Firefox - nightly builds

poruka: 543
|
čitano: 128.981
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Firefox - nightly builds

Da bi pratio razvoj Fx-a i vezano za Mozillu, preporucujem ti sledece:

http://planet.mozilla.org/ - sve sto je vezano za Mozillu.

http://planet.firefox.com/    - sve vezano za Fx, no ovo isto se nalazi i u Planet Mozilla.

http://planet.firefox.com/ux/ - vezano za izgled, takodje se nalazi u Planet Mozilla.

https://wiki.mozilla.org/WeeklyUpdates  - Weekly meetings - ponedeljkom .

https://wiki.mozilla.org/Platform#Meeting_Notes - Platform meeting - utorkom .

https://wiki.mozilla.org/Firefox/Planning - Planing meetings - sredom.

Ova poslednja tri linka proveravaj kasno uvece ili tokom sledeceg dana.

MozillaZine - Firefox Builds.

Google News - Mozilla, Firefox

Postavicu jos sutra. Trenutno nisam u mogucnosti.

0 0 hvala 3
17 godina
neaktivan
Firefox - nightly builds

Da li se je promijenila boja kad idem gledat slike na google jer mi ih otvori na crnoj pozadini, a prije je bila bijela boja?

Razer_Copperhead
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.12.2011 10:38 (Razer_Copperhead).

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Firefox - nightly builds

da,boja u pozadini prilikom ucitavanja slika je vec odavno promjenjena,tamnu su stavili valjda zato da brze ucitava jer tak je najjednostavnije

http://www.soundstream.com/
Poruka je uređivana zadnji put čet 29.12.2011 12:32 (soundstream).

0 0 hvala 1
16 godina
Firefox - nightly builds

Štaviše, ovako ljepše izgleda. :)

Šta se dešava sa x64 verzijom, hoće li skoro ugledati svjetlo dana (ne govorim o Nightly verziji, govorim o konačnom proizvodu)? Home tab?

Life sucks... And then you die.

2 0 hvala 0
15 godina
Firefox - nightly builds

Nevjerovatno koliko na CNetu i ostalim stranicama ima oprečnih komentara za brzinu novih FF-a , konkretno 9.0.1.

Jedni kažu da je najbrži do sada, vrh, a drugi da im je stalno najbrži FF 3.6. Ja sam među ovim drugima.

U par navrata sam isprobavao verzije novije od 3.6 i dolazilo je do postupnog usporavanja nakon nekoliko desetaka minuta korištenja, sporo prebacivanje među tabovima itd...pokušavao sam isključiti grafičke akceleracije na par mjesta, jer moj PC nije dovoljno dobar za to, ali nije pomoglo...

Moguće da noviji FF rade odlično na novijim compovima sa grafičkom akceleracijom i Windowsom 7.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Firefox - nightly builds
ALVIN kaže...

Moguće da noviji FF rade odlično na novijim compovima sa grafičkom akceleracijom i Windowsom 7.

Pa i nije baš tako. Imam kantu staru cca 5 godina, kada je kupljena nije bila nabrijana već sastavljena od uobičajenih komponeneti (recimo današnji cjenovni razred 4-5000 kn) i imam FF 9.0. Sve štima i radi ko urica, brzina odlična a nemam Window 7. MOžda je to zbog openSUSE-a 12.1.{#}

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
mario.L_hr kaže...

Pa i nije baš tako. Imam kantu staru cca 5 godina, kada je kupljena nije bila nabrijana već sastavljena od uobičajenih komponeneti (recimo današnji cjenovni razred 4-5000 kn) i imam FF 9.0. Sve štima i radi ko urica, brzina odlična a nemam Window 7. MOžda je to zbog openSUSE-a 12.1.{#}

Ja sam isto siguran da meni nije zbog komponenti PC-a jer na FF 3.6 i Operi nema problema sa puno više otvorenih tabova.

Ma razlozi su zagonetka još uvijek čini se, nekome pomogne ovo, nekome ono, a trećemu ništa.

Evo par linkova gdje se žale na taj problem i dobivaju savjete:

LINK1

LINK2

LINK3

LINK4

LInk5    Ovaj je sa Bug foruma.

btw. Probao sam i novi FF profil otvoriti, čisti, ali nije pomoglo.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.1.2012 15:42 (ALVIN).
14 godina
neaktivan

Kod mene je prebacivanje između tabova skoro pa trenutno.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
15 godina
neaktivan
ALVIN kaže...

Jedni kažu da je najbrži do sada, vrh, a drugi da im je stalno najbrži FF 3.6. Ja sam među ovim drugima.

Sorry ali 3.6 ti ne moze biti brzi ni u kojem svemiru. 3.6 je u usporedbi sa devetkom stara krama, to ti iz prve ruke govorim jer imam i 3.6 i 9 i 10.

ALVIN kaže...
U par navrata sam isprobavao verzije novije od 3.6 i dolazilo je do postupnog usporavanja nakon nekoliko desetaka minuta korištenja, sporo prebacivanje među tabovima itd...

Koje stranice posjecujes? Teoretski, ako su nekakve javascript intenzivne stranice moguce je da garbage collector divlja, pa onda stari 3.6 ispadne brzi (jer on prakticki i nema garbage collector). Tesko je ovako napamet procjenjivati, daj neke linkove gdje osjetis tesko usporavanje u odnosu na 3.6 pa da vidimo.

ALVIN kaže...

XP i stara radeonka ovdje, sve radi kako bog zapovjeda.

Vecina onih linkova ti je starijeg datuma.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.1.2012 16:08 (rustweaver).
15 godina
Firefox - nightly builds

Sa Firefoxom iznad verzije 3.6 mi već sa par tabova počinje usporavati kad klikam sa jednog na drugi tab. Znači nekih 10 minuta sa 5 otvorenih tabova garantirano mi usporava prebacivanje.

Stranice sa flashom uglavnom npr:  Početna stranica Youtube, Google Video, Goals Arena, 101 great goals, footytube

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ALVIN kaže...

Stranice sa flashom uglavnom npr:  Početna stranica Youtube, Google Video, Goals Arena, 101 great goals, footytube

mhmm

ajde onda ovako

Skini firefox portable:

http://portableapps.com/apps/internet/firefox_portable

instaliraj ga i pokreni. Otvori about:config (kucaj to u address bar i pukni enter), kada ti se about:config otvori u filter ukucaj dom.ipc tako da ti se postavke isfiltriraju i dobijes samo one koje zelis, sada izmjeni slijedecu postavku:

dom.ipc.plugins.enabled

u false, i restartiraj browser (kompletno ga zatvori, pa pokreni)

Prednost testiranja sa portable verzijom je sto ce koristiti novi svjezi profil, tako da odmah mozes otpisati mogucnost korumpiranog starog profila.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2012 3:16 (rustweaver).
15 godina
rustweaver kaže...
ALVIN kaže...

mhmm

ajde onda ovako

Skini firefox portable:

http://portableapps.com/apps/internet/firefox_portable

instaliraj ga i pokreni. Otvori about:config (kucaj to u address bar i pukni enter), kada ti se about:config otvori u filter ukucaj dom.ipc tako da ti se postavke isfiltriraju i dobijes samo one koje zelis, sada izmjeni slijedecu postavku:

dom.ipc.plugins.enabled

u false, i restartiraj browser (kompletno ga zatvori, pa pokreni)

Prednost testiranja sa portable verzijom je sto ce koristiti novi svjezi profil, tako da odmah mozes otpisati mogucnost korumpiranog starog profila.

Evo probao sam, dobra ideja je bila sa portabilnom verzijom jer ovo sa instalacijske verzije ništa ne utiče na nju.

Znači prvo sam probao sa default postavkama   a zatim i s tom promjenom koja isključuje plugin container, no ista je stvar....brzina prebacivanja sa jednog taba na drugi je oko 2 sekunde, što mi je sporo. Pogotovo je sporo kad se duže ostane na jednom tabu i onda nakon 3-4 minute želiš preći na neki drugi tab sa flashom. Imao sam 5 otvorenih tabova.

15 godina
neaktivan

Jel ti radi hard disk kad prebacujes tabove? Koliko uopce slobodne radne memorije imas?

15 godina
rustweaver kaže...

Jel ti radi hard disk kad prebacujes tabove? Koliko uopce slobodne radne memorije imas?

Radne je i više nego dovoljno (1.5 GB XP) , Hard Disk ne radi....ma puno ljudi se javilo s tim problemom za novije FF verzije.

15 godina
neaktivan

Ne znam onda, bez fizickog pristupa racunalu tesko je ovako nabadati... Prijedi na neki drugi browser :)

16 godina
Firefox - nightly builds

In other news, čini mi se da je u 32-bitni Firefox Nightly stigao Silent Update (za 64-bitni postoji bug koji blokira implementaciju).

1 0 hvala 0
16 godina
Firefox - nightly builds

Pošto još uvijek nigdje nisam pronašao bilo kakvu referencu da će Firefox x64 ugledati svjetlo dana kao konačan proizvod (u skorije vrijeme) pretpostavljam da od toga nema ništa barem do verzije 13 ili 14. {#}

Ovaj smooth scrolling u posljednjih par buildova (Firefox Nightly) radi savršeno. {#} Zadnji puta kad sam koristio SS bilo je na IE6, možda negdje 2002. godine. {#}

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Firefox - nightly builds

Kad stiže novi Firefox?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
16 godina
Firefox - nightly builds

New Tab stranica konačno stigla u Firefox, sa današnjim update-om (Firefox Nightly 12.0). Po defaultu opcija nije uključena, a možete je provjeriti na sljedeći način:

1. about:config

2. potražite string browser.newtab.url i vrijednost postavite na about:newtab

3. potražite string browser.newtabpage.enabled i vrijednost postavite na true

4. restart preglednika

2 0 hvala 1
15 godina
Firefox - nightly builds

može ss da vidim kako izgleda

instalirao sam zadnji nightly i uredio about:config i restartao ali ništa

pokazano u desnom kutu za paljenje i gašenje toga, ali mi je new tab page bijel

92% tinejđera sluša turbo folk, pop, rap ili tehno. Ja ne!!!!
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2012 18:28 (matija656).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Firefox - nightly builds

Pogledaj ovdje:

0 0 hvala 1
15 godina
Firefox - nightly builds

može li tko koristi nightly probati oTvoriti ovu stranicu i vidjeti hoće li mu se učitati igra:

- LINK  (meni stalno piše "PRIČEKAJTE TRENUTAK" i tako može stajati cijelu vječnost)

za New Tab.. bih više volio da se klikom na onu pribadaču skroz zaključa ta stranica na tom mjestu i da se više ne mjenjaju sliku sadržaja (npr. ako je dodan bug.hr... svaki puta kada otvorim tu stranicu, na new tab se promjeni slika stranice što mi u nekim trenutcima nije baš poželjno)

...isto bih volio da ima i "search" kao na about:home

...bdw bilo je mnogo lijepih skica new taba gdje su se mogle stavljati mnogo više stranica i apps poput weather, news feed.....

u mozilli kao da su se malo ulijenili... koliko im treba da urede novi download manager (nedavno sam vidio da je stavljen taj  download mannager na nightly UX)

Tko se zadnji smije, nije skužio!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Firefox - nightly builds

Ne radi ni kod mene, ista stvar.

0 0 hvala 0
15 godina
Firefox - nightly builds

danas si instalirao FF10 i playtoy radi bez problema (sa starim profilom)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
sisko93 kaže...

može li tko koristi nightly probati oTvoriti ovu stranicu i vidjeti hoće li mu se učitati igra:

- LINK  (meni stalno piše "PRIČEKAJTE TRENUTAK" i tako može stajati cijelu vječnost)

za New Tab.. bih više volio da se klikom na onu pribadaču skroz zaključa ta stranica na tom mjestu i da se više ne mjenjaju sliku sadržaja (npr. ako je dodan bug.hr... svaki puta kada otvorim tu stranicu, na new tab se promjeni slika stranice što mi u nekim trenutcima nije baš poželjno)

...isto bih volio da ima i "search" kao na about:home

...bdw bilo je mnogo lijepih skica new taba gdje su se mogle stavljati mnogo više stranica i apps poput weather, news feed.....

u mozilli kao da su se malo ulijenili... koliko im treba da urede novi download manager (nedavno sam vidio da je stavljen taj  download mannager na nightly UX)

Trenutno nisam na Nightly kanalu pa ti ne mogu reći da li otvara ili ne. :)

New Tab mogućnost (feature) još nije završena, tako da nam ostaje da vidim dodatna šminkanja (nadam se da će ih biti) .

Što se tiče izgleda, kreću sa Australis temom:

[*]Australis project has feature pages, is getting staffed:
[*]Tab_Strip_Visual_Redesign
[*]Features/Desktop/Panel_Menu
[*]Toolbar_Customization
[*]Arrow_Panel_Redesign
[*]Basic research on Translation feature done, designs coming soon
[*]Metro UI (Win 8) design work in progress
[*]URL Autocomplete landed!
[*]New download manager about to land (and/or has landed), still some known issues
[*]New tab refinements continuing, landed on Nightly (preffed off)
[*]Home tab in UX branch has launch targets for Bookmarks/History/Downloads, and Apps in the future

Izgleda da će ipak biti zaobljenih tabova.

Slažem se da bi UX tim trebao biti organizovaniji i efikasniji.

Postoji mnogo ideja (originalne) koje su do pola urađene ili uopšte nisu završene, a pri tome su bile sjajne.

Nego, projekat "Snappy" je počeo da liči na ono što je i zamišljeno: ubrzati, povećati odzivnost/reagiranje .

Od tog projekta, Fx 11 će biti prvi koji će imati beneficije, ali se od Fx 12 pa na dalje "osete" promene.

Uskoro će u Nightly-u poboljšano pokretanje Fx-a. (koje je IMO ok sada)

Pored toga, Incremental Garbage Collector (IGC) će doneti kraće pauze JS animacija, što znači još brži i bolji rad.

Treba da bude u Fx 12, ali će najverovatnije biti u Fx 13.

IonMonkey napreduje, polako se ubrzava i trebao bi da parira Guglovom V8 JavaScript engine-u.

Takođe, Fx za Android će u verziji 11 i 12 promeniti izgled na izvorni (native) Android izgled, što će doneti poboljšanja u pokretanju, odzivnosti i brzini samog Fx-a (takođe i manju potrošnju memorije) .

Flash bi trebao raditi u Fx 11.

Kako je mobilni tim izjavio, više neće biti novih mogućnosti, već se fokusiraju na performanse.

Ako nekoga zanima kako se priključiti ili šta se uopšte radi u Hrvatskoj vezano za Mozillu i Firefox neka pročita post od vođe Hrvatske zajednice. (postoji i post sa planovima :) )

FB stranica zajednice.

16 godina
Firefox - nightly builds

I sve to možemo očekivati poslije verzije 20. {#}

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Firefox - nightly builds

Koristim Nightly Mozillu i imam problem jer na nekim stranicama nemogu gledati/pokrenuti videa.(kao da trazi FlushPlayer kojega imam).Neko rijesenje?Thx.

0 0 hvala 0
15 godina
i meni se desava taj problem da mi ne zeli ucitati vlc plugin za streaming i negdje steka flash (playtoy)
..trenutno sam se vratio na ff10
16 godina
neaktivan
escobar_ kaže...

I sve to možemo očekivati poslije verzije 20. {#}

Snappy projekat je u Fx 11, Fx 12, Fx 13... :)

Incremental Garbage Collector će biti u Fx 13.

IonMonkey (koji sve više napreduje) će verovatno biti u Fx 14 ili Fx 15 (sa obzirom da je reč o novom JS) .

Izmena u izgledu će biti u Fx 13+ .

Takođe, poboljšanja u pokretanju Fx-a se mogu očekivati u Fx 13.

Btw. što se tiče problema na Nighlty kanalu, da li ste probali isključiti dodatke?

Koju verziju Fleša koristite i na kojem OS-u? (32-64)

Firefox će uskoro moći da koristi Flash u sandbox režimu: http://blogs.adobe.com/asset/2012/02/flash-player-sandboxing-is-coming-to-firefox.html

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice