Na to se uvijek svodi. :)
AMD Vega
- poruka: 3.223
- |
- čitano: 536.096
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Razlika u performansama je u prosjeku mala, u dobrom broju igara je 1070-ka brza pa se svodi i na to sta igras..
Isto kao i i7 7700K vs R7 Ryzen pa ćeš uvijek preporučiti i7.
Razlika u performansama je u prosjeku mala, u dobrom broju igara je 1070-ka brza pa se svodi i na to sta igras..
Isto kao i i7 7700K vs R7 Ryzen pa ćeš uvijek preporučiti i7.
Nema sanse da cu preporucit iti jedan od ta dva procesora... Ryzen 1600 ftw...
Razlika u performansama je u prosjeku mala, u dobrom broju igara je 1070-ka brza
Ne bih to rekao:
http://www.guru3d.com/articles_pages/amd_radeon_rx_vega_56_8gb_review,34.html
1070 pobjeđuje u 1 od 15 igara (Ghost Recon Wildlands, DX11) i to malo, dok Vega ponekad vodi drastično bolje, jako blizu 1080. Brža u 93% igara.
http://www.anandtech.com/show/11717/the-amd-radeon-rx-vega-64-and-56-review/20
Ovdj 1070 pobjeđuje u 2 igre od 9 i to samo u pola testova (4K i 1440). Brža u 77%-89% igara.
https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/Radeon_RX_Vega_56/31.html
Ovdje 1070 pobjeđuje u 2 od 20, Civ6 i Dishonored 2. Brža u 90% igara.
Dakle, ne samo u prosjeku, već u većini slučajeva Vega 56 je brža kartica od 1070, ponekad malo, ponekad jako puno, a u prosjeku sasvim solidno.
Pa i treba biti Vega brža jer je i jača na papiru dosta. Trebala bi bit brza ko GTX 1080 pa možda čak i brža.
Dakle, ne samo u prosjeku, već u većini slučajeva Vega 56 je brža kartica od 1070, ponekad malo, ponekad jako puno, a u prosjeku sasvim solidno.
Tu gdje je brza u 90% igara je u prosjeku brza 6%, nije mi to bas sasvim solidno, to bi nazvao malo brza.
Na techspotu je malo drukcije..
EDIT: gledam taj techpowerup, ja izbrojao 5 igara a ne 2, kad se vec koristi brojeve onda treba bit tocan...
Pa i treba biti Vega brža jer je i jača na papiru dosta. Trebala bi bit brza ko GTX 1080 pa možda čak i brža.
A prije svega treba bit brza jer je skuplja...
Tu gdje je brza u 90% igara je u prosjeku brza 6%, nije mi to bas sasvim solidno, to bi nazvao malo brza.
Na techspotu je malo drukcije..
EDIT: gledam taj techpowerup, ja izbrojao 5 igara a ne 2, kad se vec koristi brojeve onda treba bit tocan...
6%, 3% i 9%. Kojih 5 si izbrojao na TechPowerupu?
Za godinu dana možda i Vega 56 bude u mini izdanju za 350 funti.
ne možda, nego sigurno... ako ne i jeftinija
za godinu dana, pa i prije, ćemo imati nove nevidije, pa ako iole budu blizu napretka u posljednjih dvije serije, izaći će neka gtx 2060 kao konkurencija vegi
ta bi mogla biti jača od 1070 (i vege 56 također ili tu negdje), barem duplo efikasnija od vege i za cijenu oko 250usd = vega 56 na cijeni od 200usd, ako će uopće biti zainteresiranih u takvoj situaciji
Evo malih informacija o cijeni Vege
. Cijela prica oko poskupljenja Vega kartica za 100$ je krenula kad je jedan od trgovaca Gibo, koji i inace plasira razno razne leakove, rekao kako je AMD navodno trgovcima da rabat samo na jedan dio posiljke pa je porucio da se ljudi ne cude ako Vega u trgovinama poskupi za 100$. Ekipa sa youtube tech kanala (ponajvise Gamers Nexus) takoder imaju nekih svojih ljudi od kojih prikupljaju inside info i prema njima nema price o tom nekakvom trenutnom rabatu, vec su cijene sa strane AMD-a onakve kakve su i najavljene. Do poskupljenja je doslo zbog malih zaliha i velike potraznje koju su trgovci iskoristili, nekim trgovcima je cak bilo samo dozvoljeno prodavati one pakete, ali su oni svejedno prodavali kartice pojedinacno po masnim cijenama. Sve u svemu prica se jos nije iskristalizirala i treba cekati AMD-ov sluzbeni odgovor, navodno da bi bas Gamers Nexus mogao doci sa najsvjezijim vijestima.Ali nije ni došlo do poskupljenja, nego je WCCFTech, govno od "medija" proširilo lažnu "vijest".
To je bio sarkazam, naravno da cu rađe uzet 1070 iz linka za 350 funti nego 56 koja daje iste performanse za 600 funti. Pa to je cirkus od cijene, tko to kupi po toj cijeni stvarno ne znam. Placa se HBM2 ništa drugo, njegova proizvodnja košta, a uz najavljeno povišenje cijene video ram memorije bit ce i gore.
A vidi ovo... 56 ne moze ni pogledat u smjeru 1080, a kamoli da bude skuplja.
https://www.novatech.co.uk/products/gigabyte-geforce-gtx-1080-d5x-8gb-gddr5x/gv-n1080d5x-8gd.html
EDIT: I ne samo da je jeftinija, bolja i isplativija, vec je i ima u stocku za razliku od Vege. Prije nego bude zaključak "Rasprodano = Valja", rasprodano je zbog hypea i nade minera.
Godinu dana nakon izlaska, našao si stripped-down mini izdanje kartice koja je u proizvodnji i prodaji već cijelu godinu, jedini primjerak ispod 400+ funti i kritiziraš klasično skupe referentne modele. Za godinu dana možda i Vega 56 bude u mini izdanju za 350 funti.
Cijene jesu sulude, nisu kompetitivne, potrošnja je visoka, ali performanse jesu više. 56 > 1070 svakako. Nekome tko želi AMD nema rasprave. 1080 je bolja kupovina po toj cijeni, naravno, ali treba vidjeti kako će se razvijati situacija.
P.S. I nemoj koristiti fake news o povećanju cijena kao argument, to je trolanje.
Nije fake news Vega poskupljuje, a i šta bi trebao cekat godinu dana da usporedimo? Gore smo uspoređivali 56 sa 1070 cijenom, cim sam našao povoljnu solidnu 1070 odma ne valja nema smisla uspoređivati. Ok onda nitko ne smije spominjati Vegu sve dok i zadnja mini verzija ne izađe. Apsolutno nema smisla takva rasprava i nema tog razloga da ta referentnjaca vrijedi 600 funti, nemojte trolat.
Nije fake news Vega poskupljuje
Samo i isključivo ako trgovci odluče više zarađivati. To nema veze s AMD-om. I normalno je kad nema kartica i kad je velika potražnja. Bojim se da se tu ništa ne može. Protiv toga glasaš ne-kupnjom. Kružila je vijest da je AMD podigao cijene, bla bla, ali to je fake. :)
I da, to je vrlo loša situacija za gejmere i AMD dugoročno, ali... prodaju li sve kartice? jesu. Prodaju li se po bijesnim cijenama? Jesu - dobro trgovcima, dobro AMD-u... donekle.
AMD je rekao da ce nakon prvog batcha Vege povisiti cijenu, a da ne pricamo o aftermarket OC verzijama sa 3 fana i disco rgb ledicama koliko mogu podici. Ali cak i da AMD ne podigne cijene vec drugi, opet je cinjenica da je 56 skuplja, kupcu nije bitno tko je kriv. A nije ni bolja kartica overall vec u najboljem slucaju ista (na nekoj je bolje jedno na drugoj drugo), a pogotovo ne od 1080.
Zar bi netko stvarno dao toliko više taman i da je u pitanju FreeSync monitor kojeg ima? Ako imaš 60-75hz monitor 1080 ce drzati sve to bez tearinga i ikakvog synca jer na 1080-1440 res. moze vise manje sve gurati preko 75fps. Ali nije to sad bitno, nemojte quotat ovaj dio jer znam da se ne slažete i to je ok.
Poanta je da ne vrijedi para bez obzira na gotovo ista i podržavanje takvih cijena samo zato što je firma koju volite (!?) nam i donosi opecnito vise cijene na duže staze. Isto kao kada netko podržava neku stvar od koje jedna strana dobiva, a druga gubi... primjerice GameWorks. Cilj je da što više toga bude dostupno što više ljudi, a ne iživljavanje sa cijenama i onda pravdanje Freesyncom, 2 "free" igre ili discount na neki njihov hardware koji MORAŠ kupit ukoliko želiš GPU (da trenutno se u EU za obicne kupce prodaju samo u paketima).
AMD je rekao da ce nakon prvog batcha Vege povisiti cijenu
Trenutno se ova informacija ne moze nigdje pronaci, a kamo li potvrditi, te je totalna neistina. Ne iskljucujem mogucnost da se to dogodi, ali za sad je to samo bezvezno lupetanje. Par postova iznad stavio sam video (i jos sazeo u postu) o zadnje poznatim informacijama po pitanju tog problema. Ekipa iz ozbiljnijih kanala koji izmedu ostalog medusobno komuniciraju i imaju razna poznanstva iz tech branse i u manjoj ili vecoj mjeri direktne kontakte s AMD-om trude se doci do nekih kvalitetnih informacija dok se AMD sluzbeno ne izjasni, za razliku od klaunova sa wccftech-a i slicnih stranica.
MSRP Vege 64 je bio $499, a sada mu je cijena $699, do the math, stvarno misliš da su svi vendori sami podigli $200 cijenu? 499 za 64 i 399 za 56 su bila launch only cijene kako se i pricalo, a onda je AMD "navodno" jer nema nikakvog službenog objašnjenja, rekao partnerima da ce cijena biti $100 veca. Tako da je više nego moguce da je 100 veca od AMDa, 100 od partnera... Kako god, cijena je $200 skuplja, ako je to za ignorirat onda ste redefinirali rijec fanboy.
$200 veca cijena? Meeh, nema veze imam FreeSync.
Jesi pogledao onaj video, pa covjek kaze da su kartice otisle za par minuta i sad ti meni reci tko ne bi povisio cijene kad je potraznja tolika? I ponovno bacas te neke "informacije" plasirane od stranica koje se mogu usporediti sa dnevno.hr... Nitko ne kaze da su te cijene opravdane i ako ostanu takve nitko normalan osim majnera nece uzimati te kartice, ali isto tako treba pricekati neke konkretne informacije, a ne sirit bedastoce 24/7 sa pozamasnom dozom hejta.
Druže nisam Zrinka K. ali evo ti dokaz o cijeni. LINK
Cijena je 200$ skuplja, činjenica.
Tko je povisio, kako, kad, di... ne zna se i apsolutno nije bitno, jer cijena je abnormalno veca.
U Jayevom videu nema nikakvog objasnjenja jel AMD povisio cijenu ili ne, samo najava novih kartica. Ne hejtam, sta ja imam od uspjeha/ne uspjeha AMDa? Hejtam cijenu i kenjat cu po Vegi dokle god toliko košta jer to uništava tržište, AMD se godinama vec igra super heroja a onda cim osjeti pare Full Greed mode - On. Razocaran sam Vegom i komentiram kako je Vega totalno izgubila smisao, ovo je forum, a forum je za rasprave i komentiranja.
Neki kazu da su cijene opravdane citaj starije komentare, ne direktno ali i dalje ih uspoređuju sa 1070 i kako se isplate ako imaš freesync itd. Ne, ne isplati se nikako, ako ste voljni kupiti precijenjenu karticu zašto niste odma svi kupili Titan Xp? A nekima je opet dovoljna logika "Rasprodano = znaci da valja".
Znaci kad je izasla rx480 izasla i bila 90-100$ skuplja od preporucene cijene odmah se trebalo pocet pljuvat po cijeni i donosit zakljucke kako je AMD osjetio priliku i povisio cijenu?
Trenutno nitko nije zadovoljan ovakvim cijenama, evo ja sam konkretno mislio uzeti 56-icu, al nisam lud da ju kupujem po ovakvoj cijeni. Launch je takav kakav je, u najmanju ruku zalostan za nas kupce, ali treba pustiti malo vremena da se stvari iskristaliziraju i barem dopustiti AMD-u da da neku sluzbenu izjavu, a ne na prvu bacati neke traljave pretpostavke i teorije zavjere.
Pa svi tech tjuberi su ogorceni sutuacijom, al po danasnjem videu ocito da isplivavaju neke nove informacije i treba biti fer pa pricekati sto ce se dogoditi, ako se stvarno ispostavi da je AMD tako pokvareno odigrao pisi propalo i to je to.
Znaci kad je izasla rx480 izasla i bila 90-100$ skuplja od preporucene cijene odmah se trebalo pocet pljuvat po cijeni i donosit zakljucke kako je AMD osjetio priliku i povisio cijenu?
Ne isplati se govoriti, svi bleju ko ovce i ne sjecaju se kad je bilo kad je 480/1060 izasla i cijene otisle u nebesa zbog dosta cinjenica a pogotovo hype-a.
Na to sve dodaj lose stanje na trzistu zbog mininga i odma se puca prica AMD dize cijene, a u stvari realnost je da nemas tako lako naci grafu danas za gaming osim ako neces entry lvl ili top high end 1080/1080ti (ove dvije ponajvise jer su penis za rudarenje, zato ih i ima) ne daj Boze da i 1080/ti "osposobe" nekako za neku vrstu rudarenja, mozes se *ebat s prostenjem da ces ista kupiti za normalne pare.
Da idem kupit auto za 100k i u salonu mi kažu "e ipak je 130k, al' gle nismo mi povisili vec dobavljaci" nebi bio ništa manje ljut.
Taman i da spusti cijenu Vega 56 za $150 opet nebi bio dobar buy pored 1070. 1070 se (barem za sada) puno bolje clocka, manje troši, dovoljan ti je 1x8pinski i slabije napajanje, driveri su dobri i nikada problema... Tako da ne vidim razlog zašto bi netko cekao pad cijene 56 kad istu (u nekim stvarima i bolju) karticu imaš sad.
Svi polazu nade u drivere, ali svaki puta isto, ništa se drasticno ne promjene performanse. To sam vec jednom pitao i nema odgovora; Kada ste prije/poslje Omega drivera dobili driver koji je podigao opcenito performanse u igrama? Nikad osim Omega drivera, samo tu i tamo koji driver koji malo poboljsa performanse u 1-2 igre. Ništa se tu nece driverom drasticno promjeniti, tako je i kod Nvidije i AMDa, jedino gdje vidim da bi Vega dobila bolje performanse je kroz novi bios - u slucaju da nije full utiliziran potencijal recimo HBM2 memorije, ovo ostalo softwareski kroz driver... jako teško.
chaselol BAM! 10 sekundi googlanja i nađoh karticu za gameanje po prihvatljivoj cijeni u stocku...
Prvo skoci pa reci hop.
...
Ukratko, teoriju o cijenama temeljiš na lažima i glupostima wccftecha. To nije ništa novo, kao ni visoke cijene kartica. Mislim da tim pristupom činiš veću štetu "ideji" o tome kako su Vege neisplative, jer onda cijelu priču temeljiš na besmislici, kao i onoj o tome kako je 1070 brža, a zapravo je sporija u skoro svim igrama.
Ako želiš reći, a već jesi, da je Vega skupa i da bi trebala biti jeftinija i da je rastrošna - da, tu imaš pravo.
Taj gospodin iz videa je jucer rekao da vise nece preporucat radeone nikome zbog poslovne politike amda.
Najjace je sta nema vegi za 500€ al ih ima u bundleu sa 2 "besplatne" igre za 600€
Pa ima logike u toj politici, koja je malo nezgodna. Kako ćeš otjerati rudare? Nabij im na nos igre, druge komponente i sl. To je AMD i najavio. To što je politika upitno efektivna i kakve probleme stvara, to je druga priča...
chaselol BAM! 10 sekundi googlanja i nađoh karticu za gameanje po prihvatljivoj cijeni u stocku... (ako ces cekat jos 5 dana bit ce Asusova 1070 za $439)
Prvo skoci pa reci hop.
https://www.amazon.com/EVGA-GeForce-Support-Graphics-08G-P4-6173-KR/dp/B01GX5YWAO/ref=sr_1_3?s=pc&ie=UTF8&qid=1503409362&sr=1-3&keywords=GTX+1070
Sve dok ne zavrsi na hrpi kao ova.........
Jer ovaj mining craze nema kraja ni priblizno
Taman i da spusti cijenu Vega 56 za $150 opet nebi bio dobar buy pored 1070. 1070 se (barem za sada) puno bolje clocka, manje troši, dovoljan ti je 1x8pinski i slabije napajanje, driveri su dobri i nikada problema... Tako da ne vidim razlog zašto bi netko cekao pad cijene 56 kad istu (u nekim stvarima i bolju) karticu imaš sad.
Referentna 56-ica je vec i sa ovim traljavim driverima bolja kartica, a potrosnja koja joj je jedina mana i koja je neusporedivo manja nego na 64-ici se debelo smanji undervoltanjem cak i kad je klokana
. Na kraju krajeva ima vec brdo recenzija gdje se vide kako stvari stoje tako da u daljnje rasprave uopce necu ulaziti. Lp ekipa.Ne držim teoriju na lažima, rekao sam šta se prica i da su se teorije od prije tjedan dana iskazale sad kao istina (barem što se cijene tice). To što nije official AMD priznao da su podigli/nisu cijenu nije bitno, cinjenica je da je cijena veca.
Koliko sam ja vidio u vecini igara 1070 i 56 pariraju, ali kazem da je 1070 bolja opcenito jer ima iste performanse (ajde negdje malo lošije), ali puno manji tdp, bolje se clocka (trenutno) i sve ostalo sto sam nabrojao, a glavni faktor, ne pobjedivi, to da je jeftinija
A ova teorija o rudarima ti nema smisla, misliš da bi AMD otjerao minere na nacin da povisi cijenu tako da gameri mogu imati karticu, a da ce gameri dat tu vecu cijenu za Vegu a mineri ne? Dok gameri i mineri imaju kartice vec postojecih performansi za nizu cijenu?
Ili možda AMD podiže cijene zato što zna da ce se sve prodat pa zašto ne iskoristit priliku za ugrabit više para?
Ali znam ti misliš da se oni boje reklamacija jer se mineanjem kartice brže kidaju, što je istina, nece trajat 10 godina vec 5-6... Iako u oba slucaja garantni list vrijedi isto kao i toaletni papir.
chaselol
Ali vidis da ih ocito ima unatoc mineanju, i to po jos uvijek razumnoj cijeni. Rekao si da nema, imaš dokaz da ima, eto tko siri teorije zavjere.
chaselol BAM! 10 sekundi googlanja i nađoh karticu za gameanje po prihvatljivoj cijeni u stocku...
Prvo skoci pa reci hop.
https://www.amazon.com/Gigabyte-GeForce-Graphics-GV-N1070G1-GAMING-8GD/dp/B01H0WU884/ref=sr_1_5?s=pc&ie=UTF8&qid=1503409362&sr=1-5&keywords=GTX+1070
Zašto ne naručiš tu karticu? :) Vjerujem da će ti je Amazon.COM rado dostaviti s obzirom da ju uopće ne prodaju i šalju te na druge trgovine gdje je trenutno navodno ima samo 1 dućan po cijeni od 500 dolara. Na to ide porez od ~6-10%, osim ako si na Aljasci. Plus poštarina. Jedina dostupna na Amazonu je Strix od 550 dolara plus sales tax.
Dobro, recimo da si u pravu iako sam pricao opcenito o cijeni, ne da meni osobno nose... A sad to isto primjeni na puno skuplju Vegu 56
Nađi mi drugu stranicu za kupit GTX 1070, izlistaj naj jeftiniju, a onda izlistaj Vegu 56 naj jeftiniju. Jeftinija je i za razliku od Vege, dobavljiva.
EDIT: Nema jedna, klikni na bilo koju 1070 koja je in stock odi kao da ces ju kupit i pogledaj koliko ih ima... Ne znam odakle ti da je samo 1 kad ti pise koliko je komada in stock