3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i dr. izdvojena tema

poruka: 1.295
|
čitano: 480.163
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: 3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i d

Ne, ne...nije isto Vray i Mental Ray...Vray se naknadno treba instalirat...

A i moraš se malo duže pozabavit renderom da vidiš dali je dobar....optimizirat postavke tako da dobiješ kvalitetu a da se nerenda predugo itd. itd.

http://denisivankovic.com
15 godina
Denis Ivankovic kaže...

Ne, ne...nije isto Vray i Mental Ray...Vray se naknadno treba instalirat...

A i moraš se malo duže pozabavit renderom da vidiš dali je dobar....optimizirat postavke tako da dobiješ kvalitetu a da se nerenda predugo itd. itd.

ahaa , oke skinut cu ga pa vidit.EDIT: jel se to instalira odvojeno ili kao negi addone/plugin/patch za 3dmax? jel mi mozes link dat , ja sam ga skinuo pa ne nalazim nista u 3dmaxu

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 13:46 (athlon64).
15 godina
neaktivan

Instaliraš ga u 3DsMax folder, mislim da ti je putanja namještena po defaultu

Kada ga instaliraš onda odeš u render postavke i pod common/assing renderer i učitaš render;

BTW; na slici nema Vray jer je meni već učitan ali tebi će pisat Vray RT i Vray ADV, Vray RT ti je realtime...

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 14:00 (Denis Ivankovic).
15 godina
Denis Ivankovic kaže...

Kada ga instaliraš onda odeš u render postavke i pod common/assing renderer i učitaš render;

BTW; na slici nema Vray jer je meni već učitan ali tebi će pisat Vray RT i Vray ADV, Vray RT ti je realtime...

pa znam ja to ,ali instalirao sam ga i nije se pojavio , jel mi mozes dat link , tamo gdje si ga ti skunuo?

15 godina
3D Modeling - Iskustva, programi, problemi i dr.

Ako imam dva vertexa kako da ih povežem edge-om?

Ako želim pomićati neki vertex koji se nalazi na određenome edgeu kako mogu napraviti da kad pomičem vertex da se on pomiče samo po lniji toga edgea.

Unatoč glupome nadimku kojeg ne mogu promijeniti,ne igram CoD i sl.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

hvala ljudi svima na pomoći , odlucio sam se učiti u 3d max-u ;) , mozete li mi samo reci da li ima nekakve znatne razlike od 32 do 64 bitne verzije ( radim na win7 64bit)  , jer mi ne radi crack za 64 bitni 3dmax , btw i meni se 3dmax 1 put srusio do sad ali ok je to  , nije veliki problem , inace hvala na pojasnjenima , preporucite mi samo sta da onda da koristim za rendanje , da ostavim onaj defaultne postavke ili nesto drugo , quicksilver/default/mental ray , meni se quicksilver najvise svida ali preporucite mi vi :)

Denis Ivankovic kaže...

Razlika između 32 i 64bitne verzije je ta što ti 32-bitna verzija nemože "očitat" više od mislim 4gb rama, tako da ako imaš više rama onda ti max neće moć sve iskoristit. 

A šta se rendera tiče ja koristim Vray...

Nisam ove nikad probao pa ti nemogu niš preporučit, a najbolje se pozabavi sa svakim pa vidiš koj ti se najviše sviđa..

edit, pogrešan info

3D Designer
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 15:27 (Minoza).
15 godina
Minoza kaže...
athlon64 kaže...

hvala ljudi svima na pomoći , odlucio sam se učiti u 3d max-u ;) , mozete li mi samo reci da li ima nekakve znatne razlike od 32 do 64 bitne verzije ( radim na win7 64bit)  , jer mi ne radi crack za 64 bitni 3dmax , btw i meni se 3dmax 1 put srusio do sad ali ok je to  , nije veliki problem , inace hvala na pojasnjenima , preporucite mi samo sta da onda da koristim za rendanje , da ostavim onaj defaultne postavke ili nesto drugo , quicksilver/default/mental ray , meni se quicksilver najvise svida ali preporucite mi vi :)

Denis Ivankovic kaže...

Razlika između 32 i 64bitne verzije je ta što ti 32-bitna verzija nemože "očitat" više od mislim 4gb rama, tako da ako imaš više rama onda ti max neće moć sve iskoristit. 

A šta se rendera tiče ja koristim Vray...

Nisam ove nikad probao pa ti nemogu niš preporučit, a najbolje se pozabavi sa svakim pa vidiš koj ti se najviše sviđa..

Denis je zaboravio napomenuti valjda najvažniju razliku između 32 i 64 bitnih verzija, 32 bitna koristi samo jednu jezgru dok 64 bitna može koristiti sve jezgre procesora. To je vrlo važno.

ne bih se slozio ,neznam na sta mislis ali kod renderiranja sve 4 rade.

15 godina
neaktivan
athlon64 kaže...

Korigirao, zabrijao sam ja. Sve 5, u pravu si.

3D Designer
15 godina

Imam problema sa 3ds maxom 2011. Stalno mi se ruši i "čudno" se ponaša. Sad kad sam poušao pohraniti scenu primjetio sam da piše na ćirilici. Što da radim?

Unatoč glupome nadimku kojeg ne mogu promijeniti,ne igram CoD i sl.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Imam iritantan problem. 

Dakle, model sada rendam u MR i renda mi se oko 10 minuta rezu od 640x640 (koji pixel gore dole ;))

Večina materijala u od Arch & Desing. 

Ako biste mi mogli pomoći kako da ubrzam? Ako treba kakva informacija slika ne stidite se pitati ;) 

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

...

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2011 5:41 (Rabenbal).
15 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Imam problema sa 3ds maxom 2011. Stalno mi se ruši i "čudno" se ponaša. Sad kad sam poušao pohraniti scenu primjetio sam da piše na ćirilici. Što da radim?

znaci ne ruša se sam od sebe vec se ruša zbog "shebanih" windowsa. meni su windowsi cisti i mogu reci da 3ds max 2011 je do sada najstabilnija verzija. nije mi se nijednom srusio, sto ne znaci da nece. ali maloprije sam slucajno preopteretio resurse (pogresan klik + umor), i inace bi se prijasnje verzije srusile, medjutim disk je radio punom parom i nakon 8 minuta sve se vratilo u normalu. sto znaci da aplikacija moze podnijeti vrlo velika naprezanja kompletnog sustava sa resursima. sto je debeli plus. znaci, nije do maxa, vec ti je do windowsa. usput ja imam 3ds max 2011 x64

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.3.2011 5:37 (Rabenbal).
15 godina
neaktivan
athlon64 kaže...
Minoza kaže...

normalno da ti rade sve 4 ali ti rade kao jedna jezgra. sto znaci da na 32x sustavima ne mozes iskljuciti jednu jezgru iz obrade rendera. jer on ne vidi 4 jezgre, vec 4 jezgre vidi kao jednu.

kod 64 bitnih stvar je malo drukcija.

drugo 32 bitni procesori podrzavaju do 4bg radne memorije- 64 bitni puno vise.

64 bitni sustavi imaju "siru" sabirnicu sto znaci da se obrada podataka moze raspodjeliti na vise radnih jedinica cime je rendanje brze i smanjeno je "naprezanje" cijele centralne jedinice a time i graficke, dok kod 32 bitnih je sabirnica "uza" i protok i obrada podataka duze traje.

ako ne znas sto je sabirnica - zamisli si 32 bitnu autocesti i 64 bitnu autocestu i naplatne kucice. 32 bitna autocesta ima 2 trake paralelne, a 64 bitna autocesta ima 4 trake paralelne. pa sad vidi po kojoj autcoesti ce biti manje guzve ako rade sve naplatne kucice i na jendoj i na drugoj. eto... tako d arade tebi sve 4 jezgre, ali 32 bitni sustav ih ne prpeoznaje kao 4 jezgre vec kao jednu.

15 godina
Rabenbal kaže...
captain_soap_McTawish kaže...

znaci ne ruša se sam od sebe vec se ruša zbog "shebanih" windowsa. meni su windowsi cisti i mogu reci da 3ds max 2011 je do sada najstabilnija verzija. nije mi se nijednom srusio, sto ne znaci da nece. ali maloprije sam slucajno preopteretio resurse (pogresan klik + umor), i inace bi se prijasnje verzije srusile, medjutim disk je radio punom parom i nakon 8 minuta sve se vratilo u normalu. sto znaci da aplikacija moze podnijeti vrlo velika naprezanja kompletnog sustava sa resursima. sto je debeli plus. znaci, nije do maxa, vec ti je do windowsa. usput ja imam 3ds max 2011 x64

točno to , meni se ugasio samo par puta kad sam preopteretio resurse.

17 godina
Rabenbal kaže...

normalno da ti rade sve 4 ali ti rade kao jedna jezgra. sto znaci da na 32x sustavima ne mozes iskljuciti jednu jezgru iz obrade rendera. jer on ne vidi 4 jezgre, vec 4 jezgre vidi kao jednu.

kod 64 bitnih stvar je malo drukcija.

drugo 32 bitni procesori podrzavaju do 4bg radne memorije- 64 bitni puno vise.

64 bitni sustavi imaju "siru" sabirnicu sto znaci da se obrada podataka moze raspodjeliti na vise radnih jedinica cime je rendanje brze i smanjeno je "naprezanje" cijele centralne jedinice a time i graficke, dok kod 32 bitnih je sabirnica "uza" i protok i obrada podataka duze traje.

ako ne znas sto je sabirnica - zamisli si 32 bitnu autocesti i 64 bitnu autocestu i naplatne kucice. 32 bitna autocesta ima 2 trake paralelne, a 64 bitna autocesta ima 4 trake paralelne. pa sad vidi po kojoj autcoesti ce biti manje guzve ako rade sve naplatne kucice i na jendoj i na drugoj. eto... tako d arade tebi sve 4 jezgre, ali 32 bitni sustav ih ne prpeoznaje kao 4 jezgre vec kao jednu.

Nažalost, nisi u pravu; pošto imam na kompu dual boot, sa win7 64 bit i XP 32bit (ne pitajte zašto imam i 32bit XP; duga priča), onda mogu iz prve ruke reći da što se tiće CPU-a, oba (64 bit i 32 bit) se ponašaju jednako; tj. možeš bez problema u 32bit winXP maknuti jednu (ili više) jezgri iz procesa rendanja.

Jedina (bitnija) razlika između 32 i 64bit je mogućnost adresiranja više od 4 GRam-a kod 64bit-ne verzije, te mogućnost dodjeljivanja više od 2 Giga RAM-a pojedinoj aplikaciji. Ili drugačije rečeno, ako imate (ko ja) 8 Giga RAM-a, 32bit windowsi će vidjeti samo 4 giga, dok će pojedinoj aplikaciji moći dodjeliti samo 2 GIga, bez obzira što ukupno imaš 4 giga RAM-a. Kod 64bit windows-a nema tih problema.

Evo usporedba 32bit i 64bit viste (ista stvar je i kod ostalih windows-a): http://support.microsoft.com/kb/946765 (tablica je malo niže na stranici)

I usporedba memory limita po process-u: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa366778%28v=vs.85%29.aspx

I evo par mojih screenshotova:

Rendanje sa 3 jegre Rendanje sa 3 jegre
Rendanje sa samo 1 jezgrom Rendanje sa samo 1 jezgrom
http://dejankober.com/ Tweeter: http://twitter.com/#!/koberko
15 godina
neaktivan
Berko kaže...
...blok mudrog teksta... {#}

Meni je još ponajviše zapela za oko ona lijepa podmornica. {#}

Kad ćemo konačno vidjeti neke rendere toga? {#}

3D Designer
17 godina
Minoza kaže...
Berko kaže...
...blok mudrog teksta... {#}

Meni je još ponajviše zapela za oko ona lijepa podmornica. {#}

Kad ćemo konačno vidjeti neke rendere toga? {#}

Ma, radim još neke preinake na texturama; al i to je generalno do sad bilo "na ledu", tak da će biti uskoro neki update ;)

http://dejankober.com/ Tweeter: http://twitter.com/#!/koberko
15 godina
neaktivan

imam jedno pitanje....inace vec 1 god radim u blenderu....i dosta sam ga skuzio....ali u zadnje vrijeme sam krenio isprobavati i druge programe kao npr. wings3d koji iako je stariji i sve dosta mi svidio zbog jednostavnosti, probao sam i hexagon koji mi isto tako dobro lezi....ukratko sto biste mi preporucili kao sljedeci level u 3d....dali da ostanem u blenderu....ili da ulazem vrijeme u nove programe....(naravno one sa free liste {#}  )??? , dali blender ima toliko potencijala kao autodesk-ovi proizvodi??? ili...

- i dali postoji koji napredniji program koji ima slican nacin rada kao wings...   {#}

dex
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2011 20:45 (dexman).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
dexman kaže...

imam jedno pitanje....inace vec 1 god radim u blenderu....i dosta sam ga skuzio....ali u zadnje vrijeme sam krenio isprobavati i druge programe kao npr. wings3d koji iako je stariji i sve dosta mi svidio zbog jednostavnosti, probao sam i hexagon koji mi isto tako dobro lezi....ukratko sto biste mi preporucili kao sljedeci level u 3d....dali da ostanem u blenderu....ili da ulazem vrijeme u nove programe....(naravno one sa free liste {#}  )??? , dali blender ima toliko potencijala kao autodesk-ovi proizvodi??? ili...

- i dali postoji koji napredniji program koji ima slican nacin rada kao wings...  {#}

Zbunio si me malo - kažeš; "sljedeći level", a onda tražiš nešto jednostavnije, zar ne bi bilo logično da onda koristiš neki napredniji alat? Također, zašto nužno free verzija? Mislim, nije baš problem snaći se, jelte...

hint:CGPersia

3D Designer
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2011 21:04 (Minoza).
15 godina
neaktivan

mislio sam nacin rad/sucelje da bude jednostavniji....jer plasim se programa ko 3d max....a i opet imas pravo....{#}....

i malo sam googlo (poskidao par programa) i vidim da bas nema nekog izbora hehe pa cu ipak iskusat 3d max  {#}

a sto se tice free....nisam se nekako navikao na to "snalazenje" {#}

dex
16 godina

Ja uistinu neznam zašto svi spominju maxovo sučelje kao nešto komplicirano, po meni je prilično logično a u isto vrijeme lijepo i uredno napravljeno.

logic sense of no sense.

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Pa zasto ne ostanes na blenderu?
15 godina
neaktivan
Saryne kaže...

Ja uistinu neznam zašto svi spominju maxovo sučelje kao nešto komplicirano, po meni je prilično logično a u isto vrijeme lijepo i uredno napravljeno.

Pa u principu je, ali dosta ljudi preferira - da citiram Denisa - "cartoon sučelje". Nekima to jednostavno više odgovara.

3D Designer
15 godina
neaktivan
Saryne kaže...

jednom sam ga probao....otvorio...zatvorio i zatim obrisao  {#}

Izbjeglica_02 kaže...
Pa zasto ne ostanes na blenderu?

necu ga napustiti definitivno....jer sam ga dosta upoznao....ali stvarno ima ljepih sucelja {#}....pa zelim isprobati i druge stvari tko zna mozda mi nesta drugo bolje legne....

dex
16 godina
neaktivan
Saryne kaže...

Ja sam se isto prebacio na max i sučelje mi se čini ok , sve ljepo razjašnjeno .. zapravo najbolje je pogledat tut za sučelje i fino proučit , u početku zbunjujuče jer sam u cinemi najviše radio . I ako je netko mislio odustat zbog tog "kompliciranog" sučelja u maxu nije se dovojno potrudio.

You may say that I'm a dreamer But I'm not the only one I hope someday you'll join us And the world will live as one .......
17 godina

Pozdrav

Zanima me da li ima koja stranica sa free modelima/objektima za blender/3Ds/cinema4d/maya gdje bi mogao skinuti kocku leda?

Naime treba mi rotirajuća kocka da ju mogu ubaciti u aftere.

Nemam iskustva tj. znanja da ju radim sam.

Hvala

Super Secret Secret Squirrel

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Kocku leda?

Mislim da bi u tom slučaju mogo skinut materijal leda i stavit na kocku...jer nevjerujem da ima di za skinit kocka leda...

15 godina
neaktivan
Denis Ivankovic kaže...

Kocku leda?

Mislim da bi u tom slučaju mogo skinut materijal leda i stavit na kocku...jer nevjerujem da ima di za skinit kocka leda...

Ajde Denise složi čovjeku kocku... {#}

3D Designer
17 godina

Misliš kao texturu na svih 6 strana?

Ali rubovi će mi biti preoštri

Kad bi after imali jednostavno 3d modeliranje

Super Secret Secret Squirrel

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Stiže uskoro kocka leda ;) U kojem formatu trebaš?

http://dizanje-ratia.info
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.3.2011 15:35 (APazinjan).
Moj PC  
0 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice