After effects CS4 keyframe mask shape

poruka: 5
|
čitano: 2.113
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

tražio sam na netu ali nikako nisam mogao naći razumljivo rješenje za svoj problem

naime, kada stvorim Mask na nekom dijelu Layera, onda tu masku mogu samo okolo pomicati kao cjelinu, pa ako bih trebao keyframeat recimo promjenu oblika maske to nemogu učiniti niti s jednim Toolom(Pen Tool, Convert/add/delete vertex tool)

ja bih zapravo trebao način da keyframeam promjenu mask shapea i znam da se to moglo prije, ali u novom AEu kada na odabranom Layeru stisnem M(na tipkovnici) da se izvuku opcije vezane za masku, mogu keyframeat samo Mask Path odnosno pomak cijele maske a ne promjenu oblika, jer pored toga stoji Shape ali njim samo određujem proširenje oblika u 4 smjera i eventualno pretvaranje maske u oblik kvadrata ili elipse

ako sam što nejasno opisao pitajte, rado ću pojasniti

a onda sam se probudio...
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.3.2010 12:16 (crazy_luđak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: After effects CS4 keyframe mask shape
crazy_luđak kaže...

tražio sam na netu ali nikako nisam mogao naći razumljivo rješenje za svoj problem

naime, kada stvorim Mask na nekom dijelu Layera, onda tu masku mogu samo okolo pomicati kao cjelinu, pa ako bih trebao keyframeat recimo promjenu oblika maske to nemogu učiniti niti s jednim Toolom(Pen Tool, Convert/add/delete vertex tool)

ja bih zapravo trebao način da keyframeam promjenu mask shapea i znam da se to moglo prije, ali u novom AEu kada na odabranom Layeru stisnem M(na tipkovnici) da se izvuku opcije vezane za masku, mogu keyframeat samo Mask Path odnosno pomak cijele maske a ne promjenu oblika, jer pored toga stoji Shape ali njim samo određujem proširenje oblika u 4 smjera i eventualno pretvaranje maske u oblik kvadrata ili elipse

Totalno je nejasno. Ti hoćeš pomaknuti masku ili animirati masku? Želiš mjenjati oblik ili animirati oblik? Sve navedeno?

Uvijek je mask shape 'shape', to se ne mijenja. Znači na početku (ili gdje želiš) bubni key frame na mask shape, i odi na željeno mjesto kraja animacije i isto stavi key frame. Ako želiš masku pomicati unutar tih key frame-ova koristi alat 'pan behind tool' i dobiti ćeš istu masku animiranu. Zatim na zadnjem key frameu (ili više njih) mjenjaš masku u što želiš preko postojećih verticea, dodaješ ili brišeš, bezierove krivulje, .. I imaš animiranu masku koja se i pomiče i mjenja oblik.

Edit

Vidim sad da u CS4 piše mask path, a ne mask shape ali to je ista stvar (još po navici sam na starom AE). Vertices/vertex/točke maske, kako hoćeš, možeš micati s shift+ctrl (u win).

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.3.2010 13:59 (bed).
16 godina
neaktivan
bed kaže...
crazy_luđak kaže...

Totalno je nejasno. Ti hoćeš pomaknuti masku ili animirati masku? Želiš mjenjati oblik ili animirati oblik? Sve navedeno?

Uvijek je mask shape 'shape', to se ne mijenja. Znači na početku (ili gdje želiš) bubni key frame na mask shape, i odi na željeno mjesto kraja animacije i isto stavi key frame. Ako želiš masku pomicati unutar tih key frame-ova koristi alat 'pan behind tool' i dobiti ćeš istu masku animiranu. Zatim na zadnjem key frameu (ili više njih) mjenjaš masku u što želiš preko postojećih verticea, dodaješ ili brišeš, bezierove krivulje, .. I imaš animiranu masku koja se i pomiče i mjenja oblik.

Edit

Vidim sad da u CS4 piše mask path, a ne mask shape ali to je ista stvar (još po navici sam na starom AE). Vertices/vertex/točke maske, kako hoćeš, možeš micati s shift+ctrl (u win).

želim animirati oblik maske, kao što sam boldao u prvom postu, znam micati masku okolo ali mi treba način da joj mijenjam oblik i animiram promjenu oblika, znači pomičem vertexe dok je mask shape keyframean tako da se oblik maske mijenja s vremenom

mask shape je oblik maske, ja treba mijenjat oblik amske ali mogu ju samo pomicat okolo

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.3.2010 21:41 (crazy_luđak).
16 godina
neaktivan

ukratko, mogu li ikako animirati pomicanje verticea koji čine masku?

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.3.2010 21:56 (crazy_luđak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Tebi stvarno treba crtati..

Na maski na 'mask path' u CS4 ili 'mask shape' u starijoj verziji staviš key frame. Pomakneš se na mjesto na time line-u koje želiš i mjenjaš masku, key frame će se dodati sam (ili ga možeš napraviti, kako želiš). I između tih key frame-ova imati ćeš animaciju oblika maske. Šta nije jasno??

Znači imaš layer, masku i key frame željene animacije maske Znači imaš layer, masku i key frame željene animacije maske
Na zadnjem (ili više njih) key frame-u mjenjaš masku Na zadnjem (ili više njih) key frame-u mjenjaš masku
I između imaš animaciju maske.. I između imaš animaciju maske..
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice