Rasprava o grafičkim karticama izdvojena tema

poruka: 3.986
|
čitano: 837.636
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Rasprava o grafičkim karticama
Petar hw kaže...

dali netko ovdje drzi svoje ventilatore na grafi non stop upaljene da bi umjesto 60c imao 30c u idleu?

Ja kad upalim ventove u idle ide na 70° a kad ugasim ventove i igram spusti na 15° jel ti sve jasno.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
3 godine
Rasprava o grafičkim karticama

Nego, znam da je 4070 12 GB bolja kartica od 7800 XT 16 GB, no gledajući budućnost u bar sljedeće tri godine, hoće li tih 12 GB memorije za moj 2 K monitor biti malo ? 

Malo je pitanje blesavo, ali 4070 ti super s 16 GB je preskupa, a RX 7800 XT s 16 GB ?

Znam da većina ne voli tu AMd karticu, ali svejedno, što mi savjetujete.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 10:10 (Zaporožac).

0 0 hvala 0
4 godine

Kupi obje pa kad budes imao potrebu za vise vrama onda upalis crvene, ja sam 4k vrtio jos na gtx 970 s polovnicnim ramima toliko o potrebi za 12/16gb za 2.5K

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 10:13 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
Boris grozni kaže...

Kupi obje pa kad budes imao potrebu za vise vrama onda upalis crvene, ja sam 4k vrtio jos na gtx 970 s polovnicnim ramima toliko o potrebi za 12/16gb za 2.5K

Eh, da, kupio sam onaj CPU od frenda i7 12700 kf, MSI matičnu, G skill 5600 CL30, Be quiet Pure Base 500 s 5 140 mm ventilatora. Novo kućište nakon 13 godina, neeeečuujesee se ništa.

znaš što nije valjalo ?

Imam ARCTIC COOLING Freezer 34 eSports DUO koji sam na 1200 socketu bez beda sastavio, a sad sam četvrtastu plastičnu podlogu koja ide na stražnu stranu ploče morao prepoloviti, otpiliti vrhove navoja i tako zategnuti cooler, jer podnožje tog hladnjaka je dosta uže, oko 1 mm sa strana 

Dobro, unda Nevidija opet.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 10:37 (Zaporožac).
15 godina
Zaporožac kaže...

Nego, znam da je 4070 12 GB bolja kartica od 7800 XT 16 GB, no gledajući budućnost u bar sljedeće tri godine, hoće li tih 12 GB memorije za moj 2 K monitor biti malo ? 

Malo je pitanje blesavo, ali 4070 ti super s 16 GB je preskupa, a RX 7800 XT s 16 GB ?

Budućnost tri god je neizvjesna pa da imaš i rtx4090. Grafe se mijenjaju svaku god.Rtx4070 nije bolja od 7800xt.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 10:44 (dery).
4 godine
dery kaže...
Zaporožac kaže...

Budućnost tri god je neizvjesna pa da imaš i rtx4090. Grafe se mijenjaju svaku god.Rtx4070 nije bolja od 7800xt.

obicna 4070 neznatno losija u par naslova dok ne popalis dlss i ostala cudesa onda zelenaši odoše u nebo s frejmrateom! Za tu lovu kod nas 4070 super je zapravo odlicna kupnja za narednih 3-5 godina sto se tice te klase!

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 10:48 (Boris grozni).
3 godine
dery kaže...

Ma, ljudi se lože na taj Nevidijin DLSS, a gledajući usporedbe na Technical sity, Versus, Tech spot nigdje ne spominju ni DLSS ni AMDov FSr ili kako se već zove.

Da, AMd vodi u većini naslova, ali nigdje zbog tih 16 Gb mem, jer bi se na 2 K trebala vidjeti razlika, a ne vidi se. 

Borise !

Black Myth: Wukong igru obje kartice jedva podnose, a troše samo oko 6 GB video rama, a i alan Wake 2 nije puno bolji, đaba memorije
Onda ću ja još ostati na 3060 TI (slabo mi je) i igrati stare pucačine.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 11:11 (Zaporožac).
12 godina

tako su i rtx3070/3070ti bile "odlicne kupnje za iducih 3-5 godina" pa smo vidjeli kako je to završilo 

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 11:02 (ibme74).

7 0 hvala 0
9 godina

vlasnik ste 3070ti kartice?

osjecate se razocarano, prevareno? 

vasa kartica vam vise ne omogucuje mokre snove?

ne zivite vise u tom strasnom svijetu, ne hodajte pognute glave, ne stidite se svoje zastarjele kartice

za samo 1.99e, donirajte vasu karticu potrebitima. meni. naprimjer.

nema future proof kupovine, amd, intel, nvidia, sve je to very limited time proizvod, uzivajte u momentu, kratko traje.

ili,.procitajte gore, donirajte, ne stidite se vasih ",zastarjelih" kartica...

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina

ja sam svoju 8 gb vram donirao za dobru lovu i kupio 16 gb vram i više se ne stidim, živim punim plućima na teksture na max 

3 godine
forumaš kaže...

ja sam svoju 8 gb vram donirao za dobru lovu i kupio 16 gb vram i više se ne stidim, živim punim plućima na teksture na max 

Gledam tu RX 6800 Xt i nije jeftinija od RX 7800 XT, a starija je, čak i malo brža koliko čitam

合氣道
15 godina

Nemam XT, ne želim XT jer imaju TDP preko 250 W a želim se igrati preko ljeta. Imam RX 6800 koja je oko 200 W i to mi je gornja granica za bilo koju karticu.

3 godine

aha, sorry, učiniilo mi se da je Xt pod moj pisi..

合氣道

0 0 hvala 0
8 godina
Zaporožac kaže...

Realno, nema problema, pogotovo od kad su developeri počeli koristiti DirectX 12 API-e.

Kad fali VRAM-a:

a) onda se koriste kompresiranije teksture - to je onda veće opterećenje na CPU ili GPU, ovisi kaj se koristi, kaj možeš kompenzirati jačom grafom ili procom (ovisno kaj API koristi) i bržim I/O dijelom, čak i ono hibridno direktno streamanje sa konzola kaj bude došlo i na PC

b) koriste lošije teksture koje koriste manje prostora (ali na tak maloj rezi ni ne skužiš), imaš par stranica prije one primjere s Nvidia studio driverima koji ne podržavaju određene formate tekstura u gamingu pa zato je manje opterećenje VRAM-a u nekim igrama, a realno ako čovjek igra a ne analizira frejmove, onda ni ne skuži razliku (makar se neki kunu u svoje oko sokolovo).

Ukratko, ak fali VRAM-a samo budeš imao manji framerate (ili ne ako imaš overkill procesor a API ga podržava za dekompresiranje), ili budeš imao lošije teksture (kaj ionak nije bitno, osim ako se pališ na grafiku).

Uglavnom, nemaš brige u oba slučaja.

Jedini faktor danas pri kupnju grafe su RT performanse (od sredine 2023., do tad su se grafe prodavale samo po hashrateu).

Tak da ak ne patiš na RT svejedno je kakvu grafu imaš dok god ima bar 8 GB VRAM-a, a za RT ionak bolje pričekati sljedeću generaciju grafa (koje bude rasterski slabije ili iste sadašnjima, ali RT jezgri bude puno više u svim klasama).

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 11:42 (fer-de-lance).
3 godine
fer-de-lance kaže...

Realno, nema problema, pogotovo od kad su developeri počeli koristiti DirectX 12 API-e.

Kad fali VRAM-a:

a) onda se koriste kompresiranije teksture - to je onda veće opterećenje na CPU ili GPU, ovisi kaj se koristi, kaj možeš kompenzirati jačom grafom ili procom (ovisno kaj API koristi) i bržim I/O dijelom, čak i ono hibridno direktno streamanje sa konzola kaj bude došlo i na PC

b) koriste lošije teksture koje koriste manje prostora (ali na tak maloj rezi ni ne skužiš), imaš par stranica prije one primjere s Nvidia studio driverima koji ne podržavaju određene formate tekstura u gamingu pa zato je manje opterećenje VRAM-a u nekim igrama, a realno ako čovjek igra a ne analizira frejmove, onda ni ne skuži razliku (makar se neki kunu u svoje oko sokolovo).

fu imaš dok god ima bar 8 GB VRAM-a, a za RT ionak bolje pričekati sljedeću generaciju grafa (koje bude rasterski slabije ili iste sadašnjima, ali RT jezgri bude puno više u svim klasama).

Odlična konstatacija koja ima smisla.

Vidio sam na Borisovom jubito videu da RTX gdje god treba više rama, nekako se stisne, pa "troši" manje od RX kartice.

Recimo AMDov rx 7800 Xt je na 9 GB vram, u isto vrijeme Nevidija 4070 je na 7,5 

A, onda opet ne valja jer gubiš detalje a i na @dery videu igra na često "muca" kad se to događa.

Ne bi mi ni smetali detalji, ali "zapinjanje bi"

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 11:53 (Zaporožac).
16 godina

Gdje treba više rama to tvoje "stisne se" znači u RL situaciji da ne učitava texture kako treba i da igra izgleda ko razmazani muljavi drek 

E sada ima ljudi koji to ne primječuju i sve je to jasno...

8 godina
Wiz3m4n kaže...

Gdje treba više rama to tvoje "stisne se" znači u RL situaciji da ne učitava texture kako treba i da igra izgleda ko razmazani muljavi drek 

E sada ima ljudi koji to ne primječuju i sve je to jasno...

Da, ali rijetko kad je situacija  baš tak loša.

Recimo Wukong je baš jedan primjer gdje su developeri ciljano išli na Nvidia optimizacije (Kinezi i njihova opsjednutost Nvidiom i Appleom, malo jači kompleksi...) pa su izbjegli većinu problema pametnim slaganjem scene.

Premda, to i nije problem u takvom tipu igre, zbog relativno malog broja objekata, ali u nekim naslovima je baš sranje kad fali VRAM-a (znam da svi seru po onom novom Star Warsu zbog toga, ali su tamo zapravo developeri čuda napravili da uopće troši samo 16-20 giga na 4K).

Ali jebiga, ljude to ne zanima, a uostalom bolje neću više jer me ionak forumaši mrze zato kaj sam Nvidia fanboj...

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 12:05 (fer-de-lance).
16 godina

Ma ovdje nije uopče stvar u Nvidia ATI i to znamo, već u simptomima i situacija da nedostane Vrama, napadača uvijek bude  

15 godina

Ma neće se faliti koja god da se kupi. Jedino na brand treba paziti tj. izvedbu grafičke kartice. RX 7800 XT je snažnija od RTX 4070, ali ako se netko baš pali na Ray tracing i isto tako baš želi DLSS, onda RTX 4070. U suprotnom, 7800 XT je bolja po toj sirovoj snazi.

3 godine

Stvar je u tome što nvidia po leakovima opet gura 12gb u srednji segment tako da uz to što tim načinom koči vizualni napredak i bolje teksture u novijim igrama ipak produljuje život svojim postojećim karticama srednjeg ranga barem što se količine vrama tiče, sve to naravno ukoliko su leakovi točni ili ubrzo ne izdaju kartice od 16gb u srednjem segmentu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

dlss-u bi trebalo teziti, ne patiti zbog njega.....

hoce li vam nedostajati ako imate amd? nece. ni meni ne nedostaju grlice na zaru za veceru.

ako vidite razliku, dali cete zeljeti da i vasa skupo placena kartica ima taj ficr? vjerovatno.

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
notloB kaže...

Stvar je u tome što nvidia po leakovima opet gura 12gb u srednji segment 

Ali će zato biti RTX5060 model sa 16GB.

Zašto? Zato! 

16 godina

Da ima za kožnu jaknu, skupe su

12 godina

Lik je odvratan i nepodnosljiv. Koznjak, jel'...

maximum effort
8 godina

Qurac vi znate momci, to prava antilop-krokodil koža 

Vrijedi svakog centa.

5 0 hvala 1
16 godina

To se furalo u Konjščinskoj 1998.

Na trenirku naravno

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.10.2024 19:34 (Wiz3m4n).
4 godine

16 Years of GPUs: The Steam Hardware Survey (Top 20 GPUs from July 2008 to August 2024)

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina

Od 2010 do 2012 radeon je harao ljestvicom i prodajom onda dojde kožnjakova rodica baba lisa na čelo Amd od 2012 odoše u kujac. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.10.2024 10:59 (dery).
3 godine

Imo, zanimljiv iako nešto stariji video o ai, gpu arhitekturama s naglaskom na nvidiju i čiplet vs. monolitni dizajn.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.10.2024 11:09 (notloB).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Glavno pitanje ostaje nikad nečemo dokučiti misterij: Amd-ov future proof krilatica"i kurzu vram-a" a ne jebe ih nitko. Notlo zna ali neče da nas nauči.

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice