Budući da nemogu čekati niti novu seriju grafičkih kartica, a i prema procjeni cijena mislim da neće niti uskoro biti dostupne po povoljnim cijenama,
trebao bih pomoć, koju karticu izabrati za rad i multithread CPU i GPU programiranje pod OpenCL-om i sl. platformama?
Teško je izabrati između nekoliko smjerova tehnologija koje se nalaze na tržištu, ali nekako mi se čini (možda jer ju osobno više preferiram) da je ovdje NVIDIA spremnija (CUDA, bolja podrška pod Linux-om), ali i ATI u posljednje vrijeme primio OpenCL-a (izdavanje SDK za OpenCL pod linuxom, driveri s boljom podrškom za linuxe, FireStream)
Budući da su Nvidia Quadro i ATI FireGL po meni cjenovno preskupi, dvoumim se oko nekoliko kartica , ali od ponude koje kod nas postoji i omjera uloženo/dobiveno knjiga je manje više spala na 2 slova:
Gainward GTX 275 Golden Sample 896MB
ili
Sapphire HD4890 Vapor-X 1GB ili 2GB (mala je razlika u cijeni)
Napominjem da mi kartica ne treba za igranje (to me nikad nije niti previše zanimalo), nego za ozbiljniji rad sa multithreadingom/ akceleriranim računarstvom.
Ako netko ima kakva iskustva s performansama na navedenim razvojnim platformama i navedenim grafičkim karticama, molio bih da iznese svoje PRO i CONTRA.
Hvala na pomoći.
P.S. Ono što me još offtopic zanima kolika je realna buka koju proizvode ove kartice u zatvorenim kućištima, budući da će ako sve prođe prema planu nabave, kartica biti u kućištu Antec P183?