Firefox 4.0 beta

poruka: 2.401
|
čitano: 601.240
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Ne vredi objašnjavati.{#}

http://baguje.com/author/icecold/

2 0 hvala 0
15 godina
Re: Firefox 4.0 beta

odi na neke druge stranice gdje testiraju browsere pa ćeš vidit da ie9 nema toliko kvačica...

ovo vamo je samo zbog reklame, naravno da će microsoft gurat svoj proizvod, pogotovo na svojim stranicama

92% tinejđera sluša turbo folk, pop, rap ili tehno. Ja ne!!!!
15 godina
daš mi link da pogledam
15 godina
imam posla sa seminarskim i neću sad tražit...
i nećemo u off topic, držimo se teme...
16 godina
matija656 kaže...
ad će više taj rc
:D

ja još od sinoć koristim ovaj kandidat za rc. oduševljen sam Belji seCool

Atomska bubamara
17 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Mogu li s nekim programom izmjerit za koliko sec. mi se učita neka stranica? Jedino što me za sada muči u FF 4.0 RC1 su slova koja su mi blijeda pa se ne vide uvijek baš dobro ili su crvenkasta. Što se potrošnje tiče, s dva otvorena taba troši mi oko 150MB RAM-a.{#}

''...nisam možda siguran što me uistinu zanima, ali sam posve siguran što me ne zanima.''
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2011 14:26 (Razer_Copperhead).

0 0 hvala 0
15 godina
Firefox 4.0 beta

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
jurluk kaže...
matija656 kaže...
ad će više taj rc
:D

ja još od sinoć koristim ovaj kandidat za rc. oduševljen sam Belji seCool

imam i ja taj, al me zanima kad će službeno, al to je već icecold objasnio u detalje

oo7 kaže...

video koji si ti stavio je stavljen gore u 9. mjesecu prošle godine, tako da taj video ne pokazuje trenutnu situaciju sa tim browserima

ali idemo napravit rezime videa, firefox 4 njemu pokazuje toliko fps-ova očito jer lik nema nešto pre od kompa, ja sam probao taj test i sa 500 riba mi je držao na 50 fps bez pada nimalo, a na 1000 riba mi drži konstantno na 32 fps-a

ie9 da koristi najmanje memorije, ali to je zato jer ga radi microsoft, a oni znaju u detalje svoj operativni sustav tako da i mogu to napraviti

chrome se veoma brzo pokreće jer je dosta lagana aplikacija

ja sam bio na chrome-u 3 godine tako da znam kakav je browser, pogotovo mi se svidio jer je prvi uveo tabove na vrh i pokretao se nakon klika odmah, probao sam i ie9 i mogu reći da su oni sa tim browserom napravili jako dobar posao u odnosu na prijašnje verzije, i svakao se vidi da žele i oni svoj dio kolača u borbi ovih novih browsera

ja osobito preferiram ff od kad su i oni stavili taove na vrh, preferiram ga jer ima odvojen download manager od samog browsera (chrome to nema), firefox ne sprema sve direktno na disk već daje opciju da biraš hoćeš li otvorit ili spremit (chrome to nikad nije imao, mislim da nema ni ie9), firefox mi daleko ljepše izgleda od chrome-a, a tema za ff ima malo more i svatko si ga može doslovce okrenut naopačke ako hoće (chrome to ne može), kod ie9 mi se ne sviđa gornji dio prozora kad je full screen, nekako mi je previše prazno gore...

to je moje mišljenje, neće se svatko složit samnom, svakome odgovara nešto drugo, i svaki browser ima nešto svoje, meni trenutno najviše odgovara firefox 4, a to što on ima tako cold start, mislim da nije mjera u tome koliko je browser dobar i da nema svrhe ih rangirati po tome, a opet i taj cold start je samo jednom kad se pokrene komp, da mu svako pokretanje treba toliko, nebi ga držao, a nakon cold starta ff se pokreće u sasvim razumnom vremenu

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2011 12:39 (matija656).
15 godina
neaktivan
oo7 kaže...

Ova zadnja dva testa nisu točni, jer task manager laže koliko zapravo browseri memorije troše, a ni zadnji test nije baš točan jer je mjereno pod različitiim rezolucijama.

Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2011 12:45 (Cevi).
17 godina
Firefox 4.0 beta

Evo moj test sa FishTankom

Firefox 3.6.15 vs. IE 9RC 9.0.80

PC:

Laptop: Hp Compaq 6715s

CPU: AMD Turion64 x2@1.9

RAM: 2GB

GPU: ATI x1250 (onboard)

Clock: 400mhz

Mem: 128mb

Muškarci od svojeg donjeg rublja i od žena žele isto: malo podrške i malo slobode ;-)
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2011 12:54 (djigibao).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
Firefox 4.0 beta

koji je onda naj bolji po meni je internet explorer 9 recite vi vaša mišljenja ja ih imam sve i za sad samo taj koristim ćini mi je najbolji i najbrži

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
nemožeš reć koji je browser najbolji...
svaki browser ima nešto po ćemu je bolji od ostalih...
chrome je najbrži u pokretanju jer je lagana aplikacija, ie9 torši najmanje memorije jer ga radi microsoft a oni najbolje poznaju svoj operativni sustav, firefox ima najviše addona i tema i ljudi si ga mogu okrenut u naopačke ako im baš tako odgovara....

tako da rasprava o tome koji je browser najbolji nema smisla, najbolje da si svatko pronađe browser koji mu najbolje odgovara i leži njegovim potrebama, meni je firefox za obično surfanje i više nego dobar
15 godina
neaktivan

Ovdje se neke stvari moraju napomenuti:

Full hardware acceleration for text, graphics, and video provided by default
-Bilo je ukljuceno, sada je iskljuceno, no to ne znaci da opet nece mozda biti ukljuceno

Reopen accidentally closed tabs
-Firefox moze vracati zatvorene tabove. Netko se ovdje pravi glup.

Combined search and Address bar
-Awesome bar (address bar u firefoxu) je integrirani search i address bar jos od verzije 3.0. Netko se opet pravi glup.

Visual search suggestions shown as you type
-Ako je to ono sto ja mislim da je, onda se to i u firefoxu moze dobiti

WebM-encoded HTML5 video supported when a VP8 codec is installed on Windows
-IE je ovdje dobio plus iako Firefox i co. dolaze sa integriranom webm podrskom

H.264-encoded HTML5 video support
-Zasto onda ovdje firefox nije dobio plus? Ako IE ima plus za webm podrsku preko codeca, onda treba i ff dobiti plus za h.264 podrsku preko codeca, ili biti fer pa maknuti plus sa wemb podrske za IE. Ah ti marketinski spinovi...

Compatibility mode to view websites designed for older browsers
-hahaha, zapravo zeli reci "...designed for older versions of IE". Firefox i svi ostali browseri nemaju nikakvih problema sa otvaranjem starih stranica koje se pridrzavaju standarda. Jedino je IE brljao pa sada treba imati "posebnu podrsku".

Developer tools built-in to the browser
-firefox dolazi sa nekim osnovnim alatima, ali ovdje se ignorira cinjenica da je firefoxov firebug jako popularan kod web developera.

Tools that show pages in different rendering engines to let developers understand and debug browser differences
-Postoji jedna ekstenzija za firefox koja se zove IE tab, dakle moze i firefox to raditi...

ja bih jos dodao i

Cross-platform support:
Firefox 4.0 beta11: +
Chrome 9.0 beta: +
Internet Explorer 9: -

Meni je to veoma bitno. Jako je lijepo kada na razlicitim platformama mozes koristiti isti browser na koji si se navikao. Jbg rob sam svojih navika.

Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
16 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Ovdje se neke stvari moraju napomenuti:

Full hardware acceleration for text, graphics, and video provided by default
-Bilo je ukljuceno, sada je iskljuceno, no to ne znaci da opet nece mozda biti ukljuceno

Idalje je uključeno po defaultu.

Combined search and Address bar
-Awesome bar (address bar u firefoxu) je integrirani search i address bar jos od verzije 3.0. Netko se opet pravi glup.

Omnibar dodatak? Inače po meni Firefox ima najbolji address bar.

Jednostavno ako se ne setim stranice, onda se setim neke rečenice koju sadrži ta stranica i problem je rešen.

Mnogo mi je lakše sufrovanje tako.

New Tab page includes quick access to common tasks and your favorite sites

Moguće sa dodatkom. (ima ih barem 3 - iz glave)

Što se tiče dela kod sigurnosti, Firefox sve to ima.

Firefox koristi Google-ovu listu sajtova koji su označeni kao malware i opasni.

Uglavnom, najbolje je isprobati svaki browser i po svojoj potrebi odrediti koji ti je dobar.

djigibao kaže...

Evo moj test sa FishTankom

Firefox 3.6.15 vs. IE 9RC 9.0.80

PC:

Laptop: Hp Compaq 6715s

CPU: AMD Turion64 x2@1.9

RAM: 2GB

GPU: ATI x1250 (onboard)

Clock: 400mhz

Mem: 128mb

Upoređivati browser koji ima hardversku akceleraciju i onog koji nema je besmisleno.

Instaliraj betu 12 ili RC Firefoxa 4 pa isprobaj.

(mada nisam siguran koliko će se dobro vrteti zbog drajvera i x1250)

15 godina
neaktivan
icecold kaže...

Idalje je uključeno po defaultu.

Fala, nisam bas upucen trenutno...

icecold kaže...
 Omnibar dodatak? Inače po meni Firefox ima najbolji address bar.

Jednostavno ako se ne setim stranice, onda se setim neke rečenice koju sadrži ta stranica i problem je rešen.

Mnogo mi je lakše sufrovanje tako.

Ma i bez njega, sigurno znas da awesome bar funkcionira kao search, mozes u njega upisati sve sto bi i u google recimo upisao i onda on taj upit proslijedi defaultnoj trazilici (google). Jedino je bed kada je upit jedna rijec, onda se firefox zbuni i to interpretira kao adresu koju treba otvoriti :D

Slazem se da je awesome bar nesto odlicno. Bio sam veoma skeptican kad su ga uvodili i mislio sam da ce to napraviti cirkus od address bara, ali je ispao jako praktican za pretrazivanje mojih bookmarksa kojih ima preko 150 i razvrstani su po razlicitim folderima ^^

A i integracija sa googleom mi je prakticna.

icecold kaže...
Upoređivati browser koji ima hardversku akceleraciju i onog koji nema je besmisleno.

Instaliraj betu 12 ili RC Firefoxa 4 pa isprobaj.

(mada nisam siguran koliko će se dobro vrteti zbog drajvera i x1250)

Meni se bas cini da se stari FF tu dobro drzao. Sa svojim "sporim" javascriptom uspio je postici preko 20 FPS-a, u odnosu na novi IE koji postize 40+ FPS-a, to nije bas zanemarivo.

Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2011 18:15 (rustweaver).
16 godina
neaktivan
Razer_Copperhead kaže...

Mogu li s nekim programom izmjerit za koliko sec. mi se učita neka stranica? Jedino što me za sada muči u FF 4.0 RC1 su slova koja su mi blijeda pa se ne vide uvijek baš dobro ili su crvenkasta. Što se potrošnje tiče, s dva otvorena taba troši mi oko 150MB RAM-a.{#}

http://www.numion.com/stopwatch/ - nisam siguran koliko je pouzdan.

Što se tiče slova, da li su ti drajveri updejtovani?

Da li imaš onaj hotfix instaliran?

Postavi SS.

Što se tiče memorije - to je ok.

Firefox je poznat da sa više tabova koristi manje memorije od drugih browsera sa isto tabova.

Imaš nekakve dodatke instalirane?

Imaš 6GB.{#} xD

17 godina
neaktivan
icecold kaže...
Razer_Copperhead kaže...

http://www.numion.com/stopwatch/ - nisam siguran koliko je pouzdan.

Što se tiče slova, da li su ti drajveri updejtovani?

Da li imaš onaj hotfix instaliran?

Postavi SS.

Što se tiče memorije - to je ok.

Firefox je poznat da sa više tabova koristi manje memorije od drugih browsera sa isto tabova.

Imaš nekakve dodatke instalirane?

Imaš 6GB.{#} xD

Ne brine mene potrošnja, a od dodataka imam samo WOT. Drajveri su najnoviji. Koji hotfix?

Ovdje se ne vidi crveno, ali mi bude kad npr. pišem u tražilici. Ovdje se ne vidi crveno, ali mi bude kad npr. pišem u tražilici.
''...nisam možda siguran što me uistinu zanima, ali sam posve siguran što me ne zanima.''
Poruka je uređivana zadnji put uto 8.3.2011 18:41 (Razer_Copperhead).
16 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Evo par (ne)službenih fixova (preuzeto s mozillaZinea):

Za sporo pokretanje zbog enumeracije slova na Visti/Win7:

Microsoft just released KB2505438 thats supposed to fix 593614 - Site rendering is very HDD intensive, especially after cold start(due to font enumeration).

http://www.microsoft.com/downloads/en/details.aspx?FamilyID=6d1a97f8-88e3-435f-8c48-d42f3eda64af

Za mutna/mršava slova:

- Anti Aliasing Tuner extension
https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/anti-aliasing-tuner/
(anti aliasing mode= ClearType, rendering mode=GDI Classic)
- Turning off cleartype in Windows control panel and installing an alternative renderer makes the letter spacing correct
http://code.google.com/p/gdipp/
(you can mess also with dozens of internal setting, to shape the letters if the default settings are not satisfying to you, on other (non firefox) windows applications)
- Also, not required, but i would recommend the Font Replacer extension
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/font-replacer/
You can use it to easily replace any poorly picked font on a web. Some of the fonts can look really bad, even on software GDI rendering, so eliminating those few can surely pump up the readability and the overall web experience.

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta

Imam problem u korištenju FF 4 na Ubuntuu. Konkretno na BUG forumu su sve reklame smrdane, artefakti na sve strane, razmusavaju se naokolo (na slici je bijeli poligon preko reklame). Koristim verziju 4.0b13pre (2011-03-08). Ima netko objašnjenje.

Freedom is just another word for nothing left to loose ...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jel' to flash reklama u pitanju?

14 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Jel' to flash reklama u pitanju?

Nisam provjeravao, tu je s BOL foruma.

15 godina
neaktivan

Sad si me natjerao da gasim adblock {#}

Jep, u pitanju je flash reklama, nisam siguran koliko je onda FF kriv za to, ako je uopce i kriv...

14 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Sad si me natjerao da gasim adblock {#}

Jep, u pitanju je flash reklama, nisam siguran koliko je onda FF kriv za to, ako je uopce i kriv...

Gle na FF 3.6.16pre sve radi ko bebica. Dok sam na BOL-u ABP je zeleni. Tu i tamo kliknem koju reklamu.{#}

16 godina
neaktivan
oo7 kaže...

koji je onda naj bolji po meni je internet explorer 9 recite vi vaša mišljenja ja ih imam sve i za sad samo taj koristim ćini mi je najbolji i najbrži

IE 9 i nije tako dobar...

http://people.mozilla.com/~prouget/ie9/ie9_vs_fx4.html

Is it weird that this gave me an orgasm?
16 godina
neaktivan
Firefox 4.0 beta
Razer_Copperhead kaže...

Koji hotfix?

KB2454826
KB2505438

Što se tiče slike - verovatno ovaj bag.

Tom69 kaže...

Evo par (ne)službenih fixova (preuzeto s mozillaZinea):

Čini mi se da je Firefox sada brži i da bolje reaguje posle "hladnog" pokretanja. (možda je placebo efekat) :D

Da li je neko isprobao onaj dodatak za "hladno" pokretanje?

Kod mene poboljšava stvari. :)

Još se nisam igrao sa izgledima fontova - nekako sam naviknut :D

Btw. nadark? {#}

Sutra (danas) će biti još detalja, no:

RC verovatno neće ni ove nedelje zbog daljnih testiranja QA (quality assurance) tima.
Zato vam preporučujem (onima koji ne mogu da dočekaju) da skinete kandidate za RC.
Testni kandidat za RC radi bez problema.
Ukoliko se u petak nenađu kritični bagovi koji bi ugrozili RC - ovaj isti kandidat postaje RC i ukoliko se dalje nenađu problemi (koji su kritični) to postaje finalna verzija.

Kandidati se mogu ovde preuzeti.

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
icecold kaže...
Razer_Copperhead kaže...

Koji hotfix?

KB2454826
KB2505438

Što se tiče slike - verovatno ovaj bag.

...

Imam ih instalirane. Da, meni isto bude ovako kako i na ovom bugu.

[Nadopuna]

Našao sam jedan problem. Vidi sliku.

Firefox 3.6.15 ima tekst Firefox 3.6.15 ima tekst
U Firefoxu 3.6.15 se prikaže tekst (slika prva), a u FF 4.0 se ne prikaže U Firefoxu 3.6.15 se prikaže tekst (slika prva), a u FF 4.0 se ne prikaže
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.3.2011 12:51 (Razer_Copperhead).
15 godina
icecold kaže...

Čini mi se da je Firefox sada brži i da bolje reaguje posle "hladnog" pokretanja. (možda je placebo efekat) :D

Da li je neko isprobao onaj dodatak za "hladno" pokretanje?

Kod mene poboljšava stvari. :)

kod mene također se je poboljšao cold start, ali ja mislim da mi je to imalo veze sa updateom windowsa, jer kako sam skinuo update bolje se otvara u cold startu

16 godina
neaktivan
Razer_Copperhead kaže...

Ne prikazuje ni na IE 9 RC, Chrome 10, i Chrome Canary Build 11.

Verovatno problem do sajta.

matija656 kaže...

kod mene također se je poboljšao cold start, ali ja mislim da mi je to imalo veze sa updateom windowsa, jer kako sam skinuo update bolje se otvara u cold startu

Hotfix kojeg je postavio Tom69 postavio gore je trebao da poboljša pokretanje.

Da li si probao i dodatak?

16 godina
Firefox 4.0 beta

Evo usporedbe bas sam sad testiro da vidim koji cu ostavit i cini mi se da je chrome za sad pobjednik,ali nisam jos operu testiro

EDIT 1:eto i opera

EDIT 2:eto ffx 4.0 beta 12

IE9 IE9
Chrome 10 Chrome 10
Opera Opera
Firefox 4.0 Beta 12 Firefox 4.0 Beta 12
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.3.2011 18:44 (ray_OGF).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
icecold kaže...
Razer_Copperhead kaže...

Ne prikazuje ni na IE 9 RC, Chrome 10, i Chrome Canary Build 11.

Verovatno problem do sajta.

...

Ni u IE 8 ne prikazuje. Da li znaš možda kada će onaj bug vezan za boje biti ispravljen (Rainbowy rendering)?

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.3.2011 16:08 (Razer_Copperhead).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice