Kome vjerovati na ovome forumu?

poruka: 167
|
čitano: 41.290
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Kome vjerovati na ovome forumu?
tnakir kaže...

Ako nisi dugo tu kako ces znati tko je ok? Nekome ko je skupio 3+ zvjezdica na temelju igara i grafickih kartica?

Čuj zavisi, neki su Ih (hehe, moram zbog nekih) nakupili na temelju puno toga, neki ih imaju jednako od samog početka...

Istina, prema tome se (većinom) određuje kvaliteta i povjerenje u neke forumaše, no isto tako, prema nekima koji su dugo tu, dobro ih znamo, a ne krcaju zvjezdama također postoji veliki respekt.

Nov si svugdje nov, za to ne treba neko posebno objašnjenje, samo treba pružiti šansu, šti BUG forum (mi) svakako ostvaruje prema svojim korisnicima...

Tako funkcionira Formula 1 - rekao je kolumbijski vozač
15 godina
neaktivan

nažalost od ideje vjerovatno neće biti ništa jer je gotovo nemoguće to napraviti kako treba.

Reputacija je već bila na dosta foruma i pokazala se kao glupost.

Evo i jedan primjer:

Forumaš koji se stvarno razumije u neke stvari napiše kako su nvidijine nove grafičke loše i neisplative

Odmah se skupi 30 nvidia fanboya,svaki od njih mu da negativnu reputaciju i odmah mu ode sve ono dobro što je napravio

Modovi također ne bi trebali određivati takve stvari jer je ni oni ne mogu pratiti svakoga na forumu,možda neki forumaš koji manje sudjeluje u raspravama a više zna od većine bude zakinut....

Slabo se šta tu može napraviti.

Nemojte mi govoriti da je ovo što sam ja rekao već rečeno jer ja sam napisao ovaj post bez da sam čitao postove prije.

Koga stvarno zanimaju stvari biti će dosta na forumu te će naučiti tko se u šta razumije.

Ja nisam toliko dugo na forumu ali već polako shvaćam tko se u šta razumije i koga trebam pitati za savjet.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.4.2010 17:42 (patch123).
Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Mirko935 kaže...

Ako si dugo tu onda možeš znati tko priča gluposti a tko stvarno piše samo kad ima nešto pametno za reć, na to sam mislio.

U vezi kažnjavanja se slažem.

Ako nisi dugo tu kako ces znati tko je ok? Nekome ko je skupio 3+ zvjezdica na temelju igara i grafickih kartica? Ako si novi na forumu a imas hrpu znanja kojim mnogima mozes pomoc, ali te nitko ne sljivi jer si novi?

Pa ja sam i rekao da ne možeš znati ako nisi dugo tu.

16 godina
neaktivan

A da se napravi nešto na principu ''karme''? Netko se tek registrira, postavi problem i ima 5 ''bodova''. Tko mu riješi problem, on mu da ''1 karmu'', ali to vrijedi za svaki podforum posebno. Tako da u npr. PC igre ja (bilo tko) imam 13 ''bodova karme'' i isto toliki ''respect'', a u npr. Grafički programi imam tek 1 bod (koji su mi drugi dodijelili). Žutim kartonom gubim 5, a crvenim 10 bodova.

Ako ti je netko pomogao, stisni Hvala (ispod potpisa). ///// Od ponedjeljka do petka sam na: m.bug.hr
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.4.2010 17:51 (Šef).
15 godina
neaktivan

malo sam razmišljao i teško da se ikako može bodovati koliko netko zna

kada bi se uvela opcija točan odgovor vjerovatno je nitko ne bi stiskao (kao i ovo hvala)

također ona ne bi mogla vrijediti za teme o konfiguracijama jer je to sve subjektivno...

najgluplja ideja od svega je reputacija

možda bi se moglo uvesti da forumaši svaki mjesec biraju top10 forumaša.

Npr. stajali bi nam lista svih forumaša sa strane (slično kao i na bug online kad glasujemo za igricu) i svatko od nas bi odabrao 10 za koje on misli da najvišu pomažu

1. mjesto donosi 10 bodova , 2.mjesto 9 itd.

glasati bi se moglo jednom u mjesecu

ta ideja također nije baš najbolja jer bi forumaši vjerovatno djelili bodove po sustavu prijateljstva

"patch mi je prijatelj,idem mu dati 10 bodova"

tako da ne mogu da smislim ništa dobro što bi mogli iskoristiti

moram da i nešto kažem vezano za post iznad:

to isto nije loša ideja ali je teško izvediva

nešto takvo postoji sa  ovom opcijom hvala,samo što nitko ne bi htio gubiti te bodove i davati ih drugome (ako sam dobro shvatio)

ako već i hoće da dadne nekome tu "karmu" šta bi bilo u temi u kojoj mu je više forumaša dalo dobar odgovor

možda nije sebičan da izgubi 1 karmu,ali ne vjerujem da ih hoće podijeliti 5

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.4.2010 17:56 (patch123).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
protjeran

A da se stavi u gumb hvala ? Jednostavno kada se klikne hvala se daju neki bodovi onome tko je odgovorio.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Nema te matematike koja ce prikazati neciju vjerodostojnost i slicno, forum je tu za razmjenu misljenja i informacija - ako si na forumu znaci da si na netu, dakle sve mozes provjeriti, u slucaju trazenja informacija ti forum moze dati smjernicu ili kompletnu informaciju, no svatko kome je bitno ce istu provjeriti. Mozes se truditi koliko god hoces napraviti objektivnu mjeru, no koliko god racunica bila ''ok'', drugi ljudi su oni koji mjeru primjenjuju i mjera znacajno gubi na objektivnosti - ono sto se takvim stvarima uglavnom postigne je da dobar dio ljudi trazi validnost tamo gdje je nema, ne priznaju kvalitetno razmisljanje jer je lakse vidjeti necije zvjezdice ili bilo sta drugo nego uistinu procitati i razumjeti sta netko pise.

ukratko, sve to vodi stereotipiziranju na temelju sturih informacija i zaobilazenje prave namjene foruma, a to je da svatko izrazi misljenje u okvirima teme i da ga se saslusa(procita) - imamo avatare, nickove i slicno koji nam daju identifikaciju ali nas i ujedno ''spasavaju'' od nepotrebnih stereotipa vezanih uz direktnu komunikaciju (fejs tu fejs) koji najcesce iskrivljuju informaciju koju primamo od nekoga. Razvijanjem nekog sustava otvaramo vrata situacijama da je necije misljenje vaznije ''zato jer je'' i podredjujemo vrijednost onoga sto osoba govori njenom statusu.

Nobody expects the Spanish inquisition!
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.4.2010 18:11 (PsychoticBaklava).
Moj PC  
4 1 hvala 1
15 godina
neaktivan
netko,netkovic kaže...

A da se stavi u gumb hvala ? Jednostavno kada se klikne hvala se daju neki bodovi onome tko je odgovorio.

to ionako nitko ne stišće tako da nema smisla

koga stvarno zanima nešto on će ostati na ovom forumu i naučiti tko zna a tko ne zna...

također bi bilo lijepo da se forumaši preporučuju međusobno a ne da govore ono za što nisu 100 % sigurni iako znaju da ima ljudi na forumu koji su stručnjaci za to

17 godina

Sto se tice zvjezdica mislim da to nije mjerilo, jer mozete i sam pogledati 3 stranice su od 5-3 zvjezdice a 10 ih je sa 2, znaci to nije to.

Nadalje, evo ja smatram da znam rijesiti probleme koji se nadu na kompu, mislim, radio sam kao serviser 2 godine, tako da nisam za baciti. Ali o mrezi NEMAM POJMA, mislim ne opcenito o mrezi, ali neki djelovi su mi totalna nepoznaznica, tako da bih volio kad postavim neko pitanje o mrezi da znam koji odgovor prvi isprobati i pogledati. Ne kazem da oni "slabiji" ne znaju odgovor, ali volio bih odma znati sta ce mi rijesiti problem, jer da ne bude ona poznata "blize je okolo".

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ideja nije losa ali je nepotrebna.

Zasto? Pa zato jer dobri forumasi stisnu "hvala" ili/i daju TU redovito i onda netko moze to vidjeti pa prouciti tok drugog forumasa (ima opcija prati autora ne) i tako dobiti neku sliku o kredibilitetima.

Postupak nije tolko dug kao sto to sad zvuci, mislim bar ja tako otprilike radim i ne predstavlja mi nikakav napor ili problem.

Every time two people have sex, an angel gets a boner
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
goodye kaže...

Sto se tice zvjezdica mislim da to nije mjerilo, jer mozete i sam pogledati3 stranice su od 5-3 zvjezdice a 10 ih je sa 2, znaci to nije to.

To ne mora znaciti da ''to nije to'', mozda upravo suprotno - dvije zvjezdice mogu predstavljati cca prosjek, a prosjek je najbrojniji u populaciji (zato je prosjek hehe), ako gledas listu autora po rangu zvjezdice su rasporedjene otprilike po gauss-ovoj zvonolikoj krivulji..

16 godina

ma ja te zvijezdice niti ne gledam. najčešče več nakon par postova shvatim dali neki lik ima pojma o čemu priča ili jednostavno trabunja. reputaciju vežem uz ime ili avatar (oni koji ga ne mijenjaju svakih par dana) jednostavno se pouzdajem u vlastitu logiku. broj thumbs up/ down ili hvala malo kada igra ulogu jer najčešče se daju po kriteriju -ak su svi onda ću i ja.

tko želi objaviti svoje gej opredjeljenje nek slobodno stisne thumbs down xD
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.4.2010 18:42 (alien).

6 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Meni frende, meni vjeruj. Vjeruj, vjeruj, ali ne pretjeruj!
Puno stvari u životu nije sigurno, no tvrda stolica uvijek je sranje.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
alien kaže...

broj thumbs up/ down ili hvala malo kada igra ulogu jer najčešče se daju po kriteriju -ak su svi onda ću i ja.

ili ako si moderator i napises najobicniji komentar i dobis nekoliko "HVALA" i TU-a Smijeh

16 godina
AA-d00d kaže...
alien kaže...

broj thumbs up/ down ili hvala malo kada igra ulogu jer najčešče se daju po kriteriju -ak su svi onda ću i ja.

ili ako si moderator i napises najobicniji komentar i dobis nekoliko "HVALA" i TU-a Smijeh

to mi je več i smiješno kad vidim Osmijeh. kao da če dobiti išta od toga.

pogotovo još ako moderator ne napiše ništa "posebno"

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.4.2010 18:29 (alien).
17 godina
neaktivan
Šef kaže...

A da se napravi nešto na principu ''karme''? Netko se tek registrira, postavi problem i ima 5 ''bodova''. Tko mu riješi problem, on mu da ''1 karmu'', ali to vrijedi za svaki podforum posebno. Tako da u npr. PC igre ja (bilo tko) imam 13 ''bodova karme'' i isto toliki ''respect'', a u npr. Grafički programi imam tek 1 bod (koji su mi drugi dodijelili). Žutim kartonom gubim 5, a crvenim 10 bodova.

Po meni jako loša ideja - kao i ova od Smooth Operator-a zbog nekoliko razloga:

1. Ljudi jedva da klikaju sada na hvala, a kako će tek kada budu ovako "raspršeni"
  2. Nesrazmjernost u podforumima - dok neki iskusni skupe jedva nekoliko karme u linux podforumu netko u windows forumu (koji je općenito veći neznalica od ovog prvog) će imati puno više bodova. Jednostavno neujednačenost posjetitelja i cirkulacije pojedinih podforuma
  3. Postoji žuti karton od 1 dana trajanja, a postoji onaj i od mjesec dana. Nisu isti i opetz dolazi do komplikacija u vrednovanju
  4. I potpuno se slažem s Buffer-om: Ako sam neznaš kome ćeš vjerovati i to procijeniti to je tvoj problem. Niti jedna skripta ili stroj ne može to napraviti za tebe...
Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.4.2010 18:31 (Paolo2612).
17 godina
neaktivan
alien kaže...

to mi je več i smiješno kad vidim Osmijeh kao da če dobiti išta od toga.

pogotova ak moderator ne napiše niš "posebno"

malo offtopic:

uvijek se nasmijem kad se sjetim jednog razdoblja kad se naxeem-u nije dalo nista objasnjavati u komentarima nego je samo odgovarao sa "da", "ne" itd. i dobije onako nekoliko "Hvala" i TU-a lol

16 godina

na ovom forumu jednostavno nesmije biti previše demokracije.

vidite kakvu nam je vlast "demokracija" dovela u ovoj državi.

treba se povoditi riječima akademika Radmana :"sposobni biraju sposobne"...

admini koji su pretpostavljam "sposobni" biraju one koje smatraju sposobnima te njima daju više zvijezdica ili status moderatora kao što i treba biti.

kako bi bili kada bi njubovi kojih je večina registriranih birali kome možemo vjerovatiNeodlučan

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.4.2010 18:39 (alien).

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
AA-d00d kaže...
alien kaže...

to mi je več i smiješno kad vidim Osmijeh kao da če dobiti išta od toga.

pogotova ak moderator ne napiše niš "posebno"

malo offtopic:

uvijek se nasmijem kad se sjetim jednog razdoblja kad se naxeem-u nije dalo nista objasnjavati u komentarima nego je samo odgovarao sa "da", "ne" itd. i dobije onako nekoliko "Hvala" i TU-a lol

ja smatram da neke stvari znam bolje od onih koji imaju više zvjezdica od mene...

svatko se najbolje razumije u određene stvari

nitko ne može znati ama baš sve najbolje na forumu

sigurno na forumu ima onih koji su završili informatiku pa se dobro razumiju u softver a i onih koji su završili elektroniku pa se bolje razumiju u hardver

također sigurno ima i onih koji rade u nekim pc shopovima pa se možda bolje razumiju u kvarove od ostalih...

svatko je stručnjak za nešto,ne možemo očekivati od svakoga da zna sve

meni se jako svidio postupak dvojice forumaša koji su me preusmjerili na one koji se bolje razumiju u te stvari

neću da ih imenujem ali takav treba biti forum,pomoći čovjeku pod svaku cijenu,nebitno da li ćeš mu ti pomoći ili ga preusmjeriti kod nekog drugog....

ipak je cilj ovog foruma da nešto naučimo a i da se zabavimo

16 godina
neaktivan
patch123 kaže...

moram da i nešto kažem vezano za post iznad:

to isto nije loša ideja ali je teško izvediva

nešto takvo postoji sa  ovom opcijom hvala,samo što nitko ne bi htio gubiti te bodove i davati ih drugome (ako sam dobro shvatio)

ako već i hoće da dadne nekome tu "karmu" šta bi bilo u temi u kojoj mu je više forumaša dalo dobar odgovor

možda nije sebičan da izgubi 1 karmu,ali ne vjerujem da ih hoće podijeliti 5

Ne, ne, krivo si shvatio (ili sam ja krivo objasnio), ti imaš ''svoju karmu'' koju daješ drugima, a zarađuješ je na nekakav način (5 bodova po dolasku, plus aktivnost na forumu, zahvale,...) i tu ''svoju karmu'' daješ drugima, a ''zarađena/dobivena karma'' ostaje tebi.

PsychoticBaklava kaže...

ukratko, sve to vodi stereotipiziranju na temelju sturih informacija i zaobilazenje prave namjene foruma, a to je da svatko izrazi misljenje u okvirima teme i da ga se saslusa(procita) - imamo avatare, nickove i slicno koji nam daju identifikaciju ali nas i ujedno ''spasavaju'' od nepotrebnih stereotipa vezanih uz direktnu komunikaciju (fejs tu fejs) koji najcesce iskrivljuju informaciju koju primamo od nekoga. Razvijanjem nekog sustava otvaramo vrata situacijama da je necije misljenje vaznije ''zato jer je'' i podredjujemo vrijednost onoga sto osoba govori njenom statusu.

I zato postoji gumb ''Ne slažem se'' s kojim drugi forumaši izražavaju neslaganje sa onim napisanim, baš kao što se ja ne slažem s tobom u napisanom. Problem je što je njegovo ime postalo ''Thumb Down'', a ne ''Ne slažem se'', pa kao da s njime osuđuješ nekoga na smrtnu kaznu (svi znate o gladijatorima i sličnome?) i ako ti njemu daš ''TD'' i on će tebi. Baš zato ''TU'' i ''TD'' ne utječu na zvjezdice, da se nebi netko naljutio i na svaki post ti podijelio ''TD''.

Ako ti je netko pomogao, stisni Hvala (ispod potpisa). ///// Od ponedjeljka do petka sam na: m.bug.hr
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.4.2010 18:54 (Šef).
17 godina

Evo ja vec znam koga bi uzeo i dao mu ovlasti kad bih mogao da samnom editira temu o konfama i jos nekim mojim sticky temama. Al trenutno to nema veze... :/

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.4.2010 18:55 (Batista).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Šef kaže...

Ne, ne, krivo si shvatio (ili sam ja krivo objasnio), ti imaš ''svoju karmu'' koju daješ drugima, a zarađuješ je na nekakav način (5 bodova po dolasku, plus aktivnost na forumu, zahvale,...) i tu ''svoju karmu'' daješ drugima, a ''zarađena/dobivena karma'' ostaje tebi.

više manje isto kao i ovo sa gumbom hvala.

samo što se sada za zvjezdice računaju i ostale stvare...

ma najbolje da nema nikakvog načina bodovanja jer nema objektivnog načina da se dokaže koliko tko zna

15 godina
neaktivan

Ja gledam zvjezdice!

Naravno kada si duze na forumu pocinjes pamtiti forumase koji su OK!

Evo naprimjer,za mene je Logic mraka,pametan,pomaze i covjek zna!

Eto moja preporuka-Logic legenda!Smijeh

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Batista kaže...

Evo ja vec znam koga bi uzeo i dao mu ovlasti kad bih mogao da samnom editira temu o konfama i jos nekim mojim sticky temama. Al trenutno to nema veze... :/

Jel se to može napraviti?

17 godina

Kolko ja znam - ne.

16 godina
stipica_zd kaže...
Batista kaže...

Jel se to može napraviti?

Samo modovi mogu uređivati tuđe poruke.

Keep this topic alive!
17 godina
protjeran
Šef kaže...

I zato postoji gumb ''Ne slažem se'' s kojim drugi forumaši izražavaju neslaganje sa onim napisanim, baš kao što se ja ne slažem s tobom u napisanom. Problem je što je njegovo ime postalo ''Thumb Down'', a ne ''Ne slažem se'', pa kao da s njime osuđuješ nekoga na smrtnu kaznu (svi znate o gladijatorima i sličnome?) i ako ti njemu daš ''TD'' i on će tebi. Baš zato ''TU'' i ''TD'' ne utječu na zvjezdice, da se nebi netko naljutio i na svaki post ti podijelio ''TD''.

Ok, znam ja sve to, ali ne shvacam u cemu se tocno ne slazes s onim sto sam napisao.

16 godina
neaktivan
PsychoticBaklava kaže...
Šef kaže...

Ok, znam ja sve to, ali ne shvacam u cemu se tocno ne slazes s onim sto sam napisao.

U podcrtanome.

Ti misliš (ja mislim dati misliš) da će netko ''novi'' kad vidi nekog sa 5 zvjezdica slijepo vjerovati njegovom mišljenju, a ja se ne slažem s time, jer postoje ''Buttoni'' ''Slažem se'' i ''Ne slažem se'', te se tako potvrdi da je napisano istina/dobro ili je loše/neistina/nevalja.

Valjda sad shvaćašOsmijeh

17 godina

Ili da se noobovi nemješaju u rasprave o toj i toj stvari o kojoj nemaju pojma.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Kuzim, no nisam bio kategorican, rekao sam jos prije da se slazem s cjelokupnom namjerom ideje; no cinjenica je da, ne svi, ali vecina ljudi je sklona ''precacima'' u procjeni - neki su skloniji nego drugi. Ono sto sam mislio i rekao bilo je usmjereno na negativne strane sustava, on ima i pozitivne (naravno). Sto se tice slijepog vjerovanja, opet nisam bio kategorican, no kao protuargument mozes pogledati neke starije postove od nekih moderatora gdje su namjerno provocirali (iz zafrkancije) i reakcije drugih forumasa,forumasi ''viseg'' statusa imaju manje sanse neslaganja(tj pritiskanja tipke ''ne slazem se'') kada nisu u pravu ili kada se ne slazu s njima.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.4.2010 20:49 (PsychoticBaklava).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice