Grafička kartica - BIOS

poruka: 9
|
čitano: 12.881
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Grafička kartica - BIOS

Evo otvorio sam ovu temu prvo iz razlog šta me jako zanima kako se radi taj update biosa za grafičku i može li se uopće to napravit? Tražio sam po forumu al nisan nigdi moga nać temu (možda postoji, pa ako postoji dajte mi link molim lijepoSmijeh). Dakle u everestu vidim koji mi je BIOS na grafičkoj. Po nekim stranim forumima vidim da ljudi mijenjaju BIOS i na grafičkoj. Gleda san na sapphire-ovoj stranici za svoju grafičku i ne nalazim ništa(sad neznam jel san čorav ili stvarno nema?). I nisam siguran dali je uopće update biosa i potreban. Nadam se da će ova tema pomoć i nekom drugom ko je razmišlja o ovome naravno ako tema već ne postoji. Pa eto čisto me zanima (jer to nikad u životu nisam radio):

1.) kako se radi

2.) di mogu nać koji je najnoviji bios

3.) šta u stvari noviji bios poboljšava

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Grafička kartica - BIOS

Nisam to nikada radio tako da ti nemrem pomoći ali te mogu upozoriti da je to vrlo opasano i da vrlo lako mozes poslati svoju grafu u vječna lovišta, mislim da se jedino moze

spasiti ako imaš istu takvu u crossfire-u.

Prvi Hrvatski tracker invite forum: http://www.hr-invites.com/
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Grafička kartica - BIOS

Drzi se ti updeata drivera, a pusti bios na miru...

Ne isplati se to, neces nista bitno dobit, a kao sto je kolega vec spomenuo mozes ostat bez nje

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Grafička kartica - BIOS

-za razliku od BIOSa za MBO, za VGA skoro nikad nije potrebno nadograditi ga, čak je (pre)rizično. Kod MBO ponekad postoji realna potreba recimo novi CPU ili kompatibilnost s kontrolerom, power itd.. dok je kod VGA to izuzetno rijetko. Sve što treba rješava driver, ne flash BIOSa... (uglavnom).

Drugi razlog je MODanje, pretvaranje u Fire/Quadro ili neki sličan razlog. Podrazumijeva se tad, da osoba koja to radi, zna kako, zašto i koji su mogući rezultati...

BIOS ako se već treba, isključivo od proizvođaća, za točno određeni model, verziju-reviziju kartice... -provjeriti sve detalje prije... ili MODani ali onda onaj tko to radi već zna kako prepoznati, ili barem prolistati forume u vezi konkretnog slučaja, pa se vidi ZA-PROTIV neke kombinacije....

3) -za sve (BIOS, driver, OS ...) uvijek postoji opis (changelog) koji govori o razlici između verzija, s tim da software (OS, Apps...'novo je bolje'..) više ide na marketing dok je kod BIOSa recimo samo otklonjen neki uočen problem ili dodana neka funkcionalnost. -Moraš sam znati 'isčitati' stvarnu razliku-potrebu.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
Grafička kartica - BIOS

Ma dobro uglavnom sam ja to već sve i nagađa. Pretpostavlja san da je dosta rizičnije od update-a BIOS-a za matičnu. A to da nije potrebno mi je u jednu ruku i drago jer zaista to nikad nisan radija. Al eto gledan malo po nekin forumima i ljudi rade. Uglavnom ja sve ostavljam kako je. Hvala svima na odgovorima. Iako bi volio kad bi i neko tko je radio to ostavi neki komentarčić tek da vidimo o kakvom se postupku radi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Grafička kartica - BIOS
zabranjeniples kaže...

...kad bi i neko tko je radio to ostavi neki komentarčić tek da vidimo o kakvom se postupku radi.

-postupak je identičan svakom drugom updateu, ali se procedura može razlikovati zavisno od slučaja ili cilja koji se postavi.. evo jedan tut. (-Zadnja rečenica.)

Još nešto, kod npr. IPTVa (settopbox) je predviđeno automatsko updatanje preko mreže, kod npr. DVD playera se radi s CDom i određenim redosljedom kod paljenja, tako da čak i kod greške obično se samo ponovi postupak i problem je riješen. Dok VGA ako se ne može upaliti jedino je možeš baciti... (poneka MBO zato ima dual BIOS pa je manje rizično). Rizik zapravo nije velik, ali to je za osobe koje imaju iskustva (bar napraviti boot FDD). -Veći je problem ne postojnja pravih updateova-FIXeva... jer:

Kad pogledamo kojim tempom zastarijevaju komponente, čak i ako neka MODana verzija radi (kao NV6800-Quadro) jednostavno je vrijeme pregazi i današnja obična VGA za 200kn daje bolje perfomanse nego takva modana, uz recimo AGPport i ostale razlike. Pošto se praktički kroz svake 2-3 gidine izmijene osnove računala (tip power konektora, voltaže-wataže, utor AGP x2,x4,x8, PCIex-16-v1,0-v2.0... izašao USB3, SATA3, DDR3) jednostavno kompletan PC je za par godina potrebno zamijeniti. Pošto je MODanje ili bilo koji ozbiljniji update, zapravo protiv interesa proizvođača, oni to jednostavno ignoriraju. Prisiljavajući te na kupnju nove kartice. Istovremeno 'ostatak' zajednice (entuzijasti), ne stiže tim tempom bez proizvođačke podrške otkriti tajne BIOSa, moguće hackove, greške ili poboljšanja... koja su prije 5-10-20 godina mogli, jer je ponuda novog zapravo 'šatancanje'... prebrzo, s toga, neuhvatljivo. Tako da ni proizvođač nije 'pritisnut' popraviti čak i očigledan nedostatak. Jednostavno izda novu VGA... nazovimo je R-5870TX.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
Grafička kartica - BIOS

Bolje ne, ja sam isao neznam ni sam zasto flashat 3850 ali... radila bi jedino u safe modu , cim bi normalno dignuo win zacrni se ekran i gotovo :(

ode u vjecna lovista

drzi se clockanja, dizi gpu i mem i napon ako ces...ali flashati bios na grafici, bolje ne osim ako je neak srot koja ti netrebaNamigiva

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Grafička kartica - BIOS

Na ovoj stranici imaš sve biose -> http://www.mvktech.net/
Ako tu nenađeš neki onda ti je zadnja šansa ovdje -> http://www.techpowerup.com/vgabios/

Treba ti i alat zvan gpu-z -> http://www.techpowerup.com/downloads/1709/mirrors.php.

(klik na onu kvačicu i save file)

On služi da si save-aš originalni bios od grafe na desktop kojeg možeš uređivat(dodavat napon, povećat defaultne taktove itd., mjenjat profile 2D/3D, profil ventilatora),ali koristiš to primarno za backup.

Ako se neželiš igrat s time da flashaš bios sa nekim drugim modelom iste kartice pa ti se sve shebe onda koristiš originalni bios,ali samo ga modificiraš pomoću jednih od ovih alata:

Alat za uređivanje biosa:

ATI -> http://www.techpowerup.com/downloads/1648/mirrors.php

NVIDIA -> http://www.softpedia.com/get/Tweak/Video-Tweak/NVIDIA-BIOS-Editor.shtml

Te ti treba floppy za flashanje(ima i preko windowsa no puno ljudi se žalilo na to jer im je to shebalo kartice)
Moraš formatirat disketu tako da bude ms-dos kompatibilna tj. oni neki fileovi moraju biti unutra nakon što se formatira.

Kod ati-a se flasha sa ati flashom

Kod nvidia-e sa nvflashom

Taj sadržaj nvflasha/atiflasha kopiraš na disketu i bios također.

Neznam kako točno ide kod nvidia-e jer sam zadnji put flashao 8500gt prije 1-1.5god. , dok sam si za ati-a ostavio upute svojom rukom napisane.

Evo ovako sam si napisao:

1. napravim MS-DOS startup disketu
2. kopiram sve fileove od ati flasha i bios renaman u npr. asus.rom na disketu
3. restartam comp
4. bootam floppy i kada se pojavi "A:\" upišem ovo "atiflash -f -p 0 asus.rom" bez navodnika i ne
   bootam comp dok to nebude dobro napravljeno (asus.rom je samo primjer tu ide ime biosa sa ekstenzijom rom)
5. kad se komp upali moze traziti da instaliram drivere ,a i mozda necu morati.

ova nula "atiflash -f -p 0 asus.rom" označava broj pci-e x16 slota tako da ako imate 2 kartice, a želite drugu flashat onda napišete 1 (drugi slot) no to nemora značit može biti i obrnuto, za svaki slučaj pogledajte u vodič za matičnu koji je došao uz matičnu ili još bolje jednu izvadite van.

I jako pazite na vrstu biosa, recimo onaj bios od nereferentne hd4870 nepaše na referentnu hd4870 iako je sapphire, tako shebete karticu. Te morate paziti na veličinu biosa. Na HD4870 referentnoj je bio 128kB i ako downloadate bios od recimo 135kB on nepaše na nju, mora biti točno 128kB. Neke stare verzije gpu-za nisu dobro save-ale bios pa je i to shebalo dosta kartica.

Kartica se može vratiti i u život samo trebate imati 2 pci-e slota i još jednu grafu ili 1/2 pci-e slota i integrirku, postupak ponavljate,ali kužite sliku na monitoru pokazuje druga kartica nju ne flashate već ovu koja je crkla.

Neznam točno kako se pazi da nađete pravi bios preko codename-a pcb-a ili MD5 hasha?

Za nvidia-u nađite sami na google-u , kod njih ide sve isto samo kada vam se pojavi kod boota ono "A:\" napišete valjda -> "nvflash -p -u -f noob.rom" noob-> ime biosa, rom -> ekstenzija isto morate napisat

Evo nešto za nvidia-u -> http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleid=1633&page=3

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.12.2009 18:04 (Hyperion).
Moj PC  
0 0 hvala 2
17 godina
Grafička kartica - BIOS

A ti imaš HD4850, onda si pogledaj ovu temu:

SVE ŠTO TREBA ZNATI O HD48** karticama

To je napravio luxZg svaka mu čast, čak je neko vrijeme i update-ao sve to.

Imaš stvarno sve o tome kako riješiti potrošnju, zagrijavanje, OC, flashanje, CCC profili, ATi Tray Tools...

U biti netreba vam floppy može i usb stick samo treba nešto prije toga napraviti na njemu, a mislim da to piše na 3.-oj stranici tog linka.

I evo link -> sve o radeon bios editoru (RBE), slike i sve po redu kako se radi itd.

http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=69114

Kao što ti kolege kažu to je riskantno nemoj se žalit kasnije na mene ili te likove sam odgovaraš za nastalu štetu.

Štiva imaš jako puno i preporučujem ti da kao što sam i ja barem 2-3 dana to prostudiraš, nađeš odgovarajući bios ili središ ovaj koji imaš pomoću RBE-a itd. Pošto ti imaš vapor-x vjerovatno ni nema drugih biosa za nju osim tog kojeg sada imaš jer je unique.

RBE-om sam napravio ono što su trebali odkada, a tek su sada napravili na HD5 seriji. Snižavanje clockova na recimo 150/250MHz u 2D mode-u i dizanje na recimo 750/1000 u 3D mode-u, sve bios odrađje i sredio sam fan profil i kartica je postala savršena no bila je problem veliki sa tim biosom koji sam napravio to snižavanje clockova je dobro radilo za core, ali za gddr5 memoriju nije stalno je nešto titralo pa sam umjesto toga koristio ATi Tray Tools koji se pokazao puno boljim, a i softwareski je.

Ako igraš cod 4 multy onda ugasi ATT jer on ima konflikt sa cod 4 pa se neće upalit samo black screen i error izbaci. Zbog tog shranja sam 2 puta windowse reinstalirao, a banalna pogreška...

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.12.2009 18:16 (Hyperion).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice