Meni je kamera općenito genijalna s obzirom da sam prešao sa Galaxy A71 na 13 Pro. Sve savršeno izlazi, bio dan ili noć.
Jedino što su Apple-ove aplikacije i servisi noćna mora. Kad sam imao iPhone 7 plus divio sam se kako sve savršeno radi kod Apple-a dok je Google uvijek ostavljao dojam da lansira beta verzije softvera.
U 2021. mogu slobodno reći da je Apple što se tiče servisa i aplikacija teži fušeraj i da se mogu sakriti pred Google-om.
Evo 2 primjera:
1. Apple Maps - govno neviđeno. Pola lokacija koje bez problema nalazim na google maps-ima bez da upisujem adresu nego samo naziv Apple Maps ne nalaze. Ako hoćeš dodati Home i Work adrese ne možeš ko čovjek u samoj aplikaciji nego moraš kreirati specijalni vlastiti kontakt gdje upisuješ te stvari. Debilno dozlaboga.
2. iCloud photos - pokušavao sam prebaciti 45 GB slika sa Google Photos-a na iCloud Photos. Uredno downloadam sve na komp, i probam upload na iCloud (kroz web). Prihvaća samo .jpg i .jpeg format, odbija uploadati sve ostalo. Niti jedan video format, čak niti jebeni .heic format koji Apple po defaultu koristi. OK, reko idem na iTunes uploadati slike na mob. Nakon 4+ sata uploada (hvala Apple što ste još uvijek na USB 2.0 standardu) sve je gore. Super, pomislim, upalim iCloud Photos na mobu i dobijem poruku da sam te slike uploadao sa "Findera" i da ne mogu imati fotografije i na kompu i na iCloudu. Uz odjebenicu, dobijem i poruku da će mi obrisati 25 000 fotografija i videa sa telefona.
Na kraju sam odustao i ostao na Google Photosima. Apple Maps su na telefonu isključivo jer u autu koristim wireless Carplay a voice komande još od iOS-a 14 ne rade sa Google Maps nego samo sa Apple Maps. Za sva ozbiljnija traženja i putovanja koristim isključivo GM pa makar morao sve na ruke tipkati. Ovo od kuće do posla i natrag mogu i AM čisto da vidim koliko trebam do doma i kakva je gužva.
Šteta što je tako odličan hardver i OS uparen sa očajnim aplikacijama kao što su Apple Maps i iCloud Photos. Čak niti Carplay (koji radi daleko stabilnije od Android Auto da budem fer) nije slobodan od bugova, pogotovo u iOS 15. Sve u svemu, Apple bi trebao redizajnirati svoje servise i aplikacije da rade po standardima 2021. godine. Recimo transfer sa iCloud photos-a na Google Photos se može odraditi preko web requesta automatski bez ikakvog skidanja i uploadanja slika (vjerojatno im direktno komuniciraju serveri). Nevjerojatno da obratno nije moguće.
Napominjem da post nije trollerski nego ovo pišem kao bivši vlasnik 2 iPhone-a (7 Plus i XR) kao i mnogih Androida, od mid do top rangea.