Grafička kartica za multithread programiranje?

poruka: 10
|
čitano: 3.189
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Budući da nemogu čekati niti novu seriju grafičkih kartica, a i prema procjeni cijena mislim da neće niti uskoro biti dostupne po povoljnim cijenama,

trebao bih pomoć, koju karticu izabrati za rad i multithread CPU i GPU programiranje pod OpenCL-om i sl. platformama?

Teško je izabrati između nekoliko smjerova tehnologija koje se nalaze na tržištu, ali nekako mi se čini (možda jer ju osobno više preferiram) da je ovdje NVIDIA spremnija (CUDA, bolja podrška pod Linux-om), ali i ATI u posljednje vrijeme primio OpenCL-a (izdavanje SDK za OpenCL pod linuxom, driveri s boljom podrškom za linuxe, FireStream)

Budući da su Nvidia Quadro i ATI FireGL po meni cjenovno preskupi, dvoumim se oko nekoliko kartica , ali od ponude koje kod nas postoji i omjera uloženo/dobiveno knjiga je manje više spala na 2 slova:

Gainward GTX 275 Golden Sample 896MB

ili

Sapphire HD4890 Vapor-X 1GB ili 2GB (mala je razlika u cijeni)

Napominjem da mi kartica ne treba za igranje (to me nikad nije niti previše zanimalo), nego za ozbiljniji rad sa multithreadingom/ akceleriranim računarstvom.

Ako netko ima kakva iskustva s performansama na navedenim razvojnim platformama i navedenim grafičkim karticama, molio bih da iznese svoje PRO i CONTRA.

Hvala na pomoći.

P.S. Ono što me još offtopic zanima kolika je realna buka koju proizvode ove kartice u zatvorenim kućištima, budući da će ako sve prođe prema planu nabave, kartica biti u kućištu Antec P183?

UTERE SED NE ABUTERE!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Grafička kartica za multithread programiranje?

OpenCL još uvijek nema javno dostupnu implementaciju koja se izvršava na GPU-ovima. Ako ovaj tren hoćeš programirati GPGPU aplikacije, moraš koristiti ili CUDA-u za nVidiju, ili Stream za ATI.

Trenutno je vjerovatno najkorištenija GPGPU aplikacija folding@home, a tu su se nVidija rješenja na CUDA-i pokazala efikasnijim [1]. Možda je folding@home bolje implementiran za nVidiju, možda je Stream driver lošiji od CUDA-e, a možda je nVidia hardver stvarno prilagođeniji GPGPU primjeni. Nisam naišao na članak koji bi ovo kvalitetno obradio.

Kada bih morao sada kupovati grafičku za tu namjenu, uzeo bih vjerovatno tu GTX 275 ili GTX 260 u 55nm varijanti, čisto zato što ju je lakše hladiti.

1. http://www.hardwaresecrets.com/article/640/5

Iz čiste radoznalosti, što planiraš raditi u GPGPU svijetu? Ja ću za par mjeseci krenuti nešto s time eksperimentirati isto.

Što se tiče buke, pogledaj za ovaj Gainward GTX 275, http://www.tweaktown.com/reviews/2707/gainward_geforce_gtx_275_graphics_card/index16.html

Mislio sam da će biti bolja, ali dobra je što se tiče potrošnje, odnosno bolja od 4890 (po tweaktown review-u)

razmjenavjestina.org
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 19:33 (vrodic).
17 godina

Vapor-X HD4890 je tiša,hladnija u svakom slučaju, a za potrošnju tko mari ionako su tu negdje. Pissx još nije dobro iskorišten pa ja na njega nebih računao.

Ja bih uzeo HD4890 tj. najbolje pričekao HD5850 bit će tu negdje oko 2000kn ,ali zderat će obje.

Dali sam rekao da GTX275 ima 240shadera, HD4890 800 shadera, a HD5850 će imati oko 1400 shadera.

MSN i e-mail - drazen016@net.hr
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 19:26 (Hyperion).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

Vapor-X HD4890 je tiša,hladnija u svakom slučaju, a za potrošnju tko mari ionako su tu negdje. Pissx još nije dobro iskorišten pa ja na njega nebih računao.

Ja bih uzeo HD4890 tj. najbolje pričekao HD5850 bit će tu negdje oko 2000kn ,ali zderat će obje.

Dali sam rekao da GTX275 ima 240shadera, HD4890 800 shadera, a HD5850 će imati oko 1400 shadera.

Neznam, evo primjer folding@home:

4870 (najjača ATI u trenutku pisanja hardwaresecrets članka) je trebala 12600 sekundi da završi jedan folding@home work unit, dok je GTX 260 trebala 5800 sekundi. to je više nego duplo brže za nVidiju.

No tek kad izađe OpenCL i netko napravi sintetički benchmark ćemo znati pravi omjer. Ovako lako može biti i da je folding@home jednostavno bolje napisan za nVidiu.

razmjenavjestina.org
17 godina
neaktivan

@vrodic, @Hyperion

A tako sam nekako pretpostavio, da biram između skoro pa istoga, valjda zato su te dvije na kraju i ostale u najužem krugu.

Nekako me GTX275 više vuče, jer sam oduvijek imao kartice bazirane na NVIDIA-i,

ali prema performansama i dobrim rezultatima i mišljenjima (uključujući i vašim!) polako sam popustio u averziji prema ATI-u,

pogotovo kad vidim da se u posljednje vrijeme podrška na linux OS-ovima, poboljšala, a sve se nekako izjednačilo po performansama, kvaliteti i svemu ostalom.

Kad dođem u trgovinu, vjerojatno će na kraju biti gužva u glavi :-)

@Hyperion

Vapor-X je jedna od valjda najrespektabilnijih kartica po pitanju svega, ne samo buke.. I slažem se u potpunosti sa svime, ali problem je što dok 58xx ili GT300 kod nas zaživi proći će još 2 mj. a ja moram odluku donijeti najkasnije kroz tjedan-dva.. Ali u pravu si 5850 je vjerojatno vrijedno čekati.. Ali biti će prilike za zamjenu, ako GPGPU bude to tražio.

@vrodic

Vidio sam neke do ovih testova koje si mi linkao i između ostalog zato sam i u nedoumici.. i jedno i drugo je dobro, CUDA je kao IN, ali kao što znaš, ATI ne želi CUDU isto kao što ni NVIDIA ne želi ATI-jev Stream.. A tu negdje se našla ruka pomirenja OpenCL.. Još je nov, još je friški, ne profiliran, ali mislim da su ga glavni maheri u IT svijetu prihvatili.. pa mi se čini kao dobar početak nečeg novoga. Što se tiče moga ulaska u GPGPU svijet.. Hm, još nemam konkretan projekt, trenutno se gomila ideja mota po glavi, ali htio sam prvenstveno zbog posla  koji radim vidjeti može li se "grafika" primjeniti za procesiranje podatka u GIS sustavima manjeg kapaciteta. Nešto poput GIS GPGPU. A osim toga tražim dobar projekt za diplomski aka. završni rad.

Općenito me dosta počelo zanimati multiprocesiranje, pa nastojim povezati sve te segmente u jedan zgodan projekt.. Ali za sada su "tehničke" pripreme i smišljanje ideja.

Ali to su moje ideje, ne moraju se drugima sviđati, jel tako? Budući si rekao da i ti misliš ući u GPGPU svijet, vjerojatno i ti imaš neke ideje po pitanju GPGPU svijeta..

U svakom slučaju, hvala vam na mišljenjima i savjetima.

UTERE SED NE ABUTERE!!!
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 20:02 (Prometej).
17 godina

Da na početku je imala lošije rezultate u F@H, i sam sam probao jednom, čak je i 9600gt bila brža. Sada je drukčije sa novim driverima.

MSN i e-mail - drazen016@net.hr
17 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

Da na početku je imala lošije rezultate u F@H, i sam sam probao jednom, čak je i 9600gt bila brža. Sada je drukčije sa novim driverima.

Show me the numbers :)

Meni je na 3850 prilično dugo trebalo da odradi jedan WU.

EDIT: http://foldingforum.org/viewtopic.php?f=51&t=10442 evo ovdje pišu o razlozima sporoće ATI GPU klijenta za folding@Home

"The primary architectural difference seems to be that Nvidia can store intermediate results in fast short-term memory (like a cache, but managed by the program rather than the hardware) while ATI cannot. For the ATI implementation it is quicker to repeat the calculations than to store to and retrieve from the GPU main memory."

razmjenavjestina.org
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 20:55 (vrodic).
17 godina
neaktivan
Prometej kaže...
 Budući si rekao da i ti misliš ući u GPGPU svijet, vjerojatno i ti imaš neke ideje po pitanju GPGPU svijeta..

Mene osobno zanima modeliranje rasta biljaka, interakcija među biološkim molekulama, a možda se i za analizu DNA koda (hmm, smith waterman, alignment) isto da iskoristiti GPGPU. Pošto tek moram naučiti matematiku, kemiju i fiziku u pozadini ovih stvari, trebat će mi neko vrijeme da krenem, tako da je ovih par mjeseci možda i preoptimistična prognoza.

razmjenavjestina.org
17 godina
neaktivan
vrodic kaže...
Prometej kaže...
 Budući si rekao da i ti misliš ući u GPGPU svijet, vjerojatno i ti imaš neke ideje po pitanju GPGPU svijeta..

Mene osobno zanima modeliranje rasta biljaka, interakcija među biološkim molekulama, a možda se i za analizu DNA koda (hmm, smith waterman, alignment) isto da iskoristiti GPGPU. Pošto tek moram naučiti matematiku, kemiju i fiziku u pozadini ovih stvari, trebat će mi neko vrijeme da krenem, tako da je ovih par mjeseci možda i preoptimistična prognoza.

Eto kratko da ne postanem offtopic..

Priznajem, tvoja ideja je bolja, više je bliža plemenitijim stvarima, osobno volim takve projekte, samo eto uz resurse kakve imam, nisam mnogo toga mogao isprobati, kemijati, računati.. samo u glavi.. Zato sam se ponosio kad sam prije 10-tak godina još kao kasni punoljetnik počeo vrtjeti SETI@home na Pentiumu III, a nakon toga još neke projekte:-)

Što se tiče prognoza, nažalost znam kako ti je... Optimizam je opasna stvar. I meni se ovo u što bih se ja upustio čini povelikim zalogajem, ali ne kanim odustati, pa koliko god da je kompleksno. Samo da riješim novo računalo i bacam se u divlje vode..

Neka GPGPU igre otpočnu! Smijeh

UTERE SED NE ABUTERE!!!
17 godina
neaktivan
Grafička kartica sa ATI Stream podrškom?

Trebao bih (opet) savjet za kupovinu grafičke kartice sa podrškom za ATI Stream, za potrebe testiranja i rada na GPGPU aplikacijama (OpenCL), dakle neće se koristiti za igre, nego je potrebna kao kartica na testnom računalu sa mainstream komponentama.

Nakon nabavke jedne grafičke GTX275 za glavno računalo, trebam grafičku karticu za jedno testno računalo, koje bi trebalo simulirati rad  "minimal requirements" desktop računala sa podrškom za ATI Stream (dakle svojevrsno testiranje razlika OpenCL-a  između NVIDIA i ATI platforme)

Kartica koje sam razmatrao su uglavnom od Sapphirea i Gigabytea u rangu od serija 4670, 4850 do 5750, dakle s cijenom do max 1000-1100 kn

Vidim da neki od vas dosta hvale i VTX3D proizvođača?

Neke od serija kartica imaju prema ATI-ju imaju podršku za OpenCL (samo) kroz Beta support i to uglavnom kartice iz serije 4000, jel isplativo ići na seriju 5000 zbog bolje podrške sa OpenCL-om?

Hardver (koji je već kupljen a) koji bi kartica trebala upotpuniti je slijedeći:

CPU: AMD Athlon II X2 240 (2.8 GHz)

MBO: Gigabyte MA770-UD3 (rev. 2.0)

RAM: Crucial DDR2 800Mhz 2x1 GB (vjerojatno će se morati nadograditi)

HDD: Samsung Spinpoint F3 (500GB)

PSU: LC POWER Silent Giant GREEN POWER 550W (hoće li uopće biti dovoljno kvalitetno za napajanje nekih kvalitetnijih kartica ili uzimati neko bolje napajanje iz 80+ serija?)

Kakvo je vaše mišljenje i koju bi karticu za moje potrebe preporučili?

Hvala.

P.S. malo offtopic @vrodic: par mjeseci je prošlo, ali ovaj GPGPU mi se čini kao da tapkam u mjestu, praktički ništa napravljeno, par tisuća kuna manje i vječno na početku :-(

EDIT: CHA: Coolermaster Elite 333 (kućište sam zaboravio napomenuti, nekako mi se učinilo bitno, budući da su neke od ovih kartica dimenzionirane)

UTERE SED NE ABUTERE!
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.1.2010 18:35 (Prometej).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice