NVIDIA Blackwell 50xx izdvojena tema

poruka: 2.938
|
čitano: 297.328
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Probao sam u Diablu 4 novi DLSS sa tim fileovima sa youtuba.

FPS je skočio sa prosječnih 155 na 185 .. bome lijepo će to raditi nisam isprobao druge igre

Intel 80286
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Re: NVIDIA Blackwell 50xx
Damir22 kaže...

mozda sam u moru informacija propustio, ti novi driveri, dlss 4 i kerefeke....kad to dolazi za vlasnike 4xxx serije?

30.1 dolazi u 75 igara za sada... 

9 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Ok, ali ovo nisu official driveri s dlss4....

Budem cekao official update....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

https://wccftech.com/geforce-rtx-5080-comes-out-noticeably-slower-than-rtx-4090/ nije test u gamingu ali da se naslutit da će biti sporija od 4090.

0 0 hvala 0
2 mjeseca
protjeran
Damir22 kaže...

Pa ovo je datoteka skinuta sa originalnog Nvidia file-a, ne razumijem sta imas cekati ako istu stvar mozes imati odma. Obicno službeno ažuriranje igara sa novijim verzijama DLSS traje par mjeseci, neke prije neke kasnije a vecina ima u suštini dosta starije verzije po defaultu.

Nove inacice dlss, fg i rr izlaze na svakih par tjedana tako da tko hoce giti up to date mora redovno sam ažurirati datoteke jer igre to ažuriraju svake prijestupne inace

9 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Da pitam, ako ikoga zanima AI, lokalno pokretanje LLM-ova, akceleracije u Blenderu, Davinciju, možebitno jednom i u Cubaseu, to sve odnedavno otkrivam,

koju biste grafu preporučili do 1000€?

I ima li smisla 5070TI sa 16 GB RAM-a i više tensor coreova nove, 5. generacije?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
mislioc kaže...

https://wccftech.com/geforce-rtx-5080-comes-out-noticeably-slower-than-rtx-4090/ nije test u gamingu ali da se naslutit da će biti sporija od 4090.

Ma nemoguce, i 5070 ce biti brza! 

AMD Ryzen 7900X3D; Gigabyte Gaming X670 X AX; G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 C30 32 Gb; MSI 4090 24 Gb X Trio; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
16 godina
NVIDIA Blackwell 50xx
DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
6 0 hvala 0
16 godina
Šir Kan kaže...
Damir22 kaže...

Pa ovo je datoteka skinuta sa originalnog Nvidia file-a, ne razumijem sta imas cekati ako istu stvar mozes imati odma. Obicno službeno ažuriranje igara sa novijim verzijama DLSS traje par mjeseci, neke prije neke kasnije a vecina ima u suštini dosta starije verzije po defaultu.

Nove inacice dlss, fg i rr izlaze na svakih par tjedana tako da tko hoce giti up to date mora redovno sam ažurirati datoteke jer igre to ažuriraju svake prijestupne inace

Ništa još nema official te ovo šta se nađe su mi sumnjivi linkovi, ne bi riskirao. Official zadnji šta se vidi su :

https://www.techpowerup.com/download/nvidia-dlss-dll/

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2025 18:52 (dery).
15 godina
EricCartman kaže...

Da pitam, ako ikoga zanima AI, lokalno pokretanje LLM-ova, akceleracije u Blenderu, Davinciju, možebitno jednom i u Cubaseu, to sve odnedavno otkrivam,

I ima li smisla 5070TI sa 16 GB RAM-a i više tensor coreova nove, 5. generacije?

Ja bi na tvom mjestu 4070TI Super ili se malo strpi pa rađe 5070TI

9 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

najbitnije, orema onom videu "neke igre koje koriste anticheat sistem nece raditi", tako da pretpostavljam da ovo ipak nije (a nije) sluzbeni nvidia apdejt, vec hack and shash and mix fajlova koji moze a i ne mora raditi....

da me klinac ubije ako mu neka igra ne radi :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
EricCartman kaže...

imaj na umu da brzina per se nije uvijek prednost, kolicina je presudniji faktor.

danasnji modeli su 12-16gb optimimum, neki traze i vise, tako da npr nepopularna 4060ti s 16gb vrama daje bolje rezultate nego 4070 s 12gb vrama....

osobno, ispod xx80, nebih se zamarao, osim ako ne mislis krenuti od pocetka pa koristiti danas vec zastarjele sd i slicne modele.

2 mjeseca
protjeran
dery kaže...

Ništa još nema official te ovo šta se nađe su mi sumnjivi linkovi, ne bi riskirao. Official zadnji šta se vidi su dlss 3.5 ver 3.7.20.

https://www.techpowerup.com/download/nvidia-dlss-3-ray-reconstruction-dll/

TechpowerUp je pod NDA, nemogu oni jos to objavljivati. Ali drugi kanali koji nemaju tih problema mogu sta hoce, neki manji kanali su dobili direktno od Nvidia-e file datoteke da testiraju (iako nisu dobili nove grafe na testiranje), neki su dosli preko nekoga do tih datoteka tko je dobio od zelenih, a vecina ih je izvukla dlss4 file iz CP2077 igre koja je sa zadnjih patchom službeno dobila DLSS4.

Inace onaj kanal sta sam objavio tutorial je legit, dugo se bavi takvim sadržajem, plus imas u komentarima uvijek dosta toga u kojim igrama radi u kojima ne itd...

Eto ovdje isti taj lik pokazuje kako je izvukao dlss file iz CP2077 

Inace DLSS Transformer mode možda nebude u nekim igrama po defaultu ukljucen pa je potrebno kroz Nvidia Inspector staviti override na Preset J koji oznacava Transformer mode. Za sada dok nebude službeno vani nemojte ga ubacivati u MP igre jer bi mogli biti banani jer moguce da triggera anti cheat u igri.

download DLSS4 

9 godina
Damir22 kaže...
EricCartman kaže...

imaj na umu da brzina per se nije uvijek prednost, kolicina je presudniji faktor.

danasnji modeli su 12-16gb optimimum, neki traze i vise, tako da npr nepopularna 4060ti s 16gb vrama daje bolje rezultate nego 4070 s 12gb vrama....

osobno, ispod xx80, nebih se zamarao, osim ako ne mislis krenuti od pocetka pa koristiti danas vec zastarjele sd i slicne modele.

Ali ako već gađam 50xx, zakaj bih onda gađao 5080 kad ima također 16GB GDDR7 RAM-a kao i 5070 TI ?

Ako je poanta više memorije, od te 2 kartice mi je povoljnija, da ne spominjem manje zahtjevna po PSU i kajaznam, 5070 TI.

2 mjeseca
protjeran
NVIDIA Blackwell 50xx

THIS is WHY the RTX 5090 is REVOLUTIONARY - I'm sold! [EN/DEcoding test]

1 0 hvala 1
9 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Mislim, svaka im "ćas", ali tko želi zaista jaku grafu, a ne volli kompromise u potrošnji i hlađenju,

ove godine će vjerojatno najaviti Rubin na 3nm,

Otvaram uskoro temu .

Ovo je samo stop-gap, prijelazna, istina neloša, AI fokusirana, enkoder-dekoder bogata, kartica dok ne dođe na onom nodeu na kojem sam je otpočetka i očekivao.

Konkretno, da mi treba za gaming, strpio bih se,

da mi treba za AI, išao bih u trošak.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.1.2025 21:46 (EricCartman).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
NVIDIA Blackwell 50xx

zanima me kako radi taj novi dlss u 5000 seriji, jel radi svuda "automatski" ili je potreban softver upgrade u nekim dosadasnjim igrama koje podrzavaju dlss (izdavanje novije inacice igre)?

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 0:51 (Petar hw).
Moj PC  
0 3 hvala 0
9 godina
EricCartman kaže...
Damir22 kaže...
EricCartman kaže...

Ali ako već gađam 50xx, zakaj bih onda gađao 5080 kad ima također 16GB GDDR7 RAM-a kao i 5070 TI ?

Ako je poanta više memorije, od te 2 kartice mi je povoljnija, da ne spominjem manje zahtjevna po PSU i kajaznam, 5070 TI.

ako kartice imaju istu kolicinu vrama, onda je bolji izbor ona koja ima vise cuda jezgri..... otkrivanje tople vode, znam.

s time da ozbiljno razmislis o 24gb vrama, nisi precizirao sto te tocno zanima, ako su to neki img ili video ai "generatori", 16gb je vec opasno mala kolicina memorije za iste, vrijeme potrebno da se nesto odradi jednostavno je predugo, nije vrijedno cekanja..,

13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Šta je sa Nvidiom ?

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Oh, bože!!!

AMD Ryzen 7900X3D; Gigabyte Gaming X670 X AX; G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5-6000 C30 32 Gb; MSI 4090 24 Gb X Trio; SSD Patriot Viper VP4300 PCIe m.2 GEN4 2 Tb;Lian Li 011 Dynamic EVO; LG C2
Moj PC  
1 0 hvala 0
3 mjeseca
MGloc kaže...

Šta je sa Nvidiom ?

Razočaranje novom serijom, gainsi 5090 vs 4090 su čisti brute force na račun veće potrošnje i veličine čipa, nema ništa vau u novoj seriji.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 12:04 (KTM).
15 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Možda politika: fake frames > raw power , dolazi lagano na naplatu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Ljudima dosadilo igrati cyberpunk sa mokrim cestama.

Moj PC  
6 0 hvala 0
14 godina
EricCartman kaže...

Za local llm-ove gledaj prema 20+ Giga vrama pa ti tu ostaju 3090, 4090 ili više komada 2080ti modanih na 22GB.

10 godina
MGloc kaže...

Šta je sa Nvidiom ?

Sve je roknulo jer je BOY (bank of Yapan) digla kamatu sa 0,25% čak na 0,5%... šok za mešetare... dugo je bila 0%... kad su digli na 0,25% sve je roknulo i žešće

10 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Ako sam ubio temu, zanemarite moj zadnji post... jbt osjećam se kao da sam odnio loptu sa igrališta i nitko nema drugu

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 21:35 (miki_the_pirat).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Na burzi ni ne znaju koji su aktualni modeli desktop GPUa.

Kineski AI DeepSeek je napravio rusvaj, sad se malo smirio pad na nekih -17%, AMD na -6,5%, TSMC -14% ... cijeli BigTech je u crvenom :(.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
KTM kaže...
MGloc kaže...

Šta je sa Nvidiom ?

Razočaranje novom serijom, gainsi 5090 vs 4090 su čisti brute force na račun veće potrošnje i veličine čipa, nema ništa vau u novoj seriji.

Nema za igrače, no mogla bi imati za one koji se igraju s AI-om (to bi ujedno trebalo povećati brzinu nekih bitnih funkcionalnosti Resolvea Studio poput smanjivanja šuma i izoliranja glasa), vjerojatno i za Blenderaše, a čini se da bi na svoje pogotovo mogli doći oni koji montiraju video, jer 5090 ima dva video dekodera i tri video enkodera koji mogu paralelno raditi. I još jedna bitna stvar za ozbiljnije filmaše - dosad ni jedna grafička kartica nije nudila dekodiranje 10-bitnog 4:2:2 videa, a serija 5000 upravo to nudi. To je recimo meni problem sa starijim grafičkim karticama, jer Sony A7 IV može snimati 8-bitni 4:2:0 i 10-bitni 4:2:2, no ne može 10-bitni 4:2:0, a grafičke kartice imaju dekodere za 8-bitni video, te 10-bitni 4:2:0, što znači da ako snimam u 10-bitnoj boji, dekodiranje mi visi na procesoru, umjesto da ga odrađuje RTX 4070. Tako da ću ozbiljno škicati neku 5070 Ti kad izađe (i 5080, ako ne bude prevelika razlika u cijeni), jer bi i ona trebala imati podršku za 10-bitni 4:2:2 video.

Drugim riječima, 5000 serija RTX-ica usmjerena je na AI i kreativce (više o tome ovdje: https://blogs.nvidia.com/blog/generative-ai-studio-ces-geforce-rtx-50-series/ ), dok će igrači pretežito dobiti više fejk frejmova, ako im je to nešto znači u životu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 22:27 (mbaksa).
10 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Prije će Rubin van nego refresh Blackwella u 2026

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
NVIDIA Blackwell 50xx

Edit: toliko su dobre da se kampa zbog njih https://videocardz.com/newz/people-already-camping-out-for-geforce-rtx-5090-ahead-of-launch

2800$ za Asus ROG ASTRAL ali kaj je da je hebeno izgleda. Kakva mrcina pa to su strahi https://rog.asus.com/graphics-cards/graphics-cards/rog-astral/rog-astral-rtx5090-o32g-gaming/

Poruka je uređivana zadnji put pon 27.1.2025 22:51 (mislioc).

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice