Lijep pozdrav.Htio bih vas pitat je li mi mozete odgovortiti na par pitanja...imam 14 godina i jako me zanimaju racunala i sve sto je vezano uz racunala stoga sam odlucio krenuti uciti o njima.Pa moze li mi netko objasniti kako poceti?Sta uciti? Preporuciti nekakve knjige,forume,stranice ili bilo sta sto bi mi pomoglo.Planiram upisati nekakvu tehnicku skolu u kojoj bi isto ucio o racunalima.Bio bih jako zahvalan kada bi me netko savjetovao.
Savjeti za učenje o računalima.
- poruka: 5
- |
- čitano: 3.159
- |
- moderatori:
Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
.
Ako hoćeš neš sistematično za inženjera... Kao prvo, ovo te neće naučit popravljanju računala, nego inženjerskom računalstvu i informatici.
Nauči osnove programiranja u jeziku C, do mjere da ga baš razumiješ. Iako ti neće puno koristit osim u elektronici, s njim je najbolje počet učit programiranje.
Nauči ono što zovu "arhitektura računala". To se ne odnosi na popravak računala i instalaciju drajvera.
Potom nauči osnove operacijskih sustava i njihove primjene.
Nakon tog osnove dizajna baze podataka i upravljanja bazom podataka, najbolje MySql.
I to ti je podloga, i za programiranje, i sistemaštvo, i mrežaštvo. Al to nije tipično kompjuteraštvo, kao npr instalacija grafičke kartice. Programski inženjer ni na koji način ne mora znat popravit računalo (osim ak programira elektroniku ili linux), ali komunikacijski ili mrežni inženjer mora jer mu je to donekle u kontekstu zanimanja.
Za praktično programiranje treba naučiti osnove objektno orjentiranog programiranja. Najbolje počet u jezicima C++ ili Java, s time da je Java korisnija. Dobro je naučit radit jednostavnu desktop aplikaciju za Javu ili C# al kak oćeš.
Dalje ideš kak ti se oće...
Igre - Unity alat i jezici koje podržava (najčešće se radi u C#)
Web - MORAŠ znat HTML i CSS. To nisu programski jezici nego određuju izgled stranice. Programiranje se najčešće se počinje učit sa PHP. Naprednije tehnologije su Java i ASP.NET (C#). To je programiranje koje na serveru generira HTML kod za pojedinog korisnika. Recimo, ak netko nije ulogiran, ne šalješ mu gumb "Postaj". Bez njih nema poštenog web sajta. A ni bez jednostavne baze podataka. Ako hoćeš neš napravit na korisničkom računalu (npr animacija na tvojoj web stranici), treba ti Javascript, iako neke stvari možeš napravit na serveru ugrađivanjem AJAX tehnologije koja automatski generira svoj Javascript.
Android - Najčešće Java. Moraš učiti Android API kako bi ga primjenio u svom Java kodu.
iOS - Egzotičnije, malo sjebano ak ne posjeduješ Mac.
Mobilne aplkacije za sve platforme - Brijem da Xamarin uz C#, al nisam siguran.
Elektronika i programiranje - Najčešće se počinje s Arduinom. Al možda je za početnika bolji Raspberry Pi koji defaultno koristi Python.
Baze podataka - Radit jednostavne baze nije teško i najčešće se tim bave web developeri. Al za složene baze se traži puno teorije i ima puno gradiva.
Ak te ne zanima programiranje, istraži tehnologiju računalnih mreža i nabavi hardver da na njemu vježbaš. Možeš se bavit i elektronikom, imaš analognu i digitalnu (VHDL).
Više ne mogu reć jer sam malo pijan.
.