Jača grafička - veća reza

poruka: 36
|
čitano: 5.922
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Primjetio sam kako masa ljudi totalno usko korelira snagu grafičke kartice sa rezolucijom pri kojoj se koristi, no to je samo dio priče.

Naime, istina jest da će jača grafulja glađe izvoditi grafiku na višim rezolucijama, ali potpuno je netočno da se sveukupne performanse u igrama ne povečavaju i na nižim rezolucijama sa jačim karticama.

Tako recimo i za (već danas prilično skromnu) rezoluciju 1680x1050 je itekako bolja jedna nova dx11 grafa tipa Radeon 5870 nego neki Radeon serije 4xxx ili neki slabiji kao 5830.

Zašto? Pa zato jer će nove igre sa novim efektima itekako iskoristiti dodatne jezgre i novu arhitekturu bez obzira što je sama rezolucija ekrana niža nego što je dotična kartica u stanju glatko prikazivati.

Ja ne mislim tako skoro mjenjati monitor, no grafičku karticu mjenjam u prosjeku svake 2 godine i na konstantnoj rezoluciji (1680x1050) svaki puta vidim itekakvo poboljšanje performansi, tako da bi to omogućavanje izvođenja slike na sve večim rezama u biti nazvao samo nus pojavom rasta snage grafičkih čipova a nipošto ne osnovnim kriterijem po kojemu se treba ravnati pri kupnji grafulje.

Jedno je činjenica - koju god dijagonalu monitora imali i koju god rezoluciju koristili, jača grafička kartica će vam uvijek dobro doći! Namigiva

P.S. ovo sam prvenstveno napisao zbog ljudi koji savjetuju protiv kupnje jače grafičke kartice ukoliko netko koristi manju rezu na monitoru..     (što je alogično)

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Jača grafička - veća reza
točno,ali npr. Ako imaš Hd5870 i namjerno igraš na nižoj rezi da dobiješ veći fps,onda si mogao uzet i jeftiniju jer šta će ti mem. propusnost od 150GB/S ako igraš na 1024x768?! Radije smanji detalje i oc-aj je,a zadrži rezu (192 x1200 je optimalna za nju).
17 godina
neaktivan
pod009 kaže...
točno,ali npr. Ako imaš Hd5870 i namjerno igraš na nižoj rezi da dobiješ veći fps,onda si mogao uzet i jeftiniju

Opet nisi mogao uzeti jeftiniju jer ne bi imao takav fps (ili bi morao još duplo više smanjit detalje/rezu) Namigiva

Kako god okreneš, slabija grafulja znaći manji fps ili manja reza ili obadvoje (sa jednakom razinom detalja).

Lijep pozdrav ;)
16 godina
neaktivan
da, grafička se treba birati s obzirom na vrstu upotrebe,rezu,ali i na napajanje i procesor
17 godina
protjeran
Dado_ZG78 kaže...

Primjetio sam kako masa ljudi totalno usko korelira snagu grafičke kartice sa rezolucijom pri kojoj se koristi, no to je samo dio priče.

Naime, istina jest da će jača grafulja glađe izvoditi grafiku na višim rezolucijama, ali potpuno je netočno da se sveukupne performanse u igrama ne povečavaju i na nižim rezolucijama sa jačim karticama.

istina, no caka je u tome da tebi za npr rezoluciju 1280x1024 ne treba više od 512 ddr 3 jer monitor ne može iskoristiti npr. 1 GB grafičke memorije.

barem u igrama koje su do sad izašle.

i rezolucija 1680x1050 nije uopće skromna, već je itekako iskoristiva.

Najbolja hrana je afrička; jedeš malo, a imaš veliki stomak !
17 godina
Dado_ZG78 kaže...

P.S. ovo sam prvenstveno napisao zbog ljudi koji savjetuju protiv kupnje jače grafičke kartice ukoliko netko koristi manju rezu na monitoru..     (što je alogično)

Ovisi koja grafička kartica, koja generacija, koja rezolucija i koliko novaca zahtjeva, danas hvala bogu imaš toliko verzija istih grafičkih čipova koji su performansama razlike +- 10 FPS. Ako hoćeš koristiti novu tehnologiju moraš prelaziti na nove kartice... kad bi za rezoluciju 1680x1050 kupio hd 5970 mogao bi ju koristiti jednako kao i 5870 ili 5850 i možda imati nebitno više fps, ali je pitanje je li to poboljšanje ičemu služi (osim toga grafičke kartice namjenjene većim rezolucijama znaju lošije raditi na manjim)

po tvojoj logici bi se trebala uvijek kupiti najjača kartica bez obzira na rezoluciju

Treba li operirati i vaše računalo?
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.3.2010 10:48 (igy).
17 godina
neaktivan
igy kaže...

po tvojoj logici bi se trebala uvijek kupiti najjača kartica bez obzira na rezoluciju

Ovisi za koju namjenu, ali generalno - za najbolje performanse (bez obzira na rezoluciju) - da. Bogataš

Naravno tu sad ne govorim o nekakvim 'best buy' rješenjima nego čisto o tome kako i na nižim rezama jače grafulje imaju bolje performanse i dodatne efekte.

Lijep pozdrav ;)
15 godina
protjeran

jest glupa tema LOOOL

Moj PC  
0 7 hvala 0
15 godina
neaktivan

pa nije sve u grafički...

imam ja monitor samsung syncmaster 940nw 19" al mi podržava max 1440:900 tako da i monitor ovisi o rezoluciji

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

pa to je u stvari skroz istina... recimo, hd 5970 je overkill cak i za full hd ili 1920*1200 rezoluciju za danasnje igre... dovoljna bi bila i hd 5870, medjutim, razlika postoji, i za one koji si mogu to priustit ce biti sigurno bolja...

Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina

Općenito se slažem sa ovim, i mogu potvrditi na konkretnom primjeru konfe mog frenda, koju sam mu složio(bila je i tema prije ovdje) uglavnom ima phenoma 2 x4 na 3,0ghz, sa 4GB DDR3 i hd5850 grafom. Trenutno ima monitor od 19'' sa 1280x1024 rezom. Sad će te reć da je za to dosta i 4870 grafa, i možda ste u pravu. Ali ipak sa hd5850 može još više nabrijavat grafiku i opet će se podosta iskoristit snaga grafe. Konkretno kao smo testirali na crysisu di smo sve nabili na very high sa 8xAA i 16xAF. Rezultat: igra je vrtila na nekih 35 frama konstatno, i u najgorem slučaju je pala na nekih 25-26 frama a maximalno nekih 45-50 frama, i uvijek je bilo vrlo igrivo bez trzanja. E sad da li bi to mogao isto sa 4870? Mislim da nebi. Dali bi mogao igrat igru i bez toliko AA i AF? opet da, smanjio bi AA i perfomanse bi na 4870 odmah skočile. Tako kad je čovjek već planirao potrošit lovu za komp, rađe da uzme odmah jače i da je miran, a ne da je sad uzeo(točnije uzeo je prije 5 mjeseci) 4870 pa kasnije ako ga pukne i kupi jači monitor, mora uzet novu grafu. Ova grafa je sposobna čak i  za fullHD rezu, tako može si slobodno uzet 24'' bez dodatnog troška nastavit igratiSmijeh

Ali za one koji nemaju namjeru uzeti monitor sa većom rezom, i nisu općenito igraći koji igraju stalno već povremeno nabace neku igru, nemaju potrebu za jačim grafama. I naravno uvijek možemo uzet u igru clockanje kad za manju lovu može se klokat pa dobit jača grafa, kao što je moja 9800gt došla do razine 9800gtx+, još samo kad bi imala 1GB rama, sreći ne bi bilo kraja.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Dado_ZG78 kaže...
igy kaže...

Ovisi za koju namjenu, ali generalno - za najbolje performanse (bez obzira na rezoluciju) - da. Bogataš

Naravno tu sad ne govorim o nekakvim 'best buy' rješenjima nego čisto o tome kako i na nižim rezama jače grafulje imaju bolje performanse i dodatne efekte.

- normalno je da će najjača kartica pružiti u 95% slučajeva i najbolje performanse zato i je najjača...

- kupovanje grafičke kartice bez promjene monitora na npr. 4 godine u smislu kupiš pa si miran nema smisla ako si gamer jer se tehnologija brže mijenja pa ju hoćeš i ti iskusiti... (2 god kako i sam radiš je ok)

-nije toliko potrebno razmetanje s AA i AF, zapravo veća korektura s AA potrebna je kod nižih rezolucija... (nije pravilo ali je često tako)

- po meni je smislenije birati grafu po rezoluciji pa je nakon dvije godine promjeniti, upravo zbog toga je i mijenjati s promjenom tehnologije...

Treba li operirati i vaše računalo?
Poruka je uređivana zadnji put sub 6.3.2010 6:53 (igy).
17 godina
protjeran
Stoja kaže...

Općenito se slažem sa ovim, i mogu potvrditi na konkretnom primjeru konfe mog frenda, koju sam mu složio(bila je i tema prije ovdje) uglavnom ima phenoma 2 x4 na 3,0ghz, sa 4GB DDR3 i hd5850 grafom. Trenutno ima monitor od 19'' sa 1280x1024 rezom. Sad će te reć da je za to dosta i 4870 grafa, i možda ste u pravu. Ali ipak sa hd5850 može još više nabrijavat grafiku i opet će se podosta iskoristit snaga grafe. Konkretno kao smo testirali na crysisu di smo sve nabili na very high sa 8xAA i 16xAF. Rezultat: igra je vrtila na nekih 35 frama konstatno, i u najgorem slučaju je pala na nekih 25-26 frama a maximalno nekih 45-50 frama, i uvijek je bilo vrlo igrivo bez trzanja. E sad da li bi to mogao isto sa 4870? Mislim da nebi. Dali bi mogao igrat igru i bez toliko AA i AF? opet da, smanjio bi AA i perfomanse bi na 4870 odmah skočile. Tako kad je čovjek već planirao potrošit lovu za komp, rađe da uzme odmah jače i da je miran, a ne da je sad uzeo(točnije uzeo je prije 5 mjeseci) 4870 pa kasnije ako ga pukne i kupi jači monitor, mora uzet novu grafu. Ova grafa je sposobna čak i  za fullHD rezu, tako može si slobodno uzet 24'' bez dodatnog troška nastavit igratiSmijeh

Ali za one koji nemaju namjeru uzeti monitor sa većom rezom, i nisu općenito igraći koji igraju stalno već povremeno nabace neku igru, nemaju potrebu za jačim grafama. I naravno uvijek možemo uzet u igru clockanje kad za manju lovu može se klokat pa dobit jača grafa, kao što je moja 9800gt došla do razine 9800gtx+, još samo kad bi imala 1GB rama, sreći ne bi bilo kraja.

onda svi koji imamo HD 5850 da se vratimo na 19" monitore s  rezom 1280x1024 pa smo mirni jedno 5 godina.

".....sreo sam mudraca starog negdje oko Češke.."Cool

16 godina
Bugofil kaže...

onda svi koji imamo HD 5850 da se vratimo na 19" monitore s  rezom 1280x1024 pa smo mirni jedno 5 godina.

".....sreo sam mudraca starog negdje oko Češke.."Cool

Ne, ali kažem kako se i na toj rezi sa na 19'' monitoru ta grafa itekako može zaposliti i nije nikakav overkill kao što neki govore. 

15 godina
Stoja kaže...

Ne, ali kažem kako se i na toj rezi sa na 19'' monitoru ta grafa itekako može zaposliti i nije nikakav overkill kao što neki govore. 

Nije, ali češ s tom grafom bolje performanse osjetit na večem monitoru, dok bi na tom manjem monitoru mogao dosta uštedit sa nekom slabijom grafom i isto uživat bez problema u igranju. U tome je cijela poanta...

16 godina
zabranjeniples kaže...

Nije, ali češ s tom grafom bolje performanse osjetit na večem monitoru, dok bi na tom manjem monitoru mogao dosta uštedit sa nekom slabijom grafom i isto uživat bez problema u igranju. U tome je cijela poanta...

Aj mi reci ,sa kojom to jeftinijom grafom ćeš moć peglat crysis sa AA i AF(uostalom na manjim rezama AA još više dolazi do izražaja i čini sliku puno, puno ljepšom) na max i da frami ne padaju ispod 26fps-a? I opet vi upličete financije, nisu bitni novci već performanse, ako netko ima novaca, zašto ne bi kupio jače i uživao, rekao sam ako se ne možeš kupit onda normalno da ideš na slabije, koje će opet vrtit ok, i što ako za pol godine onda kupiš novi monitor sa fullHD rezom? Opet ćeš morat uzet novu grafu...

Poruka je uređivana zadnji put sub 6.3.2010 23:54 (Stoja).
15 godina
Stoja kaže...

I opet vi upličete financije, nisu bitni novci već performanse, ako netko ima novaca, zašto ne bi kupio jače i uživao, rekao sam ako se ne možeš kupit onda normalno da ideš na slabije, koje će opet vrtit ok, i što ako za pol godine onda kupiš novi monitor sa fullHD rezom? Opet ćeš morat uzet novu grafu...

Nitko ne upliče financije. Ali činjenica je da jače grafe bolje funkcioniraju na večim rezama. Jako puno ljudi se oduševilo prelaskom sa manjih monitora na veče sa jačim grafama jer su tek onda vidili pravu snagu grafe. Međutim, ako ti misliš da ne može ništa slabije od HD5850 na 19'' i fino uživanje u igranju na tom monitoru, onda si sine u velikoj zabludi. Ali slažem se u potpunosti, ako se ima novaca, onda sigurno kupit što bolje, zašto ne. Međutim, da se može na nižim rezama i sa slabijim grafam uživat onda može. Pa čak je i HD4890 još uvijek zvijer za takav monitor. Eto to je ukratko od mene....

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.3.2010 0:03 (zabranjeniples).
16 godina
zabranjeniples kaže...

Nitko ne upliče financije. Ali činjenica je da jače grafe bolje funkcioniraju na večim rezama. Jako puno ljudi se oduševilo prelaskom sa manjih monitora na veče sa jačim grafama jer su tek onda vidili pravu snagu grafe. Međutim, ako ti misliš da ne može ništa slabije od HD5850 na 19'' i fino uživanje u igranju na tom monitoru, onda si sine u velikoj zabludi. Ali slažem se u potpunosti, ako se ima novaca, onda sigurno kupit što bolje, zašto ne. Međutim, da se može na nižim rezama i sa slabijim grafam uživat onda može. Pa čak je i HD4890 još uvijek zvijer za takava monitor. Eto to je ukratko od mene....

Nisam u zabludi, znam da se može i sa slabijim igrati, imam ja 9800gt klokanu, koja više nego odlično vrti na 1280x1024 ali normalno bez perverzija sa AA i AF. Ali ipak, da imam jaču grafu bi još više uživao jer razlika je ogromna kad staviš AA na takvoj rezi. Jače grafe jesu za ječe reze, ali i na nižim su isto odlične. 

17 godina
Bugofil kaže...
Dado_ZG78 kaže...

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________

istina, no caka je u tome da tebi za npr rezoluciju 1280x1024 ne treba više od 512 ddr 3 jer monitor ne može iskoristiti npr. 1 GB grafičke memorije.

barem u igrama koje su do sad izašle.

i rezolucija 1680x1050 nije uopće skromna, već je itekako iskoristiva.

Možda je to do sada bilo približno tačno, no sa izlaskom npr. GTA IV vidi se da je na full detaljima potrebnije više grafičke memorije pa čak igrao ti i na rezoluciji od 1280x1024.

Igrao sam na toj rezoluciji, probao, prešao igru i vidi se da bi igra uz istu grafičku kartu samo sa malo više memorije dosta bolje išla.

Naravno nisu sve igre tako zahtjevne, ali eto ne smeta imati i 1 GB video memorije i za tu rezoluciju.

It's good to be smart - It's smarter to be good
16 godina
neaktivan
Stoja kaže...
bla...bla...

HD5850 na 1280x1024 rezi...facepalm...i još nas uvjeravaš da je to ok..facepalm...da mene frend kao ti svog nagovori da bacim 2000Kn na grafu koja mi je overkill odrekao bih ga se...

Btw ja bih uživao (a i ljudi na ovom forumu) da ljudi kao ti prestanu pisat gluposti jer bi ih netko još mogao i poslušati...

16 godina
Rino kaže...

HD5850 na 1280x1024 rezi...facepalm...i još nas uvjeravaš da je to ok..facepalm...da mene frend kao ti svog nagovori da bacim 2000Kn na grafu koja mi je overkill odrekao bih ga se...

Btw ja bih uživao (a i ljudi na ovom forumu) da ljudi kao ti prestanu pisat gluposti jer bi ih netko još mogao i poslušati...

A pametno je dati 1000kn za slabiju grafu koja je dovoljna za tu rezu, pa kad kasnije kupi novi monitor, mora uzet novu grafu? Pa čak i da uspije prodat tu grafu za nekih 500-600kn opet bi ga nova grafa došla 500kn skuplje nego da ju je odmah uzeo... a kako stvari stoje 5xxx serija još neće pojeftinit tako skoro, tako da bi opet došao na isto da kad ju je kupovao u 10. mjesecu i da ju sad ili kasnije kupuje. Ajde da je nvidia izbacila pa da je cijena 5850 pala za nekih 200-300kn, ali ona je negdje i poskupila od kad je izašla. 

16 godina
neaktivan
Stoja kaže...
A pametno je dati 1000kn za slabiju grafu koja je dovoljna za tu rezu, pa kad kasnije kupi novi monitor, mora uzet novu grafu? Pa čak i da uspije prodat tu grafu za nekih 500-600kn opet bi ga nova grafa došla 500kn skuplje nego da ju je odmah uzeo... a kako stvari stoje 5xxx serija još neće pojeftinit tako skoro, tako da bi opet došao na isto da kad ju je kupovao u 10. mjesecu i da ju sad ili kasnije kupuje. Ajde da je nvidia izbacila pa da je cijena 5850 pala za nekih 200-300kn, ali ona je negdje i poskupila od kad je izašla. 

Znači tvoj frend već 6 mj. ima HD5850 na 1280x1024? Zakon! I koliko će još vremena proći prije nego uzme taj famozni 24" monitor? Vidim da ti dobro ide predviđanje cijena i stanja na tržištu...Vidoviti Milan ima opasnu konkurenciju...

17 godina

issss čitam i ne vjerujem

reci frendu da se igra sa  "4850" več 6 mj Belji se

brzo neka mjenja na minimalno 21 inch Namigiva

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.3.2010 1:30 (4mal).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
boxer kaže...

Možda je to do sada bilo približno tačno, no sa izlaskom npr. GTA IV vidi se da je na full detaljima potrebnije više grafičke memorije pa čak igrao ti i na rezoluciji od 1280x1024.

Igrao sam na toj rezoluciji, probao, prešao igru i vidi se da bi igra uz istu grafičku kartu samo sa malo više memorije dosta bolje išla.

Naravno nisu sve igre tako zahtjevne, ali eto ne smeta imati i 1 GB video memorije i za tu rezoluciju.

1280x1024 NE ZNA iskoristiti 1 GB GDDR5.

U tome je cijela poanta.

17 godina
Bugofil kaže...
boxer kaže...

1280x1024 NE ZNA iskoristiti 1 GB GDDR5.

U tome je cijela poanta.

Kako misliš "NE ZNA iskoristiti"?

Misliš li općenito ili misliš da 1 GB grafičke memorije nebi bilo iskorišteno u GTA IV pri rezoluciji 1280x1024?

16 godina
neaktivan
boxer kaže...

Misliš li općenito ili misliš da 1 GB grafičke memorije nebi bilo iskorišteno u GTA IV pri rezoluciji 1280x1024?

GTA4 je primjer neoptimiziranog smeća kojoj nije bitna snaga GPU-a nego količina RAM-a na grafi...

16 godina
neaktivan
Rino kaže...
boxer kaže...

GTA4 je primjer neoptimiziranog smeća kojoj nije bitna snaga GPU-a nego količina RAM-a na grafi...

Nou, nije istina.

Onda bi ja trebao imati manje rezultate sada na 4870 512mb nego prije na 4670 1 gb..

to naravno nije istina, staviš no restrictions command i ok je.

17 godina
Rino kaže...
boxer kaže...

Pa jeste  neoptimiziran, ali ako hoćeš igrati na solidnim detaljima GTA IV poželjno je imati solidnu grafičku karticu sa više rama i u stanju je iskoristiti 1 GB memorije na toj rezoluciji.

Gledao sam performanse moje grafičke i približno jednakog procesora i vidi se da sa 1 GB brže učitava teksture i manje trza.

Nebih da idemo u OT i da započinjemo priču o GTA IV, nego sam se samo osvrnuo na memoriju i rezoluciju. Toliko o tome.

17 godina
protjeran
boxer kaže...

Kako misliš "NE ZNA iskoristiti"?

sami broj piksela od 1280x1024 ne mogu iskoristiti npr. karticu koja ima teoretski 10 GB DDR5 jer se ne može od govna napraviti pita i ne može puno memorije nadoknaditi malu rezoluciju. ne može popuniti memorija rupe u pikselima.

eto, ja uključim 3d mark na 1280x1024 s mojom HD5850 i dobijem oko 18 200 bodova.

nakon toga uključim 3d mark na 1920x1200 i opet dobijem preko 18 000 bodova.

po tvojoj logici bi ja trebao dobiti na 1280x1024 jedno 35 000 bodova jer testiram karticu na manjoj rezoluciji.

16 godina
neaktivan
Bugofil kaže...

Od kad to monitor koristi video memoriju(VRAM)?

Ja sam oduvijek mislio da VRAM koristi GPU.l

Itekako sa rezom 1280x1024 možeš spiskat 1GB VRAM-a.Uzmeš recimo Crysis,GTA4,Far Cry2,STALKER-CS,Batman AS,DIRT2,itd.. i stavi AA na 8x i AF na 16x pa češ vidit da se itekako crpi VRAM.Jer VRAM najviše opterečuju upravo ta dva filtra.U neko prijašnje vrijeme je doista bilo dovoljno 512Mb VRAM-a čak i za veče reze no danas je ipak preporučljivo imat 1Gb.

Istina je oko nas,a laž još više.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice