Preporuka DSLRA sa lećama do 6000 kn

poruka: 183
|
čitano: 30.653
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
odjavljen
Re: Preporuka DSLRA sa lećama do 6000 kn
BlueMax kaže...

Pa nije ni napisao da bi uzeo kit i Sigmu nego kit ili Sigmu.

Treca solucija ;)

"Postoji i treca solucija, 750d sa kit objektivom i sigma ali ne odmah."

Ako planira uzeti sigmu sta ce mu uopste kit? Prva opcija je tijeli i sigma znaci ima budzet za to....

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.1.2017 23:17 (Torent).
12 godina
neaktivan

Čitajući ivaj forum saj došo do zaključka da je bolje kupit samo tijelo i za početak taj sigma obijektiv nego koristit nebitno canon ili nikon kit obijektiv.

Da su rezultati puno bolji na APS-C senzorima s tom sigmom nego sa kit obijektivom.

Mene ubiti samo mući jedna stvar, razlika je 800 kn, što je valjda? bolje uložit u neki drugi objektiv, te ustedjeti u konačnici ne kupovajuči eos 750d sa kit objektivom pa za par mj neki drugi objektiv za sličnu namijenu.

Tako nekao?

Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

Ak nemas za sigmu kupis sa kit objektivom. Kad ustedis , prodas kit objektiv (i manje vise mozes vratit tolko novaca kolko je razlika u cijeni) pa kupis Sigmu. 

Sigma ti daje vecu ostrinu, vise svjetla i bolji bokeh  (znaci moci ces vise izlolirati subjekt koji slikas)
Negativna strana tog objektiva je to kaj je osjetno veci i tezi od tih kit objektiva (nazalost to dolazi sa vecim otvorom blende i vecom kvalitetom optike)

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
PC - stručnjak kaže...

Čitajući ivaj forum saj došo do zaključka da je bolje kupit samo tijelo i za početak taj sigma obijektiv nego koristit nebitno canon ili nikon kit obijektiv.

Da su rezultati puno bolji na APS-C senzorima s tom sigmom nego sa kit obijektivom.

Mene ubiti samo mući jedna stvar, razlika je 800 kn, što je valjda? bolje uložit u neki drugi objektiv, te ustedjeti u konačnici ne kupovajuči eos 750d sa kit objektivom pa za par mj neki drugi objektiv za sličnu namijenu.

Tako nekao?

@PC - stručnjak,
upravo si potvrdio to kako nečija isprazna lamentiranja znaju odvesti početnike u slijepu ulicu, na što sam ja upozoravao i pokušavao ljude spasiti od dodatnih komplikacija i troškova.
Kit objektiv je jeftina plastika koju niti jedan ozbiljan fotograf NE koristi. Sigma 17-50 2.8 EX DC OS HSM je bolja po svim parametrima od tih i takvih kitova, a korišten kit objektiv se uglavnom poklanja susjedima i znalcima; jer se takvo nešto prodaje za tešku siću i onda ga je bolje darovati nekome.
A razlika u cijeni koju spominješ vrlo brzo se pretvori u dodatni trošak, dok o kvaliteti ne treba niti govoriti. I nema potrebe za mjesec dana ili par godina kupovati zamjenu za tu plastiku kada u startu to možeš učiniti te uštedjeti i novac i vrijeme - uz kvalitetu.

Vodim se time kako netko tko ide na dSLR aparat u startu želi neki pomak i kvalitetu u odnosu na kompaktne aparate ili mobitele. S dSLR tijelom ide se dva koraka naprijed u odnosu na spomenuto, a s kit objektivom činiš i jedan korak nazad. Je li ti to cilj? Odmah gazi dva puna koraka naprijed i deri ...

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2017 2:00 (Angel_003).
9 godina

Zbog cega tolko pises gluposti.? Jedan korak natrag ? Pa jesi se ti s mozgom posvadil?

Ta Sigma je tek nesto ostrija od tog Canon objektiva.

Jedina prava razlika je u otvoru blende kaj nije svima bitno.

Canon je jos laksi manji i ima puno bolji AF motor.

I sa tim objektivom dobit ce cist solidne rezultate.

Evo DXO ti daje 9Mpix za canon , a 10Mpix za Sigmu. Lako pronađem usporedbe i sa drugih stranica.

Kad si tak pametan daj neke dokaze umjesto tog blebetanja tvog.

Sad kad sam vidio kolko je mala razlika na canonu između tog kit objektiva i Sigma rađe bi kupil 18-35mm f1.8 i 50mm f/1.8

To bi bila prava kombinacija. 

Bitno ti je da cim prije pocnes slikat. Za to vrijeme kaj cekas da kupis "pravi" objektiv vec si mogo puno toga naucit sa kit objektivom.

Evo ti i photozone usporedba

http://www.photozone.de/canon-eos/531-sigma1750f28os?start=1

http://www.photozone.de/canon-eos/831-canon_1855_3556stmis?start=1

Pogledaj si i na imaging-resource. Isto jako male razlike. 
Kao sto sam reko jedina prava prednost sigme je veci otvor blende 

Nije nit bolja po kolicini CA koje daje naspram kit objektiva, nego losija. To je bitnije od ove male razlike u ostrini.

Tak se kunete u taj objektiv ko da je to nekaj najbolje ikad napravljeno. 
Recimo Fuji XF 16-55 f/2.8 rasturi taj objektiv ko beba zvecku. Po svim mogucim parametrima (osim po cijeni naravno) i ta Sigma je za njega kit objektiv.

Taj Fuji je profesionalan objektiv. Vrhunska kvaliteta izrade(metal, a ne plastika), vrhunski autofokus i otporan je na vremenske neprilike. Oštriji od te Sigme i ima puno manju(zanemarivu) CA. I kaj je najbolje širi je i duži.
To je ozbiljan objektiv,a ne ovo....
Uopce mi je smijesno kad taj objektiv spominjes u tom kontekstu ko da nikad nisi vidio nista bolje. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2017 12:52 (Santana).
Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
Velika je razlika izmedju 5.6 i 2.8 na 50mm a pogotovo kad snimas video. Uzmi sve u obzir pa poredi taj kit i tu sigmu. Sto spominjes fuji kad pricas o canonu?
9 godina
Torent kaže...
Velika je razlika izmedju 5.6 i 2.8 na 50mm a pogotovo kad snimas video. Uzmi sve u obzir pa poredi taj kit i tu sigmu. Sto spominjes fuji kad pricas o canonu?

Pa je i to je to druge razlike nema. Cak je u nekim stvarima sigma losija od kit objektiva.  (Nije sigma losa neg je taj Canon kit objektiv dobar, naspram drugih kit objektiva)
E sad dal mu uopce treba 50mm 2.8 ? Kaj uopce misli slikat ?
Landscape ? F2.8 mu je tu nebitan. 
Portrete ? F2.8 sa 50mm nije dovoljan za nekog tko se hoce ozbiljnije bavit time. 

Za kaj tebi sluzi F2.8 kod 50mm ?

Fuji spominjem jer je to jedini proizvođac koji radi profesionalne i ozbiljne objektive za APS-C senzor. 
Kad mi ovaj gore pocne pricat o ozbiljnosti objektiva za Canon crop dođe mi da se nasmijem. 

Ozbiljan i profesionalan kit je odporan na vremenske uvjete i ima mjesta za dvije SD(il bilo koje druge) kartice, tak da mozes radit backup. 

9 godina
odjavljen
Pretjerujes i ti sad. Ko prica o pro aparatima? Ta sigma je nabolji odnos cijene i perfomansi za pocetnika za canon i nikon. Da nije najbolji stoji ali bolji je od svakog kit objektiva. Taj canon je vjerovatno dobar al sigma je bolja. Zaboravljas low light uslove jako ceste kod kucnih korisnika....
9 godina
odjavljen
U kojim stvarima je losija. Jedino sto mi pada na pamet je mozda u brzini fokusiranja.....
9 godina

"Nije nit bolja po kolicini CA koje daje naspram kit objektiva, nego losija. To je bitnije od ove male razlike u ostrini." CA bi ti bilo chromatic aberration

Za tu razliku u cijeni bolje je kupit jos Flash i naucit se sa njim koristit. Puno vise ce im to znanje koristit i slike ce bit bolje. 

Ne pretjerujem ja nist. Covjek se dela ko neki bog i batina tu, a napiso je gluposti tonu, od videa do fotografije. 
Ne daje bas nikakve argumente za nist, osim svog uvjeravanja u stvari i omalovazavanja drugih kolega na forumu jer eto on ima Canon L objektiv, a mi nemamo nist :D

Sigma je bolja , al je i skuplja vise od 3x. Kolko je to ljudima bitno jer sigurno nije 3x bolja ?!

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2017 13:32 (Santana).
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
odjavljen
Ja pricam sa tobom a ne branim nikoga. Sto se tice cijene u pravu si. Ja imam d3200 i jednostavo sigma tuce naveliko bilo koji kit...
13 godina
Santana kaže...

Sad kad sam vidio kolko je mala razlika na canonu između tog kit objektiva i Sigma rađe bi kupil 18-35mm f1.8 i 50mm f/1.8

fino, za pocetnika odma prime objektiv je way to go, odma da se naucis hodat sa kamerom 

ova kombinacija je i meni dobra i preporucljiva, pogotovo sto je canon 50/1,8 prva liga objektiv koji kosta nekih cca 100 eura

Dobra vila mi je ispunila dvi zelje, treci put nisan moga
9 godina
Torent kaže...
Ja pricam sa tobom a ne branim nikoga. Sto se tice cijene u pravu si. Ja imam d3200 i jednostavo sigma tuce naveliko bilo koji kit...

Kod Nikona je druga situacija. Veca je razlika između kita i Sigme.
I Nikon nema jeftini 50mm 1.8

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2017 13:51 (Santana).
9 godina
overdice kaže...
Santana kaže...

fino, za pocetnika odma prime objektiv je way to go, odma da se naucis hodat sa kamerom 

ova kombinacija je i meni dobra i preporucljiva, pogotovo sto je canon 50/1,8 prva liga objektiv koji kosta nekih cca 100 eura

Je po meni svatko bi ga trebo imat !

12 godina
odjavljen

Kakav je body na ovom aparatu i objektiv za osrednjeg korisnika?

Canon EOS 1200D

Zadnji koji sam imao fotić bio je ALPHA 100 prije par godina i nakon njega prestajem pratiti to područje. 

SkorvY
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
skorvy kaže...

Kakav je body na ovom aparatu i objektiv za osrednjeg korisnika?

Canon EOS 1200D

Zadnji koji sam imao fotić bio je ALPHA 100 prije par godina i nakon njega prestajem pratiti to područje. 

Ne znam što ti znaći osrednji korisnik...

Tijelo nije nešto što kupuješ svaki dan, i nije 2650 kuna malo novaca. Ja bi za iste novce prije pogledao na njuškalu što se nudi, nego kupio novi 1200d

Sad da ideš upoređivat 1200d sa npr 750d, razlika je naravno u cijeni, ali ta se razlika osjeti u svakom pogledu. Od ekrana, senzora, razlika u šumu na višem ISO, veća rezolucija, više focus točaka, veći fps, priključak za mikrofon, malo veći viewfinder, itd. Sve ovo u korist 750d, i to što sve dobiješ za 1300 kuna koje bi dao više nego za 1200d, se jednostavno isplati

13 godina
neaktivan
Torent kaže...
Pretjerujes i ti sad. Ko prica o pro aparatima? Ta sigma je nabolji odnos cijene i perfomansi za pocetnika za canon i nikon. Da nije najbolji stoji ali bolji je od svakog kit objektiva. Taj canon je vjerovatno dobar al sigma je bolja. Zaboravljas low light uslove jako ceste kod kucnih korisnika....

Torent kaže...
U kojim stvarima je losija. Jedino sto mi pada na pamet je mozda u brzini fokusiranja.....

Nekome je brzina fokusiranja presudan faktor, nekome low light/bookeh. I upravo zato početnicima preporučam korištenje kit objektiva. Dok malo savlada osnovne tehnike i definira svoje potrebe.

Što znači nekome, ko će uglavnom fotografirati djecu, oštrina ili otvor blende ako objektiv sporo fokusira? Ako će fotografirati pejzaže što mu znači otvor blende ako na širokom kraju ima distorziju i chromu? Ako će portrete, da li je 50mm dovoljno i da li je f2.8 dovoljno? 

Toliko spominjana Sigma je best buy objektiv - ako ti takav objektiv treba. Što se razlike u oštrini tiće, dati ću izrađenu fotografiju na foto formatu ili na a4 bilo kojem lumenu koji se kune u sigminu oštrinu i ako mi 10/10 puta kaže koja je fotografija snimljena s kojim objektivom pokloniti ću mu oba. O tome kako dotična Sigma čini razliku između fotografije na mobitelu i ozbiljne fotografije... neću trošiti svoje vrijeme.

Nekakav logičan slijed kupovine za početnika je kupiti srednju klasu tijela s kit objektivom, nakon nekog vremena kupiti 30 i 50mm (eventualno 80mm ako je portret najbitniji) prime. i Canon i Nikon imaju odlične prime objektive za smiješan novac (cca 200€).

9 godina
odjavljen
Moze se i tako gledat. Ja sam kupio dslr jer sam htio ostre fotke. Fotke sa da telefona nisam nikad smatrao fotkama. Kupim d3200 sa kit 18 55 uslikam prvi fotku i gledam koliko je loša. Poslije mesec dana učenja osnova znam raditi u manual modu ali fotka i dalje katastrofa. Kupim sigmu i dobijem ono što ocekujem od dslra. To je moje iskustvo. Nikad više kit objektiv nisam stavio. Kupio i55 200 radi zoom i sad koristim sigmu jer dobijem bolju fotku sa sigmom na 50mm i cropom nego sa kit na 200....
13 godina
neaktivan
Santana kaže...
Torent kaže...

O da, ima i to izvanredan objektiv - http://www.woeltje.de/Objektive/NIKON,AF,S,50,1,8,G.html

ili (ne znam što smatraš pod jeftino) -https://www.alpafoto.de/nikon-shop/nikon-objektive-und-konverter/nikon-af-s-50mm-14-g.html

Oba su zvijeri od objektiva i prva kupovina nakon kita.

9 godina

Recimo nekome tko slika bebe puno bolja kombinacija mu je taj kit objektiv i recimo YN 560 IV flash 
Uperi ga u strop i dobit ce puno bolje rezultate nego samo sa sigmom. Bez obzira kaj ona ima f/2.8

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
BlueMax kaže...
Santana kaže...
Torent kaže...

O da, ima i to izvanredan objektiv - http://www.woeltje.de/Objektive/NIKON,AF,S,50,1,8,G.html

ili (ne znam što smatraš pod jeftino) -https://www.alpafoto.de/nikon-shop/nikon-objektive-und-konverter/nikon-af-s-50mm-14-g.html

Oba su zvijeri od objektiva i prva kupovina nakon kita.

Ma znam da ima, al ne kosta 100€. Jasno bolji je od Canon plasticnjaka u svemu, al taj Canon je stvarno odlican za taj smijesan iznos

9 godina
odjavljen
Stoji ali 50mm kao jedini objektiv? Nije to za mene. Nema sirinu.... Gledao sam samo zomm. Ima 18-35 sigma ali puno skuplja...
9 godina
Torent kaže...
Stoji ali 50mm kao jedini objektiv? Nije to za mene. Nema sirinu.... Gledao sam samo zomm. Ima 18-35 sigma ali puno skuplja...

Ja sam ga spominjo kao dodatak na sigmu 18-35mm. Ne kao pocetnicka kombinacija nego kao ozbiljna. Ozbiljnija nego samo sigma 17-50
Jer sa 50mm 1.8 vec mozes neke portrete slikat.

No posto canon-ov 50mm je tolko jeftin svatko bi ga trebo imat.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2017 15:43 (Santana).
9 godina
odjavljen
Bluemaxu sam odgovorio. Tvoja kombinacija je daleko bolja i daleko skuplja...
13 godina
neaktivan
Torent kaže...

Nisam ni mislio kao jedini objektiv. Nekakav fotografski "komplet" po mom mišljenju bi bio 18-50, 50-200, 30mm, 50mm, 80mm.

9 godina
BlueMax kaže...
Torent kaže...

Nisam ni mislio kao jedini objektiv. Nekakav fotografski "komplet" po mom mišljenju bi bio 18-50, 50-200, 30mm, 50mm, 80mm.

Ja bi jedino umjesto ovog 30mm prime-a stavio neki utrawide tipa 12mm/14mm 

Jer 18 mm nije previse siroko pogotovo na Canon-u 

13 godina
Santana kaže...
BlueMax kaže...
Torent kaže...

i jedna 135 sa 15 listova na blendi 

9 godina
overdice kaže...
Santana kaže...
BlueMax kaže...
Torent kaže...

i jedna 135 sa 15 listova na blendi 

Da da i to 1.4 http://petapixel.com/2015/10/19/mitakon-speedmaster-135mm-f1-4-2999-gets-you-the-worlds-fastest-135mm/ :P

Al ozbiljno, tih 18mm je na Canonu 28.8 kaj bas i nije previse siroko, vec ulazi u rang nekog standarda 35mm 

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.1.2017 17:11 (Santana).
13 godina
Santana kaže...

Al ozbiljno, tih 18mm je na Canonu 28.8 kaj bas i nije previse siroko, vec ulazi u rang nekog standarda 35mm 

Istina, ja imam jednu 35icu, koja mi je na Canon nekih 56mm, i uvijek gledam neki ultrawide prime ubost, ali nikako.

Neznam jel ko koristio canon 10-18/4.5-5.6, ali misllim da je objektiv novi za 1600kn ok kupnja. Nisam imao do sad prilike koristit ovaj objektiv, ima ko iskustva sa njim?

12 godina
neaktivan
Ja sam narucio, ovo dolje sa slike, mislim da bude za pocetnika uredu.
Odusto od sigme za sad previse para, a trebaju i ostale stvari, blic budem na ebay kupio jer je duplo jeftinija ista :/
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
Moj PC  
2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice