Vodič za odabir grafičke kartice izdvojena tema

poruka: 41.519
|
čitano: 6.272.312
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
Re: Vodič za odabir grafičke kartice
nikonja kaže...

Padat će kad se cijene i lager novih kartica uozbilje i dođu na nekakvu realnu razinu što se obično dogodi 3-4 mjeseca nakon početka prodaje - naglasak na obično jer je lager i zelenih i crvenih jadan i shodno tome su i cijene daleko od relanih - što znači da cijene starih ne padaju. Upoređujući trenutno stanje sa stanjem kod izbacivanja prethodne generacije zelenih i crvenih, nekako sumnjam da će se cijene spustit na nekakav realan nivo prije kraja godine, ako i tada jer sada veliki utjecaj može imat i ovo nadrk----nje sa carinama između USA, EU i Kine.... (uvik neki ku***c)

to ne novonormalno zato jer i nevidija i amd prodaju novu seriju istih cijena i perfomansi kao i staru seriju, koliko je neka grafa jača od prethodnice, toliko je i skuplja

kad je nekad prije izašla mid range grafa poput jedne 1060 upola cijene i sličnih perfomansi kao prijašnji high end 980, normalno da su cijene 980 i pogotovo slabijih 970, 960 i amd ekvivalenata pale preko noći

danas se to neće dogoditi jer danas grafe poput 4060 ne stižu niti 3060ti, a kamo li 3080 + cijene divljaju

16 godina
picajzla0707 kaže...
nikonja kaže...

Padat će kad se cijene i lager novih kartica uozbilje i dođu na nekakvu realnu razinu što se obično dogodi 3-4 mjeseca nakon početka prodaje - naglasak na obično jer je lager i zelenih i crvenih jadan i shodno tome su i cijene daleko od relanih - što znači da cijene starih ne padaju. Upoređujući trenutno stanje sa stanjem kod izbacivanja prethodne generacije zelenih i crvenih, nekako sumnjam da će se cijene spustit na nekakav realan nivo prije kraja godine, ako i tada jer sada veliki utjecaj može imat i ovo nadrk----nje sa carinama između USA, EU i Kine.... (uvik neki ku***c)

to ne novonormalno zato jer i nevidija i amd prodaju novu seriju istih cijena i perfomansi kao i staru seriju, koliko je neka grafa jača od prethodnice, toliko je i skuplja

kad je nekad prije izašla mid range grafa poput jedne 1060 upola cijene i sličnih perfomansi kao prijašnji high end 980, normalno da su cijene 980 i pogotovo slabijih 970, 960 i amd ekvivalenata pale preko noći

danas se to neće dogoditi jer danas grafe poput 4060 ne stižu niti 3060ti, a kamo li 3080 + cijene divljaju

Kada je izasla RTX 3060Ti bila je negdje kao RTX 2080 Super.

RTX 5060 Ti ne da nece niti prismrditi performansama RTX 4080 Super, jedva da je RTX 5070 Ti tu negdje...

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
15 godina
Vodič za odabir grafičke kartice

3060 Ti je bila i koji posto brža od rtx 2080 super, osjetno manji TDP i cijena nesusporedivo niža. Iako treba biti objektivan nvidija je i tada u tu gaming katekeruju nabila cijenu, najjeftinji model odmah po izlasku, taman prije mining krize platio sam 3900 kn.

To je tada za tu klasu (XX60) bila tolika cifra da me je bilo sram i bil sam si glup jer sam ju kupio. OK prošlo me brzo ali kad sam ju plaćao nisam si mogao vjerovati kaj radim :D

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
Mauro kaže...

Kada je izasla RTX 3060Ti bila je negdje kao RTX 2080 Super.

RTX 5060 Ti ne da nece niti prismrditi performansama RTX 4080 Super, jedva da je RTX 5070 Ti tu negdje...

forumaš kaže...

3060 Ti je bila i koji posto brža od rtx 2080 super, 

ja govorim za regularnu 3060 koja je nasljednica x060 serije i koja je imala mizeran upgrejd u odnosu na seriju prije

ista je stvar sa 4060, jedva da je išta bolja od obične 3060, a od 3060ti mislim da uopće nije bolja

3060ti je bila ono što je trebala biti obična 3060, model koji je perfomansama bio čudnovato pozicioniran skroz blizu 3070, a za dosta manje love

7 godina

Zato i guram 3060ti još uvijek u nadi da do kraja godine dobijem 4070ti za neku "normalnu" cijenu, ali kako stvari stoje nekako sumnjam da će joj išta bitnije past cijena (čak i rabljenih)

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
nikonja kaže...

Zato i guram 3060ti još uvijek u nadi da do kraja godine dobijem 4070ti za neku "normalnu" cijenu, ali kako stvari stoje nekako sumnjam da će joj išta bitnije past cijena (čak i rabljenih)

Nvidiji nikad cijena nije padala pa nemoj predugo cekati jer bi se mogao nacekati Barem danas imas ogroman izbor stovise neznam dali je ikada bilo ovoliko modela u ponudi za svaciji dep!

Intel i5 14600Kf@6.0Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 4x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
3 godine
forumaš kaže...

3060 Ti je bila i koji posto brža od rtx 2080 super, osjetno manji TDP i cijena nesusporedivo niža. Iako treba biti objektivan nvidija je i tada u tu gaming katekeruju nabila cijenu, najjeftinji model odmah po izlasku, taman prije mining krize platio sam 3900 kn.

To je tada za tu klasu (XX60) bila tolika cifra da me je bilo sram i bil sam si glup jer sam ju kupio. OK prošlo me brzo ali kad sam ju plaćao nisam si mogao vjerovati kaj radim :D

Sredina 2022.

Kupio Gainward RTX 3060 TI za 640€i li 660 u Protisu. Ne znam točno. Sjećam se cijene u eurima, pa nije teško obrnuti u kune.

Mislim, ipak ni nije ova RTX 7090XT koju kupih ni toliko skupa, 809 €, a ipak je "malo" brža. 40 % uz 12 GB vram više. Pa sad neka netko kaže da je danas skupo.

Prodao ju tu na forumu za 200€ i usrećio jednog kllinca od kolege. Kartica prešla dvije nepune igre. Sad imam više vremena za igre (manje odgovoran posao).

合気道家 - Yondan
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2025 12:17 (Zaporožac).
17 godina
Zaporožac kaže...

Sredina 2022.

Kupio Gainward RTX 3060 TI za 640€i li 660 u Protisu. Ne znam točno. Sjećam se cijene u eurima, pa nije teško obrnuti u kune.

Mislim, ipak ni nije ova RTX 7090XT koju kupih ni toliko skupa, 809 €, a ipak je "malo" brža. 40 % uz 12 GB vram više. Pa sad neka netko kaže da je danas skupo.

Prodao ju tu na forumu za 200€ i usrećio jednog kllinca od kolege. Kartica prešla dvije nepune igre. Sad imam više vremena za igre (manje odgovoran posao).

Daj si izeditiraj ovo, nebi te vrag i bog polovio sa tim oznakama 

3 godine
Wiz3m4n kaže...

A u kojoj školi se "ne bi" pisalo zajedno ?

合気道家 - Yondan
10 godina
Zaporožac kaže...
Sad imam više vremena za igre (manje odgovoran posao).

Kaj nam hoćeš reći,da igraš igre na poslu?

3 godine

Njet, dođem s posla odmoran.

合気道家 - Yondan
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
Zaporožac kaže...

To je najbitnije IMO, hebo novce  Dođeš odmoran i gjemaš, vikendi slobodni i 30 dana godišnjeg bez subota.

To je neki minimum za gameski hobi kolko tolko  i da, djeca su svoji ljudi, žena gleda svoja posla i pas koji te niš ne pita.

17 godina
Zaporožac kaže...
Wiz3m4n kaže...

A u kojoj školi se "ne bi" pisalo zajedno ?

Mislio sam na tvoje napisano RTX 7090 XT i nisam polovio količine rama i sl.....onda si mislio na rx 7900xt ili su to neki novi modeli izišli???

11 godina
Zaporožac kaže...

bogme i ja, otkako sam odjebo novinarstvo, em je plaća veća, em nema stresa, em manje radim, em dolazim uglavnom odmoran doma

gejmam više nego ikad usprkos 5 banki u guzici

10 godina

Dečki(da ne pišem dedice ) onda imate više volje za igre,vremenski je radno vrijeme pretpostavljam isto...8 sati+-

...od toga efektive bar 4

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2025 14:26 (ZGamer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
Boris grozni kaže...

Najbolje da ti sad objasnjavam kako zivot funkcionira

Kolega, dva posta zaredom neke ku*čevite ispade imaš. Jel i inače misliš da si neka faca na forumu ili si krila dobio tek nedavno? 

picajzla0707 kaže...

Blažena 1060ka. Nepoderiva. Čudo! Čak i verzija od 3gb. Mislim da je na onim steam chartovima još u 2022. bila najkorištenija grafička na svijetu. Vjerojatno je druga najkorištenija bila RX580 kroz sve te godine. 

Uskoro se pozdravljam sa 1070TI. I ta je svoje odradila, a bogami i još odrađuje. Sve sam više uvjerenja da je ta cijela GTX 10xx serija bila neponovljiva.

4 godine

birra vidim ažuran si u životu kao gtx serija iz 2016 godine

Intel i5 14600Kf@6.0Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 4x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
birra kaže...
picajzla0707 kaže...

Blažena 1060ka. Nepoderiva. Čudo! Čak i verzija od 3gb. Mislim da je na onim steam chartovima još u 2022. bila najkorištenija grafička na svijetu. Vjerojatno je druga najkorištenija bila RX580 kroz sve te godine.

Uskoro se pozdravljam sa 1070TI. I ta je svoje odradila, a bogami i još odrađuje. Sve sam više uvjerenja da je ta cijela GTX 10xx serija bila neponovljiva

ja sam godinama koristio msi 1070 gaming na 1080p monitoru, sad je već par godina koristi moj kolega

hladna, tiha i moćna za ono vrijeme, a bogme i dan danas on gejma sve što hoće na 1080p i već neko vrijeme odgađa kupovinu nove grafe - jer ova radi i radi i radi

8 godina
picajzla0707 kaže...

ja sam godinama koristio msi 1070 gaming na 1080p monitoru, sad je već par godina koristi moj kolega

hladna, tiha i moćna za ono vrijeme, a bogme i dan danas on gejma sve što hoće na 1080p i već neko vrijeme odgađa kupovinu nove grafe - jer ova radi i radi i radi

Vjerujem. Ako nije zahtjevan gamer, stvarno mu ne treba jače još uvijek.
Ja sam tražio nove slušalice osobno.. Na kraju potrošio 1300+ € na PC, a slušalice još nisam uzeo. 1070TI ne samo da pokreće sve u 1080p, sad radi i na 2160p radi novog monitora. Naslovi koje igram se i dalje vrte u 144+ fpsa. Lud komad hardwarea. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.3.2025 16:34 (birra).
16 godina

Meni mala i dalje igra na mom starom PC-u.. klokanom i7 2600k  na vodenim + gtx 1070... Čudo od te generacije procesora.. A grafa je dan danas top. Eno mi u šupi još stoji friški i5 2500k kao rezerva za njen pc

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Slažem se..... u jednom od računala mi je EVGa GTX 1070 FTW, kartica je Uv i Oc, te Oc urađen na i5 9600k, ništa extremno jer je u 6l Itx kućištu nekih 4.7ghz all core..... spojeno na 4k tv, klinci koriste računalo za košarku nogomet, te poneku vožnju i sve uredno radi i lijepo se vrti za ono što im treba....nije za Cyberpunk u 4k i Wukong, no daleko od toga da je loša....jako fin i drag komad Hardwera....zaboravili smo šta su 2slot grafičke....napomenuo bih da se skoro i ne čuje, tako da je milina za koristiti

Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
birra kaže...
 1070TI ne samo da pokreće sve u 1080p, sad radi i na 2160p radi novog monitora. Naslovi koje igram se i dalje vrte u 144+ fpsa. Lud komad hardwarea. 

Ma, 1070 TI je čudesan komad hardvera kad na 4K vrti igre na 144+ FPS 

A koje igre, molim lepo ?

Vjerojatno neke za djecu do pet godina starosti.

Nemojte ljudi zaj*** , to je solidna kartica i ništa više.

Nekada je bila top, sad je flop.

3060 TI je 35/40 % brža kartica pa se ne bih usudio takve stvari pisati,

合気道家 - Yondan
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.3.2025 21:06 (Zaporožac).
17 godina

Ovisno šta čovjek igra, napisao je citiram "naslovi koje igram" njemu je dobra i to je jedino bitno 

3 godine

Sve u redu, no čini mi se da se sprema prodaja iste na forumu, pa da se malo nahvali. 

合気道家 - Yondan
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Lako moguće 

8 godina

Ne prodajem. PC ide starome. U 2k vrti 144+ fpsa Rocket League, Counter Strike, Fortnite isproban. Pubg mislim da isto ide preko 100 fps. A glavna igra mi je Worms Armageddon iz '99, tako da da.. Nisam okorjeli gamer i to je bila cijela poanta priče da GTX 10XX serija još uvijek može poslužiti itekako za sve casual igrače.
Eskalirali ste u sekund, bacili par kvazi zaključaka i izvrijeđali me. Pogotovo ovaj zaporožac koji je prodao svoju karticu prije dva dana i evo još priča o tome koliki je mecena i koliko je jeftino dao. Skužili smo, dobrotvoru, u redu je.. velik si. 

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina

Kolege su možda preburno reagovali, ali i tvoj post je napisan tako da navodi na pogrešan zaključak. "Kartica X je i dalje relevantna, pokreće naslove koje igram na 4k monitoru na 144+ fps" navodi na krivi zaključak da ima i modernih naslova koje ta kartica može vrteti na visokim rezolucijama i refresh rateovima, a onda ispadne da zapravo igraš u 2k, i to igre koje su eSport naslovi izašli u vreme kad i sama kartica ili ranije, a, po sopstvenim rečima, glavna igra ti je iz prošlog stoleća. I šta nam tu zapravo saopštavaš?! Pa naravno da '70 Ti kartica dobro pokreće igre koje su već postojale u trenutku kada je izašla! Jedini izuzetak je CS2 koji je noviji, no i on je sSport, te je i sa njim prosečna starost naslova koje si naveo veća od starosti samog GPUa.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Moj PC  
6 0 hvala 2
8 godina

Nikad nisam napisao 4k monitor. Rekao sam da je nakon kupnje novog monitora grafa nastavila vrtit igre koje igram i dalje u 144+ fpsa. Iako sam rezoluciju promijenio sa fullHD na 2k.

I ti me ides ispravljat i dobijas thumbsupove zbog rijeci koje nikad nisam izgovorio. Ne zivim u zabludi da je GTX serija relevantna u 2025. Niti spominjem kako 1070ti vrti cyberpunk na ultri. Sve sto sam napisao je i vise nego realno. A ako je toliki problem proscrollat i procitat sa razumijevanjem prije nego se nekog iznapada, onda nije ni cudo da je svaki put sve manje ljudi na ovim podforumima. Lp

Edit: isprike.. sad vidim da sam napisao 2160p. Ocito sam ja bio taj koji je trebao proscrollat. Mislio sam 1440p. Moja greska, zasluzio sam komentare povise i thumbsdownove.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 9:54 (birra).
3 godine
birra kaže...
Ja sam tražio nove slušalice osobno.. Na kraju potrošio 1300+ € na PC, a slušalice još nisam uzeo. 1070TI ne samo da pokreće sve u 1080p, sad radi i na 2160p radi novog monitora. Naslovi koje igram se i dalje vrte u 144+ fpsa. Lud komad hardwarea. 

Nisi napisao 4 K ? 

Sad vidim da si editirao na 2 K

Isprike prihvaćene.

合気道家 - Yondan
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 9:54 (Zaporožac).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice