Imam vezu na internet, ali nemam modem

poruka: 29
|
čitano: 3.074
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Bok ljudi, kratko pitanjce,

doma 'u zidu' imam vezu na internet. Kako to znam? Kad kolega donese svoj modem od istog tog internet provajdera, ukljuci ga u koaksijalac, sve lijepo radi :) imam free internet i live is great!

da li je dovoljno nabaviti isti takav modem pa se lijepo spojiti ili je to mozda nemoguce zbog 'ugradnje korisnickog id-a u modem'?

Da li da nastavim tražiti/kupiti isti takav modem?

Postoje li alternative?

TNX

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Jedino ako ti kolega da svoje pristupne podatke. Samo nećete moći biti paraleno spojeni.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: Imam vezu na internet, ali nemam modem

Kak to misliš? Pa on treba internet kod sebe doma, ovo je samo za probu bilo

16 godina

U taj router što je on donio je ugrađen njegov korisnički id.

On se sa njime registrira na mrežu i preko njega ima internet.

Sav promet je na njegov račun. Bez obzira kaj je kod tebe spojen. 

Ako operater nije gadno zabrljao. A vjerujem da nije. Ne mogu se na mreži pojaviti 2 routera sa istim ID-em. Tako da kupnja routera i ubacivanje njegovih podataka nema koristi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.7.2016 14:31 (plavi08).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Autorizacija po MAC adresi routera. Kloniranjem MACa ne bi ništa postigao jer BRAS/RADIUS ili tko već ne bi dozvolili takvo nešto - u jednom trenutku na portu može biti aktivna samo jedna MAC adresa, druga ruši port i automatski se kači na tu drugu dakle onaj prvi ostaje bez neta.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Da, tak sam si i mislil.. Jel postoje alternative za free internet?

16 godina
NixonOrwatszky kaže...

Kratko i jasno, ne. :)

Ako imas bliznjeg susjeda, probaj sa s njim dogovorit da se kacis na njegouv mrežu za neke sitne novce. :)

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/ http://www.mcsi-design.net/
14 godina
neaktivan
NixonOrwatszky kaže...

Besplatan internet (Free Wi-Fi Hotspot) imaš samo u centru grada, trgovačkim centrima, kafićima i restoranima te u nekim drugim poslovnim objektima. Besplatnog interneta (preko bakrene parice, kabla) nema.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.7.2016 15:24 (Marko :D).
12 godina
neaktivan

jasno, ipak treba platiti onima kaj se znoje proizvodeći nam internet i tv.... 

http://i0.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/126/314/3cd8a33a.png?1306264975

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.7.2016 15:25 (NixonOrwatszky).
16 godina

Konfa od 10K kuna da, veza na internet ne? Da li ti misliš ozbiljno ili trolaš?

kužim ja kaj ti očeš reč, kad je na full za svaki fajl iz te vreče se bude ogasio pri pokretanju istog...pismenost by Mrakky
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Crni mjeseče, jel si ouzbiljan ili si se tek sad probudio iz hibernacije?

16 godina

Nabavi isti ruter i uštekaj,. kao i ovaj od prijatelja, on će sam pokupiti podatke za spajanje, jer ne možeš spojiti svoj ruter na tuđu liniju, ako ona nema pristup internetu: Pošto si provjerio sa ruterom od prijatelja da imaš pristup internetu,nabavi takav ruter i spoji ga.

Za zahvalu klikni na Hvala
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.7.2016 17:37 (ivo454).
Moj PC  
0 2 hvala 0
16 godina
odjavljen

Zanimljiva teorija...

1. Kablovski internet i optika (donekle) - jedna MAC adresa, jedna veza na net. Tko se zadnji spoji, dobije net (ili prvi, u slučaju bneta - iduća spajanja odhebe).

2. Bakar - jedan username, jedna konekcija. Provisioning po MACu, user se spoji i digne vezu. Svako dodatno spajanje sa istim userom zabranjeno na BRASu.

Dakle, ne, ne može samo uzeti isti takav router, sa čijim će se podacima spojiti? Pa nisu provideri glupi...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
13 godina

Alfa + Kali 

Nećemo krasti!

Posao oslobađa.
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.7.2016 18:19 (subi91).
Moj PC  
0 2 hvala 0
16 godina
odjavljen

Da, nek krade nekome tko to plaća od novaca koje teško zarađuje

P.S. - ajde crackni moju mrežu sa tim Kaliem, da te vidim...

13 godina

Ta metoda je radila kod mene godinama dok sam bio na faxu. Sad imam svoj net

Probaj ti moju :)

Posao oslobađa.
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.7.2016 18:19 (subi91).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Pa da, čemu plaćati kad možeš krasti i još tu potičeš druge na to, bravo.

Ne moram, imam svoj net koji plaćam.

16 godina
Sum_of_all_fears kaže...

Zanimljiva teorija...

1. Kablovski internet i optika (donekle) - jedna MAC adresa, jedna veza na net. Tko se zadnji spoji, dobije net (ili prvi, u slučaju bneta - iduća spajanja odhebe).

2. Bakar - jedan username, jedna konekcija. Provisioning po MACu, user se spoji i digne vezu. Svako dodatno spajanje sa istim userom zabranjeno na BRASu.

Dakle, ne, ne može samo uzeti isti takav router, sa čijim će se podacima spojiti? Pa nisu provideri glupi...

Nije se mogao sa podacima u ruteru spojiti na ovu liniju, jer su podaci vezani uz telefonsku liniju, ne možeš se spojit na tuđoj liniji bez obzira što u ruteru imaš registrirane podatke za pristup. Ako se mogao sa prijateljevim ruterom spojiti na svojoj liniji, onda ima pristup, jer je ruter povuko podatke za spajanje.

16 godina
odjavljen
ivo454 kaže...

Nije se mogao sa podacima u ruteru spojiti na ovu liniju, jer su podaci vezani uz telefonsku liniju, ne možeš se spojit na tuđoj liniji bez obzira što u ruteru imaš registrirane podatke za pristup. Ako se mogao sa prijateljevim ruterom spojiti na svojoj liniji, onda ima pristup, jer je ruter povuko podatke za spajanje.

Možeš. U najgorem slučaju, uz par paljenja/gašenja modema, da se port resetira.

16 godina

Znači, uzmeš ruter, poneseš ga u bake na more uštekaš u bakinu liniju i imaš internet, lijepo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ako je bakina linija spojena na neki DSLAM, možeš. Ne postoji nikakav razlog da te port ne pusti. Frend tako ima net u vikendici godinama (uzme modem od kuće i upali ga u vikendici) jer nitko nije skinuo paricu sa porta (ima ih podosta pa ih ne iskorištavaju sve).

Koliko sam ja imao situacija da su T-comovci (kooperanti uglavnom) krivo pospojili pa bi došao na intervenciju - korisniku ne radi TV a u modemu podaci od nekog xyz koji ima samo internet jer je netko zamijenio žice i poslao jednog korisnika na adresu A a drugog na B. Ili obratno, reparirani modem automatikom povuče "stare" podatke po MAC adresi od nekog sasvim desetog korisnika.

ACS će svašta napraviti, ovisi kako je port podešen. Normalna procedura je da ovisno o MACu koji se registrirao pusti provisioning za modem. Ako nema takve postavke na portu, modem će uredno dignuti vezu prema upisanim podacima (jer je ACS isključen radi x razloga, možda zato jer je tu neki bridge bio?)

P.S. Dok je modem kod bake, kod kuće ti neće ništa raditi (iako možda imaš neki drugi modem sa svim postavkama) jer u jednom trenutku user može biti aktivan na samo jednom portu.

Osim toga, ovdje govorimo o coaxu. Dakle, jedina autorizacija koja se tu radi je prema MAC adresi. Ili imaš ili nemaš pristup - ako si njihov korisnik, pustit će te bilo gdje a ako je to neki "lijevi" modem nepoznate MAC adrese, ništa od spajanja. Kloniranje isto ne pomaže jer samo jedna MAC ima pristup, iduću istu odbije.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.7.2016 19:37 (Sum_of_all_fears).
16 godina

Eto napokon se nađemo na istom, ako je na liniji uključen DSL i slično, onda se može sa kompatibilnim ruterom spojiti na internet, ili će ruter sam povući podatke, ili ćemo ga resetirati i upisati nove podatke za spajanje.

Prema tome, ovaj prijatelj gore kaže da se može spojiti kad donese ruter od prijatelja, znači ima vezu prema internetu. Vjerojatno je ruter automatski povukao podatke i uspostavio vezu, shodno tome, može nabaviti takav ruter, priključiti ga i spojiti se na internet.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Prijateljev modem se spojio jer su na coaxu (vjerojatno bnet) i taj prijateljev router je autoriziran u sistemu - naravno da će ga pustiti. Ako to napravi sa bilo kojim drugim routerom, neće se ništa dogoditi jer nema od kuda povuć podatke jer mu sistem to neće dozvoliti - nepoznata MAC adresa.

Na DSLu je druga priča - tamo mora biti sve spojeno (parica), port mora biti UP i odgovarajućeg tipa (DSLAM ili miniDSLAM (VDSL) a ne MSAN (telefon)) a modem mora biti ili poznat sustavu (MAC adresa) radi ACSa ili mora imati upisane podatke (pa se spoji mimo ACSa, ako mu to RADIUS/BRAS dozvole).

16 godina

Pa zar se i na kabelu, podaci ne spuštaju, nego je sve unaprijed zapisano u ruteru. Imam VIP, kablovski u zgradi, ali nisam se stigao priključit, jer sam na ugovoru sa T-com_om. Imam kabel razveden u stanu, a ima i ormarić u suterenu zaključan, znači ne bi se mogao spojiti, bez obzira da nabavim uređaj kao što ima susjed. Mislim da je moje ograničenje u ormariću zaključano?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Isto ko na optici/bakru minus mrdanje sa portovima - ti spojiš svoj router i on se na njihov "ACS" javi sa svojom MAC adresom. Prije nego što ti tehničar donese modem ili ti ga pošalju poštom, netko pipremi provisioning za njega i spremi MAC adresu. Čim se ta MAC adresa ponovno pojavi u sustavu, taj ACS šalje provisioning, modem se automatski konfigurira (u osnovi, skine txt ili xml sa postavkama) i diže vezu na net.

To što oni spajaju po zgradama je sve spremno za uporabu. Na ormariću se ništa ne mora dirati/mijenjati. I opet, ako je MAC nepoznata, ništa od spajanja - nemaš na osnovu čega dobiti provisioning.

Poruka je uređivana zadnji put pon 4.7.2016 20:03 (Sum_of_all_fears).
16 godina

Sum_of_all_fears  znači kod optike i kabela ti je MAC direktno vezan za profil. Zanimljivo i po meni ne baš dobra ideja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
NixonOrwatszky kaže...

- ne .. ili si se barem nadao :)) ali gle, ne bi operateri imali milijarde da su toliko naivni..

drugo rješenje, jedna linija, ostalo ekipa-trošak.. i imaš svoj lokalni intranet-internet s dijeljenjem troška..

plavi08 kaže...

Sum_of_all_fears  znači kod optike i kabela ti je MAC direktno vezan za profil. Zanimljivo i po meni ne baš dobra ideja.

- a kako drugačije, po OIBu? naravno da je to po MACu (najlogičnije..). Kvar-zamijena-ažuriranje MACa.. itd. Ako drugačije?

uz gornju priču, na bakru-parici, može bez fizičkog prenašanja modema, tj za korištenje je dovoljno korisnički podaci (tako je bar bilo) npr flat+brzina.. naravno samo jedan u nekom vremenu. Kod optike je to dugačije, jer je .. pa jer je to kao LAN-router, dok modem ostaje kao spliter (tel, tv...) i tad korisnik ni nema u tom routeru pristup svojim podacima + bila bi potrebna i s druge strane optika.. (bakreni dio juzera se nije mijenjao.. ali ne pratim to detaljno, možda je i to..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
odjavljen

plavi08 - naravno. To je najlakši način da korisniku (modemu) dodijeliš potrebne postavke.

Danas sam probao upisati svog PPPoE usera (koji je inače na optici) u jedan modem (SX763) koji je zakačen na ispravnu DSL liniju. Na prvu, nije se dogodilo apsolutno ništa, vjerojatno RADIUSu nije bilo jasno kog boga sad taj user radi na tom portu . Koju minutu kasnije je pao port i tek se nakon poziva SZK mogao podignuti DSL sa userom koji je inače tamo (na istoj MAC adresi)....

12 godina
neaktivan

Tnx ekipa, ponadao se jesam, ali ne previse.. najbolja solucija je onda djeliti sa susjedom (ženskog roda) i smanjiš si troškove prema ionako precjenjenim monopolististima. 

http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/318783/imamo-najsporiji-internet-u-eu-a-cijene-su-20-eura-iznad-prosjeka

Našao sam na oglasima da se prodaje ugovor još 6mj, kaj mi pase, jer posle sam nezavisan, a to mi odgovara... 

p.s. ne kuzim ljude koji uzmu net ugovor na 24mj (minimalno i obavezno), imaš prva 3mj free i onda ga prodaju :) i ima ih mase... ne kuzim ko bi to uzeo

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.7.2016 13:41 (NixonOrwatszky).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice