Render mašine

poruka: 49
|
čitano: 7.880
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Render mašine

Tražio sam po netu i nigdje nemogu naći neke [univerzalne] odgovore oko konfiguracija za 3D-modeliranje i render tih 3D-modela. Ja i stari već neko vrijeme imamo rasprave oko toga (novo računalo se kupuje). Dali bi bilo bolje uzeti jači CPU? Ili možda GPU? 2 GPU u SLI/CF? Sa SSD-om ili bez?

Na svako od tih pitanja postoji odgovor na internetu zašto bi to bilo dobro, a i zašto ne.

Glavna namjena ove teme bi bilo komentiranje vaših render mašina, a i općenito pitanja vezana za nadograđivanje računala za potrebe modeliranje i rendanja. Na ovom forumu sigurno postoji par ljudi koji se profesionalno bave s tim i koji bi sa nama, koji se tek počinjemo zanimati za taj zanat ili smo već prošli taj početak, mogli podijeliti svoja iskustva oko HW vezanog za to.. {#}

Ako tema ne umre prije nego što je i zaživjela, hah, zamolio bih admine/modove da ju povežu za drugim temama vezanima za 3D-modeliranje..

LP {#}

“Why is marijuana against the law? It grows naturally upon our planet. Doesn’t the idea of making nature against the law seem to you a bit.. unnatural?” ― Bill Hicks

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Render mašine

A čuj. Što se tice ove dileme bolji GPU ili CPU prvo moraž vidjeti da li ti render software koristi CPU ili GPU za rendanje i prema tome riješiš tu dilemu. RAM uvijek dobro dođe radi vecih scena sa više poligona itd. Isto cooling racunala je bitan jer dok renda ode sve na 100% pa se može dosta grijat. Naravno OC dize brinu rendera, a za kvalitetan overclocking potreban je i kvalitetan hladnjak. Financije su također bitne, buđet s kojim raspolažeš itd.

Ja osobno koristim Lightwave koji je CPU renderer (iako se sada testira i GPU riješenje - http://render.otoy.com/shop/lightwave_plugin.php) pa slijedom toga sam uzeo bio core i7 (hyper threading). Prvo nam moraš rec što tocno renderiraš i koji software koristiš. Isto tako meni su primjerice monitori bili jako bitni. Uglavnom more details please :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.8.2013 11:28 (mislav_01).
16 godina
neaktivan
mislav_01 kaže...

[1]A čuj. Što se tice ove dileme bolji GPU ili CPU prvo moraž vidjeti da li ti render software koristi CPU ili GPU za rendanje i prema tome riješiš tu dilemu. RAM uvijek dobro dođe radi vecih scena sa više poligona itd. Isto cooling racunala je bitan jer dok renda ode sve na 100% pa se može dosta grijat. Naravno OC dize brinu rendera, a za kvalitetan overclocking potreban je i kvalitetan hladnjak. Financije su također bitne, buđet s kojim raspolažeš itd.

Ja osobno koristim Lightwave koji je CPU renderer (iako se sada testira i GPU riješenje - http://render.otoy.com/shop/lightwave_plugin.php) pa slijedom toga sam uzeo bio core i7 (hyper threading). Prvo nam moraš rec što tocno renderiraš i koji software koristiš. Isto tako meni su primjerice monitori bili jako bitni. Uglavnom more details please :)

[1] Planiramo uzeti i7 3770k i dodatni hladnjak za njega CM Evo 12, 16 GB RAM-a i najvjerojatnije GTX 670/770 i neki SSD. Dilema mi je dali da smanjim budžet na GPU, a da uzmem neki Intelov six-core (brži render) ili smanjim budžet na CPU, a uzmem neki jači GPU (brži render sa renderom koji koristi GPU).

[2] Ja i par frendova planiramo pokušati napraviti PC igru, ništa pretjerano teško i komplicirano, ali ono, čisto radi učenja i nekakvoga iskustva oko toga jer nas sve zanimo to područje informatike. Oni uče programiranje, a ja bih se trebao brinuti oko dizajna i svega vezano uz to. Za sada učim PS, još nisam počeo 3D modeliranje.. Planirao sam početi učiti 3Ds max zbog količine tutorijala i podrške za isti, a kasnije kada bi došao trenutak da bi išli raditi nešto za ozbiljno prebacio bi se na Blender jer nisam financijski potkovan toliko dobro da mogu kupit licencu za max. Ako se ne varam max koristi CPU rendere zar ne?

“Why is marijuana against the law? It grows naturally upon our planet. Doesn’t the idea of making nature against the law seem to you a bit.. unnatural?” ― Bill Hicks
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2013 6:07 (Antonio).
15 godina
neaktivan

Za igre renderanje, više ti je bitan viewport rendering (realtime) koji ovisi o grafičkoj, dok završno renderanje scene zavisi o procesoru i nije toliko bitno za igre. Ako te zanima baš završno renderiranje onda je dobro imati jaki procesor, iako meni se dosta dobro rendera na mojem FX 8120 kojeg ću uskoro zamjeniti sa novijim 8320. Ako uzmeš jaču grafu, 3ds max preko mental ray-a ti ima iRay s kojim možeš puno brže renderat pomoću grafičke kartice. Ali najbitnije ti je da ti viewport što glađe radi sa što više fps-a. Ja recimo na 3ds max 2012 bez pol' frke vrtim oko 12 milijuna polygon-a na 30fpsa, iako tu i tamo zašteka ali to je većinom zbog modifikatora (modifiers). Preporučujem ti Nvidiju zbog CUDA jezgri jer njih koriste i Blender i 3DS Max, Blender podržava i OpenCL (Radeon), ali on je jako slabo zastupljen. Možeš ti slobodono uzet FX 8350, daje sjajne rezultate u usporedbi sa puno skupljim 4770k, dok su intelovi procesori nešto brži u single threadovima, amdovi su optimizirani za takav rad sa više jezgri (8 jezgri) i u potpunosti će iskoristiti svih osam jezgri. Dakle sve ti je tu super ali uzmi si radije FX 8350 i neku jači nvidijin grafički procesor.

FX 8120, XFX 6870 Double D, Asrock 990FX Extreme3, 2x4GB Corsair Vengeance, OCZ ZT 550W Modular, Razer Naga
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.11.2013 13:03 (Nightmare).
13 godina
Render mašine

a koliko se love ima za taj za taj stroj? mislim na samo kutiju...

inače, 8320 nije brzi u rendanju od intelovih K verzija ;=)

PCE nick: FRipper
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2013 10:55 (FakeDeath).
Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Render mašine

Ako planirate praviti samo igru, pretpostavljam koristeci neki od standardnih game enginea, Unity, UDK ili sl, onda nema potrebe da ulazes nesto previse ni u CPU, ni GPU, a i SSD ti tu ne igrea preveliku uloug osim samo kao sitem disk za ugodniji rad u samom sistemu.

Sav "rendering" kojeg u slucaju igrica i nema sve je shading na GPU nema veze sa CPU. Osim u slucaju da planirate praviti u kompletno renderovane intro sekvence ili slicno mada iskreno ne bih preporucio zbog ogromne kolicine posla koji bi se morao uloziti u tako nesto a ne utice nesto pretjerano na finalni kvalitet igrice.

Tako da ako se tovj dio posla svodi na modeling, teksture i aniamciju te implementiranje istih u game ingine nempotrebe da napucavas kompjuter. 

Sto se druge teme tice samog renderinga kao st je vec receno, za CPU rendere sto jaci CPU i sto vice corova to bolje.

Imas opcije i dual Xeon radnih stanica ali ako ne radis na poslovima koji opravdavaju tako velike investicije onda zaboravi na tako nesto... ili ako imas visak para sa kojima nemas posjma sta da radis :)

i7 4/8 corove/threadova su ti sasvim dovoljne, sve ostalo raste cijena eksponencijalno a ako nisi siguran koliko ti jako treba onda ti sigurno za poectak ne treba nesto previse. 

GPU rendereri su realtavino jos u povojima, ima odsta dobrih rjesenja aaaaali.

Alp se pak odlucis dapravis GPU render masinu, i u tom slucaju dobar procesor igra veliku ulogu jer je dosat radnji, sam export mesheva za render npr baziran na CPU. 

Nakong toga bitna stvaka na samoj maticnoj ploci u slucaju SLI configuracija (crossfire i radeon zaboravi, nepostoji niti jedan dovoljno zreo GPU renderer koji korsti OpenCL, svi su bazirani na CUDA)

treba obratii paznju na brzine PCIE, ako radi jedna kartica moze ici x16, ali u slucaju dve i vise kartica brzina se obarana x8. Ima ploca koje podrzavaju 4way SLI sa sivm slotovima u punoj x16 brzini i PCI 3 standardnu ali su i dosta skuplje. 

Ali ako se ide na GPU rendering i kasnije ulaganje udodatne kartice treba obratii paznju na to, kao i na napajanje.

Toliko ukratko. 

Orje svega vidi sta ce se tacno obavljati na kompjuteru, posto ovo nije as jeftin sport pa nije preporucljivo zaletati se po sistemu daj najbolje od viska galva ne boli, jer kad cijene krenu skakati... :) 
Osim ako sto rekoh ako ima visak para pa sta bi kud bi sa njima :) 

Sto se tice AMD vs Intel.. zabroavi AMD sto se tice 3da.

U samom radu nije bitan CPU samo za rendering nego i rad, a u slucaju jendog ili vise anmiranih karaktera svi modifajeri kao sto neko pomenu, tj animacije i deformacije koje se korsite idu preko CPU. Dosta radnji je takodje single thread tako da za najbolje performanse potrebno ti je i velika single core brzina kao i multy core rad tako da Intel u ovoj kategorijji jos uvijek daleko nadmasuje AMD.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2013 11:02 (mirkoj).
Moj PC  
3 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
Render mašine

Intel+Nvidia FTW....ssd za brži sistem,16giga rama za ugodniji rad i tjt.

Roses are red,my screen is blue,and I'm sitting here thinking WTF did I do?
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
Antonio kaže...

[1] Planiramo uzeti i7 3770k i dodatni hladnjak za njega CM Evo 12, 16 GB RAM-a i najvjerojatnije GTX 670/770 i neki SSD. Dilema mi je dali da smanjim budžet na GPU, a da uzmem neki Intelov six-core (brži render) ili smanjim budžet na CPU, a uzmem neki jači GPU (brži render sa renderom koji koristi GPU).

[2] Ja i par frendova planiramo pokušati napraviti PC igru, ništa pretjerano teško i komplicirano, ali ono, čisto radi učenja i nekakvoga iskustva oko toga jer nas sve zanimo to područje informatike. Oni uče programiranje, a ja bih se trebao brinuti oko dizajna i svega vezano uz to. Za sada učim PS, još nisam počeo 3D modeliranje.. Planirao sam početi učiti 3Ds max zbog količine tutorijala i podrške za isti, a kasnije kada bi došao trenutak da bi išli raditi nešto za ozbiljno prebacio bi se na Blender jer nisam financijski potkovan toliko dobro da mogu kupit licencu za max. Ako se ne varam max koristi CPU rendere zar ne?

Čini mi se da si se nepotrebno ograničio na samo renderiranje i na osnovu toga pokušavaš odrediti što ti je bitnije za odabir kompjutera. Radim 3D (ali arhitektonske vizualizacije) već skoro 20 godina pa evo nekih mojih savjeta. Samo renderiranje je bitno, ali ono ti je možda ovako okvirno 20% ukupnog rada (zavisi od toga koliko voliš isprobavati i testirati rendere). Za sam rad ti je bitnija grafička kartica. Ako planiraš raditi igrice, kad tad ćeš krenuti raditi u zbrush-u ili mudbox-u a za njih je puno važnija dobra grafička. Isto bih preporučio neku Nvidijinu zbog cude.

Rekao bih da je jednako važno i jak cpu, i dobra grafička i dosta rama. Ja bih se na tvom mjestu rađe odrekao ssd-a a pojačao neku od ovih ostalih komponenti. I da, možda i najbitnije po meni za nekoga tko radi bilo kakvu grafiku je kvalitetan monitor (24" minimum, predlažem 16:10 omjer stranica) koji može prikazati 100% sRGB-a

Što se tiče maxa, da, većina renderera za max koristi CPU, što više jezgri to bolje, ali ja bih preporučio intelove procesore.

EDIT: eto dok sam ja pisao svoje mirkoj ti je sve jako dobro objasnio. Poslušaj ga :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2013 11:21 (dastefan).
13 godina
Render mašine

3930k + gtx580ti + 32gb rama + ssd {#}

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina

{#} nije loše. I još plus asus PA248Q monitor...

13 godina
Render mašine

ili U2412M

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Render mašine

ja cu cekat dok ne izadje 3212dell xD

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
FakeDeath kaže...

3930k + gtx580ti + 32gb rama + ssd {#}

Pa tako nešto mi je i bio plan, ali glavni problem mi je to što nikad nisam radio u 3D programu pa sve to više manje long-shot.. Mislim ionako bi se računalo koristilo i za školu i filmove, igre, svašta uglavnom. :)

Netko je gore pitao za budžet konfiguracije (samo kutija). Otprilike bi bilo 10k kn, ali kao što sam rekao red više koristio bi se za sve i minimum 3-4 godine bez nadogradnji tako da mi nije žao. :)

Zahvaljujem se svima na komentarima, većina je dobila i Hvala. {#}

P.S. Kao što rekoh, sve što govorim sam ili vidio na netu ili mi je netko rekao to, znači ništa nije ne-potkovano s nekakvim dokazom. Zašto je SSD bolji naspram HDD-a.

http://www.intel.es/content/www/es/es/solid-state-drives/ssd-520-autodesk-3ds-max-demo.html

EDIT: E da, planiram uzeti i 27" monitor, pa bih molio neke prijedloge do 2500kn. :)

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2013 12:53 (Antonio).
12 godina
neaktivan
Render mašine

ssd je bolji uglavnom jer je brži,ali i skuplji je i ima manji životni vijek...ako ti ne smeta buka,onda će ti i wdblack biti dovoljan.

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
kivic15 kaže...

ssd je bolji uglavnom jer je brži,ali i skuplji je i ima manji životni vijek...ako ti ne smeta buka,onda će ti i wdblack biti dovoljan.

E vidiš baš sam nekako protiv WD Black-a, brzina i to sve je super, ali ta buka je nešto što bi me previše smetalo. Ne patim za tišinom da se razumijemo, ali što je preglasno je preglasno. Hahah

Bila bi kombinacija WD Blue 1 TB i (vjerojatno) SSD Samsung 128/256 GB, za veličinu SSD-a se još nisam odlučio.

13 godina
Render mašine

daj mi ovako reci, da li znaš sam složiti taj komp, ili netko od frendova? pa da ti složim nešto :=)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
FakeDeath kaže...

daj mi ovako reci, da li znaš sam složiti taj komp, ili netko od frendova? pa da ti složim nešto :=)

Znam sam, mislim znam, znam glavne komponente odredit, ili po review-ima, ili po usporedbama komponenti. Gle, ako ti nije teško ja se sigurno nebi žalio novim prijedlozima. :)

13 godina
Render mašine

ma gledam sada...ovo što sam ja planirao prelazi dobrih 13k :(

http://upload.slike.com/slike/VyhWj.png

jedino grafu naci preko oglasa sa garancijom, neku dobru i 5** seriju...

npr ovako nešto

http://www.njuskalo.hr/index.php?ctl=search2&f_keywords=gtx+580

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2013 13:15 (FakeDeath).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
FakeDeath kaže...

ma gledam sada...ovo što sam ja planirao prelazi dobrih 13k :(

http://upload.slike.com/slike/VyhWj.png

jedino grafu naci preko oglasa sa garancijom, neku dobru i 5** seriju...

Daleko prelazi limit. :/ Ukupni iznos računala sa cijelom periferijom bi trebao biti oko 12k kn. Sad gledam cijenu i7 six-core i to je skoro duplo više od 3770k. 

EDIT: Sad gledam baš i ja po njuškalu i većinom garancije ili nema ili vrijedi još koji mjesec. TO mi je relativno bitno jer bi računalo trebalo raditi još minimalno 3 godine i najvjerojatnije sa velikim opterećenjima, zbog toga sam i malo skeptičan oko kupovine s njuškala.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2013 13:19 (Antonio).
13 godina
Render mašine

jeste ali je i bolji :D

kazem jedino grafičku preko ogalasa...+ ici na 3770k

što se tice monitora 27 nemas dobar za tu lovu...za tu lovu gledaj kao sto smo gore napisali...bolje 24 sa 1200 nego 27 sa 1080

ova je nova sa dosta garancije

http://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/gtx-580-gigabyte-windforce-3x-hladnjakom-gv-n580ud-15i-oglas-5412446

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2013 13:20 (FakeDeath).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
FakeDeath kaže...

jeste ali je i bolji :D

kazem jedino grafičku preko ogalasa...+ ici na 3770k

što se tice monitora 27 nemas dobar za tu lovu...za tu lovu gledaj kao sto smo gore napisali...bolje 24 sa 1200 nego 27 sa 1080

Da je bolji je jasna stvar. Hahah

I vidio sam da je navodno GTX 5 serija bolja što se tiče 3D modeliranja od GTX 6 serije. Dali ima istine u tome?

A znam. {#}

13 godina
Render mašine

šta mislis zašto ti guram pod nos tu 580? :D

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2013 13:22 (FakeDeath).
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
FakeDeath kaže...

šta mislis zašto ti guram pod nos tu 580? :D

Hahah onda super, igre će patit, ali što je tu je. :)

Za link koji si dodao na prošlom postu, morat ću popričati sa starim oko toga (razumije se u računala kao, pa želi bit dio toga haha).

13 godina
Render mašine

zašto bi patile? nemaš brige to čudo gura jako dobro sve novije igre ;=)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
I vidio sam da je navodno GTX 5 serija bolja što se tiče 3D modeliranja od GTX 6 serije. Dali ima istine u tome?

Ovo važi da je gtx580 bolja od gtx670 ali nije gtx570 bolja od gtx670 ili gtx580 od gtx680.

A što se tiče monitora http://www.pchardwarehelp.com/guides/s-ips-lcd-list.php . Bolje uzmi kvalitetni 24" nego loši 27". Vjeruj mi, prošao sam to... Dobar monitor će ti potrajati dugo... a ak uzmeš loši samo zato jer je dijagonala veća, brzo ćeš ga mijenjat kad skužiš koliko ti boja nedostaje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2013 15:43 (dastefan).
13 godina
Render mašine

pa nije baš tako...za rendanje 580 je bolja od 680, ovisno o programu,ali u vecini je

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
dastefan kaže...

Ovo važi da je gtx580 bolja od gtx670 ali nije gtx570 bolja od gtx670 ili gtx580 od gtx680.

A što se tiče monitora http://www.pchardwarehelp.com/guides/s-ips-lcd-list.php . Bolje uzmi kvalitetni 24" nego loši 27". Vjeruj mi, prošao sam to... Dobar monitor će ti potrajati dugo... a ak uzmeš loši samo zato jer je dijagonala veća, brzo ćeš ga mijenjat kad skužiš koliko ti boja nedostaje.

Dao si mi listu, ali što mi to znači kad ja neznam što bi trebao gledati. :/

FakeDeath kaže...

pa nije baš tako...za rendanje 580 je bolja od 680, ovisno o programu,ali u vecini je

Ali koliko sam skužio GPU rendanje je još u početcima, a ja kao početnik ionako mislim naučiti to kako treba sa CPU renderima, a tek kasnije se ic zajebavati sa GPU renderima.

13 godina
Render mašine

a gle za 12k onda jedino da uzmes bolji 27 monitor U2713HM te uz to 3770k, ploča tipa extreme 3, hyper 212, 16gb rama, ssd neki tipa v300, 1tb hdd..napajanje neko dobro (xfx 550/silencer 600)...te grafičku gtx 660 za početak

kemijanjem iz 2-3 trgovine ces to moci za 12k

i onda kasnije lako nadograđuješ

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2013 18:18 (FakeDeath).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
FakeDeath kaže...

a gle za 12k onda jedino da uzmes bolji 27 monitor U2713HM te uz to 3770k, ploča tipa extreme 3, hyper 212, 16gb rama, ssd neki tipa v300, 1tb hdd..napajanje neko dobro (xfx 550/silencer 600)...te grafičku gtx 660 za početak

kemijanjem iz 2-3 trgovine ces to moci za 12k

i onda kasnije lako nadograđuješ

Složio sam sada s tim komponentama koje si naveo i ispada mi 13.3k kn. Da sam po nabavi išao moglo bi biti oko 500kn manje, što je opet previše iznad budžeta. :/

EDIT: Evo čak sam i došao do nekih 12k kn na nabavi s tim da sam štedio malo i na drugim stvarima i zbog njihove neorganizacije (zbog vrste posle koji rade bi to bilo nemoguće, pa ih ni ne krivim) nisam ni 100% siguran dali sam uzeo točno ono što sam htio, ali eto. Bitno je da je moguće. :D

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2013 18:58 (Antonio).
13 godina
Render mašine

gle radje i sada 13k daš pa imaš to kako treba...nego sve na knap raditi ;=)

mislim ko ima 10 ili 12 moze jos i 1 naci :D

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.8.2013 19:12 (FakeDeath).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice