Pozdrav, kupio sam jucer r9 290 sapphire trix edition, isntaliro nove drivere amdove za gta 5 i u igri imam cca 25-30 fpsa, nebitno dali stavim na high ili na ultra, takoder i u drugim igrama su lose performanse, recimo dying light i thief...bolje performanse sma imo sa 760 koju sma imo do jucer. guglo sma o problemu i jako puno ljudi se zali na taj problem, isprobo sam 3 verzije drivera ali nema pomoci. a recimo kada radim unigine valley benchmark, rezultat je 2400 sto je odlicno. jel netko mozda zna kako rijestiti ovaj problem ? dali je u grafickoj neki hardverski problem pa treba mijenjati ili kako ? takoder u msi afterburneru se vidi kada igram gta v da graficka varira izmedu 40 i 60 posto koristenja recimo, a tijekom unigine valleya je najnormalnije tako da se ne radi o bottlenecku. Hvala
koji procesor i koliko rama imas?
Kakav ti je ostatak kompa?
Jel grafa referentna?
Jesi provjerio na kojim je clockovima grafa dok igraš?
evo upravo sam dodo da se ne radi o bottlenecku jer sam siguran u to. ljudima na internetu se i sa i7 klokanim na 4,2 desava ovaj problem.
nije referentna, sapphire trix, temp ne prelazi 60 stupnjeva tijekom igranja, u gta v takoder koristi nesto manje taktove a tijekom unigine valleya je na max (core i memory clock)
Tipična AMD bolest, kak ju vole zvat ljudi na netu. Sad, ne znam ti ostatak kompa, al ako imaš AMD platformu, provjeri jesi li skinio i instalirao sve čipset drivere. Odi na stranicu proizvođača matične i skini sve drivere za nju.
ostatak mi je 8gb ram 1666mhz, i5 3350p 3.1 ghz , napajnje cm 700w
Probaj isto s čipset driverima za matičnu. Ako ne radi ni to, jesi drivere pobrisao s DDU ili si samo preko control panela?
Tipična AMD bolest, kak ju vole zvat ljudi na netu. Sad, ne znam ti ostatak kompa, al ako imaš AMD platformu, provjeri jesi li skinio i instalirao sve čipset drivere. Odi na stranicu proizvođača matične i skini sve drivere za nju.
Kako onda u mene gta piči bez problema sa 280-kom i 4gb rama?
sa DDU sma pobriso, cak i windwose reinstaliro. isprobo zadnje stable, zadnju betu, 13.12 jer sam vidio na jutubu da navodno s njima nije problem i jos 14.9 sam probo jer sam vidio da s tim radi benchmark u dying lightu neki lik na jutubu i nista, uvijek isti problem.
Kako onda u mene gta piči bez problema sa 280-kom i 4gb rama?
Zato što zahvaća samo neke konfiguracije.
Preostaju samo čipset driveri, drugo ti ne znam predložit.
upravo instlairavam chipset drivere.
ja imam 60+ (fpsa) dali je igra orginal?
sa i5 3350p i r9 290 bi trebao moci pokrenuti gta v u 1080p i fps varijacijama izmedju 40-50 fps, ovisno o detaljima... bottlenecka sigurno ima ali opet ne toliko da mu se igra vrti na 25 fps.
Moj Sandy i5 bez pol frke vrti tu grafu...
Pogledaj da li ti je Taks manageru upeljen proces mdm, meni on spusti fps na 60 na 25 pri iskljucenu igra radi normalno.
nije..
stvarno mi nije jasno, pregledo sam barem 60 tema po raznim forumima i nitko nema rjesenje..
Resenje bi ti bilo da probas nekoga s dobrim kompom zamolit da testiras grafu kod njega i na taj probas eliminirat problem. Ako ce kod nekog drugog rulat onda ces bar znati da nije do grafe.
Reinstaliro sma windowse, instaliro drivere za chipset i nove amd drivere (betu) i u thiefu imam cca. 80 fpsa sto je odlicno, lara croft tomb raider iz 2013akoder 80 fpsa, obje igre na ultra naravno 1080p, i gpu se koristi 100%. GTA V se koristi izmedu 30% i 70% i imam 25 fpsa. Takoder sma isprobo i Far Cry 4 u kojem na ultra imam 30-40 (poneka dpadne do 27) fpsa sto je premalo, trebao bi 50-55, i tamo se koristi izmedu 80% i 100% gpu.
Reinstaliro sma windowse, instaliro drivere za chipset i nove amd drivere (betu) i u thiefu imam cca. 80 fpsa sto je odlicno, lara croft tomb raider iz 2013akoder 80 fpsa, obje igre na ultra naravno 1080p, i gpu se koristi 100%. GTA V se koristi izmedu 30% i 70% i imam 25 fpsa. Takoder sma isprobo i Far Cry 4 u kojem na ultra imam 30-40 (poneka dpadne do 27) fpsa sto je premalo, trebao bi 50-55, i tamo se koristi izmedu 80% i 100% gpu.
MSAA je postavljen na koliko ? AKo je postavljeno na ista vece od X2 imat ces mali fps.
Jesu li ti advanced graphic postavljene na ista ? Ako ista maknes s defaulta neces imat fpsa.
Mislim da ti cpu bottlenecka malo graficku. Testiraj cpu usage ne samo od graficke!
Ma nebitno je na kolko je MSAA i advanced graphics u tom je i poanta, 25-30 sve na ultra ilini MSAA off i advanced sve off....
CPU se koristi u svim igrama oko 90%, nikad 100%.
Gta je cpu bound, ja imam otprilike isto fps bez msaa i sa msaa 4x. Gpu usage mi je 60-70% bez i 100% sa msaa 4x.
Jedino sta meni fps nikad ne pada ispod 42-43.
Mogu probat spustit cpu na 3ghz recimo pa vidit sta ce bit..
Edit:
Probao sa cpu na 3.2ghz, slican prosjecan fps, mozda 10% losije, minimum 38fps, prosjek 50-55fps... Znaci da nije do procesora.
Probaj alt-tabat iz igre pa onda vidi jel se sta promijenilo, meni nekad bude lock na 30fps (vsync iskljucen!) koji se rijesi na taj nacin.

On ima ivy-ja tako da je razlika 5-6% na istom taktu, uostalom, njemu ne ide iznad 30fps cemu sigurno cpu nije razlog, to je daleko premalo za taj proc.
Al igra je zahtjevna sta se cpu-a tice, moj haswell i5 @4.4ghz ne moze drzat 60fps lock u gustom prometu u gradu, pada do 45 u najgorim situacijama.
Kakav bi trebao biti moj i3?
Meni GTA 5 uopće nije CPU bound. Ivy bridge i5 na 4GHz.
Rokam sve na very high, a u advanced settings sam upalio samo long shadows i stavio extended shadows na max, bez MSAA ofc. min fps 45, 90% vremena preko 60fps. I još kad smanjim na 1360x768, dobijem 20fps, a gpu usage i dalje preko 95-99%.
Ako vam je CPU bound, ugasite extended rendering distance u advanced settings, pa ljudi moji još uvijek se radi o DX11 koji je šrot za draw calls, nemojte pretjerivat kad će vas API sasjeć u korjenu.
Pogotovo vi s AMD grafama koje su još jedan dodatni hendikep za draw calls, koliko god jake bile..
Kakav bi trebao biti moj i3?
Dobar. Pokretat će sve novije igre bez problema.