti nosiš pokvareni artikl u trgovinu i trgovina dalje za tebe rješava reklamacija i odgovorna je zakonski.

Tebe ne zanima gdje će se to popraviti i na koji način, ti želiš da ti trgovac isporuči popravljen artikl u razumnom roku.

Ostavi se više konzuma, pegli, sandala, graha, barkodova i šta si sve provaljivao ovdje...

16 godina

i dalje baš ništa ne razumiješ? Pozivaš se na tumačenje zakona koji je za SVE ROBE? Tumačiš ga kao da je jednako grah-PC? .. i tu griješiš, a zakon to ne precizira, osim dodacima, stavkama.. ali ne opet najpreciznije. Tako da mada zvučiš zakonski pokriveno, šupalj si, bar za argumente koje u posljednjim porukama uopče ne pobijaš-ispravljaš nego svodiš na osobnu razinu. Daj nešto konkretnog, ja sam dao citate i svoje tumačenje-odgovore. Daj nešto osim da sam nejasan.. i da nisam u pravu jer .. nešto? :)

pojašnjenje, za slučaj graha, sandala (nije blebetanje pod povišenom temperaturom, nego banalan primjer robe), ako je neispravno, trgovac daje novo-mijenja. To kaže zakon.

Nadalje kaže da je trgovac obavezan preuzeti reklamaciju ako kupac želi, odnosno kupac bira servis-trgovina. To se odnosi na robu koja nije grah-sandale.. i dovoljno je jasno ako povežemo s ovom temom na što se odnosi.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.8.2016 15:54 (ihush).
13 godina
protjeran
Reklamacija u HG Spotu

Kad zbrojim ovih tvojih 10-ak postova što si danas napisao ne mogu iz toga svega izvući jednu normalnu i argumentiranu izjava.

Bilo je tu svega, od konzum blagajanica, graha, pegli, državnih pečata, barkodova, sandala... lol.

Ali naravno ni jedan citat zakona niti bilo što vezano za realni svijet.

Svaka čast, treba napisat ovu gomilu ničega.

Svakako ću imati u vidu da drugi puta ne ulazim u bilo kakve rasprave s tobom, nismo ista razina.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice