Već neko vrijeme hoću pokrenuti ovakvu temu, malo da čujem kako ekipa ovdje razmišlja o budućnosti gaminga. Primarno mislim na singleplayer open world igre, i to AAA produkcije, pošto takve igre igraju milijuni ljudi.
Dakle moje pitanje je što mislite koji je sljedeći korak, odnosno u kojem bi smjeru trebale ići takve igre? Što bi trebali biti fokusi studija kako bi nas zainteresirali? Nažalost mnogi developeri su takvi da samo gledaju kako da nam izvuku kintu iz džepa, malo nahrane dopaminom i to je biznis model.
Koliko ja to vidim open world koncept je prilično dobar, ali mu trenutno fali svježine, sada već duže od desetljeća redovito viđamo igre koje imaju mapu, po mapi su upitnici, a naš lik može birati gdje će ići, kakvo će oružje koristiti itd itd.
Mislim da bi takvim igrama najveći probici bili umjetna inteligencija i ekonomija u svijetu.
Pod umjetna inteligencija mislim na postupanje NPCeva. Dosad smo igrali igre u kojima su oni statični, a reagiraju tek kada igrač nešto napravi. Mislim da bi pravi potez bio da su NPCevi, ili pojedinci ili grupe, mobilni te poduzimaju razne akcije bez obzira na igrača. Npr jedna frakcija napadne drugu, a mi kao igrač slučajno to saznamo i pokušamo to iskoristiti nekako, a ako ne saznamo samo poslije čujemo što se dogodilo, tko je pobijedio itd. Vjerujem da je trenutni hardver, i konzole i PC, spreman za to, zar ne?
Što se tiče ekonomije, problem koji većina open world igara ima je taj što do pola igre svaki igrač ima love do krova, ne treba ništa kupovati i doslovno su mu novci potpuno nebitan faktor do kraja igre. Uopće nemam ideju kako to riješiti, ali kada bi se riješilo ili barem popravilo/unaprijedilo mislim da bi jako puno značilo za igre.
Kako sada stvari stoje developeri su općenito previše uplašeni da pokušaju nešto novo, pa su možda i veće šanse da se neki indie studio poigra sa takvim potezim.
Što vi mislite? Što bi još bio next gen element u igrama koje dolaze?