Primjetio sam kako masa ljudi totalno usko korelira snagu grafičke kartice sa rezolucijom pri kojoj se koristi, no to je samo dio priče.
Naime, istina jest da će jača grafulja glađe izvoditi grafiku na višim rezolucijama, ali potpuno je netočno da se sveukupne performanse u igrama ne povečavaju i na nižim rezolucijama sa jačim karticama.
Tako recimo i za (već danas prilično skromnu) rezoluciju 1680x1050 je itekako bolja jedna nova dx11 grafa tipa Radeon 5870 nego neki Radeon serije 4xxx ili neki slabiji kao 5830.
Zašto? Pa zato jer će nove igre sa novim efektima itekako iskoristiti dodatne jezgre i novu arhitekturu bez obzira što je sama rezolucija ekrana niža nego što je dotična kartica u stanju glatko prikazivati.
Ja ne mislim tako skoro mjenjati monitor, no grafičku karticu mjenjam u prosjeku svake 2 godine i na konstantnoj rezoluciji (1680x1050) svaki puta vidim itekakvo poboljšanje performansi, tako da bi to omogućavanje izvođenja slike na sve večim rezama u biti nazvao samo nus pojavom rasta snage grafičkih čipova a nipošto ne osnovnim kriterijem po kojemu se treba ravnati pri kupnji grafulje.
Jedno je činjenica - koju god dijagonalu monitora imali i koju god rezoluciju koristili, jača grafička kartica će vam uvijek dobro doći!
P.S. ovo sam prvenstveno napisao zbog ljudi koji savjetuju protiv kupnje jače grafičke kartice ukoliko netko koristi manju rezu na monitoru.. (što je alogično)