Ovaj thread je namjenjen početnicima, ali i onima koji misle da imaju korisne dodatke koji bi mogli biti od koristi drugima (drugi=kojima se ne da tražiti ili koji god razlog bio).
Eto kako svi znamo (ili bi trebali) svi pričaju da je uglavnom Firefox brži, bolji i tako to (ključna riječ uglavnom, pogotovo ako idete često na stranice od MS-a)...
Moje se mišljenje uglavnom poklapa sa takvim tvrdnjama, iako mislim da je FF bez dodataka osrednji browser siromašan opcijama. Iz istog razloga odlučio sam podijeliti svoje dodatke za FF, ali i pitati za vaše. Držite se teme kod postanja, tj. ako mislite da FF nije dobar browser ili zašto netko uopće koristi neki dodatak, otvorite novu temu (hvala). Svi ostali prijedlozi, alternative, savjeti i upozorenja su dobrodošli.
Treba napomenuti još par stvari:
- Glavni izvor dodataka jest: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox
- Nemojte kao sumanuti instalirati svaki dodatak koji vam netko predloži. Svatko ima svoje potrebe i instalirajte dodatke prema svojim potrebama.
- Dodacima upravljate iz Tools ->Addons -> Extensions. Ako dodatak ima dodatne opcije (uglavnom imaju) tamo ćete ih naći.
- Dodaci iz mog posta rade na FireFox verziji 3.6 i svi su besplatni.
Popis meni korisnih dodataka (redosljed nebitan, objašnjenje je kratko, ali postoji link na kojima se nalazi opširnije na engleskom doduše, ali ako ne znate engleski krajnje je vrijeme da ga počnete učiti):
WebMail Notifier -> obavještava vas o novoj pošti; podržava Gmail, Yahoo, HotMail i POP3/IMAP
Sidebar Bookmark Selector -> odaberite koji se defaultni folderi (ne)nalaze u bukmarcima
New Tab Homepage -> novi tab automatski otvara homepage
Hide Menubar -> sakriva traku sa izbornikom, tipka Alt je vraća privremeno
Flashblock -> blokira sve što ima veze sa flešom
EhTip -> jedan od boljih dodataka, pruža automatski prijevod kada pređete preko riječi sa strelicom miša sa engleskog na hrvatski i obrnuto, vrlo konfigurabilan (preporuka)
AdBlock Plus -> blokira oglase na stranicama i čini ih preglednijima
Video DownloadHelper -> najlakši način za skidanje filmića (između ostalog) sa web stranica
Sidebar Autohide -> Automatsko sakrivanje/otkrivanje sidebara ako prođemo strelicom miša sa strane prozora
Morning Coffee -> otvorite svoje omiljene stranice u tabovima pritiskom na jedan gumb
IE Tab -> koristi engine Internet Explorera za prikaz stranice unutar FF taba (preporuka)
Favicon Picker -> mijenjanje ikona u bookmarcima, ne podržava mjenjanje ikone foldera (ako netko zna bolju alatku neka javi)
Forecast Fox -> daje vremensku prognozu u statusnoj traci (ako netko zna bolju alatku neka javi, ova nije baš precizna)
SmoothWheel -> glatko skrolanje kroz stranicu
FEBE -> backup svega i svačega za FF, jednostavno prenesite svoje postavke na drugo računalo (podržava dodatake, postavke, korisnička imena i šifre, bookmarke, itd.)
Download Statusbar -> download traka iznad statusne trake
EDIT: Još korisnih dodataka, "osvježavanje" informacija...
Tab Focus -> otvara tab kada stavite kursor na njega (ne trebate kliknuti)
WOT -> obojena ikonica pored linka upozorava vas o reputaciji (virusi, spam, prevare...) servera kojeg mislite posjetiti (preporuka)
History Tree -> proširuje History sa tree dijagramom, pokazuje kako i kada ste došli do na neki site
Google Shortcuts -> sve aplikacije dostupne od strane Google na jednom mjestu
iMacros -> automatizirajte FF, "snimite" često obavljane radnje i neka se ubuduće obavljaju automatski
Menu Editor -> odredite sami redosljed, ali i što se (ne)nalazi u glavnom izborniku i u kontekstnom izborniku (izbornik koji postane dostupan kada kliknete desnom tipkom)
Eto, nadam se da će vam nešto od toga biti od pomoći, toliko od mene za sada...